Sú maminy jedináčikov lepšie?

9. nov 2021

Väčsinou sa tu stretávam s tým ako mamičky 2 a viac detí nezvládajú domácnosť, výchovu, starostlivosť o seba, alebo nemajú čas na manžela. (nepíšem, že je to pravidlo, lebo viem, že sa tu do mňa hneď niektoré pustíte) Len mám pocit, aj odsledované z okolia, že trojčlenné rodiny akosi lepšie fungujú. Maminky udržiavané, domácnosť tip top. S manželmi si prejavujú náklonnosť.Majú čas na seba, na koníčky. Ako je to u vás? Je pravda, že maminky jedináčikov sú pokojnešie, lebo nemusia riešiť napríklad hádky detí? Závisť jedného súrodenca na druhého? Môžu dopriať jednému aj viac po finančnej stránke? Dnes som tu čítala viacero takých príspevkov. Ako sa aj tie detičky cítia odsunuté na inú koľaj kvôli novému bábätku. Predsa len. Maminka jedináčika lásku nemusí deliť. Ako sa aj vám mamičky zmenil život,keď ste už mali viac ako jedno dieťatko?

miadi
9. nov 2021

To vobec nie je o pocte deti ale o zene ako takej. Komu sa chce mà tip top dom a seba aj 4deti. Komu sa nechce je vela aj jedno dieta a nestiha nic:

amelia89
9. nov 2021

Nechce sa mi reagovat na nic z toho iba napisem ze laska sa medzi deti nedelí,láska sa nasobi. Verim ze to ze nebudem vzdy 100% tip top vynahradi mojim detom vzajomna opora a blizkost po cely zivot pokial tu budeme aj nebudeme 🙏🏻

ivik4
9. nov 2021

Ale netaraj 😀 ano sice mam toho s jednym dietatom menej ako s dvomi ci viac a aj na seba s muzom mame viac casu, no aj tak som obcas na prasky a v byte vybuchla 💣 😒 a ide ma slak trafit

amelie2017
9. nov 2021

Ja mam skoro 4 rocnu a 4 mesacne babo a odkedy je maly na svete, stiham toho viac, lebo za 20 minut jeho spanku musim upratat polku bytu, co som mala pred tym na 2 dni 😆 malej sa viac venujem, aby neziarlila,.... kojenim som schudla na vahu pred prvym tehotenstvom, tak sa citim super sexi, takze aj manzel si prisiel na svoje, kedze sa uz nehanbim, ze som tucna...tak neviem...ale 3. uz riskovat nebudeme 😆😆

eeffka
9. nov 2021

To je aka blbost 🤣deti mam 2 a muza 1, najviac ostary a bordelu je z neho.... hmmm prepocitavam z koho je vacsi uzitok 🤦‍♀️🤷‍♀️😁

ankare
9. nov 2021

Nie je to pravda. To sa nedá zovseobecnovat.

nikpa
9. nov 2021

Ty nemáš určite viac ako jedno dieťa, však? Zásadná vec, láska sa medzi deťmi nedeli ale znásobuje. Koľko detí máš, toľko ich rovnako miluješ, nie že jedno je ukrátené o lásku kvôli druhému. A to že staršie si musí zvykať, že prišlo ďalšie dieťa, to je možno zo začiatku ťažké ale počas života mu to ten mladší súrodenec miliónkrát vráti späť. Nechcela by som aby moje deti boli jedinacikovia a nemenila by som to ani za upratanu domácnosť, viac času na seba ani za nič.

konikkon
9. nov 2021

Počtom deti sa láska nedeli, ale nasobi... A nie, nie je to tak. Záleží to od tej ktorej ženy, aka je osobnosť a ako si vie život zariadiť. Ja poznám matky, čo majú jedno dieťa a su neupravené, príšerne sa o dieťa starajú, vzťah majú v troskách. Zároveň poznám rodiny, čo maju 3 a viac detí a vedú krásny rodinný život.

lienkashoppingqueen
9. nov 2021

Podla mna je ovela lepsie mat surodencov. A kopec! A nebyt jedinacik! 😬 tieto deti su tak trochu okradnute.
Dve deti su podla mna super.
Ja mam troch surodencov a teda, keby si mam vybrat, ci mat majetok, alebo radsej menej majetku ale zato tychto troch celozivotnych ,,ludi,, ktori stoja pri mne! Nevaham ani na Sekundu! ❤️ Peniaze si zarobim teraz sama. Detstvo bolo vesele, u nas nebolo ticho, hrali sme sa, vyvadzali. Nemusela som sa naucit sa hrat sama so sebou!
Nemali sme vyglancenu domacnost. No a? Ale mama nas viedla k poriadku.
Co na tom zalezi o desat rokov ze si mala 04.11.2021 v dome binec??Treba mat nastavene spravne hodnoty, nebudem otrokom domacnosti a nebudem ani zit v bordeli. Nejaky ten stred a nech je aj niekedy binec, ved pocka.
Ked chces najdes si cas na vsetko, len nie na vsetko naraz a vsetko na 100%.

