Uvažujeme nad druhým dieťaťom

janka20121996
26. apr 2022

Ahojte maminky 😊 ... chcela by som sa len spýtať ...
Máme doma 2 ročnú dcérku a uvažujeme nad druhým drobcom. Chcela by som sa len spýtať aj keď to možno niekomu príde ako hlúpa otázka, či Vám druhé bábätko niako extra zvýšilo finančné náklady.
Ja osobne som absolútne nič po malej nedala preč a všetko mám odložené od oblečenia až po hračky či kočík 🙂 za každú rozumnú odpoveď vopred ďakujem 🍀

zooeynka
26. apr 2022

@janka20121996 babatko neodcerpa vela financii. To az starsie deti ked platis kruzky, skoly, dovolenky atd dvojmo....

zuzikak
26. apr 2022

ak mas vsetko po starsom dietati tak musis prvy rok asi pocitat len s plienkami 🙂 a vynimocne s par vecami, ktore dokupis - drobnosti. Potom zalezi na tom, kedy sa ti babo narodi aby si veci sezonne na danu velkost sadli. Je ine ak mas letne babo a potom zimne babo. Skor financne naklady prichadzaju, ked su deti starsie. Skolka nie len klasicke poplatky ale aj hracky ci sportove potreby su narocnejsie, skola, kruzky, zubar ci ina lekarska starostlivost....Ano vela veci dokazes po starsej odlozit hlavne ak zacnes uz teraz kupovat univerzalne veci napr. nekupis ruzove oteplovaky ale modre alebo cierne. Ja mam starsieho syna a mladsia dcera napr. po nom ponosila rifle, sive nohavice a pod. Aj niektore bundicky, ktore boli unisex. Samozrejme ak to bude ine pohlavie, neskor zacnes rozdelovat aj oblecenie a teda neznosi po prvom vsetko - logicky 🙂 Ale to sa uz rozpravame o 3.rokoch cca, kedy (ak nebudes mat dalsie) sa predpoklada, ze pojdes do prace, takze prijem bude.

janka20121996
autor
26. apr 2022

@zuzikak presne tak niako som uvažovala keď som všetko odkladala 🙂 ďakujem 😊

janka20121996
autor
26. apr 2022

@zooeynka ďakujem 😊

lienka.7
26. apr 2022

@janka20121996 no len aby si aj druhe mala dievcatko a potom aj v rovnakom období plus mínus...nakolko mam skoro letné a zimné a teda do letnej 56tky druhu v lete nenasukam ani omylom 🤣 detto zimné veci, ktoré nosila prva, druha uz nevynosi. A kupuješ najma plienky, mlieko, fľašky...

zuzikak
26. apr 2022

@janka20121996 inak super, ze si odkladala. Ak zistis, ze cakas chlapceka alebo ti veci sezonne nesedia - idealne ich predat cez bazar a kupis ine. Alebo este lepsie mat okruh kamosiek, kde si budete napr. veci posuvat alebo predavat za symbolicke ceny. Vo veku okolo 3 rokov je fajn najst rovesnikov, ku ktorym sa mozte chodit hravat, kde zistis, ktora hracka dietatu sa paci a ktora ho rychlo omrzela. Alebo si aspon zdielat infosky o zlavach, ktore sa vam zidu....

mimi2018
26. apr 2022

@janka20121996 úprimne áno dosť to zvýšilo výdavky. Keď Ti mala ešte pôjde do škôlky, tak tu musíš tiež platiť, takže určite počítaj ze z rodičovského nič neusetris a ešte budeš mat malo. Keď budeš čakať chlapca tak využiješ tých veci co mas minimalne alebo keď sa Ti narodi dievčatko v inom ročnom období tak budeš musieť kupovať ďalšie veci.

mimi3008
26. apr 2022

My mame 2 rocny rozdiel medzi chlapcami, mladsi ma 6 mesiaciv. Akurat na plienky davame, UM nekupujeme, je dojceny, ale viem, ze rodicia deti ciste na UM davaju za neho kolo 80 eur mesacne

jaroe
26. apr 2022

@janka20121996 nejako málo výdavky stúpli, ale nijako extrémne.

diamond007
26. apr 2022

@janka20121996 ak budeš dojčiť, ja som striedala Pampers aj s latkovymi doma a mňa malé detičky nestoja takmer nič 🙂 ešte to len pride

euka210
26. apr 2022

@janka20121996 ani nie...dojcila som, latkove plienky, oblecko po starsom...hoci nieco bolo treba dokupit, naklady stupnu az nastupom do skolky, skoly....

horalka1986
26. apr 2022

Prve cca 3 roky to nebol ziadny rozdiel pri dvoch detoch. Kojila som, veci boli po starsom... Ono to vsetko zacalo skolkou a teraz v prvej triede sa to,len stupnuje. 2x tolko za kruzky, o jedle ani nehovorim. Pomôcky v skole, druzina, oblecenie na futbal. Je to proste 2x tolko ako starsi. A to ide leto, kde su tabory. 🤦‍♀️

zooeynka
27. apr 2022

@janka20121996 ak ta netlaci vysoky vek tak je moznost sa na par rokov vratit do prace/zamestnat sa a na dalsiu matersku ist potom. Ono, rodina vzdy inak vyzera ked zarabaju dvaja ako ked to taha len jeden. Maly vekovy rozdiel medzi detmi nebude, ale budes mat daco nasetrene, budes mat vyssiu matersku a ponovom aj tehotenske.