Som veľmi naviazaná na štvorročné dieťa

27. máj 2021

Co s tym robit? Drobec ma 4 roky a este nikam s manzelom sme neboli iba s nim. Par x sme skusali ale to aa nedalo mne islo srdce puknut co s nim je ☹

mogaa
27. máj 2021

Tak hádam ti dieťa chodí do škôlky.....či? dieťa ti nestrážia ani rodičia keď ideš k lekárovi?strach rodičov o dieťa je prirodzený, ale treba si dať pozor aby to nepresiahlo určitú hranicu.....aj pri tebe sa dieťaťu môže stať čokolvek a určite nechceš byť v budúcnosti mama ktorej dieťa bude len pri tebe alebo bude plakať v škole za mamou.....kludne dieťa na víkend k rodičom a s mužom si urobte program a telefon pri sebe....

elizabet173
27. máj 2021

chcelo by to súrodenca, ideálne by boli dvojčatá 😎. Ak nie je dieťa v škôlke, tak ho tam zapíš a ty navštív psychológa, lebo dieťaťu tým ubližuješ. Je fajn, že si to uvedomuješ, ale treba to dostať na zdravú mieru a to bez odborníka zrejme nedáš

autor
27. máj 2021

@mogaa nie nechodí do škôlky. Dám ho až do predškolskej hoc veľmi nerada ☹ ale keďže je povinná tak mi nič iné neostávaQ. Odkedy sa narodil tak nebol s nikým teda max v mojej prítomnosti. Chodíme na výlety a ihrisko napr takže medzi deti chodí.
@elizabet173 náš drobček je jedináčik a nim aj ostane

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

Ja myslim, ze dietatu skolka a Tebe praca by prospeli po kazdej stranke. Sice svoje dieta milujes, ale takymto pristupom mu iba skodis.

lavender273
27. máj 2021

Moja ma 4.5r a az teraz sla do skolky. Aj mne je trosku smutno za nou, no skor muz to prekvapivo znasa tazsie 🤭 ked pojde do skoly urcite si zvyknes na to. Holt deti nam rastu a doma ich mat donekonecna nemozme mat.

anjelicek26
27. máj 2021

Tak ono treba v urcitom momente tu pupocnu snuru proste prestrihnut. Dietatu skolka a aj ini ludia dava uplne nove moznosti a skusenostti, tie mu svojou stalou pritomnostou odopieras. Riesis jeho konflikty, pomahas mu a stale si mu za chrbatom. Co je pre neho strasne pohodlnne, ale do zivota mu to prinesie len to, ze sa bude spoliehat len na inych a nebude priebojny. V kolektive to maju take deti neskor dost tazke. A tebe nechyba praca? Nechyba ti kolektiv dospelych? Ved sa da dohodnut kompromis a zacat najprv - doobeda v skolke a na obed domov a ty len par hodin v praci...odputat myslienky na iny smer.

elizabet173
27. máj 2021

je to prirodzene vaše rozhodnutie, prečo jedináčik. Tiež mám jedináčika, ale nebol to zámer, o ďalšie dieťa sme prišli, ale ja čo to o vývoji dieťaťa viem a teda aj to, ako je preň nesmierne dôležité nemať mamu stále za zadkom, dokázať si poradiť sám, aby z neho nevyrástol trtko, ktorý sa od matky nepohne a všetci sa z neho smejú od základnej školy až po maturitu. Naozaj s tým niečo rob, lebo ti určite záleží na tom, aby bol z neho sebavedomý, smelý chlapec a neskôr muž. To, že chodíte medzi deti sa nedá porovnať s tým, keď je či už u babky, tety alebo v škôlke bez teba. Ja čiastočne tvoje pocity chápem, preplakala som celú cestu domov, keď sme ho zaviezli v 15 rokoch na internát, no naopak, bola som na neho veľmi hrdá, keď išiel študovať VŠ do zahraničia a musel si tam poradiť sám. Tvojmu manželovi to neprekáža?