kristina2412
9. nov 2021

Nie sú lepšie ,len majú viac času 😉a teraz to nemyslím nijak zle. Kým rozvezies 2-3-4 deti po krúžkoch zaberie viac času ako kym odprevadis jedno, kým skontrolujes 2-3-4 deťom úlohy tiež niečo trvá. Takže áno prirodzene im môže ostať viac času na muža, domácnosť atď. A to najmä vtedy, keď je dieťa väčšie . Samozrejme záleží od náročnosti dieťaťa,jeho povahy atď....čo sa týka závisti , u nás nebola vôbec . Dokonca nedávno staršia dcéra v škole napísala že jej najlepší deň v živote bol vtedy ,keď sa jej narodila sestra. Takže sme sa s manželom neskromne zhodli,že sme pre ich vzťah spravili kus dobrej roboty 😉keďže nikdy nemala staršia dcéra pocit krivdy, alebo závisti voči sestre. Mladšia dcéra keď dostane sladkosť od babky,v škôlke pýta aj pre sestru .... Majú sa veľmi rady, pre mňa je veľkou prioritou ich vzťah ,väčšou ako čas pre seba...Keď sa raz poberiem ,chcem si byť istá, že majú jedna druhu a nebudú samé .

autor
9. nov 2021

@amelia89 ano, ano..to mi je jasne.. vasa laska k detom sa nasobi...,ale ako to citia deti? Necitia sa milovane menej? Su ziarlivejsie. Hadavejsie ak mamina dava viac pozornosti najmladsiemu.

eeffka
9. nov 2021

Ze ty nemas deti? Normalna mama sa venuke vsetkym svojim detom

nikha2809
9. nov 2021

Ja som mala jedno dieťa a nestíhala som nič,ani domácnosť ani čas na seba.teraz mám dve a stíham sa o seba starať a aj byt mám stále upratany.podla mňa najviac robí psychika teraz som spokojná,v kľude,hlavne šťastná,keď som porodila prvú dcéru mala som depresie.

lienkashoppingqueen
9. nov 2021

A inak prepac, sice neviem s kym mam tu cest, lebo si anonymka, ale Tvoje uvazovanie je pod 18 rokov, akoby sa zamyslalo nejake dieta. Dam ti radu, nepozeraj na druhych ako ziju, lebo to moze byt klam. Zariad si svoj zivot ako ty chces a hlavne po svojom. 😂 nie ze budes zit druhych zivotom, lebo u nich to tak vyzeralo.

nikha2809
9. nov 2021

@lienkashoppingqueen toto je úplná pravda ja som jedináčik a vždy som závidela každému kto mal súrodenca.aj teraz ako dospelej je mi to ľúto že nemám žiadneho takého človeka blízkeho,keďže rodičov už nemám.vzdy som chcela veľkú rodinu aspoň 6deti ale tak stačia mi zatiaľ dve 😀

autor
9. nov 2021

@eeffka este nie, ale akosi som sa ocitla vo svete mamiciek. Vsetky kamosky uz vydate, s detmi a pomaly aj my uz planujeme. Tak som si viac zacala aj vsimat tieto domacnosti. Ono. Je pravda, ze tam kde su 3 a viac deti je aj zivsie, ale tieto moje kamaratky uz nevyzeraju ako predtym. Známe, čo majú jedno v podstate fungujú ako predtým. Idú so mnou na kávu, do fitka, chodia na nechty, vlasy. Preto ma zaujíma ako to funguje inde. Môj muž chce 4 deti. Reálne postavil domisko, kde sú 2 obrovské detské izby, aby sa do každej zmestili 2. 😅 A ja sa bojím aj tých dvoch. S jedným si ešte aj celkom viem predstaviť fungovanie, ale s dvoma, troma....?

