Mám dve deti (9r a 6r). Tehotenstvá boli bezproblémové. Prvé sa narodilo sekciou kvôli KP, druhé prirodzene bez epidurálky. Veľmi túžim po 3. dieťati. Manžel tiež, len stále hovorí, aby sme si ešte počkali, lebo staviame dom a v byte máme málo miesta... Sťahovať sa budeme môcť až na budúci rok na Vianoce ... To je ale tak ďaleko...
Mám z toho zmiešané pocity... Aj keď by bolo aj logické počkať, kým sa presťahujeme, ale zase...o pol roka budem mať 36 rokov.
Aké je to mať dieťa po 35-ke? Aké to je, keď príde malé bábo medzi oveľa starších súrodencov? Ja som si už zvykla na pohodu pri väčších deťoch... :D Priebeh tehotenstva býva náročnejší? Ako je to s energiou, s nespaním pri bábätku, s logistikou (potreby bábätka vs povinnosti starších detí) a pod.?
Aké máte skúsenosti? Aké bolo tehotenstvo po 35-ke? Ako sa dali zvládať všetky rodičovské povinnosti + domácnosť? V čom boli pozitíva a aké boli negatíva?
Ďakujem.
P.S.: Prosím, komentujte iba ak chcete naozaj poradiť. Komentáre typu "čo sy ty myslíš?!?!" nechcem čítať!
Mam 3 deti, prveho som mala v 28, druhu 32, tretie teraz v 38, najlepsie tehotenstvo, bezproblemove pricom prve dve boli rizikove, porod dobry, bola to moja 3 sekcia, zotavila som sa najlepsie zo vsetkych porodoch, po tyzdni som behala, deti prijali babatko super, zboznuju ju, pomahaju, ja som uz vsak viac unavena a hlavne ked sa mam ucit so synom je to tazsie, ale stoji zo za to, manzel vela pomaha, byvame uz vsak v dome,ak chcrs napis ip🙂
@oblivian ja som mala tretie v 39, tehotenstvo aj pôrod absolútne bezproblémové, dokonca všetky testy mi vyšli ukážkové, bábo bolo kľudne, spalo dobre, takže úplne v pohode všetko. Staršie deti ho prijali fajn, 5-rocny bol úplne nadšený z neho. Najstarší syn 16- ročný mi kedykoľvek postrážil, keď som potrebovala niečo ísť nakúpiť, vybaviť. Veľmi som si užila tú poslednú materskú.
Ja odporúčam vôbec nerešiť, čo bude, ako bude, kedy bude... 🙄 Všetko je len v hlave a bude tak, ako si to zariadiš Ty. Žiadne stresy dopredu, netreba ani logistiku, negatíva, pozitíva...Veď každé dieťa, súrodenci, rodičia aj životné okolnosti sú iné. Ak Ti to pomôže, štvrté dieťa som mala po 35-ke, s rakovinou, v 3-izbovom byte a všetko sme zvládli v pohode...
Moja mama mala sestru po 7mich rokoch po bratovi ktorý je mladsi odo mňa. Ja mám teraz 34 a konecne planujem prvé a naozaj nerozumiem tomuto, že sa tu všetky zeny pochovávajú v 35ke 😂 tak keď sa už cítiš stará naco vôbec rozmýšľaš nad tým dieťaťom?
@monicka987 to nie je o pochovavani, ale ak uz ma deti v nejakom veku, tak nie kazda si chce pred styridsiatkou znovu prechadzat plienkami, zubami, obdobim vzdoru a plakanim v skolke pol roka napr. .... 🙂
Kazdopadne je ok, ak chce niekto dieta pred 40tkou a je ok, ak uz ho nechce... rozhodnut sa ale musi len a len ona sama.
