Som reťazovo na druhej materskej a cítim sa unavená - vyhorená

10. nov 2024

vlastne ani neviem, preco sem pisem.. asi kvoli tomu, ze sa nemam moc komu vyrozpravat. o vsetkych kamaratov som prisla, odkedy mam deti. oni ich nemaju, takze nechapu nic. mam dve deti vekovo pod 3 roky, prve malo rok aj tristvrte, ked sa narodilo druhe, a proste je to masaker. milujem svoje deti najviac na svete a velmi som ich chcela a obe su planovane, a tiez spravim vsetko na svete pre nich a aj robim, ale strasne na mna po 3 rokoch uz vsetko dolahlo... .to, ze sa narodili obe kym moj chlap robil vkuse stavbu, sama som bola na obe babatka, tazke to bolo, jedno mat v bruchu nevediet sa zohnut a vlastne zastresovat rocne dieta cely program starostlivost vsetko, spat sa mi dalo nemohla som,...ked sa narodilo druhe,tak dve naraz...ze sa snazim vsetko zvladat, obom venovat, samozrejme sa to poriadne neda, som rodic umiestneny v domacnosti a teda absolutna zienka domaca. nenavidim uz vsetky tie prace, ktore robim bez vysledku, ze by to chvilu vydrzalo.... to, ze som stale potrebna a neustale k dispozicii 24/7 365, stale nejaky plac- su len dve moznosti, bud place minimalne jedna, alebo placu obe naraz. Som unavena z chodenia do obchodu s 2 detmi. robit s nimi poriadky...som vyhoreta aj z chodenia von, milujeme byt vonku nie sme ziadny domasedi ALE je to strasne narocne, kazde dieta chce bezat inym smerom, kym zachranim jedno pred padom, druhe uz pomaly chce bezat cez cestu.... moje deti nespavaju. neznasaju to. cez den takmer vobec, uz ako babatka spavali len 30minutovky...v noci kazdych 30min hore, ... teraz su vekovo cca 3 a pol a 1 a pol. tym, ze nespavaju, neviem nic porobit. vsetko len pri nich. je to asi take prijemne, ako lizat pavuka..proste snazit sa umyvat dlazky a varit, ked neustale behaju rozhadzuju, bojim sa ze sa smyknu, rozplacu sa, ked im zakazem.. tahaju ma, nech sa im idem venovat, asi tazko im vysvetlim, ze ked nenavarim, nejeme.. pustam im TV, ja, co som predtym tvrdila, ze to robit nebudem....som strasne unavena,psychicky..fakt vyhoreta..abky mame ale akoby nemame. pomoc ziadna. stale nejake choroby, starsie uz chodi do skolky, ale samozrejme je viac doma..cize vsetky nevrle neprijemne zlostne nalady a vsetko.....

aurora33
10. nov 2024

Zapoj muža do starostlivosti o jeho deti.

leonakr
10. nov 2024

Ahoj,poznám to a vlastne ja mám tri s úplne som vyhorela.Tak treba dávať nato bacha....môže to zájsť do horšieho,vlastná skúsenosť 🫤

doriiis
10. nov 2024

A čo si čakala akože,keď si sa rozhodla pre dve deti tak rýchlo po sebe?

bobaas
10. nov 2024

@doriiis teba by som chcela za kamarátku 🤦🏼‍♀️

pieksamaki
10. nov 2024

Tak vitaj v klube

ahhola
10. nov 2024

No ako by ti bolo fajn mat to druhe dietko ked bude starsie prvacik, ale je to holt tak, ako to je. Tie babky skus zapojit, stylom pozvat na kavu, kolacik, nech ta aspon jedna odbremeni, preco su take lenive, ani im nebolo omahane? Aj stavba mohla pockat, zvolnit tempo. Skus sa s nimi niekam previezt vlakom, uvidia kus sveta, unavia sa, kupis im nieco jest, nemusis varit. A vydrzat, vsetko prejde. 🌷

leonakr
10. nov 2024

@doriiis podpora ako delo🫣😕.

