Som druhýkrát tehotná a ide mi hlavou, že ako to zvládneme

16. nov 2023

Píšem anonymne, radšej.

Včera som zistila, že som tehotná, s mužom sme sa nejako nesnažili o bábo, aj keď sme chceli ďalšie, no ešte trochu neskôr.
Syn má aktuálne 2,5r. a mne idú v hlave myšlienky ako to celé zvládneme, finančne (muž zarába slušne, no hypotéka, výdavky a ostatné robia škrt cez rozpočet... žije sa nám dobre, slušne, no ako to bude keď budú 2 deti?), ďalej ako to bude znášať a zvládať syn ?(je na nás veľmi emočne viazaný, je citlivý), ako to budem zvládať ja s dvomi? Som pripravená rozdeliť lásku medzi 2 deti? Nechcem zanedbávať staršieho...
K tomu samozrejme také bežné veci, že ako sa znovu zmením, moje telo, prsia (už teraz cítim vôňu mlieka všade 😂).. jednoducho som dosť v rozpakoch, myšlienky mám rôznorodé. K tomu som mala prvý pôrod ťažší a ešte pol roka zdravotné problémy,aj nad týmto uvažujem stále.

Pri prvom som to vôbec takto nevnímala a veľmi sme sa tešili, no teraz mám v sebe nejaké nejasnosti, neistotu a obavy.
P.S: mám 22r a druhé dieťa na ceste.
Ako ste takúto situáciu vnímali a zvládli vy? Teda pokiaľ máte skúsenosti.
Ďakujem

jaskolka
16. nov 2023

To už máš celkom dobrý, vekový rozdiel. Mam dve deti s rozdielom 1,5 roka. Je to náročné, toto nebudem klamať, možno väčší rozdiel by bol lepší, ktovie... No jednoducho v skratke, keď sa musí, tak sa zvládne všetko.
Ja som nejako neriešila, co a ako bude, proste som brala ako fakt, ze bude ďalšie dieťa.
Ze sa zmení telo.. No tak sa zmení, no a čo? Na to je žena stavaná, aby sa telo v tehotenstve zmenilo. Tým som sa tiež netrápila, ani sa netrápim.
Financna stránka.. No áno, to je dosť podstatne, ale keď si to vezmeš, tak oblečenie (tipujem, že máš po staršom) kočík, postieľka atď novorodenec toho veľa nepotrebuje. Ak budeš dojčiť, tak o to lepšie, ani na UM nebudú výdavky.
No a nakoniec - deti rastú, neoatanu navždy malé, čiže ty kľudne po čase sa vrátiš do prace a bude (malo byt byť) aj po probléme s peniazmi
No a čo sa, týka lásky k najstaršiemu - prvé dieťa je vždy prvé, a logicky ze sa všetko dáva len jemu,ked je samo. Potom sa už ta láska násobí na ďalšie deti.

maryetta
16. nov 2023

Tieto myslienky a otazky su na mieste.
Neboj vsetko to bude super. Laska medzi deti sa nedeli. Uvidis tak ako lubis prve dieta budes aj to druhe. Kazde prve je na rodica naviazane lebo je prve a same. Tym padom si vyzaduje vserku socju pozornost. Moze prist potom ku ziarlivosti ale ani nemusi. Ja cakam stvrte a ani jedno neziarlilo na to mladsie. Prave naopak.

slnecnica82
16. nov 2023

Láska sa medzi deťmi nedeli....láska sa násobí 🍀

maryetta
16. nov 2023

@slnecnica82 presne tak. V tomto plati rovnica-laska sa nasobi delenim. A deli nasobenim.

maminkadeticiek
16. nov 2023

To s laskou k prvemu dietatu.Toyo yi pojde hlavou iba chvilu.Ver mi,ze nebudes ani tusit,ako si bez toho druheho mohla doteraz zit.

ailiba
16. nov 2023

Vsetky tvoje obavy su uplne normalne. To je zivot. Samozrejme to bude narocne, ale vsetko zvladnete. Ja mam rozdiel 2,5 roka medzi detmi. Ono su to vzdy take vlny. Klud a potom obaja naraz nieco.... Ale nelutujem.

siska53
16. nov 2023

Ja som bola podsttane starsia, ked sa mi narodilo druhe dieta po 2 rokoch ( mala som 37). A v pohode.. prve mesiace je to zahul, potom si najdete rezim. Je fajn, ak mas niekoho, kto ti s detmi pomoc vie aspon parkrat do tyzdna na nejaky cas, ak aj nie, neboj, date to, mne dost pomohol nosic.. hlavne je nezanedbat to starsie dieta a njast si cas len a vylucne na neho..

ivangeline
16. nov 2023

Je to normalne. Si to premyslis. Budes mat nejaky plan. Neboj sa vsak zmien za pochodu. Vladnete to. Ako miliony dalsich. ;D

barborachors
16. nov 2023

Zvladnes to normálne ako hocijaka ina zena, porod bude dobrý, cesty mas uz pripravené po prvom porode. Finančne to dáte tiez, muz sa postará. A po porode a nejakej dobe začneš cvicit a jest zdravo a kila pojdu dole jedna radosť. Mas mlade telo, ktoré zvladne este min päť tehotenstviev a bude vo forme. Dnes su prvorodicky 40 rocne a daju to tiež. Ty mas o polku menej rokov. A starsieho pripravuj na surodenca nech neziarli, a budete stastni.

autor
16. nov 2023

Ďakujem Vám krásne žienky... to sú asi presne tie slová, ktoré som si potrebovala prečítať

simca06022011
16. nov 2023

to bude viac ako 3r rozdiel medzi nimi, neboj zvladnete. CO sa tyka stasrsie, nie je dovod sa bat :D Ono za chvilu ho caka skolka, mozno ak ho mas "tak citovo naviazaneho", zacala by som trosku viac riesit to ze nie kedy ni eje s vami, ak mate moznost samozrejme, a mate starku a pod. MEdzi deti, do skolky pojde... NEch to nie je pre neho sok, ze aha novy surodenec a zrazu ma odlozia do skolky na cely den.
Inak nemyslim, ze nejaky problem.. a nerozbte z neho viac citliveho ako je, precitliveleho, naviazaneho ;) kazda mama si uz poaly teraz mysli, ake je jej babatko prilis naviazane, precitlivele a nevydrzi bez 1000%nej pozornosti. Bude potom maly z teba cititi stres okolo toho vsetkeho 🙂 neboj sa, vsetko bude ok, ved bude mat surodenca, nie konkurenciu, nech sa tesi na partaka, bude pomahat :D Potom sa postriedate s casom, a povednujete jednemu, druhemu samostatne. Za par rokov uz budete len kruzky, a program riesit ako sklbit :D

autor
16. nov 2023

@simca06022011 on už aktuálne chodí do škôlky, ja si hľadám prácu. Čiže toto už máme absolvované, no stále škôlku nezvláda na 100%. K starým rodičom na víkendy chodí 🙂, čiže to je zvyknutý

simca06022011
16. nov 2023

no tak sa naozaj nemas coho bat 🙂)