Starostlivosť o domácnosť popri bábätku

17. okt 2023

Ahojte, dievčatá,
chcela by som vedieť ako zvládate samy domácnosť s malým bábom. My máme 3 mes., celý deň som doma sama, kým príde môj muž..popri tom potrebujem doma niečo porobiť - aspoň základ poriadit, niečo navariť (nevaríme každý deň). Chcem vedieť aký máte systém aby ste niečo postihali popri dieťati a hlavne vtedy keď je umrnčané alebo nemá svoj deň. Spánky máme len krátke, cca 30 min :/

salamistka
17. okt 2023

V začiatkoch som poprosila o pomoc niekoho z rodiny, zapájali sa všetci ak bolo treba, neskôr sme si už našli systém...ja som zvykla variť a upratovať, keď malá spala, keď bola väčšia, tak spala aj 2 hodiny...potom som zistila, že je lepšie obriadiť domácnosť spolu s dieťaťom, aby videlo aj ono, že veci sa nedejú v domácnosti sami od seba...manžel hlavne uspával večer, aby som mala na seba trochu času...samozrejme, keď mala "zlý" deň, tak išlo všetko bokom

adeladulova
17. okt 2023

Ved ale dieta nemusis nonstop zabavat. Nakrmim prebalim, a sup 3mesacne do korytkovej polohovatejneho kresielka a rozpravam sa s nim co prave robim. Varim, upratujem atd. Malo by uz rozonat aj hracky na hrazde, prve knihy ciernobiele atd.. hrkalka do ruky. Ved ked je zobudene, netreba sa neho divat az kym zasa nezavrie oči

patka06
17. okt 2023

Celé dni som bola sama, muž chodil domov po 19stej, to už som malú išla kúpať a ukladať spať, Všetko som robila popri nej, mala som ohrádku, v nej sa hrala, videla ma aj počula, občas sme sa pohrali, aby jej nebolo dlho. Keď pomrnčala išla som k nej.
Umrnčané dni som robila len to najnutnejšie napr. navariť, upratovanie počkalo na "lepší" deň. Práčku som vedela naplniť aj s malou na rukách a pod.
Do 6 mesiacov mala 1 spánok vonku a poobedňajší v postieľke - to bol čas pre mňa na oddych.

kristinapetronela
17. okt 2023

Samozrejme tam treba pomoc od rodiny lebo po pôrode je žena unavená ,v noci zle spi ,je toho veľa na ňu ...takže buď nech ti niekto uvari alebo porob len základné .dieťatko je dôležitejšie ako poriadok v skrini 💓

kluska
17. okt 2023

Poradim len tolko, ze pokial dieta nema svoj den alebo ty si velmi vycerpana, chora alebo neviem co, tak vtedy sa na vsetko co podka vykasli a sprav iba to co musis na teraz, teda napr len navarit a ked uz ani to nedas, tak nedas. Svet sa nezruti, muz moze zjest aj daco z chladnicky (hlavne je aby tam nieco bolo pre neho),no bohuzial su aj take dni.

simca06022011
17. okt 2023

Normálne som.malu nechala v postieľke, alebo ohradke, alebo aj na deke atd, popri tom som si robila všetko a s nou sa rozprávala ... ráno nahodila pracku, spratala kuchyňu, išli sme 9:30 von, tam som si vypila kávu do ruky ( aj z domu), nakúpila co mi chýbalo, hodila do kocika, domov, prebalit, nakrmit a ja som si vyložila pracku, dala variť ak som to hned eano alebo vecer predtym neurobila,keď bola väčšia, za chvíľu som jej spravila prikrm, na paraku to bola rychlovka, polievku som robila osve. Jest, spat. Spratat kuchyňu, prebehnúť izbu =10 minút keďže riady a plochy upratujem priebežne. Keď sa krmila sama tak dlhšie:D to som potom zrušila = radšej budem asistovať s jedlom ako hodinu umyvat všetko. Potom ja za pocitac, kým spala, urobiť SOS veci do prace, potom zase sme išli von... potom domov pohrať sa, okúpať sa, najesť sa, a spat. Potom som zase spratala všetko a išla za PC...
V podstate nikdy sme nemali doma kalamitu ak nerátam neozehlenych 10 pracok a keď bola dcéra väčšia povyhadzovane skrine a hračky ( to sa stalo pár krát a potom som zaviedla opatrenia).
Ak nestíhaš, ste chori,zalez do postele a neries 🙂 ani bordel sa sám neurobí:DD jest si objednaj.

