Som frustrovaná mama

dada13288
30. nov 2022

Mam pocit, ze som moje 2 rocne dieta nic nenaucila. Ma 2 roky, nerozprava, ze nic ani mama :( len ukazuje. Nevie papat s lyzickou ani lyzicou, nepije s pohara, nekresli, nerecituje, nevie sa obliect..nic nerobi co ostatne deti v jeho veku. A popritom mame kazdy den vzdelavaci. Od rana knizky na nocniku, potom zapnem na hodinku telku aby som dala do kopy mladsieho. A potom sa drilujeme - kreslime, rozpravam, citam basnicky, knizky obrazkove pozerame a puzzle. Neupratujem, nevarim nic len jemu sa venujem. Obed ho stale nechavam sameho jest a on najradsej len rukou by vsetko zjedol. Ked da poobedny spanok tak zase sa hrajeme. Nenutim ho opakovat, len mu rozpravam - jednoslovne a cakam na odpoved, ktora nikdy nepride. Vecer od 18-19 telka v style spievankovo a spat. Hovoriami, ze sa asi malo rozpravam s dietatom, alebo sa mu malo venujem.. uz mam z toho depku, ked tu citam na MK ake su tu super deti. Bojim sa on velmi, ze je autista - uz aj za to ma okolie odsudilo, ze za to mozem ja, ze som urcite nieco dobre neurobila.

bavlnka92
30. nov 2022

je to dieťa! čo po ňom chceš latinské zvitky Biblie odzadu?

anjelicek26
30. nov 2022

Venujes sa mu na maximum a to je to hlavne... prosim nerozpravaj sa o "materskych kvalitach" s inymi ludmi, dostanes sa nevyziadanych rad a "usudkov", co mu je, co mu chyba a co vsetko nevie (a tie ich vedeli 🙄 ). Mas normalne dieta a nie autistu, zeny to neni slovo na kazdu "odchylku" od top uzasneho vysoko funkcneho dietata... proste je to chalan, tym by som asi zacala... pohodlnny, kludny, bud rada za to... on sa rozbehne ked prijde jeho cas... moji vedeli do 2,5 roka tak 5 slov... chodia na gymko, ucia sa velmi dobre, usta sa im cely den nezavru, sportuju niekolko hodin v tyzdni a veci tomu podobne... nic to neznamenalo, len ja som mala nervy, lebo som neposluchla pri prvom dietatu radu spomenutu vyssie - neriad sa tym, ako to maju iny... keby mi to niekto vtedy povedal, dost by mi to pomohlo. Ze deti su rozne a rozpravat v roku a rozpravat v 3,5 o inteligencii ci schopnostiach dietata nic nenapoveda. Len o sposobe, akym rozvija svoj mozog.

tenerifka
30. nov 2022

@dada13288 syn nema otca? Preco by si za to mohla ty? Chlapci su vseobecne pozadu za dievcatami ( nezmeni sa to ani v dospelosti), nemozes porovnavat napr. s dievcatkami v jeho veku. Velakrat tu maminy pisu, ze syn zacal rozpravat v 3 rokoch z nicoho nic rozvinutymi vetami.
Ak mas obavy, skonzultuj s pediatrom, ale ak by nieco nebolo ok, vsimla by si si to uz skor, a si dobra matka, robis ovela viac nez ostatne

dada13288
autor
30. nov 2022

@tenerifka jeho pracovna doba od 7 do 19 kazdy den, on deti ani nevidi a ked pride vikend tak chodi pomahat rodine. A samozrejme to rodina, ci jeho alebo moja zvaluje na mna. Lebo ostatne vnucata a nase deti boli ovela lepsie na tom ako moje dieta. No cele zle..

pribinak
30. nov 2022

Si si istá že dobre počuje?

dada13288
autor
30. nov 2022

@pribinak to ano :( a o to viac ma to deprimuje, na orl sme uz boli. Maly mi pocuje aj najtichsie otvorenie dveri, suchot na chodbe cez zatvorene vchodove dvere.