amelie2017
9. nov 2021

Tak ja mam cerstvu skusenost. Zobudi sa 4 rocna a babo viac menej naraz. Malemu dam cumlik, pytam sa starsej, ci chce kakao. Nie. Chces cikat? Nie. Chces kako? Nie. Dobre, pustim ti rozpravku, pojdeme cikat a potom dam papat Lukovi. Nechcem jest ani cikat. Krmim maleho, zrazu jej treba cikat, kakat, je hladna, smedna. Normalka, chce pozornost. Prvy tyzden bezis s babom na wc, lebo nevydrzi starsia, druhy jej povies, ze bud pojde sama, alebo pocka...a ona pocka. Dcerka si chce kreslit, ale maly je nervozny. Tak vytiahnem farbicky, nevadi, ze si drobec chvilu poplace, starsia maluje a mas cas pre drobca. Vsetko chce svoj cas, najst si system, naucit, sa, kedy ktore dieta naozaj potrebuje nieco a potom to ide. U nas velmi pomohlo, ze malemu stale hovorim, co robi starsia sestricka a ze ked bude velky, ona ho to nauci.

annm81
9. nov 2021

Ja mám dve deti, ale nie som zaslepená svojou situáciou. Dávam ti v mnohom za pravdu. Áno, deti milujem rovnako silno, ale nemám neobmedzené množstvo času ani financií, takže láska sa možno násobí, ale čas a peniaze musím medzi ne deliť.

euka210
9. nov 2021

Samozrejme ze s 1dietatom sa lahsie udrziava domacnost, aj je viac casu aj penazi...lebo uz viac deti je o obetavosti a nie sebeckosti

jana_eyre_2
9. nov 2021

Milujem zovseobecnovanie a porovnávanie žien, modrý koník je na to úplne stvorený.. 🤣 samozrejme že sú lepšie, veď o to ide, nie? Kto je lepší, krajší, šikovnejší, kludnejsi, štýlovejši..

Ak ale môžem hovoriť bez irónie.. počet detí plánuj až keď budes mať prvé.. niekto má jedno, niekto 5, niekto ani jedno.. preboha ako tá mohlo napadnúť kto je lepší? 😳

ivik4
9. nov 2021

Ja patrim k mensine ktorej surodenec do dnesneho dna nikdy nechybal a moje dieta bude jedinacik tiez. Nikdy som sa s nim ani na tuto temu nerozpravala,nevidim dovod vysvetlovat krpcovi ze sme takto spoko ,no sam od seba mi velmi vela x povedal ze on by surodenca nechcel . Ale to len tak pomimo ked dajme tomu videl spoluziacku s bratom vonku. Inak to u nas doma vobec nik neriesi,zijeme si v harmonii. Manzel je so 4deti ,myslela som ze on by chcel deti viac prave preto, ale vobec. Surodenec nezaruci to ze niekto aj tak neostane neskor sam. Ale kazdopadne nikomu neberiem pekne surodenecke vztahy

elizabet173
9. nov 2021

napriek tomu, že som mama jedináčika (o ďalšie dieťatko sme prišli a viac detí sme mať nemohli), ani náhodou si o sebe nemyslím, že som lepšou matkou. Veď na to vplýva kopa iných vecí, nie to, či má žena jedno dieťa alebo päť. Často je to jedno také náročné a žena má muža na týždňovkách, alebo sa doma ničoho nechytí, takže to má ťažšie ako mama troch pokojných detí, ktorej pomôže mama aj muž. Aj keď mám len jedno dieťa, v rodine sme boli štyri tehotné naraz, veľmi často sme spolu trávili čas, takže hádky, boj o hračky som riešila tiež, na našej ulici bývali jeho asi piati spolužiaci, takže to isté. Moje dieťa nikdy nemalo to, na čo si ukázalo, aj keď bolo dlho aj jediným vnúčaťom a to z oboch strán, od 15 rokov brigádovalo. U mňa teda nebolo plánované len jedno dieťa a myslím, že je tomu tak u viacerých žien a niekedy môžeš aj plánovať narodia sa dve.

amelie2017
9. nov 2021

@ivik4 teba si vsimam v diskusiach o surodencoch casto a aj napriek tomu, ze som vzdy chcela 2 deti (aj ich mam) musim s vela vecami suhlasit. V prvom rade sme mali druhe dieta preto, ze sme ho chceli my. Nie preto, ze dcera chcela surodenca. A ta fraza, ze najlepsie, co mozes dietatu dat je surodenec je podla mna blbost. Vidim to na muzovi a z casti aj na sebe. Muzov brat je jedna velka ziarliva katastrofa, ktora uz ma skor 50 rokov a stale prinasa do rodiny problemy. On ostal tym 6 rocnym dietatom, ktore ziarli na narodenie mladsie surodenca. Len dovody ziarlivosti sa rokmi menia. A v mojej rodine. Mam 2 sestry. S jednou vychadzam skvele, neviem si zivot bez nej ani len predstavit, s druhou sa niekolko mesiacov nebavim. A neplanujem to zmenit. Je nam tak lepsie. A mali sme tu istu vychovu, vstepovane tie iste vyhody.