matkahelka
17. okt 2023

pri 3 mesacnom som s prstom v nose stihala vsetko, pretoze- obrazne povedane, kam to dieta polozis, tam ho najdes. a 3 mesacnemu nemusis nonstop robit animatora, ono ten svet este len obzera. horsie je to uz s lezunom, ci chodiacim, az vtedy zacina psycho. pri 3 mesacnom postielka, ohradka, ci "past koniky" ( na brusko). u nas najcastejsie bola mala v kociku vonku na terase. a kupit si robot na vysavanie, umyvacku riadu. a polovicu prac usetris.a varit na 2 dni. a budes stihat pri babatku cez den este aj spat (ako ja).

hederamonstera
17. okt 2023

Cez spanok babatka som vyslovene oddychovala. Ked bol hore, chvilu som sa s nim pohrala a potom nechala tak, nech sa hra sam a robila som co som mala.

siska53
17. okt 2023

Musis si to nastavit, spravit si akoby tyzdnny rozpis toho, co budes v urcite dni robit.. a varenie, tam.odporucam.navarit na aspon 2 dni, prip..aj tak, aby sli napr.dalsie dve porcie do mrazaku, aby si mala v pripade potreby pre seba a muza po ruke hotove jedlo, len sa rozmrazi.. a dietatko musi byt aj samo, aj ked chapem, ze zavisi od dietata, mladsia u nas bola samostatna, nepotrebovala.nejak animatora, ale starsi bol taky, ze spolocnost vyzadoval a tiez bol nespavy, bud tak do hodky spal alebo 2-3 20-30 minutove spanky. V noci ale aspon spinkal dobre, to sa nemozem stazovat 😁.

methexis
17. okt 2023

Záleží veľmi aj od dieťatka. Moja najstaršia bola naozaj náročné dieťa. Pri nej sa fakt nedalo bez pomoci rodiny nič. Druhý je pohodak, vtan si kľudne lezkal a pozeral...
Ale teda u nás veľmi pomohol nosič, hojdacie kresielko, hracie priestory po celom dome... A rodina. 😅

gvenduska
18. okt 2023

Prvoradé je babo potom všetko ostatne

dadaa1234
18. okt 2023

Robiť veci s dieťaťom. Nie je to bremeno ale nový člen rodiny. Ktorý tiež musí pochopiť, že sa vesmír netočí okolo neho. Drsné, ale je to tak. Predstav si, že máš ďalšie 1,2,3 školopovinné deti. Ktorým treba nakúpiť, nachystať(samozrejme tiež závisí od veku), pomôcť s učením, zaniesť do škôlky, školy, to všetko ráno do 8 a poobede znova. + 3 mesačné dieťa. Plus ešte keď donesú nejakú lahôdku zo školy alebo škôlky (chorobu). Áno, ja viem, že je to zmena, každá sme si tým prešli, novorodenecké obdobie bolo aj pre mňa hrozne ťažké. No tvoje bábätko má už 3 mesiace, je načase brať ho ako parťáka, nie ako niekoho, kto ma brzdí v bežných činnostiach.

any_soj
18. okt 2023

Kamoška vraví, že keby nebola mala tretie dieťa, celý život by si myslela, aká je super mama a ako to niektoré ostatné len nezvládajú (výchovu, domácnosť,...). Jej tretia bola extrémne náročná, prví dvaja pohodaci. To len na margo mamičiek, ktoré všetko s prehľadom zvládajú, lebo veď dieťa nakŕmia, položia a pohoda. Nie každé dieťa je také. Manžel teraz strážil synovca a neter plus našu strednú a vravel, že to je neskutočná pohoda a rozdiel oproti tomu, keď je s našim najstarším (bez ohľadu na to, či je on sám alebo so sestrou, alebo s inými deťmi, proste s ním je to ustavičná akcia, kde treba niečo riešiť, od malička tak bolo a stále je).
Ad systém na poriadok v domácnosti - stále ho nemám, pripnem sa tu :D Varíme spolu (aj 3m bábätko na linke leží a starší krájajú, miešajú,...), upratovať sa tiež dá spolu, ALE - často upratovanie neriešim, len úplne nevyhnutné. Lebo mám pocit, že furt treba niečo urgentne (prebaliť, dať cievkou mlieko a nakojit, variť, utrieť zadok, prezliecť, pozametať jedlo spod stola, uspať...), čo síce aj robíme spolu, ale oni túžia aj po individuálnom čase so mnou a aj po čase oni spolu a ja, kedy nebudeme robiť čo treba, ale kresliť si spolu, čítať si spolu, hojdat sa spolu v hamaku, len tak sa túliť, hrať si na klavír a spievať, tmolit sa vonku bez naháňania sa do obchodu - že proste často na domácnosť kašlem. Popri tom riešime dobrovoľnícky projekt, ktorý je mi prednejsi než poriadok doma. Som v tom dosť lajdák asi.

