Som čerstvá mamina a strašne sa bojím, že to nedám

klaudiaharmanova
30. nov 2024

Ahojte, som čerstvá mamina a strašne sa bojím že to nedám. Mám strach aj toho že mám popôrodné depresie, som unavená, nevyspata, bojím sa s maličkým ostať sama, tiež mám strach že mlieko sa nespustí keďže som po sekcii. Ako zvládnuť tie úzkosti? Pomôže pobyt už doma? Ďakujem

beata_k
30. nov 2024

@klaudiaharmanova Ano pomoze. V prvom rade sekcia s dojcenim nema nic spolocne. Dojcenie je v hlave. Musis sa uvolnit a nestresovat. Ja viem, mne sa lahko hovori. 🙂 A neboj sa, zvladnes to. I mne sa ruky triasli a kupodivu deti ziju.
A blahozelam, mamina 🙂

klaudiaharmanova
autor
30. nov 2024

@beata_k ďakujem, verím teda že keď budeme tak tie nervy a stresy už upadnú a bude to v pohode.

beata_k
30. nov 2024

@klaudiaharmanova Hlavne klud. Tak male babatko potrebuje cistu plienku, mlienko a spanok. Postupne sa budes ucit ako ti babatko bude rast. Teraz nepotrebuje nic. Doma sa zoblec a priloz si babatko na dojcenie a zostan s nim v posteli cely den.

kiki68
30. nov 2024

@klaudiaharmanova niekoho k sebe ( mama, svokra c muz, kamosky, sesterky, tetky atd. ) a hovorit o tom na plnu hubu. A tiez pocuvat to, ze to das a ze budes dobra. A jasne, ze si dobra mama, zmaknes to ako my ostatne. Ja som chodila ako idiot z tymi sestrickami “ Ja nemam mlieko, to dieta je hladne “, zjavne od hladu neposlo. Strasne mi pomohla taka jedna starsia sestra tam, dosla tam nejako nahodne a ona “ jemine take kozy, sak vy moja nakojite cely regiment, dokonale ich mate “ , neviem preco, ale nejak ma to nakoplo a kojila som 3,5 roka 😂 Mala skusena teta pravdu. Hlavne si nenechaj vziat nejak tu doveru v seba.

zuzudrnda
30. nov 2024

@klaudiaharmanova ahoj, veru, bábätko sa nerodí s návodom. Tiež som bola po sekcii. To,že to isto zvládneš a že sú laktacne poradkyne a keď nie to, tak UM (ako nakoniec aj u nás) úplne nepomôže teraz vraviet. Ale je to tak 😉 Mne pomohla chapava kamoška so 4 deťmi, skúsená mamina,kt.mala veľké ucho a srdce a vždy poradila v neistote - na telefóne. A keď príde osobne, ešte lepšie 💚 bude lepšie, budeš istejšia zo dňa na deň. Bábätko potrebuje len papať, spinkať a láskavú maminu. Drobné nedostatky si nevšimne 💚💚

klaudiaharmanova
autor
30. nov 2024

Ďakujem vám krásne, strašne to pomôže ak človek vie že nie je sám a že vie niekto poradiť. 🙂

deti95060810
30. nov 2024

nemá ti kto pomôcť? nevyspatých nocí ešte bude veľa...
ak máš psych. problémy treba to oznámiť lekárovi... doma sa to nemusí vôbec zlepšiť.

haraburdova
30. nov 2024

Ahoj mamina, gratulujem k babatku 🙂
Predpokladam ze si este v nemocnici s babom. Verim ze si velmi unavena, duplom po sekcii. Ak mozes, popros partnera/manzela aby za vami prisiel a bol s vami. Ak nie, popros sestricky, aby babatko napriklad pocas jedneho spanku postrazili a ty si pospi. Niektore su chapave, zelam ti aby si mala take v okoli. Je to len par dni a budete doma. Doma bude dobre, tebe aj babatku. Ano je krehucke, malicke, ale naucis sa vsetko. Mlieko sa spusti, ak nemozes hned kojit odsavaj. Popros hocikoho o radu, aj keby maminu co lezi vedla teba. Laktacia pride aj po sekcii, mozno pride hned mozno to bude trosku trvat. Vsetko bude dobre a tie dni ubehnu ani si nevsimnes. Bude to v poriadku. Ak sa prilis strachujes, poziadaj svoju mamu alebo svokru, sestru, tetu, babku, kamosku, kohokolvek o pomoc hoci aj po telefone. Zvladnes to 🙂 Prajem vela stastia ❤️