dundulica
27. máj 2021

iba mi tak napadlo, že z teba raz bude ukážková svokra 🙂

denden77
27. máj 2021

wow.. ty nepotrebujes ist nikdy napr. k Dr.? 🤔
ja mam doma ani nie 9m skrecka a teda chodim obcas k Dr. a vtedy postrazia rodicia, tiez ked idem na nakup, na postu.. proste nieco vybavit 🤷‍♀️😊 casom planujeme s muzom zdrhnut aj na noc dakam 🤣🤣🤣
aj nasa je jedinacik ale do skolky ju supnem hned, ako sa bude dat.. uz len kvoli inym detom 🤷‍♀️😊

moni73
27. máj 2021

Dieťatko nemusí ísť ani do predškolského ani do školy. Môžete homeschoolovať, v podstate ho môžeš mať pri sebe naveky... Šup s ním do škôlky, deti potrebujú kolektív.

julie19
27. máj 2021

Ako to riešite keď je muž v práci a ty potrebuješ ísť napr k doktorke, kadernicke, na nákup alebo niečo vybaviť hocikam kde nechceš dieťa vláčiť do sebou? 🤔 naša mala má 6 mesiacov a keď niečo potrebujem je raz s dedkom, raz s babkou, inokedy s tetou... proste nechcem ju vláčiť po úradoch, nemocnici alebo po nákupnom centre ... aj sme už boli s mužom na bicykloch na dve hodky sa vyvetrať a mala bola u babky, chceme nech je na to zvyknutá a keď sa bude dať dáme si manželský víkend ;) a hlavne mne veľmi chyba práca a dúfam že sa dostanem do prace skôr ako bude mat mala 3 roky, keď bude mat rok a pol začnem hľadať nejakú brigádu alebo skrátený úväzok na prilepšenie... a škola je super vec, nájde si kamarátov, bude mat zážitky, ja mám doteraz kamošky zo škôlky s ktorými som v kontakte :P

autor
27. máj 2021

@anjelicek26 manžel zarobí dosť. A tak som matka a nedovolím aby môjmu dieťaťu ubližovali.
@denden77 tak ako malý ostal s manželom on môže mať HO takže pohoda.
@moni73 nie je náhodou predškolská povinná od tohto roka? A do školy pôjde keďže na homeschooling nemám vzdelanie a aj tak by musel na preskúšanie chodiť.

A v školke? Keď tu čítam tie príspevky niekedy aké sú deti tak :-/ určite im chýba láska a objatie preto sú také

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

Myslis, ze druhym detom chyba laska len preto, ze chodia do skolky? No, aby si raz nebola prekvapena, co vsetko bude chybat tomu Tvojmu jedinacikovi. Ale zrejme si takto spokojna a nic nechces menit, len si nam prisla oznamit, ze ho ani do skolky nedas, len ked to uz bude nevyhnutne. Tak nedaj a skus ho aj doma vyucovat, to bude to najlepsie, co mu mozes urobit.

anjelicek26
27. máj 2021

Pozri vychovavas doma rozmaznanu "maminka vsetko zariadi" jednotku. V skolke nerobia detom "zle", ale ucia sa velmi dolezitym socialnym zrucnostiam - riesit konflikty, pochopit, ked je niekto mensi/vacsi, silnejsi/slabsi, pomoct, empatia, podpora, "spolocne" ako kolektiv nieco dosiahnut, spolocne zazitky, ucenie, impulzy. Toto nenahradis nijakovsky. A co sa tyka teba, moj muz tiez zarobi dost a deti do skolky chodia a ja chodim do prace (na 30h uvazok, ale pracujem), ale vzhladom na to, ze raz chcem vlastny dochodok, ze raz chcem vlastnu karieru, ze deti mi a jtak raz odrastu..tak sa staram aj o svoju pracovnu buducnost. Mam vdaka home office cas na seba, na deti, ale nikdy by ma nenapadlo ich preto drzat prec od kamaratov a kolektivu...oni to tam miluju, ked bol lockdown tak sa pytali kazdy den, kedy konecne skolka, skola...

mabenn
27. máj 2021

A co s tym vlastne chces robit, resp naco sa pytas co s tym? Ked si presvedcena o tom, ze robis dobre, tvoja vec. Ty si naviazana na dieta, nenechas ho bez seba, casom to zrejme bude mat dosledky. Na nom. Zdrava laska k dietatu zahrna dat mu podmienky na rozvoj. Ja by som ti poradila terapiu cim skor.

