Úzkosť z materstva

8. jún 2023

Neviem či chcem radu, alebo len počuť, že sa mňa pozbierať, ale čakám dieťa a mám neskutočný strach. Strach, že budem zlá matka, že môjmu dieťatku niečo bude a ja si to nevšimnem, zanedbám niečo. Že s ním nebudem vedieť napríklad manipulovať a ublížim a ďalšie strachy, ktoré ani nechcem písať. Mala ste to niektora takto? Prešlo to? Bojím sa, že budem neschopná, zlá, že mu mojim konaním nejak ublížim, alebo urobím chybu vo výchove a z neho vyrastie násilník, feťák, alebo neviem čo. Niekedy si hovorim, že som radšej nikdy otehotnieť nemala.

zuzinka888
8. jún 2023

Prestan, to je predporodna " horucka". Nic take sa diat nebude. Nemusi sa bat. Dietatko je ziva bytost da ti najavo ked nebude nieco ok a to placom. Dnes je milion knih videi, o starostlivosti o dedicky. Treba si nieco nastudovat, napozerat, precitat. Mas manku,svokru .... tie urcite budu radit aj v tom, co netreba. Tes sa a uzivaj tehotenstvo a materstvo. Tak rychlo to pominie🤗

cyberk
8. jún 2023

Ale no taak, ak preziju deti v tych najchudobnejsich podmienkach, kde sa matky o ne nestaraju ani, tak nehrozi, aby si ty nejak vedome ublizila tomu svojmu 🙂 uvidis.. ked ho budes drzat, budes s nim automaticky narabat ako s porcelanom zo zaciatku 🙂 kazda sme si tym presli, su to stresy ale ked to zvladli ine, zvladnes aj ty! 🙂
Uz len to, ze mas pochybnosti je super a uvedomujes si, ze to nie je med lizat... 🙂 ked bude mat lasku, bude mat vse <3 tak sa prestan strachovat a zacni si uzivat tieto krasne roky :P

autor
8. jún 2023

Ďakujem, síce ste mi nič nové nenapísali ale presne toto som si potrebovala prečítať. Musím so sebou začať pracovať, lebo naposledy ma napadlo, že čo ak mi po pôrode prepne, dostanem nejakú psychózu a dieťaťu ublížim. Liečila som sa u psychiatra na depresie a úzkosti pred časom, takže je dosť možné že sa mi pôrodom niečo rozbehne

marianarem
8. jún 2023

Tak zda sa, ze sa ti to rozbehlo uz teraz v tehotenstve, hormony tomu velmi nepridavaju. Ja by som zbehla za psychologom este pred porodom.
No a inak..videla som kopec zien (vratane seba) mat prve dieta, ale nevidela som ani jednu, co by s nim nevedela manipulovat a nevidela, ked sa nieco deje. Naozaj ani jednu. O to sa stara aj priroda. Manipulovat a vidiet nepohodu babatka vedel od prvej chvile dokonca aj moj muz, ktory nikdy v zivote dieta na rukach nedrzal. Je pravda, ze casto nevies, co presne sa deje, ale vidis, ze nieco ano. U uzkostnych zien byva casto praveze opacny problem - ze vsetko prlis sleduju a vidia problem aj tam, kde nie je.
S vychovou to je uz tazsie, tam asi urobi nejaku chybu skoro kazda 🙂 Tam by som povedala, ze snaz sa riesit svoje problemy, skryte strachy, pripadne traumy a nizke sebavedomie. Cim lepsie to budes mat podchytene, tym lepsie pojde vychova.