V skratke..syn začal chodiť do škôlky a dosť plače ,doteraz som ho brala on12 a dnes prvykratb pojde o 3 domov...neviem ako to zvládne a ide o to ,že robím z domu tak mám výčitky že som ho mohla ešte zobrať o 12 aj svokra na mňa pozerá že prečo??? Keby ste robili z domu nechali by ste si ho doma? Staršia také problémy nemala škôlku milovala od prv ho dňa do 4! Prosím o nazor
nie nie si zlá matka, veď uvidíš ako to dnes zvládne a keby si nerobila z domu, tak čo, bola by si nútená ho tam nechať a svokre vysvetli, že aj keď robíš z domu, robiť musíš, mám taký pocit, že keď niekto povie, že robí z domu, tak všetci majú predstavu, že sa poflakuje po dome...
@luccija plače na začiatku,pýta sa kedy prídem asi 30 x do tej 12.pekne sa zapája,papa vraj všetko ok...nenavrhla učiteľka len je to už 3 týždeň tak som myslela že už je čas
@ana82 aj ona si to mysli
Podľa mňa zase nie je dobré dieťa brať o 12.00 lebo sa naučí že po obede ide domov a robi scény. Hneď na celý deň, dieťa sa adaptuje ..
Robit z domu neznamena mat volno, normalne pracujes 🤷🏼♀️ a vies co zasluzis si cas aj pre seba ☝🏼Moja chodi od 1,5 roka do jasliciek, teraz ma 3,5 (ja som doma s 5 mesacnym a nemam aj ju doma), tiez obcas rano place, ze jej je smutno za mnou, ale vzdy povie ze v skolke je dobre. Daj tomu cas a nemaj vycitky ;)
moji synovia obaja preplakali takmer každé ráno v škôlke. keď som odišla, ako keby ich vyplo. pýtali sa na mňa, ale v škôlke nebol absolútne žiadny problém, dokonca poobede mi nadšene hovorili, čo zažili. ale prišlo ráno a zas obrovské plače a niekedy aj pred spánkom si trošku poľútali. nech mi odpustia všetci, ktorí to cítia inak, ale absolútne si neviem predstaviť, že by som chodila pre nich na obed alebo že by som kvôli tomu prestala chodiť do práce. aj keď pracuješ z domu, pracuješ a potrebuješ sa sústrediť. ja viem, že ľudia to často bagatelizujú, ale je to proste normálne pracovanie, aj keď nejdeš napr do kancelárie. robievam z domu vždy, keď sú chorí a vlastne celú koronu som robila z domu s deťmi a nikdy viac.
samozrejme, iné by bolo, keby sa tvoj syn nevedel adaptovať, ale ak je inak všetko v poriadku, tak stojí za to aspoň ten obedný spánok v škôlke vyskúšať.
Nie nie si zlá matka. Ja som prvého syna nechávala do 12stej v škôlke . Potom keď už mal ostať na celý deň tak si veľmi ťažko zvykal . Stále ma čakal pri dverách lebo vedel že keď sa napája tak ide domov. A oveľa ťažšie si zvyká aj na to že má byť teraz v škole a aj v družine. Mladšieho syna a to nemá ešte ani tri roky nechávam v škôlke normálne do 15stej. A nie je žiadny problém.
Napíšem ti moju skúsenosť, mám už síce veľké deti ale na tieto skolkarske začiatky nezabudnem nikdy v živote. Mam dcéru a syna. Dcéra keď chodila do škôlky celé 3 roky každé ráno plakala. Aleze to bolo tak ze sme doslova bojovali s prezliekanim prezuvanim ucitelky obidve pomahali dokonca aj kuchárka no co ti poviem a to som mala 3 roky toto každé ráno, každé ráno som chodila s plačom zo škôlky do práce,že som najhoršia matka a teraz svoju dcéru. Kolegyne mi hovorili ze všetko aa zmení len to chce čas. No nezmenilo tie rána boli celé 3 roky katastrofálne, všetko možné som vymyslala, chodili sme busom , peši, na bicykli, rôznymi inými cestickami aby som to nejako odlahcila. No nepomáhalo. Ale to boli len rána potom cez deň sa dalo s nou , aj sa hrala zapájalia do činnosti. So spánkom to boli tiež galeje. A o 14 som ako prvá vždy chodila pre ňu lebo keď som prišla 5 minút neskôr zase plače. No co ti poviem. Potom sme mali toto isté aj pri nástupe do školy. Ja som mala na druhý deň ísť k lekárovi na kontrolu keďže som bola tehotná so synom, tak ju odpredil muž no q ona v papuckach utiekla z triedy za ním ze ona tam nebude, sa to zopakovalo asi dvakrát potom už bol kľud. Chce to veľa trpezlivosti , ja sa aj sama sebe čudujem ze sme to zvládli, dnes je z mojej dcéry 23 ročná slečna a ma za sebou pedagogickú školu. No a so synom to bol úplne iný level . Toho som odviedla do škôlky, žiadne plače nič. Adaptacia na 1000 percent. Po dvoch dňoch tam už bol cely deň aj so spánkom. Jediný problém bol keď som pri neho prišla o 14 ako pri dcére. Normálne začal plakať ze on domov ešte nejde a mam ísť preč. Čiže u neho to bolo úplne naopak. Tak som pre neho chodila až okolo 15:45-15:50 chodil medzi poslednými domov. S nim neboli absolútne žiadne problémy akurát keď mali ísť kresliť tak hádzal po učiteľke farbičky ze on kresliť nebude jeho to nebaví, a hotovo bolo dohovorené. Tak ho nechávali stavať kocky a jeho milované lego. Keď mal.4 roky poskladal zástavu svedska z lega v škôlke bez predlohy. Keď mi to učiteľka ukázala skoro som odpadla. On je taky technický typ od malička 🙈 takže u nás takto. Určite nie si zlá mamina, ako píšem chce to všetko čas a trpezlivosť. Držím palčeky 😊✊
Aj keď som bola doma, nechala som od 1. dňa do 15stej.