tenerifka
30. nov 2022

@dada13288 ak deti nechodia do skolky, zmeñ postupne rezim, aby sa aj manzel detom venoval, napr.posuñ obedñajsi spanok, a ukladaj starsieho syna na spanok az okolo 22,00. Ak si s nimi doma, je vtakovina, aby bol o 19,00 v posteli, naco? Rano si pekne prispite, a hlavne sa mu bude vecer otec par hodin venovat.

dada13288
autor
30. nov 2022

@tenerifka no mne tak vyhovuje aj deti kresne prespia celu noc. Mala chodi o 18 a maly max do 19:30 spia 12 hod. Maly bez zobudenia. A poobede este hodky pospi od 13-15. Vecer sa sam pyta do postielky a ja mozem varit aspon na dalsi den. Cez den mi nespia synchronizovane aj to vyuzivam na upratovanie

tenerifka
30. nov 2022

@dada13288 no tak nic, ved oddychuj, var na dalsi deñ, upratuj....

victoriab
30. nov 2022

@dada13288 boze prestan sa tak snazit uzivaj si zivot komunikuj uplne normalne chodte prosim ta von vela von ukazujte popisuj co vidi nech sa jaší objavuje nech je normalnym dietatom ak problem lekar vylucil daj tomu cas ako som rwz dakde citala citat jednej pani ucotelky: v skole nerozoznam, ktore dieta chodilo v roku, ktore sa naucilo hovorit skoro, ale velmi dobre vidim, kto vyrasta(l) v milujucom prostredi 🙂

dada13288
autor
30. nov 2022

@victoriab jop to chodime 2x denne 🙂 Blizko mame aj zvieratka ale nic nepomaha. Len hovorim ako keby som mala samomluvu

nwnw
30. nov 2022

@dada13288 ahoj, kludne si hladaj klinickeho logopeda. Kym Ta zoberie to potrva. Nam pomohla a este pomohlo nasadit rybi olej. To fakt asi do 2 mesiacov aspon nejake slova.

1mina
30. nov 2022

Joj toto clovek neovplyvni. Prva dcera v 2 rokoch neuveritelna - hovorila vety, spievala, napodobnovala, doma vsetko chcela so mnou robit no hrozne vela toho vedela. Syn teraz v 2 rokoch zachvilu, tomu sa snazi citat este aj starsia dcera nevie v podstate tiez nic. Tiez som z toho frustrovana, uz sme boli aj na usnom kvoli tomu, aj detskej som hovorila, lebo mam pocit ze teda mi ani nerozumie a uz sa zacinam bat diagnozy, ta ze jej mam povedat na 2rocnej preventivke ze este je malicky. No tim nechcem povedat ze sa mate bat aj vy diagnozy, len to ze niektoremu duetatu sa clovek ani nemusi tolko venovat a vsetko hned vie, a niektore maju cas a su lenivejsie a mozete sa na hlavu psotavit :D ja som minule depkovala ze zabudol aj davat papa, dva tyzdne som donho hucala vsade daj papa daj papa ked sme odchadzali tvaril sa ze nic, a potom zase zacal sam od seba vsetkym vykyvovat. Neviem ci si zo mna robi srandu ci co :D

terry658
30. nov 2022

@dada13288 sestra má takéto štvrté dieťa. Vôbec to nemusí byť tebou. Skús s nim skočiť na logopédiu. Im to veľmi pomohlo.