zuzanka.zuzu
10. nov 2024

veď si to chcela 🤷

majlo1234
10. nov 2024

@zuzanka.zuzu a kto vie dopredu, ake to bude tazke? Aku bude mat to ktore dieta povahu, ako bude spavat? Moj prvy syn total pohodak a druhorodena je ocistec😀a tiez som ju chcela, zato sa nwmozem stazovat ci co?
Autorka vitaj medzi nami znechutenymi matkami, je to obcas hrozne, niekedy je to dokonca hrozne uplne vzdy. Upusti tam, kde upustit mozes, u mna su to domace prace.”, snazim sa aj napriek dvom detom nakst si cas pre seba, napriklad na vecernu prechadzku bez deti, tie su zatial s tatom doma. Ale moja mladsia dobre spava cez den, tak si ako tak vydychnem, to ze ti obe nespia musi byt horor

bobaas
10. nov 2024

@zuzanka.zuzu milá Zuzka, toto je doriiis, určite si budete rozumieť

kavasmliekom
10. nov 2024

A kde je muž, zasekol sa na stavbe?
On nemá deti?
Vykašli sa a upratovanie, myslím, že keď výstavu ráno o 7hid a idú spať najneskôr o 20tej, za hodinu máš upratané, aj navarené. Keď sú hore, venuj sa im. Chcú behať, choď s nimi do parku, na ihrisko, nie na cestu. Treba nakúpiť? Zavolaj mužovi na stavbu, že či vie trafiť domov a po ceste nech nakúpi. Príde domov, hoď mu deti, môže sa s nimi hrať, ty si zatiaľ daj sprchu a pozri si film. No nezblaznila by som sa kvôli tomu, že neviem upratať, lebo stale robia bordel. Tak to býva pri dvoch deťoch. Ale je dosť smutné, že otca deti nespominas nikde.

doriiis
10. nov 2024

@bobaas
@leonakr ....a čo jej konštatovanie,že to má ťažké a rady typu ,,zapoj manžela",ktoré už asi autorke napadli pomôžu?
Nech mi niekto vysvetlí,načo myslí žena,keď sa rozhodne mať dve tak malé deti po sebe? Alebo aj vy patríte medzi tie,čo pri robení deti kukate na americké filmy,kde je všetko ideálne,deti sa pekne hrajú na dvorecku celý deň,nikto nebýva chorý,manzel je viac doma ako v práci a malinké ročné dieťa chápe,že má pri sebe súrodenca o ktorého sa o maminku musí deliť?
Mať tak malé deti tak rýchlo po sebe znamena,že v tých najhorších a najťažších rokoch výchovy nebude vedieť sústrediť svoju pozornosť ani na jedného poriadne.

bobaas
10. nov 2024

@doriiis čo pomohol tvoj komentár? Niekedy nejde o radu, ale spolupatričnosť. Empatiu (vyhľadaj si v slovníku cudzích slov). Mne v ťažkých chvíľach pomohlo aspoň vedomie, že nie som sama a že ma niekto chápe. Nič viac.

leonakr
10. nov 2024

@doriiis ojoj....🙂nenaskočím na tvoju vlnu😉 negativizmu.

martyzpp
10. nov 2024

Mala som to podobne a velmi mi pomohlo ked som sla do prace na skrateny uvazok a mladsi do jasli ked mal dva roky. Teraz maju 5 a 3 a je to oooovela lepsie. Vela sa spolu pohraju, uz im netreba tolko okolo zadku chodit, chodia obaja do skolky a ja si niekedy vezmem HO ked nie su doma a uzivam si to ticho. Bude lepsie, kazdym dnom su deti starsie, rozumnejsie a zase sa zacnes citit sama sebou. Teraz to len nejako zvladni a skus robit nieco pricom si oddychnes. Nech muz sa jeden vecer do tyzdna stara o deti a ty chod von. Aj ked sa len prejst. Alebo si najdi nejaky kruzok. Kym Ty nebudes v pohode, nikto doma nebude v pohode. Treba byt trosku sebecka.

leonakr
10. nov 2024

Milá autorka ak chces popísať viac o pocitoch vyhorenia ,pokojne IP 🙃.

doriiis
10. nov 2024

@bobaas ...nič,tak ako všetky ostatné.🤷🏻‍♀️Lebo tu autorke nepomôže nič iné teraz už ako buď vydržať,alebo poprosiť o pomoc vo forme opatrovateľky,babky a iného človeka.

