Máme 3 ročného syna , je veľmi živý a začínam si na priateľovi všímať akí rozdielni sme , čo sa týka výchovy. Uvediem príklad zo včera, varila som , syn mi chcel pomáhať , čo mu bežne dovolim a zapajam ho do týchto činnosti, chcel si zobrať stoličku od jedálenskeho stola ale muž mal na nej položené nejaké veci mikinu a tepláky čo si nachystal do fitka. Malý to položil na zem lebo si chcel zobrať tú stoličku lebo je to proste 3 ročne dieťa ktoré nenapadne ze to ma ist odložiť do skrine .. priateľ poňom začal úplne vrieskat , hneď som mu povedala aby po ňom nehulakal ze on mi chce len pomôcť variť , zacal kričať ze všade sú veci všade sú hračky všade robi bordel, tak hovorím ze to je malé dieťa , ze nemienim naňho za všetko vrieskať a všetko mu zakazovať , lebo to je cely deň len krik nerob toto nerob hento nerob tamto , proste dom nespadne ked dieťa spraví bordel , ktorý sa uprace ked dieťa zaspí a že keď chce žiť v sterilnom prostredí kde bude nonstop poriadok tak ma ísť bývať sám.
Okrem môjho vyhorenia a alergie naňho sa pridali ešte tieto problémy a ja neviem ako ďalej? Či to ma význam nejak riešiť vôbec či je šanca ze sa to zmení ? Keďže všetko ide ruka v ruke , tým ze som vyhoreta možno mi nanom vadí už úplne všetko , veci nad ktorými by iné ženy len mavli rukou. Ale mne je to vždy tak luto ked on poňom vrieska , v podstate za nič..
Hej, zmeni sa toho vela. Pri takomto fotrovi chlapec chyti v puberte na neho averziu a bude ho neznasat.
A ked vies aky je partner haklivy na poriadok, treba predvidat. Dietatu povedz: Prines si stolicku, ale veci zo stolicky uloz na inu stolicku, ciste oblecenie sa na zem nedava atd.
@lenkakravcova on si po sebe upratuje vždy keď mu poviem že ideme upratať hračky lebo ide do vane alebo jesť alebo niečo , chodí do jedného zariadenia na opatrovanie deti a vždy pekne pred odchodom uprace na miesto to , s čím sa hral, dokonca mi pomáha nakladať pracku , myčku , všetko robim snim takze toto nieje problem. On spraví bordel ale aj si ho uprace. Niekedy to trvá dlhšie niekedy to musím povedať 15 krát ale uprace
Tak to ptom nechápem, prečo priateľ hmkrici ze "všade je bordel, všade sú hračky"?
@lenkakravcova lebo asi očakáva že budem chodiť dieťaťu za zadkom a každú jednu hračku s ktorou sa prestane na 30 sekúnd hrať odložím na miesto , kým si ju znova za minútu nevyberie.
ty si nervna z neho a zrejme on z teba a tak vznikaju hadky ... rovnako ako dieta si ma vediet upratat veci tak aj on-veci nepatria na stolicku ..ma nachystat do tasky alebo ine miesto kde nebudu zavadziat ... kazdopadne je otazne kedze ty uz mas avetziu ci s nou aj chces bojovat a menit nieco,alebo uz proste si vyhorena natolko,ze vam bude lepsie ak budete od seba
chlapcovi vyclen miesto na hranie-kutik v obyvacke,ohradka,detska izba-problem vyrieseny . tiez som neznasla hracky po celom byte ... kompromis sa vzdy da najst
Ale však tu vôbec nejde o nejaké upratovanie, sama si napísala že si vyhorela a máš alergiu na priateľa. Takze rieš v prvom rade seba, aj keby sa teraz rozídete tak vyhorena budeš naďalej
@syslik81 toto ma zajalo? Ako si dosiahla aby sa 3 ročné dieťa hralo len vo vymedzenom priestore. Tiež mám doma 3 ročného živého chlapčeka, ktorý rád pomáha a radi pomáhajú aj jeho kamaráti dinosaure. Vie si po sebe všetko upratať. Ale teda ma zarazilo, že vyčleniť miesto. Dodržiavalo to tvoje dieťa? Ty si bola celý čas s ním v tej izbe?
@syslik81 otázne je či sa s takým vyhorenim da niečo robiť ? Ako sa odznova zamilovať do človeka?
