Uznanie v materstve

16. okt 2024

Ahojte, velmi ma trapi materstvo a rodicovstvo, ktore prave prezivam. Mam dost uplakane dieta, fakt je to na prasky, place na dennej baze aj ked ma z mojho pohladu naplnene potreby ako su zakladne potreby co sa tyka spanok, jedenie, pitie, hra, kontakt, dieta dojcim, cize ten kontakt ma este navrch okrem toho, ze je nosene, inak sa tie denne zachvaty placu zvladaju dost narocne. Prakticky cez den nestiham fungovat, na internete som v case spankov, ak by niekto chcel tvrdit, ze miesto casu co som tu mam robit ine veci. Spanky su vacsinou kontaktne v posteli ci v nosici. Nie je sanka na samostatny spanok, to sa odplatim z izby a je hore do 5 minut. Myslim, ze som pre potomka urobila vela, pravidelne sme cvicili kvoli motorike, boli tam urcite problemy, ale nic co by sa nedalo zvladnut a pekne sme si vsetko dotiahli. Isla som cestou blw, snazim sa znakovat, ist podla vyvinovych stadii atd aby dieta zvladalo vsetko co ma a aj zvlada a podla mna na to, ze je narodene skoro o mesiac skor nez bol termin porodu, tak ide milniky pekne a dokonca aj popredu. Viem, ze som si toho navalala na seba az prilis, beztak by to bolo narocne. Dieta ma 10m a vsetci vidia len soe je krasne, sikovne atd, ale nikto nepovie a ani ma pomyselne nepotlapka po pleci, ze som odviedla kus dobrej roboty, ked sa venujem dietatu denne a bez toho by sme neboli dnes tu kde sme. Keby sa vyflaknem co i len na cvicenie tak by zaostavalo, co sa pred polrokom dialo, nez som isla na fyzioterapie. Som na dieta sama, muz je stale v robote, nemam cas pre seba, okrem tychto spankovych casov, nemam ziaden oddych na precistenie hlavy a niekedy su situacie, kedy vybuchnem, paradoxne vtedy si vysluzim reci ako sa mam upokojit ked to nezvladam a podobne. Na druhej strane by som sa rada upokojila a zvladala to lepsie ale nemam na to priestor a vzdy dostanem spatnu vazbu len pri negativnek situacii a pri takychto pozitivnych situaciach nie. Mate to tak podobne aj vy? Ako ste riesili tuto situaciu doma v rodine s partnermi? Bude to rodicovstvo vobec niekedy ine? Lepsie? Mam pocit ze mam velmi citlive dieta a o to viac je pre mna narocne zvladat vsetky tie emocne prejavy dietata a to, ze nikto sa nepozrie na mna, co prezivam, aj ked to vzdy poviem, kazdy vidi len krasne uzasne dieta a moju robotu a dennu starostlivost za tym nie. Pricom pre mna su to preplakane dni zo strany dieta a tvrda makacka.

martinmmartin
16. okt 2024

Co by si cakla? Ludom z tvojho okolia je sumak co ty prezivas vo vnutri tak ako tebe bude lahsie niekomu povedt zdvorilu vecicku ako s hravat v jeho sukromi a riesit veci co s ta netykaju. Na verejnosti sa hra hra ze je vsetko v poriadku a ked nieje tak sa to skryva. Nikto nechce byt negtivny- decko ti pochvalia zo slusnosti aby rec nestla a zivot ide dalej lebo cudzi ludia maju dolezitejsiu robotu ako rozmyslat nad tym ako ty makas na svojom decku
Pre teba osobne je tvoje babo unikat a stred tvojho vesmiru.
Pre vsetkych ostatnych je to decko ako kazde ine ktorych su miliony.

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Nikdy som necakala pochvalu za to, co robim pre svoje deti. Mala som radost z toho, ze sa mi to dari.

katkaseiner
16. okt 2024

Chapem ta... sice maju uz moji 12 a 9 ale velmi dobre si spominam na dceru. Sice sa narodila asi o tyzden skor, ale bola narocne dieta. Neakceptovala flasu, len sa kojit a ine som ani nerobila...
Manzel popri tom pracoval a studoval cize fakt som bola na malu sama... obcas ma napadali myslienky ze co by sa stalo keby som zisla z cesty ked soferujem... samozrejme nespravila som to, ale casto ma to napadlo.
Ja som este popri tom zacala aj pracovat ked mala dcera presne pol roka. Nakolko som sa ja tesila na matersku, proste to nebolo pre mna to co som si predstavovala a mala som pocit ze s plienkou v ruke a dietatom na prsniku som proste vyhorela... Pamatam si ako si moj otec tukal do cela ze ako toto chcem zvladat - mala som cez den babysitting a mamina po robote mi vzala malu ak trebalo este pracovat....