nevenka
10. nov 2024

@bobaas hej, vzdy sa musi najst takato odpoved, na cokolvek - a co si cakala? 🙈. Bez toho by nebol modry kon konom 🤣

lauriik
10. nov 2024

Urcite doporucujem vypustit niektore "povinnosti". Vykaslala by som sa na caste umyvanie dlazok, varit by som sa snazila aspon na 2 dni dopredu. Zehlit len nutne minimum atď.
A co skusit zapojit babky? Pises, ze nepomohaju. Keby ich poprosis 2x tyzdenne (1x jednu, 1x druhu) poobede nech dohliadnu na deti na 2 hodky a ty mozes ist niekam vypnut. Moc doporucujem sport, tam najlepsie vypnes hlavu a budes sa citit o moc lepsie.
Takisto manzela aspon cez vikend zapriahnut, vyzen ho s oboma detmi na ihrisko a ty si doma porob co potrebujes.

bobaas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majlo1234
10. nov 2024

@doriiis ale mozno jej tu poradi niekto , ja som tiez pri jednom dietati robila veci, ktore uz pri dvoch nerobim a verim ze keby mam deti styri, zefektivnim to cele rodicovstvo, ze s prstom v riti to zvladnem😀 ale skusat to nechcem😀

bobaas
10. nov 2024

@doriiis nevieš pomôcť, aspoň neubližuj. Nie je povinné reagovať, ak nemáš čo povedať

kavasmliekom
10. nov 2024

A ešte toľko k tomu, že teraz už umývam podlahy priebežne, ale niekedy musela postačiť metla, len tak okolo kde bolo natrusene, proste sa nedalo pri jednom stvornozkujucom, druhom jak na gumicke poskakukucom okolo mňa. Spali len vonku v kočíku, čiže keď spali, tak som sa prechádzala, alebo nakupovala, žiadne varenie, upratovanie. Večer som zaspala s nimi. Manžel chodil preč na turnusy, jemu to nevadilo, ku mne nikto nechodil a kto prišiel, tak potom pral ponožky 🙈😬 nikto sa nezblaznil, a hlavne ja nie. 😉

majusik1304
10. nov 2024

Ahoj, vydrz, prejde to. Deti pod rastu (2-3 roky ešte) a bude to naozaj už jednoduchšie. S maličkými deťmi je to naozaj náročné a človek sa nezastaví. Ja to mám dva krát....dve a dve presne s takýmto odstupom.(7,6,3,2) A vidím na tých dvoch starších, už si pri nich aj oddýchnem. ( Keď si chcem oddýchnuť beriem dve väčšie so sebou 🤩). Su samostatné viac menej, jednoducho paráda, a okolo tých dvoch menších hlavne najmenšej (2 roky) treba skákať lietať atď...ale ja už viem že to potrvá len chvíľu a už nebudem musieť byť "nonstop v pozore." Je to všetko náročné, ťažké, to áno....ale je to krásne, a naplnujuce a zmysluplné. A čo nič nestojí, za nič nestojí. Moje deti sú láska sama, úžasné, a nekonečne ľúbia a za to stojí tá námaha. I keď som tiež mnohokrát vyhorena, nevládzem a žijem len na káve 🤩....chcem Ťa povzbudiť že prídu aj lepšie časy a ked sa da využiť pomoc rodiny určite treba. Aj otecka zapojiť a ty si chod oddýchnuť, vypnúť, vyvetrať hlavu a pod....aspoň na hodinku/dve, otecko to určite zvládne a prežijú všetci traja ☺️ a ty aspoň zmeníš vzduch. Nedá sa v jednom kole.... človek musí vypnúť...

rybkoava
10. nov 2024

Je to len obdobie, ktoré prejde. Ja mám deti s 12 ročným rozdielom a niekedy je aj tak o hubu. Prvé nekojené, kde som položila, tam sa hralo. Bolo úplne jedno kde a pri kom je. Toto druhé mám pocit, že len kojím alebo prebaľujem. Spáva doobeda 30m, poobede kolo 1h. Keď potiahne dlhšie je zázrak. Spať chodí medzi 22-23.00. Uspim ho len ja, kočar alebo auto. Ale obe sú moje najväčšie lásky, ktoré sme veľmi chceli. Z niektorých veci treba zvoľniť a ak sa dá trochu zapojiť muža. Pri tomto drobci je pre mňa zázrak, keď si dám v kľude sprchu alebo sa môžem v kľude najesť. Niekedy večer nejdem späť a upratujem v noci, prípadne ráno vstanem skôr. Mňa napríklad veľmi poteší, keď vstanem a všade poriadok. Hneď mám lepší deň.