Jednoducho o pocte deto rozhoduju rodicia, nie deti.

ivangeline
10. nov 2021

Tiez by som napisala,ze je to o zene ako takej ale nie chceni,no o jej vlastnostiach. Ako zvlada konflikty. Stresove situacie. Unavu. Ako vie dobre manazovat chod domacnosti. Ake ma priority. Ake podmienky. A je to vela vela schonnosti,ktore vsetky vacsinou nema jedna mama. :D Da sa to vsak casom naucit,hlavne s poctom pribudajucich deti. Pri dvoch a s manzelom doma sommala pocit,ze nic nezvladam. Pri troch a manzelom v praci je to lepsie. ;)

danulicek
10. nov 2021

Moja skúsenosť - s jedným som stíhala menej ako s dvomi. S jedným som bola viac na nervy ako s dvomi. S jedným som mala doma vacsi bordel ako a dvomi atd. Absolútne toto, čo si písala, nie je pravidlom. Aj vo svojom okoli poznám zeny, ktoré pri jednom dieťati sú úplne hotove. Aj ja som bola… Ale poznám aj take, ktoré majú styri deti a sú tip top. Jedna mama v mojom okoli ma jedno trojročné dieta a takmer vobec sa mu nevenuje, vraj na rodicaku nestiha. Ja mam dve deti, školáka, skolkara, už chodím do prace a každý den stihame sa aj hrať, citat alebo nieco vyrábať. A stiham aj domácnosť - keď chcem. Ale sú dni, kedy padám na hubu a ako píšeš, nestiham ani ja a tak zvycajne nieco vypustím - väčšinou nejake domáce prace. Takze je to otázka organizácie a priorít.

A viem, ze ti tu viaceré pisali, ze laska medzi deťmi sa nedeli. To sa nedá vysvetlit, musis len zažiť. Mam synov, cize kohuti na smetisku, ako sa hovorí. Vobec však neziarlia na seba, sú partaci a lásku a čas im prejavujem úplne rovnako - najviac ako viem. Nie je to tým, ze sú súrodenci a ze sa musia prispôsobovať alebo čo, ale skôr tým, ako ich vychovavam. A celé materstvo je o prístupe - bez ohľadu na to, či je dieta jedno, dve alebo pat.

marca12
10. nov 2021

Ale snad si nejdes robit obraz o mamickach z toho,co citas tu. Podla mna tu na mk je to extrem a nedava to obraz. To akokeby si povedala,ze kazdy muz je zly a darebak,lebo denne tu citame o takych muzoch.

cimage
10. nov 2021

Zalezi aj od zeny, ja som na nechty, kavicky nechodila ani ako slobodna. Zalezi ako mas postavene priority. Ja co mam matky v okoli, tak tie viacdetne mi pridu ovela kludnejsie a uz neriesia zbytocnosti a vidiet to aj na detoch. Su spokojnejsie, veselsie a samostatnejsie. Samozrejme je s nimi viac starosti. Kym nezijes v niektorej rodine, tak nemozes posudit ako ziju, lebo navonok to moze vyzerat ako dokonala rodina a vobec to tak nemusi byt.

zafir01
10. nov 2021

Mam dve, na ceste tretie. A teda tie deti cítia lásku aj medzi sebou. Okrem toho, že tu moju k nim nedelim medzi nich,ale ozaj sa násobí. Starší 10 ročný zbožňuje 4 ročného. Sú spolu úžasní. A ha keď vidím, ako sa jeden druhého zastávajú a vzájomne o seba starajú, mam obrivsku radost. A áno aj fitko som stihala aj moje tréningy... Uvidíme teraz keď ku chlapcom pribudne dievčatko.

barborkakr
10. nov 2021

ja s tebou suhlasim uplne 🙂

acrobaleno
10. nov 2021

"Závisť jedného súrodenca na druhého? Môžu dopriať jednému aj viac po finančnej stránke? Dnes som tu čítala viacero takých príspevkov. Ako sa aj tie detičky cítia odsunuté na inú koľaj kvôli novému bábätku. Predsa len. Maminka jedináčika lásku nemusí deliť. "
Takto...viackrát som sa stretla, že mama uprednostňovala jedno dieťa pred druhým. To mi nikto nevyvráti. Aj tu sú také témy. Ale ja nemám ani jedno, tak ti neviem povedať na isto. A či mamičky jedináčikov to zvládajú lepšie? To nevieš posúdiť, môžu mať náročné dieťa, ktoré je za dvoch.