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2021

A vlastne ked tam citam uvodny prispevok, tak zakladatelka sa neprisla poradit, co ma s tym robit, ona len oznamila, ze je velmi naviazana a kedze evidentne s tym nic robit nechce, tak sa zrejme prisla pochvalit, ze ona svoje dieta miluje viac ako ine matky a teda asi by sme sa mali od nej ucit, lebo ona vynasla najlepsiu vychovnu metodu. No, tak vela stastia mila zakladatelka😉

suzitok
27. máj 2021

Tiez som nepochopila tvoju otazku...chces radu a ked ti zeny poradia, vsetko vyvratis a na vsetko mas protiargumenty...
Tak bud doma, maj dieta pri sebe, nenechavaj ho s nikym, je to tvoj spôsob vychovy, nikoho do toho nic, je to tvoja vec... Povinnu skolku vieš riesit na pol dna, spavat tam povinne nebude musieť, na obed pôjdeš prenho...
Držím ale palce, budes to mat veľmi komplikované aj sama so sebou a dieťa moze mať výrazné problémy v budúcnosti...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
27. máj 2021

Autorka- síce máš dojem, že pre neho robíš len to najlepšie, ale bohužiaľ veľmi mu škodíš.

marcellka32
27. máj 2021

Vieš prečo sa chodí do škôlky od 3 rokov? (Jasné dá sa aj skôr),..pretože v 3 rokoch je dieťa zrelé ísť do kolektívu, socializovat sa, učiť sa stolovaniu a režimu (ak ho ešte nemá z domu), mať kamarátov (ak ich ešte nemá), príprava do školy....ty mu toto odopieras...chápeme, že mu chces len to najlepšie, ale v škôlke mu zle nebude, a aj v prípade, že sa povadi o hračky s ďalším dieťaťom aj to je situácia, ktorú musí zažiť a vyriešiť, dohodnúť sa, požičať si 🙂 nebude mať vy život ružový, nebudeš mu stat za zadkom keď bude mať 10,15 rokov..alebo áno?? Aby to neprerástlo do mánie, čo sa stať moze....jeden pekný muž so mnou randil, raz ma pozval k sebe (vedela som, že je jedináčik, nemám s tým problém), prišli sme k nemu, sadli do obývačky a na stene bol obraz v ráme veľkosti 2x3 metre, na ktorom bol on sám (povedal, že býva s maminkou a maminka dala urobiť ten obraz), všetko robil s maminkou.... zdrhala som nenapadne preč,...nemôžem na to zabudnúť a to prešli už roky 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. máj 2021

No tak to HO malý doma pomáha teda v rámci možností ako vie. Zapájam ho do chodu domácnosti. Spolu pečieme chodíme von atď. Prišla som sa "vyrozprávať" ale ako pozerám tak trz je v móde porodiť a šup do jaslí a ptm že sú deti aké sú. Mne napr svokra vravela keď som malého kojila že prečo kojim že mám dať UM :-/ ja som sa však nedala a kojila som do 3.5 roka.
@dskjhfdlkdjhl myslím že áno veď ani nemajú rok a už šup do jaslí.
@marcellka32 je pripravené? Preto v septembri každý druhý príspevok že dieťa vrieska ráno keď má ísť do škôlky a odpovede nechaj prejde ho to.