klaudiaharmanova
autor
30. nov 2024

@deti95060810 psychické nie, skôr sa bojím toho že to nedám. Aj keď viem že to malé milujem nadovšetko už teraz ❤️ a chcem to zvládnuť len mám strach

nika23t
30. nov 2024

@klaudiaharmanova v prvom rade gratulujem ♥️ Ty si vlastné popísala pocity mnohých nás po porode. Neboj nic, zvládneš to. Unavená budeš, aj neistá si sama sebou budeš, aj nervózna,aj báť sa budeš. Ale to sa inak asi ani nedá 🙂 A keď nebudeš moct kojit, tak našťastie máme umelé. Ja som za to bola vďačná! Držím palce, veľa sil, trpezlivosti a hlavne radosti prajem 🥰

klaudiaharmanova
autor
30. nov 2024

@haraburdova ❤️ ďakujem, áno s maminou si voláme a som ešte v nemocnici. Mám pocit žeby som bola kludnejsia ak by sme už boli obaja doma. Maličké pri sebe nemám nosia mi ho každé 3 hodiny na kŕmenie, no žiaľ mliečko ešte nemám a on plače lebo je hladný a mňa trápi to že mu nemôžem dať to čo potrebuje mliečko. Viem že mu dávajú sestričky, no ten pocit bezmoci je zlý.

deti95060810
30. nov 2024

@klaudiaharmanova tak taký strach sme mali skoro všetky... jasné že to zvládneš...

klaudiaharmanova
autor
30. nov 2024

@nika23t ďakujem ❤️

maryetta
30. nov 2024

Budem opakovat po vyssie napisanom-hlavne klud 😉
Asi si este v nemocnici. Cokolovek sa pytaj. Aj 2x. Nedaj sa 😉
Mne sa po sekcii spustilo mliecko cca na 3.den. Ale chce to ozaj klud.
Ale ano-tymto si presla kazda jedna z nás. Je to nieco nove. Nepoznane 😉 niekedy skor zufale... ale to dáš. A blahozelam k vonavemu babatku ❤️

haraburdova
30. nov 2024

@klaudiaharmanova uplne chapem cim si prechadzas, ta bezmoc z toho ze nieje este mliecko. Ono sa spusti, postupne. Mozes niekoho poprosit aby ti ukazal ako sa odstriekava ? Ja som si sama napriklad nevedela, lebo ma to velmi bolelo ale sestricka mi pomohla aspon trosku. Skusaj a ked nejde, spi. Sestricky sa o babo staraju, nemusis sa o babatko bat a ked je pri tebe skusaj. Nenechaju ho hladne, z mojej skusenosti sa v nemocnici babatka vykrmuju az az, skor im prekaza to prostredie nez nedostatok mliecka. Ja som dojcila sice len mesiac, takze vela odbornicka nie som ale bolo to este tento rok ked som mala babo, takze si na to vsetko viem spomenut, aj na tu bezmoc a potrebu dat babaku vsetko co potrebuje. Neboj sa, zlepsis sa vo vsetkom. Budes si kazdym dnom istejsia, vsetko bude menej boliet a unava ... aj ta prejde. Cokolvek ti napadne pytaj sa, aj keby 100x, nech ti ukazu ako drzat, viazat, kupat, ohladne dojcenia. Postupne to bude vsetko lepsie 🙂

lucia13022023
30. nov 2024

Je to úplne normálne ❤️ sekcia neznamená, že nebudeš dojčiť. Sesternica mala dve sekcie a obe deti dojcila 1,5 roka.
Takéto myšlienky mali všetky ženy ktoré poznám a bavili sme sa o tom. Ja som prišla domov s tým maličkým krehkým babatenkom a pozerala som na neho so slzami v očiach, že čo teraz budeme robiť? A dala som to. Ako veľa ďalších a dáš to aj ty.
Ale! Ak tieto stavy neprestanú, neboj sa požiadať o pomoc. Ci už rodiny a ak neprestanú tieto stavy (ktoré sú momentálne normálne) vyhľadaj psychológa. Ale to predbieham. Bude to v poriadku ☺️

