Tretie dieťatko

5. dec 2022

Ahojte mamičky

Chcela by som sa spýtať na osobné skúsenosti rodín, ktoré majú 3 deti. Ako sa to dá všetko zvládnuť? Intenzívne rozmýšlame s manželom nad tretím dieťaťom. Srdce by veľmi chcelo ale rozum mi hovorí, že nie. Berem to tak, že mať dve zdravé deti je požehnanie, som strašne rada, že ich mám. Viem, že máme obrovské štastie. Na druhú stranu mám pocit, že na nás niekde ešte jedno dieťatko čaká.
Pomoc od rodiny máme pomenej, peniaze a vek je v pohode, priestor v dome by sme našli. Tak nejak sa bije vo mne myšlienka, kto by mi tri deti postrážil. Či budeme mať na seba s manželom ešte niekedy čas. Či si nájdem normálnu prácu aj s troma deťmi. (Nejsom vkuse doma, po každom dieťati som išla skôr do práce)

Zaujímajú ma osobné skúsenosti. V okolí máme iba rodinky s dvoma deťmi.

anjelicek26
5. dec 2022

My mame styri, ale pointa ostava rovnaka... ci mas dieta 1/2/3 zamestnavatel neriesi, pokial tam nie je vysoka chorobnost - co mozes mat u jedneho obrovsku a u troch takmer ziadnu, toto nenaplanujes... kedze si medzi detmi pracovala, tak mas pracovne skusenosti a kvalifikaciu a to je to, co zamestnavatel riesi viac, ako kolko tych deti je. Navyse - tretie babo, rodicovska - to budu starsie deti uz skolaci predpokladam...takze situacia uplne ina, ako keby mas doma tri deti po roku... srdce vam hovori do toho ist, financne a priestorovo by to tiez islo, tak preco nie?

nika23t
5. dec 2022

Ahoj, my sme sa pre tretie bábätko rozhodovali dlho. Tiež som premýšľala ako Ty, že vďaka Bohu za dve zdravé dievčatka, že máme obaja prácu, zvládame žiť tak, ako chceme, deťom nič nechýba, a co bude, keď nás bude viac a o jeden plat menej atď. Nakoniec sme do toho šli, prvé dve tehotenstva takmer na prvý šup, takto som to očakávala aj teraz. Trvalo to takmer rok, kým sa podarilo. Čím viac sa nedarilo, tým viac som po treťom dieťatku túžila... Keď som našla na teste //, som sa tešila jak blázon 😊 O pár dní naša tretia princezná oslavuje prvé narodeniny a tento rok, čo máme takmer za sebou, bol prenádherný! Áno, aj náročnejší, s manželom tiež nemáme veľmi pomoc na stráženie, staršie sú síce 9 a 12 ročne, ale nemôžem im nechať ročne šidlo na dlhšie ako pár minút. Keď potrebujem niekam ísť, musí ostať s deťmi manžel. Aj keď cez deň je to divočina, staršie majú školu, gitaru, kruzky, večer si s manželom vieme vždy nájsť chvíľu pre seba. Nemenila by som za nič na svete. Milujem svoje deti a rozhodnutie, aby boli tri, bolo pre nás to najlepšie. Samozrejme, financie trochu obmedzené, nemôžem kupovať úplne všetko, čo sa mi páči a čo chcem, ale deti majú čo potrebujú a aj co chcu, absolútne to nepociťuju. A my s manželom tie dva roky možno nekúpime sebe úplne všetko, ale tiež nám nič nechýba. Naše malé zlaticko nás ešte viac spojilo, ucelilo rodinu, mam taký pocit, že teraz je to kompletne, tak, ako to malo vždy byť ♥️

kliatana
5. dec 2022

vsetko sa to da zvladnut, ked sa chce🙂 co sa tyka oblecenia, toho proste stale budes mat dost. nieco dostanes, nieco istotne aj mas po dvoch detoch, proste da sa to. zvladnete to, riad sa hlavne srdcom. ak tuzis po dalsom dietatku a nesplnis si to, tak si to potom mozes vycitas, ale uz bude neskoro.

