Tretia dieťa - za a proti

19. jún 2023

Ahojte,chcem sa spýtať maminiek čo majú tri deti...išli by ste do toho znovu?Máme totiž dve deti (11,9) a sme pomerne mladý pár ..ja 33,manžel 40.Uz rok sa pohravam s myšlienkou tretieho dieťaťa,ale stále váham Deti som mala mladá a zatúžila som po ďalšom,jediné čo ma odrádza je že teraz všetko veelmi zdraželo,že či nás to veľmi finančné nezaťaží.Dakujem za odpovede

stanulienkat
19. jún 2023

Nikto ti nenapise, ze by do toho uz nesiel. Co na to manzel?

kvetinka75
19. jún 2023

veď vieš aké máte príjmy - výdavky, čo všetko potrebujú deti, tak si k tomu prirátaj ešte ďalšie - pár desiatok eur navyše . Každý má iné výdavky, u niekoho to možno nie je veľa a u druhého to môže spôsobiť vážne problémy.

babulkomale
19. jún 2023

Zaťaží. Podstatné je, či si to môžete dovoliť a to my nevieme.
Napriklad ja som pocuvala od jednej rodiny ako oni chcu 5 deti. Ze vsak oblecko im niekto podaruje 😃 maju dve a maju vyplazeny jazyk, furt komentare ze nic nie je lacne, lyzovacka je draha, dovolenka v hoteli je draha, vsetko.
Jeden tyzdenny tabor stoji napriklad 160 eur ( viem ze su aj za viac, napriklad konsky za 230 atd).
Tak si to zrataj kolko ta len leto vyjde - tabory, dovolenka. Potom Vianoce. Rozne vstupne, kupka, atd...vsade su neskutocne sumy ked cloveke nesedi doma.
Skipasy, vybava na lyze, akykolvek kruzok. ZUS napriklad 120€ na sk.rok ale prirataj si sumu za nastroj (100€-10000€)/dieta krat 3 alebo teda niekto x 5.
Ja osobne nechapem, ako mozu vyzit tieto mnohodetne rodiny - tak kde viem kolko zarobi muz plus materska zeny a pridavky. A to vysoko kvalifikovane zeny, ktore ale momentalne pracu nevykonavaju.
Poistky, poplatky, dane...uz aj oblecko, topanky ked beries aj lacne ale vsetko krat 3 alebo 5.
Nieco sa podedi ale velakrat nesedi tvar topanky alebo rocne obdobie.
Fakt nechapem. pre mna by viac deti bola nekonciaca frustracia.

kvetinka75
19. jún 2023

@babulkomale veľa rodín nechodí na dovolenky, lyžovačky, kúpaliská. Max. na chatu. A potom sú takí ktorí zarábajú dosť na to, aby s tým problém nemali.
Ale autorka - už keď teraz rozmýšlaš či by ste to dali, radšej zostaňte pri dvoch.

deti95060810
19. jún 2023

čo sa týka vecičiek pre bábo - všetko by si musela kupovať....po 9 rokoch keď vyberieš veci tak to už môžeš hodiť rovno do koša - ja som tak vybrala po 11r a to už bolo o ničom...
ale áno, išla by som aj do 3 aj 4 dieťa´ta.... my to tak máme, až na to že ja som mm postavila rovno pred hotovú vec - už som len oznámila že som tehotná....

kvetinka75
19. jún 2023

@deti95060810 no tak ale ty si asi neuvažovala nad tým, či to dáte po fin. stránke. Podľa mňa, kto sa obáva hlavne tohto, tak problém tam môže byť. Ak by napísala fin. sme na tom super, roozpočet to nezaťaží - OK.
Treba rátať s tým že časom budú chcieť chodiť s partiou - kino. sadnúť si, neviem či máš chlapca, dievča - oblečenie, šaty, kozmetika, výlety, kino, kúpaliská,
U nás musela prejsť dcéra na bezlepkovú a bezlaktozovú dietu. No to sú iné pálky za stravu ako boli pred tým. Stať sa môže všeličo. RAdšej mať asi 2 zdravé deti a nebyť v strese peňazí

galganka
19. jún 2023

Ak máte dosť veľký dom, dosť veľké auto, dosť veľké hrnce... zo začiatku to nie je taká šialená finančná položka. Väčšia sranda bude, keď začnú krúžky, škôlky, vstupné na výletoch pre 5 ľudí, kino pre 5 ľudí, dovolenka pre 5 ľudí...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
19. jún 2023

@elizabet173 ona myslela asi už tých, ktorí to tretie majú.