misenita
18. okt 2023

Tak ako sa to dalo. Sme sami 3ja v zahraničí. Manžel tiež preč niekedy 3-4dni, skoro 2x za týždeň po 2 dní preč. Nemala som žiadnu pomoc po cisarskom a zvládla som to lebo som musela. Dalo sa to, ale je také ze behačka aby som všetko stihla, oddýchla som si keď som potrebovala alebo mala všetko hotové. Tiež mame citlivé dieťa, sama nechcela byt nikdy ani do teraz a to ma uz 21m, separacna uzkost, tiež si nevie spájať spankove cykly, čize po 30min.zobudenie, mala kolíky do 3,5mesiaca to som od 4tej obeda do 8vecera musela nosiť len na rukách najlepšie vonku aby neplaka, no bolo to masaker všetko, ale zvládla som to lebo som musela. Bolo to psycho a hlavne je, keď nikde nemôžem ísť, lebo nemám kde dat dieťa, iba keď je manžel doma môžem do posilky ci lekára. Systém si musíš nájsť sama, pozorovať kedy sa to dá pri dieťati. Ja som až teraz zistila aké náročné je to mat dieťa a koľko činnosti to odnáša. Je to každodenný maratón keď chceš mať všetko tip top a niekedy sa to proste nedá. A obdivujem ženy s viac deťmi ja by som sa zbláznila, ale záleží od dieťaťa, niekto ma také ze položí a hrajú sa same, niekto zas citlivejšie a náročnejšie na starostlivosť.

misenita
18. okt 2023

@misenita tiež bola taka ze mala záchvaty plaču keď bola sama aj ako 4 mesačná keď bola už na brušku, kto nemá také dieťa nepochopí, že nechať ho takto v amoku revu dlho je hrozne ako pre dieťa aj pre matku. Čiže brava la som ju stále so sebou, napr. Keď som vonku veselá veci ležala vo vanička v kociari a dala som jej stále niečo sa hrať do ruky to mala rada. Ale niekedy proste som musela ju nechat aj plakat, ved to by sa nedalo. Kresielko ame využívali len na záchode keď som musela a na jedenie, keďže to nie je ako dlhé sedenie pre vývoj zdravé. No a takto som ju mala vsade so sebou. Nosič nechcela, takže veľa krát som ju mala na jednej ruke a s druhou robila. Alebo robila veci večer keď spala, keďže pri spánku si vyžaduje tiež spoločnosť aby spala keďže sa budí každých 30min.potrebuje douspat. Tak len musíš skúšať ako ti to dieťatko vydrží aby si si mohla spraviť veci. Keď som ešte zehlila tak žehliacu dosku som mala pri posteli a ona na posteli sa hrala na brušku koľko vydržala kým neplakala. Také veľké veci som robila keď bol manžel doma alebo večer keď sa dalo. Je to ťažké úplne ta chápem keď máš také dieťatko ktoré vyžaduje pozornosť, mamičke ktoré majú deti pohodickarov tvoje zúfalstvo nepochopia a to som si myslela, že všetky matky sa chápu, ale čo tak nemajú ako ty tak nevedia pochopiť. Tak bude to takže, u nás sa to trochu zlepšilo cca na 1,5roka, keď začala chodiť. A toto že keď niekto napíše, že počkaj keď začne liezť a chodiť, je podľa mňa individialne, ja som to vnímala ako plus a zlepšenie, že mohla ísť všade sama so mnou a nie na rukách. Ohrádku sme nemali, všade som ju nechávala volne, to je pre vývoj dieťaťa najlepšie, ale ak človek musí použiť tak musí. Prejdi sa po 4roch a popozeraj sa z pohľadu dieťaťa zabezpec všetko tak aby dieťa mohlo lozit a to je najväčšia zábava. Super je podlozka s hrazdou ale asi ti tam dlho nevydrzi ked chce taku pozornost. Tak uvidíš ako sa ti ti bude dat musíš skúšať viem ako to je extrémne ťažké veľa síl 🙂