selest
30. nov 2022

Skusila by som logopedku, ona ti da rady ako spravne dietatko motivovat nie len v rozpravani.. Ludi vobec nepocuvaj, ja som sa napocuvala pri prvom synovi. Na vetu "ale to sa s nim musis rozpravat, hento a tamto s nim musis cvicit sam sa to nenauci" som uz bola alergicka. Pritom to bolo prve dieta a venovala som sa len jemu, velakrat aj domace prace isli bokom. A nic z toho. Syncek ma dg, co samozrejme tvoj nemusi mat a teraz v 4 rokoch aj po svojom rozprava, posledne dni sa sam vyzlieka oblieka, zrazu chce len na wc cikat, sam spapa roztek. Prosto dobieha zo dna na den. A vela odkukal o maleho brata ktory 1,5 rocny hovori vety, sam je a keby mam cas sa mu venovat tak ho uz an odplienkujem. Ale na maleho vobec neni tolko casu, naucil sa pekne vsetko sam kedze sa stale tocim okolo vacsieho brata. Lebo vela zalezi aj od dietata, ty mozes drilovat a dieta nic. A inemu staci 2x povedat a uz opakuje vety a papa lyzicou. To sa potom lahko mudruje "naucila som dieta to a tamto" Ked dieta nespolupracuje a nechce tak ho nenaucis nic.. Hlavne kasli na ludi, uzivaj si dietatko. Ja som sa zbytocne prve roky pretrapila co som vkuse s kazdym riesila co vsetko moj syn nevie a preco ho to neucime..

ivangeline
30. nov 2022

Ja by som si zistila,ake deti mali babky.. 🙂 Nie kazdy je rovnaky a ked uz..porovnavala by som v rodine smerom k predkom. xD

marianarem
30. nov 2022

@ivangeline Jaaaj, babky mali deti vzdy idealne 🙂 Ale jasne, treba sa popytat, len casto su to prave babky, co hovoria ze uz by mal hento, uz by mal tamto, moje deti uz v 15 mesiacoch recitovali, od roka bez plienok atd.

1gabriela13
30. nov 2022

@dada13288 a čo od neho chces ? Aby recitoval ? 🤣Ježiš Mária to nemyslíš vážne. Dieťa sa ma hrať čo najdlhšie,behať v blate,v kaluži,veľa sa pohybovať ,hrať sa s rovesníkmi,kresliť,objavovať svet a nie učiť sa básničky a riekanky v 2 rokoch. To odkiaľ má toto každá druhá mama ? Prečo to od detí chcete ? Nerozumiem tomu vôbec. Poznam osobné jednu mamu čo dáva videá na net o 1,5 ročnej dcére kde ju núti doslova recitovať a dieťa kričí nie nechcem. To akože načo je dobré ? Prosím Vás,neriešte to ,hrajte sa veľa,choďte von,nechajte ho skákať v mlake,zašpiniť sa ,hrať sa ,nech objavuje svet okolo seba a nechcite od neho veci neprimerane jeho veku. Kľud. Naučí sa obliekať,naučí sa rozprávať,aj básničky,aj recitovať keď príde ten správny čas. (Pedagóg)

1gabriela13
30. nov 2022

@dada13288 ukldunim ťa ,že máme nie jedno a nie dve deti v škôlke ktoré pri nástupe v 3 rokoch neceknu,rodičia sa sťažujú že nevedia rozprávať. Od septembra sme mali 3 také detičky,nateraz sa im nezastavia ústa. Nemôžete porovnávať dieťa s dieťaťom. Každý má iný vývin. Takéto veci sa ale v 2 rokoch vôbec neriešia.

koruhva
30. nov 2022

@dada13288 rovnako môj, začal v 2,5 roku zo dňa na deň 🙃teraz ma z neho občas až hlava bolí...až na to že ja som ten čas trávila ako chcel on, takže väčšinou vonku a na ihriskách behal a šantil sa, nijak som ho do ničoho nenútila.

weggie
6. dec 2022

Nikdy sa neporovnavaj s inymi ludmi a uz absolutne nikdy neporovnavaj svoje dieta s inymi detmi. To je to, co tuto civilizaciu dostane do zahuby. To nie su moje slova, ale autora neuvediem, ten kto chce chapat, pochopi..

Cize, ak uz sutazit, to je v pohode, ale len tak sam so sebou, sama so sebou, treba byt lepsi ako vcera, vzdy o kusok, to staci, netreba byt hned majster sveta.