domiklik
10. nov 2024

Bola som na tom dosť podobne. Takže moje rady:
Píšem zoznam co treba kúpiť, do obchodu posielam muža,pripadne v dmke vyzdvihuje nákupy alebo itesco.
Zehlim len nevyhnutné veci.
Varím na 2 dní.
Každý deň niečo iné upracem, umyjem, vytriem. V konečnom dôsledku mam doma síce organizovaný bordel, ale žiadnu mesačnú špinu. Všetky zivotulahcujuce veci ako robotický vysavac, sušička, umývačka našťastie mam. Do jednoduchších aktivít ako v vešanie prádla, vyberanie umývačky, jednoduché úkony s handrou zapájam aj manžela.

luccija
10. nov 2024

Všetko robiť menej.Napis mužovi a nech nakupuje on, alebo, keď k vám dovážajú Tesco, tak si objednávať.Varit na viac dní, neumyvat dlážky nesnažiť sa robiť všetko 100%.Ak sa dá, zosúladiť deti nech spia spolu a ty si tiež ľahni.Vecer chodiť skôr spat a presunut veci na muža aj on vie upratať neboj sa, alebo nech zoberie deti von a ty uprac.
Zavolať cez víkend babku, keď sa dá a nech ti pomôže, alebo si nájsť študentku a zaplatiť aspoň jedno nech ti zoberie, alebo si daj raz týždenne upratať.A ty večer aspoň hodinu ísť sama na prechádzku magnézium, vitamíny robiť "niečo" ine

anjelicek26
10. nov 2024

No ja len takto

- upratuj až keď dôjde muž a vezme deti,inak je to ako jest makovku s cítiť si zuby. Var ráno kým sa zobudia (ja to tak robím dodnes), už si spravia rýchlo ryžu ci zemiaky ako prílohu potom
- dúfam, že máš umývačku riadu,robota na umývanie a vysávanie dlažby, susicku a Kärcher na okna, parný mop na dlažby. Čokoľvek,čo veci uľahčuje.
- Na nákup chod večer do tesca ci kauflandu SAMA, ked das deti spat. Ten svaty pokoj, minimum ľudí a žiadne dieta na nohe..
- ak sa ti da zohnat jasle/opatrovatelku ,kľudne chod do prace aj keby len na polovicmy úväzok 2-3 dní v tyzdni. Ja som zacinala na 20h (4 dni v tyzdni) .. pri dvoch deťoch sa mi dalo ešte full tíme, ale mladsie deti majú len 2 roky medzi sebou a tam som proste musela spraviť ustupky - v ramci psychohygieny a neubrat im s komfortu.. u opatrovatelky/v jasliach sa pohrali, ja som mala doma čisto a o jednej sme šli domov... a ja som bola kľudná pokojná a burn out (vdaka)tomu nikdy nehrozil...ano plat šiel celý opatrovatelke, ale mne to bolo jedno.. ja som vďaka tomu nevypadá roky z prace a manažérsku pozíciu, co mam teraz, mam AJ vďaka tomu,že nemám životopis plný niekoľko ročných dier..

kavasmliekom
10. nov 2024

@anjelicek26 ja nemám ani jedného pomocníka co spomínaš a prežila som a ďalej žijem a už mám aj čisto aj nervy pokope 😄

marca12
10. nov 2024

Najlepsie by bolo,keby ti muz doprial vikend mimo domu. Bud dat deti k babke alebo nech s nimi ostane muz a ty chod niekam na vikend. To na zaciatok. A dalsie kroky,musis niekoho poprosit o pomoc. Popros babky alebo sa ozvi kamoskam. Uz nemozes cakat,kym deti odrastu. Ano,ked odrastu,zlepsi sa to,ale dovtedy sa zblaznis. Ty potrebujes pomoc. Pomoc od muza. Su to aj jeho deti. On nevidi,v akom si stave? Ze by ich mohol mat na starosti aj on,nech mas cas pre seba aspon chvilu?