Prajem pekný deň všetkým. Poslednú dobu sa u nás čoraz častejšie skloňuje téma ešte jedného dieťaťa . Keď sa nám narodila malá (4 roky ) povedali sme si že sme komplet a takto nám to vyhovuje. Máme ešte 7 ročného druhaka. Čo sa týka detí nemôžem sa sťažovať ..sú bláznivé sem tam neposlušné, pohádajú sa , pobijú..zároveň sú skvelé , myslím že dobre vychované a dobrosrdecne. Ja pracujem od kedy mala dcéra dva a pol roka..nezarabame milióny..neviem aké sú bežné platy v slovenských rodinách ... Nebudem chodiť okolo horúcej kaše..ja zarobím cca 800€ a manžel cca 1200€.. samozrejme plus mínus... nesťažujeme sa ..máme všetko čo nám treba ..chodíme na výlety, kúpaliska, kade tade a každé leto do Chorvátska.. objednávame si jedlo , chodíme do restik..neuskromnujeme sa ... Obaja cítime že po dieťati túžime...ale ..bývame v trojizbovom byte ... čiže detská izba spolu ..a tri deti a dnešná doba? Oblečenie pre tri deti , neskôr tri deti , škôlka , škola...toto sú otázky ktoré nás brzdia a preto je to všetko zatiaľ iba v hlave .. žienky čo máte dve a viac detí a priblizne rovnaké platy..dá sa to ? Prehrali sa pri väčšom vekovom rozdiele? Syn by mal teoreticky 8 a dcéra 5 keby sa nám samozrejme zadarí čo nemusí byť. A ešte rodina...moja mama moje deti ľúbi veľmi ale keď spomeniem tretie dieťa tak otázka načo by vám to bolo ? Manzelova rodina ani nehovorím tí by mali hádam názor že rodim ako čerešňa 🍒 . Ako reagovali blízky na tretie tehotenstvo? A strach z budúcnosti..mali ste niekto ? Čo ak jeden z nás ochorie...a ten druhý zostane na tri deti sám ..možno si niektoré teraz poviete keď máš takéto otázky ani tri deti nemaj..ale ja mam takéto otázky naozaj v hlave a naozaj by som sa o tom s niekým rada porozprávala. Ďakujem
Podla mna si 3 deti nemozete dovolit. Vsetky deti ked budu mat izbu spolu, tak ten najstarsi bude trpiet. Cim dalej tym viac sa bude musiet ucit, aj nejake to sukromie v puberte treba, a on bude musiet chodit o 8 spat s drobcami aby ich nerusil?
Zmestia sa vam vsetky 3 deti do auta? Ak budete musiet kupit nove, tiez to zamava rozpoctom.
Co kruzky, budu moct chodit vsetci, stihnete ich rozviest? Futbal, gymnastiky, hudobne kruzky - budu moct mat?
A ked sa jednemu z vas naozaj nieco stane, zaopatri ten druhy deti? Ako? Mate rezervu?
Na ostatnych sa vykasli, komentare mat budu, ale jednym uchom dnu, druhym von. Len teda asi nepocitaj s tym, ze niekto bude chciet strazit ci pomahat...aj ked, potom uz pojde len o mimino, tak mozno budu vsetci z neho poprdeni a budu sa predhanat 🙂
Ono to asi nie je jednoduche rozhodnutie. Kazdy ma tu hranicu inde, vy musite vediet co ste schopni dat,ci obetovat, tretiemu.
@janka2000 strava v tom nieje..na stravu moc neminame..deti sa najedia v škôlke škole mi v práci ...takže doma už len bežné veci ako sú jogurty, ovocie , zelenina pečivo šunka a také načo je chuť . Chodí ku nám ešte segra 13 ročná takže jedlo pre tretieho je vždy .
@veselo_neveselo no babky ani teraz nepomáhajú robíme si všetko sami 😀 čo sa krúžkov týka sme na dedine takže tu nič nieje ale chodia do vedľajšej dediny cca 4 km a to bezproblemov lebo to je jedna budova..do autá sa zmestia máme jedno rodinné nové a jedno staršie menšie..ale jasné nemáme extrémne veľký príjem...preto je to u nás len téma či áno či nie .
Dajte 3tie. ;) Zvladnete urcite.
@mimka161 v dnesnej dobe premna nie, mate maly prijem, ak chcete dat detom kruzky vylety a kvalitnejsiu stravu😊ale samozrejme zavisi od Vas oko sa chcete dalej uskromnit a bedacit.. A ani za komunistov aj my sme boli 4 v 1nej izbe ale to sa neda porovnat, hlavne nie rozdiel e pohlavie.. Mam dceru syna pubertiakov a neviem si predstavit ze by boli spolu v izbe.. Kazdy ma svoje potrebuy zaujmy kamaratov.. Nie v ziadnom pripade
Prečo sa o takejto výsostne osobnej téme radiť s cudzími ľuďmi na fóre? Veď si sadni s manželom, poraďte sa, zvážte a rozhodnite sa. Tu ti polovica povie, že s takým príjmom kľudne aj 5 detí, druhá polovica by z toho nevyžila ani s jedným dieťaťom.
Ja by som do toho pokojne išla, keď obaja túžite.
Za mna zbytocne ist uz teraz do tretieho dietata. Mas uz pomerne velke deti, mozete si uzivat vylety, lyzovacky, dovolenky. Urcite uz aj s muzom mate vic casu pre seba. Mas chlapca aj dievca takze tuzba po nejakom pohlavi odpada. Platy nemate boh vie ake. Ja by som do toho nesla na tvojom mieste uz.