Ahoj, ja mam tri deti kratko po sebe, posledne tesne po 36. Za mna bolo tretie tehotenstvo narocnejsie- menej som vladala, brucho po dvoch sekciach viac bolelo,ale zas aj starsi surodenci (v tom case 4 a 2 roky) boli narocni. Teraz uz ma najmaldsi dva roky a su dobra partia ktora nam obcas prerasta cez hlavu🙂 Ty mas deti starsie tak to zas bude ine a tam skusenost nemam
@monicka987 tak snad nechces porovnavat 34 rocnu bezdetnu s 34 rocnou zenou s dvoma uz velkymi detmi. Jasne, ze uz zmysla inak. Vypiplala si ich a teraz ked konecne moze zacat zit tak sa zase vratit do plienok a prebdenych noci...no clovek si to rozmysli. Ale to pochopis az ked tie deti budes mat 😉
@lauriik njn, mám 31 a 5 deti, cítim sa už na 40. ;D
@ivangeline mas moj obdiv, ze 5 deti. Wau! Ja mam tiez 31, cakam tretie a uplne viem o com hovoris 😅😅
Ahoj, ja mam 9r a 5r a čakám tretie.
Mám 35 a odporúčam ti začať hneď...nie je načo čakať...po 36 už robia aj nejaké vyšetrenia ..
@oblivian druhe som mala presne v 35 a tretie v 39..nepocitovala som ziadny rozdiel..
Prvé som mala v 24ke tretie v 34ke a teda bol to podstatný rozdiel. Ale dalo sa to určite zvládnuť a som veľmi rada ze sme sa na to dali. Podľa mňa je najväčší problém s 1 dieťaťom, každé ďalšie je ľahšie, tretie už bola malina.
tretie dieta som mala v 38. Tehotenstvo fajn. Uprimne, s dvoma to bolo daleko jednoduchsie. Absolutne vo vsetkom, existencne veci typu tri detske izby bude treba, tazko vyberat dovolenku pre piatich, tazko sa popchat s troma autosedackami do auta, tazko kazde dieta inam rozvazat rano, poobede plus kruzky. nechcela by som uz tri deti
A preco nie? Cas leti ako voda, teda do bytu by si este prisla s babatkom, ktore vela miesta ani veci nepotrebuje, postupne sa prestahujete do domu, mne to pride fajn nacasovanie
syn mal 11 rokov keď sa narodila dcéra....
ale zas ja som syna mala ešte ako študentka v mladom veku, keď mal 3 týždne ja som nastúpila do školy a chodila denne preč od neho.....
ako som to zvládala... bývali sme u mojich rodičov takže pomoc som mala u mamy. mne veľa pomáhal aj mm.
potom sme mali ešte aj ďalšie deti...
všetky moje deti boli nespavci...
@oblivian Tak ja píšem k téme ako mama 3 detí (12, 6, 2). Posledný bol v 38. Tehotenstvo bezproblémové, pôrod najlepší zo všetkých. Bábo ako každé iné, mal svoje muchy, ale ma 2 aj niečo a na všetko zabudnuté. Normálne fungujeme. Veľké dieťa samostatné, ani neviem, že ju mám. Stredné s tým malým normálni parťáci (viem, že za chvíľu to prejde, ale zas budú kamoši v škôlke). Učím ich čo najväčšej samostatnosti. Ak prídu nejaké udalosti, komplikácie, tak logistikujeme. Ideme deň za dňom a užívame si to. A áno, kúpili sme 7 miestnú 5 ročnú jazdenku, ale nové nám tak či tak bolo treba. A to najstaršia už nie je na podsedáku 2 roky, ale tak komfort tretieho miesta. Nástupom krúžkov sa ti zvýšia finančné náklady, ale ak to máte prerátané, tak myslím, že to nie je až taký zásah do rozpočtu. Výhoda je, že ako bude to malé rásť, tak tie väčšie budú viac samostatné. A máme dom, ale nafukovať ho nebudeme. Nebude mať každé dieťa samé izbu. Ako všetko aj toto je len o prístupe😉
@oblivian Tehotenstvo po 35 je uplne normalne ako kazde ine. Vek s tym, ze sa ti ako tehotnej treba krutit okolo 2 deti a domu nema nic spolocne. Ja nepoznam nikoho v mojom okoli, kto by mal dieta pred 35. Ak si si uz ale zvykla na pohodu ako pises, tak by som do tretieho uz nesla. Ak ale ozaj chces, smelo do toho. Vek nie je prekazkou.