mimikarol
19. jún 2023

Len v prípade že by som bola 100% presvedčená že by som bola schopná uživiť tie deti a dať im aký taký kvalitný štart (aspoň v podobe možnosti vyštudovať to čo by chceli) aj sama. Ale to by som ja zvládla veľmi ťažko v tejto dobe, takze nie, tri deti by som nechcela

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
19. jún 2023

Išla by som v prípade, že - zvládla by som to bez problémov finančne a z pohľadu bývania aj keby som s 3 deťmi ostala sama bez muža. Bez problémov finančne pre mňa znamená dopriať športové aktivity, krúžky, výlety, v lete more, v zime lyžovanie, podporiť dieťa na VŠ štúdium. A išla by som do toho s vedomím, že tie 2 deti sú staršie, budú v puberte keď toto bude chodiť do škôlky a začne ZŠ a teda počítala by som s tým, že 2 staršie deti nebudem chcieť ako babysitterky. A išla by som do toho, ak by mali deti svoju vlastnú izbu. Nestrčila by som malé dieťa k tínedžerom.

maribell
19. jún 2023

Napíšeme ti kľudne aj ja 😊. Mali sme dve deti 6r. a 8r., keď sa nám narodilo tretie.
1, aké máte auto? Zmestíte sa doň aj s tromi deťmi?
2, chodíte na dovolenky? Ja som si všimla, že pre rodiny s 3 deťmi nie je až tak veľa ponúk. Väčšinou potrebujeme dve izby a to vie dovolenku o dosť predražiť.
3, čo sa týka bežných financií, tak samozrejme všetko krát tri: krúžky, obedy, obuv, ... a to radšej ani nemyslím do budúcna na paušál, internát, vreckové, .. 😵😅
A za posledné ☝️ počítaj s tým, že pri takto veľkých a samostatných deťoch je ďalšie bábätko riadna "facka" od reality 😅. Teda, apsoň pre mňa bola. Proste s veľkými deťmi môžeš všetko 🙆🙆 s bábätkom znova skočíš do toho kolotoča prispôsobovania (oslavy, svadby, výlety, dovolenky, lyžovačky, ... ale aj celkovo každodenný život). Napíšem ti aj to, čo je tu dosť nepopulárne 🤷 ale môže sa stať, že neraz o svojom rozhodnutí zapochybuješ, to mi ver.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinmmartin
19. jún 2023

Ak si ten typ ze jedine co ta bude v zivote definovat su mterstvo a deti tak di toho chod ( to nemyslim negativne) Ak ta toto najviac dokaze naplnat a robit ti radost budes dobra matka aj 20 tim detom. Ak budes spokojna na smrtelnej pisteli spominat s kludom na deti a nie na to co ti uslo tak do toho.

Ale ak mas predstavu so svojim zivotom aj nejako inak nalozit tak uz staci.

galganka
19. jún 2023

@maribell hej, s tromi deťmi na nejaký last minute môžeme zabudnúť, zistili sme to minulý rok. Tento rok sme preto neváhali s výberom dovolenky 😄

galganka
19. jún 2023

...a väčšina rodinných vstupov, kde sme boli sú 2 dospelí + 2 deti... 🙈

autor
19. jún 2023

@deti95060810 všetko mám odložené,zachovalé od narodenia.

autor
19. jún 2023

@elizabet173 môj muž je s tým ok,ako ja chcem.Povedal že keď bude bude,nebude nebude.Sme takí priemer v platoch.Nie malo,nie extra veľa.

autor
19. jún 2023

@melanta bývame v dome,majú vlastné izby,priestor.

luccija
19. jún 2023

Vieš aké más výdavky, ci máte našetrené...budeš mať MD ťažko Ti radit, keď nevieme ako teraz vyjdete s peniazmi.Skus žiť s rod.prispevku a uvidíš.Nemusus byť doma 3 r hlavne deti idú do puberty a to som nestíhala variť, kupovať tenisky a oblečenie ako rástla.
@babulkomale prehanas...výbavu možeš mať z požičovne, sú rodiny čo vôbec nemajú radi lyžovanie a deti čo neznášajú letné tábory.Ale súhlasím kamarátka čo má 3 deti povie, že kino a pizza ich stojí veľmi veľa.Detto topánky, oblečenie...ale určite sa dá nájsť zlatá stredná cesta

autor
19. jún 2023

@maribell ďakujem za názor...toto je u mňa také že váham,ale zas pomyslame už rok na to.Nepreslo nás to,ani mňa ani muža.Uvedomujeme si,že s malým bábätkom pôjdeme zas odznova.

autor
19. jún 2023

@martinmmartin ďakujem,deti som chcela odkedy si pamätám😊napĺňa ma materstvo,s tým som stotožnená.