My sme už boli rozideni , boli sme od seba rok, dala som tomu šancu , len nedávno sme sa začali spolu zase bývať, keďže s ním mám malého a maly úplne žiaril keď sme boli počas toho ako sme boli rozideni niekde spolu, ako rodina. Väčšinou sú nase hádky vážne o úplných blbostiach ale mne to nerobí vôbec dobre. Nemáme ani sex kvôli tomu , pretože ja potrebujem mať psychickú pohodu na to aby som na to mala chuť , myslím že každá žena..takze ked každé ráno vstavam s pocitom že sa 56 krát pohadame , lebo to reálne tak je , tak večer ked prídem domov z prace je toto posledná vec na ktorú myslím. Nežijeme vôbec ako pár , ale ako spolubyvajuci , alebo kamaráti bez vyhod
Pekne si leziete na nervy . Obidvaja máte pravdu v niecom inom
@wiwi28 môj ma miliardu hračiek vo svojej izbe , nieje to ani izba spravila som mu z toho detsky kútik , nezabralo, potom som mu kúpila špeciálne koberec ktorý sa mi bude hodiť do obývačky a spravila som mu kútik v obývačke pri gauči a každý deň som mu dovolila si zobrať jeden box hračiek s tým , že ich necjcem vidieť mimo toho koberca 😄 lenže sme prerabali obývačku a kútik som musela zrušiť takze každý deň si berie hračky do obývačky a sú kade tade.. sám v tej izbičke nechce byť , ak práve niečo potrebujem robiť variť alebo upratovať, je stále somnou
@autor veď toto aj dobre poznám. máme obrovský jedálenský stôl pre 6 ľudí, ktorý je posledný pól rok Jurským svetom a Zoo dokopy. Ledva sa tam 2 najeme. Ja som sa naučila hračky nevnímať ako bordel, celý deň sa s nimi hrá a večer sa jednorazovo upracú. Mne veľmi nechce pomáhať v kuchyni ale na ten stôl presne od linky vidím tak máme spoločnú interakciu aj keď varím. Preto som tú otázku adresovala nicku čo ti poradil vyčleniť priestor na hračky. Príde mi to úplne nereálne. A Váš problém to nevyrieši. Váš primárny problém vyrieši párová terapia alebo rozchod.
partner môže byť podráždený z toho, že mu chýba sex.
točíte sa v kruhu. ty mu nedáš, lebo je nervózny, on je nervózny, lebo mu nedáš.
nechapem, co ti tu zeny nakladaju, ze si maleho nenaucila upratovat. dnes tusim vo vsetkych temach to tak je. jasne, ze nemal na neho navrieskat, ale mal mu v klude vysvetlit, ze ked si bude nabuduce brat stolicku, tak by mal veci najskor niekam odlozit alebo sa spytat, kam to ma dat. a 3 rocny nerozmysla ako dospely, ja by som od neho ani necakala, ze tie veci zo stolicky najskor uprace. ved take veci sa este len uci
Načo si mu prepana teraz dávala zase šancu keď ho nemiluješ a máš na neho alergiu? Veď takéto prostredie vášmu synovi škodí omnoho viac ako keby ste ostali rozideni. V konečnom dôsledku na tvoje rozhodnutie doplatí len ten maly.
A jasne že sa dá s vyhorenim niečo robiť, keď si nevieš pomôcť sama tak je úplne normálne vyhľadať odbornú pomoc
@wiwi28 vzdy som bola na dosah - mala som ju na ociach nonstop a dosiahla som to uplne jednoducho .. viem ze kazde dieta je ine .. moja bola od mala rozumna ,poslucha dodnes .. samozrejme nieje ukazkove dieta z reklamy a ma aj ona svoje vystrelky ..ale u nas su a budu pravidla od mala.. tak akos a je len a len za stolom ako sladkosti po jedle a podobne tak aj hracky maju svoje miestoa priestor... ak si vzala babiku a snou behala po izbe ok .. v izbe ak mala rozhadzane-ale pre nu to malo miesto ok ..ale zvysok bytu ma svoje urcenie ... kedy som ju to mala ucit ak nie od mala? proste kazda vychovavame po svojom -navod neexistuje ale u mna to fungovalo po mojom ..