kiki68
30. nov 2024

Mne povedali, ze dietatku na prve dni staci za ceresnu objemu mlieka, len casto treba kojit. Ze to dieta ma malinky obsah zaludka. Cize to, ze vypije pol flase je nerealne a asi nevhodne. Proste tie deti piju po Mini mnozstvach a z prsnika casto ide max kvapka ked stlacis. Mne nikdy mlieko prudom netieklo. Ale zjavne ho bolo dost. Ja som si myslela, ze to tecie ako ked otocis flasu a houbeles. Ale vraj velky tok mlieka nie je taka vyhra. Takze podla mna mlieko mas a prikladat a maznat babatko a ked pije skrabkat jemne pod bradickou a okolo sanky, aby pekne bolo motivovane. Neboj, neni to jadrova fyzika. Tie deti to preziju a zidu sa neskor v mekaci 😀

jankafark
30. nov 2024

@klaudiaharmanova ja som mala dve sekcie a dve plné dojčenie deti bez kvapky UM takže to nie je o sekcii a inak kľud .. ak budeš ty v pohode bude aj babo

tykat
30. nov 2024

@klaudiaharmanova pozri, hlavne klud ...aj keby si nekojila, to dietatko v pohode vyrastie a bude sa mat dobre aj s UM. Prve dni bude fajn ak s tebou bude niekto blizky kto ta vie upokojit a naozaj ti pomoct (cize nie nejaky mudrlant co ta bude stresovat). Postupne sa s dietatkom zladite, zistis ake je, co kedy potrebuje a vytvorite si nejaky system fungovania.

naira80
30. nov 2024

Ak Ti to pomôže, u mňa bol chaos-zmätok prvé 4 týždne... po mesiaci sa to už krásne začínalo opakovať, nastavil sa režim/rytmus a bolo to každým dňom lepšie a lepšie... ničoho sa neboj, zvládneš to🙏❤️ držím palce a gratulujem k bábätku🥰🥰

marianarem
30. nov 2024

@klaudiaharmanova Tento pocit si velmi dobre pamatam. Z nemocnice som pisala sestre, ze mam pocit, ze to nezvladnem. Doma to nebolo ovela lepsie tie prve tyzdne, citila som sa ako neschopna matka. Sestra aj kamosky mi vtedy povedali, ze to dobre poznaju a bude sa to lepsit. A mali pravdu. Maly bude mat o 3 dni 5 rokov, zatial som to teda zvladla 🙂 Je to naozaj bezny pocit, mat zrazu v rukach prve vlastne dieta vie byt dost sok. Aj nejake tie depresivnejsie stavy su bezne kvoli prudkemu poklesu hormonov, u mna sa to zacalo napravat tak po 4 tyzdnoch. Ako ja som si zase pripadala po tak po 3 mesiacoch. Drzte sa! 🍀

diewcatqoo
30. nov 2024

Jezis, ja pri prvom dietati som uz v nemocnici mala depky z toho, co vsetko robim zle. Chytit som sa to bala, prebalit som to poriadne nevedela, obliekat mi pomohla spolubyvajuca z izby, mlieko som nemala a jedna sestricka si na tom honila ego, ze sa mi to s takymi bradavkami ani nikdy nepodari... doma to uz bolo lepsie, ked sme na to boli s muzom dvaja, ale mala som normalne uzkost z toho, ze za par dni pojde do prace a ostanem s tym stvorenim sama. Co ak zacne plakat a nebudem vediet, co s nim? Co ak mi vypadne z ruky? No blbosti mi napadali take, ze sa cloveku az rozum zastavuje.
Neboj, das to. Vsetky sme to dali, deti prezili, my tiez. Uz to, ze mas obavy, ze nebudes dost dobra, znamena, ze si dobra mamina. A aj keby sa kojenie nahodou nerozbehlo, vobec sa tym netrap. Su v zivote ovela dolezitejsie veci. A ak nahodou budes mat depresivne stavy aj doma, urcite to nedus v sebe. Drzim palce ❤️

majlo1234
30. nov 2024

Doma to bude uplne o inom, na mna pri oboch porodoch nenocnica posobila priam depresivne😀 ak ti moze prist mamka robit spolocnost par dni, urcite ti to spravi, u mna sa pri druhom babatku vystriedala mama, svokra a sestry, a bolo to perfektne!!! Pri prvom som si to chcela odsrat sama a nwbol to dobry napad, aspon pre mna nie😀
A zvladnes to, neboj 🙂

jankafark
30. nov 2024

@klaudiaharmanova a ešte dodám že som sa strašne bála ísť domov pri prvej lebo budem musieť všetko zvládnuť a ak by niečo bolo musieť to zvládnuť .. a doma to išlo super .. prvy mesiac fakt nonstop sa spinkala .. 30 minút hore a ďalší spánok .. za ten mesiac sme toľko filmov pozreli s manželom ako nikdy 🤣 bol január .. hlavne si uzivaj bábätko lebo uvidíš ako rýchlo vyrastie