A ešte raz malý chodí aj von veľa aj chodíme na výlety hoc len niekde blízko nemá problém sa podeliť s hračkami a inými deťmi. A ešte k starým rodičom chceli ho ale ako ich videl rozplakal sa. Svokra do neho cpala sladké atď a pritom od malička sa riadim podľa Čo jedia zdravé deti a vedeli to napriek tomu mu kúpili sladkosti plné Éčok.

autor
27. máj 2021

@anjelicek26 lenže ty si v zahraničí a tu je to iné.

mirka438
27. máj 2021

Ja som si spomenula na temu "dcerka je tehotna v 23 rokoch" 😁 pytas sa, co s tym robit ale evidentne nic menit neplanujes. Naco si tu teda pytas radu? Vychovas podla mna (pozor, iba moj nazor) jedno rozmaznane dieta. Pises, ze mas syna tak suhlasim s komentarom, ze z teba jedneho dna bude pekelna svokra.

anjelicek26
27. máj 2021

Nie, nie je moda "porodit a supnut do jasli", ale je potrebne dietatu ukazat aj iny svet ako mama-ocko-doma. V zahranici to ine nie je, stale su to male deti a stale je to skolka. Myslis, ze mala Jette ci maly Mohammed sa na pieskovisku rovnako nepohadaju o lopatku na piesok, ako Janko a Tanicka? Ach jaj. Kazdopadne aj to kojenie do 3,5 roka len podporuje moj pocit, ze tam je uz silna opicia laska, ze s neho robis "babatko" v pravom slova zmysle, chces ho udrzat maleho, zlateho, nevinneho. Ale tym padom ho strasne brzdis vo vyvoji, nedovolis mu robit to, co by v tom veku mal a urcite aj chcel. Rodine ho nedas, preto tam nie je zvyknuty chodit (a place pri luceni), k teme stravovanie sa radsej ani nevyjadrujem, teba pri precitania skolackeho jedalnicka potom asi vystrie... ale tak mas este moznost externe pedagogiku si spravit, kym pojde do skoly mas minimum zvladnute a mozes ho ucit doma. Mozem hovorit len za moje deti, neplakavali pred skolkou, chodia tam radi, nebyvali a nebyvaju chori, maju skvelu imunitu, roky sme doma nemali ani len sopel...

ibrunova
27. máj 2021

Aj tvoje bude vrieskať, len ostatné deti už budú dávno v pohode a zvyknuté. Píšeš, že šup do jaslí, áno, sú aj také prípady, ale žiadny extrém nie je dobrý, ani to, že je s tebou stále, samozrejme, že potom reve, ide o to, že je aj iný svet ako doma mame na cicke, a teda veľká väčšina detí chodia do škôlky radi. Musíš si pripustiť, že rastie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
27. máj 2021

Kde si nabrala info, že sme dali deti hneď do jaslí? Bola som doma 5 rokov (2 deti za sebou), kojila som syna do 2.5 roka, syn šiel v 3 rokoch do škôlky a ani raz neplakal (a tiež to bol cecek),..mohla som ho nechať doma, ale šiel do škôlky a ja do práce a tak to bolo dobre...môže dať len doobeda najprv, na zvykanie..ja som od prvého dňa dala na celý deň do 15.00 (niekto mi hovoril aké kruté hneď celý deň...neviem čo je na tom kruté)

marcellka32
27. máj 2021

Išli ste k starým rodičom a rozplakal sa? Takže nie je zvyknutý byť ani so starými rodičmi?🤔 Nevidíš sama, že niekde robíš chybu? Tým ťa nechcem uraziť výchovou, chceme ti len poradiť

katpox
27. máj 2021

Predskolska dochadzka je povinna, v materskej skole je to ako nulty rocnik, ze dieta pripravia do skoly, bude v kolektive, sa adaptuje, bude mat rozne ine aktivity, ja zas prezivam mojho prcka, toho idem dat do jasiel, bude mat prave 2 roky, tiez mi je to luto, ale skrz peniaze musim...skolka ma len same pozitiva, ono je dolezite do tych 3 rokov byt pri mame... No tiez mne ho nema doma nik postrazit, mam problem zajst k doktorke, bravam maleho vsade so sebou,...lubim svoje dieta, ale tiez no treba z niecoho zit a teda 2 r som odkladala doktorov, uz mam bolesti zubov, takze pocas pobytu v jasliach si mozem aj taketo veci vybavit...