Tiez nebol nikto kto by ma potlapkal po pleci pretoze ved si na materskej a je to tvoja praca... v noci bola mala 20-30x hore, a to sme si s muzom zaumienili ze do nasej postele ju nevlozim, ani neviem ako rychlo ma tato teoria presla...
Najhorsie bolo u mna obdobie ked som uz pracovala, dcera milionkrat hore v noci na kojenie a moj muz sa zbalil a isiel spat do inej izby - vraj nie je potrebne aby sme boli obaja hore. V com samozrejme ma pravdu, ale pre mna to bolo velmi tazke, pretoze som necitila tym padom oporu. Padala som od unavy (na stastie len obrazne).
Pri synovi som sa uz ani nebranila tomu aby bol na 'flasi' miesto na prsniku... dufala som ze bude lepsie spat... spal o chlp lepsie, ale nemozem povedat ze to bolo totalne terno.

Ak nikto iny, pochval samu seba ty. Si sikovna a zvladas to bravurne, drzim ti palce. Neboj, deti vyrastu a bude to... no nie lahsie, ale ine :D

rybkoava
16. okt 2024

Hlavu hore, je to len obdobie. Mám doma dieťa v puberte plus miminko, ktoré vôbec nechce fľašu. Takže všade chodí so mnou. Tak ver, že to môže byť aj horšie.😊 Samozrejme, že všetci vidia len to, že máme krásne deti,poriadok,... Ja dobre vyzerám. Keď niekam idem alebo má niekto prísť vždy sa trošku primaľujem. Pred týmto miminkom som potratila, tak vždy, keď mi je najhoršie si poviem, že veď my sme tie deti chceli. Hlavne, že sú zdravé. Nepotrebujem uznanie, stačí mi pohľad na naše deti.😊

autor
16. okt 2024

@martinmmartin ja neriesim cudzich ale najblizsie okolie a rodinu. Vsetci sa idu rozlist ake je uzasne a ze take nie je same od seba ale bolo sa mu treba venovat im asi unika. Len tolko som chcela

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

A Ty si myslis, ze druhym ludom sa rodia uz dospele, vypiplane kusy? Kazdemu je jasne, ze to dieta sa same nevypiple, ale nie kazdemu je jasne, ze prave Ty ocakavas, ze Ta za to budu chvalit.

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl nie, ja vobec nemyslim. Co to je za otazka

autor
16. okt 2024

@rybkoava ano, ja mam tiez prilepene dieta na mne, lebo flaska 0 bodov a to toho ten rev kazdodenny. Clovek nema oriestor na seba a nepomoze mu veru nikto. Vsetci strasne busy.

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Vidno, ze nemyslis😉

autor
16. okt 2024

@katkaseiner haha bude to ine. Vidina svetlej buducnosti

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl vidno, ze si zalomplexovana osobka ktora si prisla len vyliat svoju negativitu v inej diskusii kde niekto ocakava pochopenie, je mi ta luto.

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

No, zakomplexovana bueds asi Ty, nevies ani citat s porozumenim a chyba Ti nadhlad.

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl a presne toto ke najnechutnejsie na matkacj a zenach. Tato ich nespolupatricnost. Povedat druhej ze je trubka, co si mysli, ze vlastne nemysli a co cakala a ved vieme ako to byva dalej. Ked nemas co, tak chod do inych diskusii

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl tebe chyba empatia

martinmmartin
16. okt 2024

Ok to je ine . Prirovnam to k analogii situacie ked su partnerky chore a partneri sa tvaria akoze nic. Nieje to preto ze partner je necitlivy hajzel ale skor preto ze si tak nejak nepripustame slabost milovanej osoby ale samy seba presvedcujeme ze to ajtak dopadne dobre a ked je nieco dobre netreba to riesit.
Zlaty medal ti nikto neda. 99,9% deciek je zdravych a je to normalny stav , nieco ok , nie uzasna nahoda , bez medaily. Zdrave pekne babo = normalny nicim nezaujimavy stav, bez odchyljy k norme.

baboobchod
16. okt 2024

Ber to tak, že keď pochvália dieťa, aké je šikovné, tak tým vlastne chvália aj teba. Chcem tým povedať, že ber veci pozitívne (pochválili) a nie negatívne (nepochválili priamo MŇA).
Ak ti to nedá, tak pri pochvale “ako krásne chodí”, poďakuj za pochvalu a dodaj, že áno, krásne chodí, lebo sme veľa cvičili atď.

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Autorka, ja som Ti nenapisala, ze si trubka, to pises o sebe Ty, naopak, Ty si poriadne neprecitas, co Ti clovek napise a kedze tam nie je to, co si ocakavala, tak si urazena a pustas jedovate sliny a hned vytahujes, ze je niekto zakomplexovany a pritom si najviac zakomplexovana asi Ty.

autor
16. okt 2024

@baboobchod hej hej hovorim to, len momentalne sa tocim uz mesiac v chorobe a padla som na hubu tym ze kazdy si mysli ze to je same od seba a presne vsak netreba pomoct. Vsetci sa tvaria ze nic

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Mne nechyba empatia, Tebe nieco chyba. A radsej nebudem pisat co, lebo by si to zase uplne inak pochopila.