Ak dnes nepovie ani slovo, da sa to naucit postupne, ma to svoj cas, kazdy ma ine tempo, taki sme my ludia. Ak nepije z pohara, existuju slamky. Ak nekresli, staci ciarka, zajtra dve, nemusi nutne na papier, moze aj kriedou, alebo prstom imaginarne.. atdatd

"ine deti toto, ine deti tamto vedia" - a nech si vedia, to vidime, lebo to nam ukazuju, ale my nevieme cim trpia tie ine deti (alebo dospelaci, zavist je zla), nevieme ake maju problemy, dnes ma problem kazdy, a nie ze nie. My vidime len to dobre, instagram je snad najvacsim zdrojom tohto stylu "ini ini", ale snad sa chapeme..

weggie
6. dec 2022

"ked tu citam na MK ake su tu super deti"
Toto milujem 🙂 Nech sa na mna nikto nehneva, ale kde tie deti su? V Rio de Janeiro? Alebo vsichni jsou uz v Mexiku?
Ak by to bola pravda, ako super deti tu kazdy na internete ma, tak by sme nevideli tie "osprostele deti" behat vsade po verejnosti (skolky, skoly, vysoke, ulice) Asi by sme ich niekde aj videli, tie super dokonale deti.. Ale je ich ako safranu..

Rodic (alebo clovek vseobecne), ktory sa zacal zamyslat (a zamysla sa) ci spravne vychovava dieta nie je zly rodic. Ma sebareflexiu a to je dolezite. A to, ze vysledok nie je podla predstav v danom case, na tom sa da zapracovat, niekedy naozaj staci len pockat, kedze trpezlivost ruze prinasa. Mozny problem sa riesi az ked nastane, neda sa predvidat vsetko..

som_realistka
6. dec 2022

Neporovnávaj sa s inými matkami, neporovnávaj svoje deti s inými. Overila si jednu teóriu - sluch, ak máš strach ešte z niečoho iného, konzultuj s pediatrom a odborníkmi. Keby si bola zlá matka, tak Ťa to netrápi, a čo keď nerecituje, možno rád počúva Tvoj hlas. Moja staršia dcéra do 2 rokov používala 4 slová (a aj tak nás vedela popreháňať) a keď prišla do jaslí, tak do mesiaca kvákala a kvákala, a ústa sa jej nezavrú dodnes. Každé dieťa je iné. Jedného dňa si možno povieš "zlaté časy, keď boli deti ticho"🙂

zuzuliatko18
6. dec 2022

Náš drobec začal opakovať slová asi v 2 rokoch a. 4 mesiacoch, aj to prvé dva mesiace sa naučil len tata, baba a dede a pár zvukov zvierat. Teraz za posledný mesiac zrazu ovláda farby, kopu čísel a to v angličtine, lebo pozerava sem tam anglické rozprávky. Keď.nanho hovoríme, slová zopakuje, ak má náladu, ale.nerobi to na povel. Čítam si s ním, lepime, vystrihneme, veľa.sme vonku. Slová pozná, rozumie, ale s rozprávaním si dáva načas. Zato je to veľmi šikovný chlapec, pomáha s domácimi.pracami (naložiť práčku, pomáha vyvesat prádlo, má svoj nožík,.tak kraja sem tam pri varení, donesie a odnesie čo mu povieme). Minule sám.daval lyžičku do umývačky, keď.dojedol jogurt. Len je tvrdohlavý barancek a robí len to, čo ho zaujíma. Každé dieťa je iné, pokiaľ je odkonzultovane aj s.lekarkou (pre istotu), tak mu podľa mňa treba dopriať čas.

barbora18
6. dec 2022

Nestresuj. Keď bude pripravený, začne, možno z teba už aj cíti tú frustráciu...Náš malý tiež začal rozprávať až v 2,5 ročkoch a to ešte svoje mumlaniny:D Teraz nemá ani 5 a rozpráva 2 jazykmi plynule a učí sa dobre už aj angličtinu + vie už aj písať, čítať dávno /dvojjazyčne/ a počítať...chlapci sú proste pomalší. Keď si to porovnám s dcérou, tá je raketová oproti nemu. Doženie to, neboj sa...hlavne sa ukľudni, lebo si to materstvo vôbec neužiješ a deti si zfrustruješ ...veci väčšinou prichádzajú samé, keď prestaneš tlačiť na pílu...