autor
19. jún 2023

@luccija muž tvrdí že je to o tom ako si určite priority,akože má pravdu.Preto som položila otázku mamám viacerých deti 🙂

martinmmartin
19. jún 2023

hlavne je v zivote co najmenej veci lutovat. Lutovat bude kazdy z nas tak ci tak ide o to minimalizovat to a nacasovat to.
Otazka je iba kedy to lutovanie budes robit- kym si pri plnej sile alebo prezijes aktivny zivot bez lutovania a tym padom budes lutovat urcite veci na sklonku zivota ktory tak ci tak ale nebude stat za vela.
Ja vyberam druhu moznost

lenkakamen
19. jún 2023

Treba si polozit otazku, ci by si sa dokazala posrarat o 3deti sama.... vselivo sa moze udiat..

babulkomale
19. jún 2023

@luccija to bolo priklady zo zivota. Mne je jasne ze mnohodetne rodiny nechodia tak casto lyzovat ak vobec, ako mensie rodiny. Ani deti vacsinou nehraju hokej, lebo to by bolo neunosne a pocitili by to velmi na vydavkoch, resp.nemohli by si to dovolit.
Ale ja osobne by som nechcela vysvetlovat dietatu ze nekupim ti klavir lebo je vas vela a nemame na to.
Brzdit ich v com su dobri lebo my sme mali maniu sa rozmnozovat. Alebo sa spoliehat ako menovana, ze vsak nam niekto podaruje.
Aj vybava z pozicovne nieco stoji, neboj sa viem, instruktor minimalne 25- 30€/hodina.
Proste si myslim ze v takych velkych rodinach pokial nie je prijem tak 7000, vacsinou ludia stradaju.

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@babulkomale

Ako mozu vyzit?

No neziju na vysokej nohe. Platit predrazene kruzky, ci lyzairsku vystroj si nemoze dovolit kopec ludi a preziju a ziju kvalitne zivoty.

Najvacsia kravina, ktoru sucasni ludia robia je POROVNAVAT sa... lebo ten a henten dovolenku v Caribiku, tí chodia pravidelne lyzovat, tento maly chodi na predrazeny kruzok, kde sa v podstate nudí... títo majú neviem čo extra... Toto vsetko su len socialne konstrukty, ktoré vychádzajú z toho, že životná úroven na Slovensku je pomerne velmi slusná a už to povazujeme za samozrejmosť a ked to nie je - tak mame pomaly spolcoensky problem a vobec uvazujeme, ci dieta ano alebo nie...

Jedna vec je aky chcem ja mat standard (to nikomu nezazlievam), ina vec su fakty... clovek nepotrbuje x veci a dokaze mat kvalitny zivot. Staci sa neporovnavat a zit naplno.

babulkomale
19. jún 2023

@luccija a k tym detom co neznasaju letne tabory - a kam ich maju pracujuci rodicia dat? Ide napr.o deti uz vacsie ktore sa samostatne vedia dopravit do tabora denneho a vratit sa poobede.
Samy doma? Takych som poznala v detstve, bolo ich ako hadov, jedli rozky, sami doma cele dni cez leto, stvarali dost drsne veci...toto by som pre dvoje deti teda nechcela len preto ze ja sa nevedela zastavit v rodeni.

dzina007
19. jún 2023

My tri deti nemame i ked som straaaasne vahala ci hej. Tak napisem dovody preco sme sa rozhodli ze nie:

1) kedze uz chalani podrastli mozeme ist s nimi vsade a kedykolvek viac menej a nemusime riesit kedy je cas papania kakania obedneho spanku. Obmedzovalo by nas to uz teraz. A kym by to tretie dorastlo do veku zeby bolo ok prvy dvaja by uz kaslali aj na rodinne vylety po horach mestach kupaliskach a podobne

2) m
Museli by sme investovat do noveho auta. Nemame auto s 3 plnohodnotnymi miestami na sedenie. A kupa velkeho auta je investicia ktoru si sice mozno aj dovolit mozeme ale obmedzilo bt nam to rozpocet a komfort.

3) Nemalo by partaka. Prvy dvaja chalani mali jeden druheho takze sa mavali s kym hrat, tretie by bolo viac menej co sa tyka pozornosti jedinacik, kedze by uz nemalo surodenca na hranie ale len rodicov. Pre nas nezvyk.

4) Plany do buducna. Uz teraz 1 dieta na vysokej skole stoji cca 500-600e. A to do vysky maju daleko takze ocakavam vyssie sumy. Mozno studovat nepojdu. Neviem. Ale ak by chceli nechcela by som aby si museli strihnut kto moze ist na dobru skolu a kto nie lebo 3 skoly by sme asi neutiahli do buducna.

Ale toto je nas pohlad na vec a na svet. Mozno pre niekoho sebecky... ale pre nas racionalne rozhodnutie.