olimuc
16. okt 2024

Pozri … mam o 2,5 mesiaca skor narodene dieta a bez akejkolvek pomoci - s jeho otcom sme sa rozisli predtym nez sa narodil a moji rodicia viac ako 500 km pritom jeden onko pacient … zvladla som to sama a nikto ma nepotlapkal po pleci ani neuznal “moj vykon” … Viac menej len blbe komentare na vela veci aj od rodiny …. 24/7 neda sa … ale prvy negativny komentar a ktokolvek chytil moju celu frustraciu a nemam problem kohokolvek poslat do teplych krajin … nepomahas - nekomentuj. Robim veci pre seba a svoje dieta … hlavne, ze my sme spokojni a ostatni ma mozu mat radi … pochval sa / odmen sa sama … a milniky si tiez oslav niecim pre seba …

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl urobim to ako radi komentujuca pod tebou, nepomahas, nekomentuj, chod do teplych krajin, nemam naladu na individua ako ty

autor
16. okt 2024

@olimuc dakujem chapem

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Autorka-este sa spytam takto. Ty chvalis ine matky za to, ze ich dieta nieco vie?

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl ano, chvalim, vies snazim sa na to nshliadat z tejto roviny, ze asi ich deti nie su tam kde su lebo sa narodili uzasne, ale ze s nimi foma odvadzaju nejaku robotu, poznam aj ludi co deti ponechavaju na nahodu a su nejakym sposobom sikovne a poznam matky ktore si z detmi odmakali a odcvicili svoje a taktiez do vyhcovy investovali vela energie a casu a ked ta to zaujima ano, rozpravame sa o tychto veciach a neraz som im vzdala hold za to, cim vsetkym si presli a ze to dieta je take sikovne na zaklade toho, ze sa o to pricinili.

autor
16. okt 2024

S detmi*

scila
16. okt 2024

Mňa pochvália akurát tak deti. Neviem či z dospelých som niekedy dostala prejav úprimného uznania, a to moje okolie vie, čím som si s deťmi prešla, že som sa roky nevyspala, lebo koliky, atopické ekzémy, hnačky a kiahne a impetigo a ruky/nohy/ústa a XY chorôb trojmo pekne postupne za sebou plus kopa iných problémov. Dvakrát som skončila na pohotovosti čo som skolabovala a vtedy okolie spozornelo, že asi je toho na mňa fakt priveľa, trochu mi pomohli a keď som bola ok tak všetko bolo v starých koľajách. Ale uznanie žiadne.
Dospeláci majú každý svoje problémy a väčšina nemíňa zvyšok svojej energie na chválenie iných.
Ja keď ideme s deťmi do obchodu tak keď vidím svoju obľúbenú čokoládu tak si ju dám do košíka a poviem niečo v zmysle "A toto je pre mamu, lebo si zaslúži za to, ako jej žeriete nervy. alebo Lebo si zaslúži, kedže v robote mala ťažký deň." a deti mi to vždy odsúhlasia a vystískajú ma 😄
Inak moje deti plakali, lebo im robila zle bielkovina kravského mlieka. Pri poslednom som si odsledovala, že keď som jedla mliečne, tak po určitom čase mala bolesti (už si nepamätám po akom čase. Bolo to niekoľko hodín po tom, čo som jedla alebo pila niečo mliečne, kým sa bielkovina dostala do materského mlieka + čas, za koľko sa dostala do dieťaťa a začala robiť dieťaťu problémy).
Drž sa a pochváľ sa sama, veď si to zaslúžiš 😉

autor
16. okt 2024

@scila mozem sa opytat ci mali deti aj problemy napriklad s vahou a priberanim alebo kedy si na to prisla?
Robis to skvele, takto samu seba odmenit a je uzasne ze ta deti tskto pochvalia, clovek si na to musi len pockat kym decka vyrastu a vratia mu tu lasku. Toto ma velmi potesilo, ze to dieta raz tskto oceni. Asi to chce len cas 😊

dskjhfdlkdjhl
16. okt 2024

Tak sa asi musis zmierit s tym, ze druhi ludia nemaju potrebu za toto chvalit (a dost mozne, ani taku pochvalu od inych neocakavaju). Proste sa musis obklopit ludmi, ktori to citia tak ako Ty. Inak, mala by si manzela do starostlivosti o dieta zapojit, praca nie je vyhovorka, zvycajne chlapi pracuju a mnohi sa stihaju aj detom venovat.

januska12323
16. okt 2024

Vie vôbec okolie čo všetko robíš a že potrebuješ pomoc? Tým myslím hlavne otca dieťaťa, keď je doma nepomáha? Keď vravíš, že nemáš chvíľu pre seba. S 10 mesačným už musí chvíľu vydržať aj on a ty si oddýchni.

autor
16. okt 2024

@dskjhfdlkdjhl ano, vysvetlujem mu to od narodenia, zial workoholica neorerobis recami, sama som workoholic a to bud chces alebo nechces. Nedotlaci ta okolie. Mozno ak skolabujem ako komentujuca tak sa okolie prebudi. Uvidime ako zvladneme