Podla mna vek máš v pohode, uz nie si prvorodička, ale mna by trapila otázka druhych deti, uz tam máš velky vekový rozdiel, uz tie deti majú iné zaujmy a starší budú doplácať na mladsieho, lebo program, dovolenky sa budú musieť prisposobovat jemu. Sama som to videla, ked sme boli s kamarátkou v zábavnom parku. Mladsie dieta neprežilo, keby niekam neslo a ani by s nami (cudzimi) nevydrzalo. Staršie dieťa zase chcelo ist aj na atrakcie pre starších, ale nemohlo ist, lebo by tam nepustili mladsieho surodenca, ani jeho bez dospelého dozoru. A toto sme nezazili s nimi len tam. A ďalšia vec, prezentované vyhody, že staršie dieta postráži mladsie, nie je žiadna vyhoda. Keď sa rozhodneš mat dieta, musis sa vediet aj o neho postarat a nevesat ho na krk svojim detom. Toľko ludi poznam, že ich takto traumatizovali rodičia a prenasali na nich povinnosti a zodpovednost dospelých.
Ja mám len prvé v 34 a dúfam, že ešte nejaké pribudne ☺️ je to náročné ale stojí to za to
@tramtada31 toto fakt problém nie je, veď ste mohli ísť s tým starším dieťaťom ako doprovod vy na tú atrakciu, keď mladšie nechcelo s vami zostať. Keď idú 2 rodičia, tak jeden zostane pri mladšom, druhý ide so starším na atrakciu. Keď sa chce, všetko sa dá a deti sa naučia, že celý svet sa netočí okolo nich a treba sa aj prispôsobiť.
@oblivian tretiu dcérku som rodila ako 36 ročná, plánované som otehotnela, doma som v tom čase mala 11 a 8 ročne dcérky. Otehotniet tretíkrát sa mi nepodarilo hneď, trvalo to dlhšie ako prvé dve tehotenstva. Posledné tehu som posledne mesiace mala kludovy režim, inak pôrod najlepší, najrýchlejší, mala bola najkludnejsie bábätko, zlatusik. Odkedy ale vie chodiť, dáva mi zabrať 😊 Už má takmer 3 roky, sestry ju rozmaznávaju, ale zároveň su na ňu ešte prísnejšie ako my s manzelom. Nevýhody nevidím, nakoľko sme to takto chceli. Ak niekam musíme ísť so staršími, tak jeden s nás ostáva doma s malou a druhy ide. Kam sa dá, ideme spolu. Ja za seba napíšem, ze so pri tretej najpokojnejsia, najtrpezlivejsia, najviac sa s ňou hrám, mojkám. Asi preto, lebo si uvedomujem, ze to obdobie, kedy je malička, zbehne ako voda. 14rocna už má iné záujmy, tak si užívam drobca 😊
@oblivian ja som porodila tretie v 38 rokoch a staršie deti mali 15 a13. Tehotenstvo, pôrod bez problémov. Fyzicky som vtedy vládala, bola som zrelá, mala skúsenosti, bábo bolo v pohode, asi najlepšie zo všetkých troch. ALE veľa žien si neuvedomuje, že to je len začiatok starostlivosti o dieťa. Málo sa hovorí o tom, že ženu o pár rokov čaká menopauza. A tam to už začína byť náročné. Mám teraz už 50+ dieťa ide do puberty a mám dosť. Niekdy prídu chvíle, keď si poviem, že už som mohla mať "pokoj". Máme aj väčší vekový rozdiel, takže tretie dieťa vyrastá ako "jedináčik". Staršie sa skoro osamostatnili.