ella1234
18. okt 2023

Keď ono niekto má pokojne bábätko s výborným spankom, niekto ma dvojposchodovy chalupu a bábo chce byť celý deň na prsniku... Každý to ma inak. Ked je tvoje umrncanejsie často tak sa nenahanaj po domácností lebo sa zbláznis, oddychuj ked sa dá a uprac tak aby bol základ nejako spravený. Taketo babatko sa bude meniť každým dňom/týždňom.
Ja som zo začiatku varila tak každý druhý deň také rychlovky a zaujimalo ma nech nie je prach po byte. Teraz pri polrocnom kým sa neplazilo som robila už aj koláč a bábätku vysvetľovala celý postup :D a aj som umývala okna a bábo ma pozorovalo kym sa prevalovalo na bruško. A vlastne teraz porobím už všetko kým nie je také že zvedavo lasuje po suflikoch.
Upratuj a staraj sa o domácnost tak aby si sa tam ty citila dobre 🙂

bolarazjedna
18. okt 2023

Nečítala som všetky komentáre, ale nech ta neodradi, že niektoré mamičky všetko stíhajú pri malom bábätku a ty nie. Sú kontaktné bábätká, ktorým nestačí, že ich nakrmis, orebalis, položis a rozprávaš sa s ním.... Ale plaču, kým nie sú na rukách.... A nie všetci sa upokoja ani v nosiči...

My sme mali také najhoršie obdobie od 4 do 7mesiacov, keď mi cez deň spal iba v kočíku v pohybe, čiže 2x denne sme mali 2-3hodinovu prechadzku (dokopy 5-6hodin), čo sme trávili vonku a prechádzali sa, čiže moc času na domácnosť nebolo... Ani na varenie.... Veľakrát som si len cestou kúpila plátok pizze a to bol môj obed. Alebo som varila niečo úplne jednoduché, napr cestoviny s tvarohom. Aj to som stihla zjesť 3-4hodiny po varení....
Upratané bolo, ak som to stihla, alebo keď mal manžel čas (väčšinou nemal).

Prídu lepšie časy, neboj sa. Mne každý hovoril, že nech sa nesťažujem, s malým bábom je ľahké, ešte len uvidím, čo bzde, keď sa začne premiestňovať!...no mne osobne odkedy malý začal lozit, sa začala úplne nová éra - nastal pozitívny obrat, postupne je to stále ľahšie a ľahšie.
Teraz ma malý 15mesiacov a posledne 2 mesiace fungujeme tak, že všetko stihnem porobiť kým je hore, on pomáha pri všetkom, a keď spí na obed, tak tie 2 hodinky sa venujem sebe, oddychujem, čítam si knihu, pozerám film... Nie vždy to vyjde, lebo vždy nájdem niečo, čo ešte chcem narýchlo spraviť, sle môžem si ten oddych dovoliť z časového hľadiska.

tya7
19. okt 2023

Večer sme si s manželom vyupratovali A ráno hygiena a ávala som ho do kresielka alebo nosiča a skoro vsetko sme robili spoločne ;) pomohli aj hračky ;) Ak môžem poradiť s tými 30 min.spankami ...skúste vystihnúť 30 minútu a douspat ...pohojdat , dokojit ...podľa toho ako ste uspavali ..funguje to ;)

enoula
19. okt 2023

No ostava len vydrzat a znizit naroky. Babo velmi rychlo rastie, uzi si ho kym sa da, ci chces len spominat ako si drhka podlahu kupelnu cela spotená, lebo mas par minut casu? Ako bude starsie, bude to lepsie praveze podla mna. Nie vsetky deti sa daju odložiť do kresielok ( ktore nie su ani zdrave na dlhší a casty cas) alebo vydrzia same s hrazdickami. A ked sa to spoji s kratkymi spankami, kedy pomaly dhsie uspavas nez spi dieta a este nechce byt ani v kociku ci nosici, no na maslu obdobie 🙈😃 a este ked aj grcka alebo boli brusko, aby sme sa nenudili.. no nepochopi kto nezazije .. manzel bude musieť pomoct, ci s babom alebo upratovaním alebo varenim.. tak ako on je unaveny po praci, je aj mama unavena po celom dni.
A áno, staci aj jedno take dieta, najma ak je prvé, a mas dost