kym mal kobercek a miesto a pravidlo tak to dodrziaval? ak ano sprav mu ho znova -neverim,ze v celom byte/obyvacke sa nenajde kusok pre neho .. jeho miestecko ... dom nemusi byt ako z casaku -kazdy tam ma mat svoj kutik .. ak sa nehodi k nabytku -a co? spokojne dieta-spokojna matka a tym padom spokojny tata ... sadnite si porozpravajte sa komu co vadi-ak sa nechcete hadat spiste si to na papier .. a zamyslite sa ci sa to neda zmenit
@kaitlin3 ja ani neviem bola som pod strašným tlakom , od jeho rodiny , od mojej rodiny , o neho samého. Ja som vyrastala iba s mamou takze od našich slm počúvala iba to aké to mala mama ťažké a že tak snáď nechcem skoncit on zas vyrastal v úplnej rodine tak z jeho strany mi všetci nakladali že to je strašné že to oni nedopustia aby ich vnuk vyrastal inak ako ich syn , všetci ma dokázali tak zmanipulovať že som tomu uverila , pritom hlavným dôvodom rozchodu bolo že nechcem aby maly vyrastal v kriku a hádkach , takze toto považujem za najväčšie zlyhanie v mojom zivote. Ale čouž , najlepšie sa učí na vlastných chybách ..
@elizabet173 Možno niekomu príde táto diskusia ako jedna z tých debilnych ale mne to veľmi pomáha vidieť realitu keď o tom sama píšem. Dokonca som si začala písať aj denník , aby som to videla aj s odstupom času a nemala ružové okuliare. Lebo väčšinou keď je 2 dni klud tak zabudnem na to vsetko zle. Tak radšej si to píšem. 😄 samozrejme nie take veci že neodpratal ponožky alebo nesklopil misu zachodovu😄
Zrovna tie ponožky a misu si tam napíš a potom na neho nakrič a všetko mu to do bodky vyčítaj. Veď on robí to isté malému synovi.
Autorka: O čom a prečo sa s priateľom hádate?
Nevyzerá to vôbec na nezhody vo výchove - ale na vašu neschopnosť komunikovať bez hádok s tým, aby ste si dokázali obaja normálne v kľude povedať o čo komu ide a čo chce a hľadali kompromis miesto toho naťahovania sa..
@lenkakravcova my si to povieme v podstate po každej hádke , ale nikdy sa nič nezmení , teda aspoň z jeho strany. Ja doňho vôbec nerypem ja som viac menej furt ticho pretože hocičo poviem viem že to vyvolá konflikt. Je veľmi náročná povaha preto som sa naučila že najlepšie je byť ticho a zbytočne nevyryvať. Ozvem sa len vtedy keď uz vážne to moja psychika nezvláda a potrebujem niečo povedať lebo to potrebujem zo seba dostať von aby som v sebe ten bordel nedržala a nekopila. Máš úplnú pravdu že nevieme komunikovať bez hádok , ale nie mojou vinou, on je typ človeka ktorý všetko berie ako útok na jeho osobu, naposledy kúpal malého a keď ho vybral z vane tak ho išiel fenovať a maly sa točil dookola a on zvreskol že “prestaň do pi*e” nešla som tam nezacala som vrieskat ani robiť scény , keď prišli do obývačky som mu povedala že sa mi nepáči ako sa s malým rozpráva , že si to neželám , že to nieje vhodne a musí s tým prestaň a naučiť sa trosku kontrolovať. Jeho odpoved bola “Ok som uplny Kkt , som úplne hrozný otec”
A takto to je pri každom probleme. Poviem mu že je neskutočný nervak že každé ráno sa budím do stresu , lebo mu všetko vadí, je stále negatívny a stále mi povie iba “Ok som úplne na pi*u”
Takze ja som už rezignovala , premňa to je strata času toto vykomunikovavanie si problémov vo vzťahu lebo nikdy si z toho nič nevezme
jasné, priateľ bol ukážkové decko, ktoré si po sebe v tomto veku bežne umyl aj nočník po veľkej potrebe... 🙄
milujem takýchto baranov...😨
aj ho niekedy pochváliš?
partnera myslím.
a dúfam, že decko zatiaľ nebije....
@mondolina keď dosiahne v práci nejaky úspech s ktorým sa mi pochváli , alebo ked prídem domov z prace a čaká ma večera alebo upratané tak jasne že áno , ale zas tak často ho nemám za čo chváliť. Keďže mame viac tichej domacnosti ako pekných chvíľ.
@mondolina a nie nebije ho , to by spravil raz a oľutoval by deň kedy sa narodil.
Čím skôr od neho odid a teraz už natrvalo. Nič sa nezmenilo po prvom odchode, prečo si myslíš, že sa to zmení teraz?
Popravde - čím skôr naučíš dieťa pratať, tým lepšie. Keď ho to nenaučíš kým pôjde do škôlky, bude tam robiť bordel.. A ty potom po nástupe do prace doma 2.sichta upratovanie.. Priateľ má v tom pravdu - keď dieťa zapájaš, zapájaj ho aj do upratovania po sebe.