@janickacrazy ja som s ním potom chodila, lebo mi ho bolo luto, moje deti skončili s mojim mužom, takze som s nimi skoro vôbec nebola a ten starší syn kamaratky bol smutný, že s ním nebola mama, môj muž vyčerpaný, lebo mal cely čas dve deti sám. Čiže presne, nejako sme to dali, ale obetovali sme sa všetci, a pritom nikto nebol okrem toho najmladšieho syna úplne spokojny, lebo všetci ostatni sa museli prisposobit a neboli s rodičom. A keby sme nešli s nimi, ten jej starší syn by si to absolútne neužil a nie vzdy môžu ist všade obaja rodičia a delit si deti. Tu sme boli traja dospeli na 4 deti, ale ako vravím, ten vekový rozdiel bol velky problem. A co sa týka prispôsobovania, skor sa naucia, že sa prispôsobuje všetko mladšiemu dietatu a staršie dieta by nemalo pykať za rozhodnutie rodica mat ďalšie dieta. Tu aj rodic musí byt voči tomu dietatu empaticky.
@tramtada31 čože? Ver mi, ze Teba to trápilo viac ako dieťa. Ako staršie deti pykaju za rozhodnutie rodičov mat ďalšie dieťa??? Toto mi hlava neberie, takéto zmýšľanie. Deti sa vedia prispôsobiť, kým z toho my rodičia neurobíme haló.
@tramtada31 No tak záleží, ako sú deti naučené. My sme napríklad boli aj na vyhliadkový let my dvaja s mužom a 2 staršie deti. Malého v kočíku strážila osoba, ktorú v živote predtým nevidel. Vôbec neplakal a my sme si to užili. Nemusí sa vždy prispôsobiť len najmladsiemu.
@nika23t teraz co konkretne myslis? Že ten chlapec chcel chodit na atrakcie so svojou mamou? No veď jej tam vymrncaval, že on je uz na detské atrakcie maly, že on chce vyskusat atrakcie pre veľké deti. Ona mu stále vysvetlovala, že to nejde, lebo mladsie dieta na take atrakcie nepustia (bol tam limit podľa výšky). A ked bol 3 hodiny so mnou na atrakciach a nie s vlastnou maminou, tak mu to bolo proste luto. Inak Zrovna tento straší chlapec vyčíta rodičom, že sa mu nevenujú, ale len mladšiemu dietatu. Možno práve preto, že ich mám na očiach a vidim to, ako to nesie starší syn, tak mi je neskutočne luto takýchto deti. A Ano, je to len dieta, prečo by sa mal prisposobovat len on, ked on si nepytal surodenca, aby tým trpel. A toto zmyslanie je proste čistá empatia voči pocitom dietata,
@oblivian ja som mala tretie dieta v 37, v roku 2020, starsi mali 7 a 5 rokov. Bol covid, cisty des ten rok. Mala som vsetko v pohode, len ku koncu problem s tlakom, preto sa narodil skor, vyvolavali porod. V tom case sme kupovali stary dom, prerabali sme ho 4 roky, byvali sme v 3i, 60m2 aj s lodziou. No a zaciatkom roka 2023 sa nam narpdilo stvrte dieta, 3 mesiace pred mojou 40-kou. Donedavna sme byvali siesti v tom malom byte. Tu sme v dome 3 mesiace len. Toto su vsetko take individualne veci, vela zalezi od toho, ako sa nastavis, co sa teda tej velkosti bytu tyka. Zdravie velmi neovplyvnis. Ale tak dalo sa to zvladnut za mna.
@blonde_bella mne nic navyse nerobili, ziadne vysetrenia, ani v 37, ani v 39 🤔
Ja budem mať v tvojom veku 12 ročného a 5 ročnú a už chcem mať naozaj kľud. Mám 8 mesačnú a je to náročné. Celý deň si nesadnem, len, keď ju uspávam. Je pravda, že som perfekcionista, ani zďaleka nemám všetko perfektné, nedokážem sa vykašľať na domácnosť a oddychovať na úkor bordelu 🤣, tak aj to mi berie energiu, ale môj názor- nešla by som do tretieho. 😀 Ani keby som finančne zabezpečená.