pralinka25
5. dec 2022

mam 3 deti. tretie ma nieco cez dva roky.
uprimne u nas bolo neplanovane. my sme mali aj vyssi vek takze sa mi do toho vobec nechcelo a dobrovolne by som do toho nesla. ale zas ak uz mas dve deti to tretie sa nejako uprace. ja som mala veci po detoch takze maly ma vsetko mozne oblecko hracky, a vsetko to prislusentvo ako bicykle odrazadla sanky lyze .... bla bla bla. vlastne som okrem kozmetiky nemusela kupovat nic.
ak som kupila oblecko tak len tak for fun lebo sa mi pacilo a lebo to bol rozmar. realne to dieta nepotrebovalo vobec nic.
co sa tyka surodencov je to pre ne skor benefit. najstarsi ma velmi pekny vztah k detom odjakziva. mladsia sa tiez z neho tesila. myslim ze po tejto stranke im do dalo omnoho viac ako vzalo. deti su prisposobive. sem tam im lezie na nervy ale ucia sa tolerancii, trpezlivosti a trochu aj nepohodliu. ale miluju ho. oni sa neskutocne na neho tesili a stale sa z neho tesia. vzdy na neho myslia vo vsetkom.
kym je maly financii na neho vela netreba.casom to bude asi horsie. ale clovek nikdy nevie co bude.
co sa tyka starostlivosti nevidim moc rozdiel medzi jednym a tromi pretoze podla mna mat jedno je narocnejsie ako mat tri. mala som 5 rokov jedinacika a vyzadovalo to omnoho viac snahy ako ked su traja.
pozri sa. treba uvazovat racionalne to je fakt. ak zijete z ruky do ust tak radsej nie ale na druhej strane nikto nevie predvidat co bude a netreba stale mysliet na najhorsie. ak obaja s manzelom citite ze vam este niekto chyba chodte do toho. pretoze ako sa hovori ludia vzdy viac lutuju veci ktore neurobia ako tie co sa stanu. mozno si dajte este chvilku cas.
ako pise anjelicek co sa tyka prace suhlasim s nou.
ono fakt aj zalezi ake by boli vekove rozdiely. kazdy ma svoje specifika. ak su deti blizko seba treba vacsie auto kvoli sedackam. ak su viac od seba toto trebars odpada.
mne nikdy nenapadlo ze budem mat tri deti. som jedinacik a celkovo nemala som ziadne deti ani v okoli ale myslim ze to zvladam v pohode. normalne pri tom tretom je to uz uplne easy. najvacsi sok bol prvy 😀

lyci
5. dec 2022

v poslednom case sa tu vrece roztrhlo s trapeniami nad tretim dietatom. mam 2 sestry, tak pre mna su 3 deti standard. keby mam menej rokov, tak chcem aspon 4. mam 1

autor
6. dec 2022

@nika23t to sa krasne cita ❤️ Som rada, ze vam tretia slecna robi radost

autor
6. dec 2022

@pralinka25 ja som realne vsetky veci po detoch popredala a rozdala lebo sak dalsie uz mat urcite nebudeme. 🤦🏼‍♀️ Takze toto nemam. Ale myslim, ze s manzelom mame slusny prijem. Akurat urcite by sme sa museli uskromnit. Tento rok sme boli na styroch dovolenkach. Pochybujem, ze s troma detmi by sme si to mohli dovolit. Aj uz som spohodlnela, deti uz ma tolko nepotrebuju, zahraju sa spolu. Proste rozumovo fakt neviem preco by som si to mala urobit 😂

aurora33
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aurora33
6. dec 2022

@nika23t zmazala som odpoved, lebo som napísala to isto čo autorka 😂😂 ale naozaj sa to krasne číta až som sa tak usmievala pri tom ❤️❤️ 😌

babulkomale
6. dec 2022

Co sa tyka strazenia a chorob, je to uplne jedno ci dve alebo tri. Akurat sa to predlzi v case o to tretie...
Zamestnavatel co ta nechce s dvomi ta nevezme ani s tromi. Kto ta vyhodi pre OČR, vyhodi ta aj pre OČR s jednym dietatom, tych tolerantnych zamestnavatelov je velmi malo, u sukromnika nula.
Takze ked mate miesto, peniaze a dost lasky, chodte do toho.