Nechcela som dcéru naučiť, že pôjde najprv o 12stej a neskôr o 15stej. To by bol zbytočný chaos pre ňu, trojročné to ešte celkom nechápe.
Deti, ktoré takto chodili si to odplakali 2x.
Aj ja som uz dnes nechala. Mne to navrhla aj ucitelka ale uz som aj chcela, rano place ale cez den je v pohodd tiez sa zapaja aj sa naje tak vyskusame. Aspon si pospi
ostatné už bolo napísané, ja by som len podotkla, nenechávaj svokru sa vám montovať do interných rodinných záležitostí. Nech kuká ako kuká, nenechaj sa rozhodiť svokrou. Ona mala možnosť riešiť svoje deti, ty si s mužom budeš riešiť zasa tie svoje.
Nie si ale ak mas moznost ho mat doma (ci mat doma skor) a v skolke to ozaj nebude davat,tak preco nenechat doma?
@ivangeline aby si tak nezvykol a potom bude problém alebo ho vylúčia po adaptacnom programe
...co znamena nezvykol? On je zvyknuty doma a nie na skolku. Ak chces,aby mal kladny vztah ku skolke,tak ho urcite netreba od seba odstrkovat. Kamoska davala rok na pol dna. Tento rok uz sam chcel na cely den. Cim viac dieta citi,ze ho chces a chces byt s nim,tym viac viac odvahy ma odist...lebo si je isty,ze sa moze vratit. Troska krkolomne,ja viem. :D Tiez pomaha ,ked mas rada skolku aj ty. Aj ucitelky. Deti tam. Rodicov. Ked ich poznas. Nie je dobre,ked vidi,ze ty sama si nespokojná s niecim v skolke.
@luccija nedá sa všeobecne povedať čo je pravda a čo nie.Kazde dieťa je iné a aj učiteľky v škôlke. Niektoré dieťa môže plakať mesiac vkuse v skolke, nejaké poplace pár dní a adaptuje sa. Niektoré učiteľky vydržia adaptacne obdobie aj keď je dlhšie a niektoré už po pár dňoch odporúčajú brat si dieťa po 12.00. Mám 2 synov s oboma som si to prešla. Ale PODLA mňa je lepšie hneď dať na celý deň .. myslím že tým sa skráti adaptacne obdobie lebo môj syn keď bol len do 12.00 a začal chodiť na celý deň tak zvykol plakavat lebo vedel že po obede chodím po neho a zrazu som neprišla.
Takže pravda nie je ani prvé ani druhé a ani tretie.
Ďakujem Vám dievčatá som kludnejsia ..uvidím ako dnes ,dúfam bude ok 😊
@candii určite...ale za mňa deti, ktoré prišli prvý deň na 2 hodiny popozerali sa, pohrali a išlo sa na to postupne to zvládali lepšie.Zistili, že nič zle sa nedeje a také malé deti byť bez matky 8 hod a viac je dosť.To nie je o tom či učiteľky vydržia adaptacne🙂ale, keď dieťa plače, až ho napína, nechce jesť, piť sedí a sto x sa spýta kedy príde mama je lepšie ho dať na pol dňa.Adaptacne sa robí kvôli deťom nie ucitelkam.Druha vec je, že často musí ísť mama hneď do práce a nie je iná možnosť len celý deň.Su deti a deti
@luccija áno veď o tom píšem 🙂 že veľa záleží od dieťaťa a veru aj učiteľky zohrávajú rolu. Mala som zážitok s jednou učiteľkou pri synovi, syn bol v pohode neplakal. Páčilo sa mu tam ale učiteľka mi ho aj tak vkuse tlačila na obed domov až dovtedy kým som to nevyriešila s riaditeľkou.
To navrhla učiteľka, že má byť do 15?Deti, ktoré plakali sme nenechávali ešte na spánok..
Myslíš úplne nechať doma?Nie si zlá mama no nie každé dieťa si ľahko zvyká na škôlku.Daj mu ešte čas...čo hovoria učiteľku zapája sa, naje sa, či veľa plače?