@mimka161 ak chceš, napíš IP.
mame tri deti, ale to tretie sa nam proste podarilo... rozhodne sme ho neplanovali. platy mame vyssie, ale uprimne ti poviem, ze z roka na rok vyssie a vyssie vydavky - uz len jazykove kurzy - 250€ pre dieta na pol roka. a to nie su este vytvarne, florbal. este sme nekupili topanky na telesnu jesenne, zimne, papuce. vylety so skolou - teraz syn 200 na plavecky, minule dcera skoro 300 do rakuska so skolou. krpata raz lezecky, raz korculiarsky.
Mame 3 deti, vek 8, 6 a skoro 3. Moj prijem je "biedny", zmluva mi konci v novembri. Mladsi chodil do jasiel, teraz nastupil do skolky a tesim sa z toho, lebo poplatky za skolu ma budu stat menej ako jasle... Myslim, ze si zijeme dobre, mame mega velke vydavky, ktore dufam, coskoro prestanu, ale peniaze sa vzdy odniekial najdu... Zase prijem o 3 roky nebudete mat taky isty, kym aj najmensie pojde do skoly a na kruzky, tak uz budete mat uplne ine prijmy. A kde je napisane, ze musia mat milion kruzkov? Ak tuzite, tak si spravte babo. Drzim palce
Ked opomeniem prijem, ktory je maly. Tak 3 deti do 3izboveho bytu je vela. Budu sa tlacit a sukromie ziadne. Na strednej to bude dost na tesno. Za mna nie.
to ozaj keď takto rozmýšľaj tak to radšej nie...
my máme 4... nikdy sme deti neplánovali, jednoducho prišli...
sme asi troška ľahkovážni, ale nikdy sme nerozmýšľali či a kedy a prečo a či sa to zvládne ...jednoducho bojujeme a musíme si vystačiť s tým čo máme... prikryjeme sa s takou perinou na akú máme . Neriešime celosvetovú krízu, ekonomické parametre, vojnu na Ukrajine, úpadok spoločnosti - nič. Deti sa narodili - riešiť ideál vo svete a na Sk sa nedá
- ten nebude nikdy.
najml. už má 13...
@deti95060810 to je krásne ☺️
My mame tri.. chceli sme to.. plánovali… čo kto na to sme veľmi neriešili nakoľko byvame 250km od rodiny .. nevyužívame komfort starých rodičov nablízku. Ale ono to tretie je vždy pre okolie tak trochu sok. Že sa niečo jednému z nás stane a ako budem potom fungovať, to by som sa bála vždy, aj pri jednom. Finančne sme na tom dobre, neobraciam každé euro, ale ani nerozhadzujeme. Učíme deti skromnosti, že nemôžu mat všetko. Hlavne teraz keď sa syn začne v škole porovnávať sa na to pripravujem ako to ustať. Ale teda byvame v 3i byte a deti budú v 1 izbe. Ja si nemyslím, že každé dieťa potrebuje svoju izbu a svoj komfort. Áno, každý bude mat kúsok vlastného priestoru, ale teda nie 4 steny, kam sa zavrie s mobilom.
@frantisska ďakujem krásne 🙂
Ďakujem za názory..pre aj proti . Pekný zvyšok večera idem uložiť drobcov 🙂
Mňa by zaujímalo ešte toto: 1) máte perspektívne zamestnania, je šanca na vyšší plat v budúcnosti? Alebo aspoň istototu - proste nejaké zručnosti čo budú vždy žiadané
2) uživila by si ich aj sama?
Ale v zásade si myslím, že všetko sa dá zvládnuť a treba sa riadiť aj srdcom na spokojný zivot
Ak obaja túžite po dieťati tak prečo nie ?
Ja mam 3 , a cítim ze ešte nie sme kompletní 😀 . A aj keď sa okolie čudovalo že prečo tretie , čo ma potom. A vieš aký zázrak doma máme? To dieta je za odmenu a bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. A aj ti dvaja sú samozrejme za odmenu 😉
@bluka2 ja som napísala toto v podstate naše nižšie platy...lebo obaja sme od ukolu takže máme aj viac ..ale pod toto nejdeme...niekam vyššie u nás vo firme je problém dostať sa keď sme není v nijakom spojení s majiteľmi...ja tieto vyššie miesta sa dostávajú vždy takí ktorí toho moc nevedia a prídu nový ale sú kamaráti známy rodina atď...čo je nevýhoda...ale nato že bývame v okrese Partizánske kde sú platy veľmi biedne tak my sa na toto nesťažujeme 🙂 a okrem iného manžel je veľmi zručný aj v stavebníctve a strecharine takže on čo sa týka práce by nemal problém nájsť si aj inde ... poprípade vycestovať do zahraničia ale to mcl nechceme sme naučení byť spolu. Ale ja viem že niekedy nieje na výber. Ale sama neviem či by som to zvládla..to nebudem klamať..myslím si že po finančnej stránke áno ale po psychickej keby sa mu niečo stalo to asi nie .
Ja mám 2 dcérky a tiež 3i byt. Len kvôli tomu priestoru sa na tretie dieťatko necítim, už teraz mi príde, že sa budú tlačiť 2 v jednej izbe, nie to ešte tretie 🫤 keby sme bývali v 5i dome, určite by sme prijali aj viac detičiek 🙂