soraya25
30. nov 2024

Ahoj ja som mal sekciu, dieťa na jiske a priložila som až na tretí den. Dojcenie sa podarilo trosku sme sa potrapili ale
To lebo ja som bola nemožná nevedela som dieťa ani držať Poriadne nieto priložiť správne. Ale zvládli sme to. Keď sme došli domov po 9 dňoch myslela som že som dosla do raja takze áno doma bude lepšie. Predsa len je to ISTOTA DOMOVA. držím palce bude dobre to vsstko patri k tomu nenarodili sa len dieťa ale zrodila sa aj matka. Takze trpezlivosť aj so sebou 🌸🌸

andreatytler
30. nov 2024

Dobre ze zdielas voje emocie. Hlavne si sleduj svoj psychical stav a lries to hned ak by to zacalo byt neunosne. Ono su to obrovske nervy ale ako matka objavis v see doteraz netusenu silu a odvahu. Budes levica.

fantaghiro21
30. nov 2024

Chápem ta,každá sme mali rovnaké ...
Žiadna, ktorej dali prvýkrát dali do rúk voňavé bábätko ,nekmitala okolo neho ako matka 9 deti s niekoľko rovnými skúsenosťami.
Keď mne dali prvý dcéru do rúk,aj to po nejakom čase na pár sekúnd,som si ja povedala ,že čo ja s tým viem robiť....
Ale hneď ju aj brali, nakoľko všetky deti mám predčasne a najstaršia musela byť na umelej pľúcnej ventilácii,...

Starala som sa sama ,nemala som pri sebe žiadnu matku,babku,ktorá by mi v krízových situáciách poradila ,pomohla a odovzdala nejaké materskej rady....
Trpela som aj poporodnou depresiou, náročného situácie,náročné dieťa...
Ak ti mám poradiť,nebuď perfekcionista ako ja.
Niektoré matky rady preháňajú,aby sa zviditeľnili,ukázali a to tiež možno negatívne vplýva,ake su iné mizerné matky...len majú možno inak náročné dieťa,iné podmienky,inú (nie)pomoc....

Snaž sa aj sa dá oddychnut si.ak máš mamu,ktorá ti pomôže je to veľký dar s pomoc....
A dojčenie ti pomôže rozhodnúť odsávačka.
Možno ťa bude bolieť brucho ,ale dá sa to vytrpieť....
Ja som mesiac nosila mliečko dcérka na jisku do inkubátora a mala som mlieka na rozdávanie
Držím ti palce.
Mám 3 deti,a aj tak sa cítim niekedy ako začiatočník,ako to nedávam ,aka som mizerná a potom sa spätne človek pozrie na tu jeho životnou put a zistí,že som zvládla veľmi náročné obdobia atď....
Držím palce a gratulujem

betulinka1
30. nov 2024

@klaudiaharmanova hlavne klud. Nie nemusis vsetko stihat doma, nie nemusis kojiť, nie nemusis mat upratane, nie nemusis nic… hlavne necitaj google…myslim to vazne. Nesleduj ziadne insta blbosti o tom, ze ak nebudes kojiť, tak tvoje dieta nebude mat imunitu. Neboj bude. Ak nebudes mat mlieko no a co…. Rano sa zobudíš tak isto. Ano dieta moze plakat a je to Ok. Deti nie su len mile ako z reklamy na pampers. Riad sa uplne sedliackym rozumom a svojim inštinktom. Na strach nebude cas 🤣🤣🤣

kristinka92
30. nov 2024

Keď som to zvládla ja, zvládneš aj ty 😂 nie teraz vážne, jasne že to dáš. S mliekom sa netráp, až tak na 3-4den príde naliatie prsníkov, u mna to prišlo až cez noc čo sme už spali doma, sprcha, vlastná postel, partner po ruke a jedloooo, hneď rano som mala silikóny 😂 Za mna tie prvé dni v nemocnici boli najhoršie, už keď sme prišli domov to bolo super, jasne prídu aj tazsie noci, ale presne ako ti tu jedna kočka písala, ty si lahni s babom do postele a nohy nevytiahni z postele. Za mna najlepšia rada vôbec. Existuju donasky, upratane mat nemusíš.

martin789456
30. nov 2024

chlapa mas ? s nim si sa o tom bavila ?