Ahojte baby, mam 3 mesačne dieťatko a nikdy som netrpela na žiadne psychické probĺemy až to prišlo v 3.trimestri, že som dostala úzkosti z toho, aké to bude po pôrode, či sa dokážem postarať o dieťatko, či ho budem dostatočne milovať, či mu dám všetko čo bude potrebovať..Určite to pramenilo najmä z únavy a slabosti pretože som sa už zle cítila a nebola som schopná vôbec spať. Hneď po pôrode to zmizlo, prišlo to najkrajšie obdobie na svete a svoje dieťa milujem najviac na celej planéte. Úzkosti zmizli, doteraz som s malým celé dni sama keď je muž v robote, no minuly týždeň mal voľno a ostal s nami doma, pomáhal mi a dobre mi to padlo, no dnes som oostala doma sama opäť a zrazu do rána som si dala do hlavy, že čo keď sa mi takéto stavy niekedy vrátia a pochytila ma z toho až úzkosť…prešlo to už, ale asi 15min som mala normalne strach byť sama so sebou a bála som sa o malého…moj problém je, že sa nad všetkym príliš zamýšľam a keďže som take ťažkosti nikdy nemala, prišli až v tehu, tak sa nad tým teraz často pozastavujem, či sa to nevráti, až si namyslím kraviny :( Nejaké skúsenosti, rady? Je to ok? Prejde to?
Ešte dodam, že psychologa a psychoterapeuta som skúšala už v tehu hneď ako to došlo, ale povedali mi dvaja nezávisle od seba, že som v poriadku a je to viacmenej len hormonálna zmena a strach z niečoho nového a nepoznaného.
Nespavost v tehu je bezna. Ja som cca do 4. mesiaca nespavala od 2 rano... proste telo sa pripravuje na budenie a nedostatok spanku. A sama nie si, mas dietatko 😉
ale poznam, zazila som aj horsie, ked si sama s 2 detmi... ak na to pride, proste snaz sa predychat. Ak to citis, daj babatko do bezpecia, ohradka, postielka a pod...
Máš muža, ktorý sa pravidelne vracia. Je kopa žien, ktoré partner opustil po pôrode alebo ešte dokonca pred ním. Skús sa vcítiť do ich samoty. Že ti je teraz o niečo lepšie?
Pocit samoty s babatkom je bezny, tiez som mala take pocity, materstvo v dnesnej dobe je celkovo dost osamela skusenost. Bude sa to lepsit, ako bude rast
@hederamonstera mám vyslovene strach zo strachu… u mňa to je vyslovene v hlave, že mám strach z takých psychických problémov, mala som v okolí takú veľmi blízku osobu, kt. mala strašné ťažkosti tak zrejme preto sa toho tak bojím a preto to aj prepuklo v tehotenstve ten moj strach a úzkosť z toho, že som sa veľmi bála tých predpôrodných a popôrodných depresií…no a predvčerom po prečítaní článku o poporodných depresiách som sa akosi vrátila v čase do tehotenstva, že som mala až miestami úzkosť a zľakla som sa toho, že som zasa sama s malým a čo keď sa to vráti, ako sa zachovám, čo budem robiť keď som na ňho sama? A pod. 🙈
@majlo1234 no veď práve a ešte keď som naozaj veľmi často sama na ňho, nemám ani ku komu ísť cez deň, ani si s kým moc pokecať 😔
Ja len take babske rady, treba sa vytrepat aspon na vzduch vonku s kocarom, prejst sa medzi ludmi, dat si kavicku na terase niekde. Proste vyliezt z bytu, lebo je to ozaj sklucujuce niekedy. Pripadne zavolat kamoske, ak mas, a pokecat o hocicom
Ono tehotenstvo nie su len hormonalne zmeny,ono nam to dost odkryva aj nase zadupane problemy vo vnutri duse..a z mojho pohladu,aj ked na nejaky cas opat odidu (a ostanu nevyriesene),zas sa to vrati v horsom obdobi..a bude to stale castejsie a castejsie,ak sa to neriesi..urcite odporucam dobry psychoterapeut a praca na sebe..hladat naozajstny dovod toho strachu..
Moje deti maju 2,5 a 1r a doteraz mam jemne uzkosti, ked ostaneme sami🫠 ale to skor z toho, ze na vsetko budem sama.
Ty mas z coho strach? Resp ked to na teba pride, co sa deje?