Strach z vody

mikaela1
13. aug 2023

Maminky poraďte ako s tým bojovať. Mam dve deti , ktoré milujú vodu. Santia sa v nej ponaraju. Lenže mne zomrel najlepší kamarát plavec, utopil sa... je tomu už 13rokov a ja stále vidím ako sa niekto topí a bojím sa proste. Na dovolenke som stále v strehu a nepokoji. Hotel vyberám kde nieje po blízku bazén aby náhodou tam deti nesli. Zatiaľ nevedia ani jeden plávať maju 8 a 5rokov. Bojím sa pustiť ich niekde , kde viem ze je bazén. A dokonca ani na plavecký som ich nedala zatiaľ mam strach ze sa tam budu topiť a nikto si ich nevšimne....

minenkak
13. aug 2023

@mikaela1 treba ich naučiť plávať,čo najskôr,voda je nebezpečná hlavne keď nevias plávať a kamaráta je mi ľúto stáva sa to aj plavcom ale neplavec nemá šancu

zelenakobyla123
13. aug 2023

@mikaela1 prihlás ich na kurz plávania, nenechaj tvoj strach brániť rozvoju tvojich detí

anjelicek26
13. aug 2023

V tomto veku by uz mali vediet plavat, obaja... minimalne to starsie dieta poriadne... poriadny plavecky, poriadny kurz aj potom, chodit plavat co najcastejsie. Utopeniu zabranis

- naucenim deti dobre plavat
- naucit ich poznat svoje limity (neplavat pripity, v neznamej vode, kde su prudy, neskakat po hlave do neznamej vody atp)

My sme na plavarni kazdy tyzden, az odkedy vedia plavat poriadne som kludna... plavaju sportovo, chlapci...dcera zacne tento rok tiez uz v klube... zatial mala len kurzy... oni musia tieto veci vediet, raz tam nebudes a prave tam padnu do vody, ako ich tvoj strach ochranil? Nijako.

jozeffezoj
13. aug 2023

Viem ze máš strach ale robíš práve opak toho co by si mala.
Véd ich nepúšťas samé na jazero alebo rieku.
Ak ti bude lepšie tak vyhľadaj plaze a bazény kde je plavčík a chod co najbližšie.
Ale štýlom ze imsa budeš vode vyhýbať ich len do života nenaučis plávať a xo poznám ľudí okolo seba tak dospelý sa už plávať nenaučí lebo nechce.
Je to ideálny vek ze sa deti učia byť aj nad vodou aj pod vodou a neboja sa. Dohľad treba. Hlavne nech neskacu do vody, nech nejdu na tobogany pre nich neurcene a nech sa navzajom netopia.
Ostatné je prrirodzene a len im to pomôže

svetlonos
13. aug 2023

@mikaela1
ty chod k psychologovi a deti na plavecky!

pribinak
13. aug 2023

Práve preto čo si zažila by si decka čím skôr mala dat na kurz plávania
Nemôžeš cely život ich schovávať pred vodou. Ani ich oberať o zážitky s vodou

A tiež si myslím že by si mala ísť k psychoterapeutovi aby si svoju traumu nechtiac nepriniesla na deti

januska12323
13. aug 2023

Daj ich na plavecký kurz, nič lepšie pre pobyt vo vode nevieš spraviť.

annm81
13. aug 2023

Tak ako ti všetci odporúčajú, daj ich na dobrý plavecký kurz. Osemročný mal už dávno vedieť plávať a päťročný tiež nebude mať žiadny problém zvládnuť to. Tvoj strach môže byť opodstatnený napr. pri plávaní v jazere, kde je zlá viditeľnosť. Bazén, kde je aj dospelý dozor (tréner, plavčik, rodič...) je úplne bezpečné prostredie.

Čím budú deti staršie, tým ťažšie sa im bude učiť - dospelí neplavci majú veľké problémy naučiť sa plávať. Už ani nehovoriac, že od 15-16 rokov môžu úradovať pocity hanby a učenie sa odmietnu. Celý život ich pod kontrolou mať nebudeš a potom stačí nejaká hlúpa nehoda, ktorej sa dalo ľahko zabrániť už v detskom veku.

mikaela1
autor
14. aug 2023

Ano ďakujem baby za rady. Je mi jasné, ze ich musím dať na plavecký. Bola dlho corona tak ako všetci sme boli doma zatvoreny. Ja len ten pocit neviem prekonať, ze ci sa nebudú niekde topiť... stále cosi je aj v telke a to utopenie je čoraz viacej.

sashka22
14. aug 2023

@mikaela1 mama sa takto chorobne o nás bála, s bratom máme uz po 30tke a nevieme plávať ani jeden a to nehovorím o tom,že ten strach preniesla aj na mňa. Všímam si,že k svojim deťom som rovnaká 🤯 poprosila som teda otca detí, aby s nimi poriesil plávanie, dcéra 7roc. už pláva, syn 4roc. sa učí ale posledná dovolenka práve kvôli tomuto môjmu problému v hlave bol pri mori horor. Neoddychla som si ani na chvíľu, sama chcem vyhľadať psychológa.

mikaela1
autor
14. aug 2023

@sashka22 ano presne aj tento pocit strachu na mna preniesla aj moja mama. Dlho som nevedela plávať ona sama sa topila neraz. Naučila som sa asi až ako dospelá aj to tak, ze musim dosiahnuť na dno. Preplavam aj 30metrovy bazén, ale pocit ze dociahnem na dno.

euka210
23. aug 2023

@mikaela1 moj manzel sa zase boji clnov, lebo raz sa prevratili...v lete sme sli na atrakciu clnkovanie na pol hodky, moj manzel bol ako mrtvy, uspech ze s nami siel, ale nepohol sa z miesta cely cas. Ja som tiez vodny clovek, plavat viem, oco ma nauci v 6r a chcem, aby nase deti vedeli plavat.