leuska1991
6. dec 2022

Ja mám 4deti. Nelutujem,nič krajšie nemôže existovať. Je to ťažké,ale nemenila by som. Často som sama s nimi,ale zato mám už aj väčšie 11a 12rocne deti, ktoré pomáhajú. Skoro 2rocneho chlapčeka a polročné dievčatko. Není čas sa nudiť. Dá sa to zvládnuť ❤️

autor
6. dec 2022

@babulkomale lenze otazka je naopak. Vezmeme ma zamestnavatel, ktory ma chce s dvoma, aj s troma? Ja som nemala doteraz nikdy problem si najist pracu. Vzdy som sa velmi rychlo vratila aj za super podmienok. Len tie tri deti, to uz je take nestandartne. Bojim sa, ze budem musiet s troma zacat zarabat sama na seba aby som to vsetko postihala.

babulkomale
6. dec 2022

Tak sa ho spytaj. Ako to mame my vediet?

autor
6. dec 2022

@babulkomale to je vseobecna otazka. Hladam mamicky s troma detmi, ktore nejako funguju, mimo ineho, aj v pracovnej sfere a podelia sa o skusenost. Aby som neskoncila ako zena v domacnosti alebo na volnej nohe.
Zamestnavatela sa samozrejme pytat nebudem. Dieta je hypoteticke, aj keby sme sa rozhodli ze do toho ideme tak je otazka za kolko sa to podari. Rozhodne toto rozoberat v praci nebudem 😉

babulkomale
6. dec 2022

Tu na koniku funguju tak vsetky, odbornicky na zbytocnu administrativu na home office. Ked niekto napise ze dostal vyhadzov za OCR, tak ho obvinia ze tam muselo byt este nieco ine 🤷
Takze ak si super odbornicka tak ta budu chciet asi aj s desiatimi detmi.

basska_b
6. dec 2022

Ja mam 2 deti, cakame tretie, dokopy vratane dalsej retazovej materskej budem mimo roboty rovnych 7 rokov. Clovek by si povedal, ze to vo firme bude na vyhazov. Ale oni ma chcu, pred odchodom na MD mi zvysili plat (aspon na papieri), aby som sa vratila do atraktivnych podmienok a okrem toho, na RD ked je cas, tak na dohodu pre nich robim nejake veci, zadania, projekty, preklady, vypomaham kolegom, vzdy som ochotna... nastastie je to praca, co sa i z domu da robit. Zaujimam sa o dianie vo firme, kazdy druhy mesiac dojdem kuknut do kancelarie... podla mna sa to vsetko bude dat a ano, ako baby pisu, zalezi od chorobnosti deticiek. A aj od toho, ci vies robotu porobit z domu po veceroch alebo ci budes stihat tie pracovne ulohy. Len na zaklade toho, ze mas 3 deti, ta nebudu vyhadzovat a na pohovoroch by taka otazka nemala ani padnut (aj ked v reali ktovie ako to je...)

autor
6. dec 2022

@babulkomale robim IT a razim heslo, ze kazdy je nahraditelny 😉

autor
6. dec 2022

@basska_b to znie super sle je to uplne ina situacia. Ja som napriklad po kazdom dietati davala vypoved a hladala inu pracu lebo mi nieco v tej predchadzajucej nevyhovovalo, respektive som uz mala ine ocakavania. Na rodicaku som vzdy absolvovala nejake kurzy aby som uplne z toho nevypadla. Teraz pracujem v tejto firme nieco cez pol roka, takze kratko. Chcelo by to urcite este tak rok a potom mozno dalsia MD. Ale obavam sa, ze zase sa mi nebude chciet vracat naspat. Preto tolko riesim aj tu pracu. Aj vidim, ze kolegyne tu nemaju ani jedna 3 deti. Ani si nepamatam v predchadzajucich zamestnaniach, ze by tam take boli. Jednu jedinu si vybavim. Rozmyslam kde tie zeny su zasite 🤷🏼‍♀️