Samota na materskej

2. jan 2023

Zeny ako to zvladate same doma s detmi? Ja mam pocit, ze to nedam, uz sa rozpravam sama so sebou 😀 Mala este nema ani rok, ale ja som doma uz skoro 3 roky, koli pandemii som pracovala az do materskej z domu. Nechcem ist este do prace, chcem sa venovat malej, ale psychicky ma to ubija, citim ze aj mentalne nejako upadam. Predtym som bola stale v kolektive, praca v korporate, stretnutia s kamosmi po praci, vikendove akcie. Nerozumiem, preco je materstvo take osamele, ved tolko zien je doma s detmi. Vsetci doma upratuju alebo co robia?😀 mam kamosky, ale vidime sa tak raz tyzdenne. Mne to nestaci. Myslela som, ze sa spoznam s inymi matkami ale aj na kruzkoch kam s malou chodim sa kazda len pobali a ide si svoje. Je to smutne

zmrzlinka2021
2. jan 2023

Materstvo vobec nemusi byt osamele, vzdy to zavisi od konkretnej zeny. Na tvojom mieste by som sla na polovicny uvazok do prace, priamo do officu, iba v nutnosti HO. Tiez vecer, ked pride manzel, chodievaj aj plavat, na skupinove cvicenia, zavolaj kamosky, kolegyne, chodte niekedy do kina.

tenerifka
2. jan 2023

si typ zeny, ktora potrebuje robit aspoñ 2-3 hodiny mimo domu, byt v kontakte s ludmi. Na tom nie je vobec nic zle a vobec to neznamena, ze sa dcere budes menej venovat. Ja som isla do prace po 1 roku, na plny uvazok, ale striedali sme sa doma s muzom, deti nikdy nechodili do jasiel a ani nemali opatrovatelku.
U mña bol vsak navrat do prace prozaicky-mam rada peniaze a pohodlny zivot, a z dvoch vyplat zabezpecime rodinu aj buducnost inak ako z jednej

duppka13
2. jan 2023

Tak pod tvoj prispevok by som sa mohla rovno podpisat. Do bodky to iste. A idem na vychadzku po dedine a nestretnem ani jednu mamicku. Kde su vsetky, co robia, nechapem.

modraslamka
2. jan 2023

ja to iste 🙂 ked si okolie pp mozme ist von spolu 🙂

kisskiss
2. jan 2023

Ja si tú "samotu" na materskej užívam, som introvert mimo svojej mini skupinky blízkych priateľov alebo ľudí ktorých aspon dlhšie/viac poznám. Aj predtým som bola radšej sama doma :D ináč vždy som sa napr. tešila, že chodím domov z práce cca o 2 hodiny skôr než môj muž, že môžem byť sama doma. Potom večer sme už trávili spolu 🙂
Ale späť k veci, aj ty sa iba zbalíš a ideš po svojom alebo si sa skúšala prihovoriť? 🙂 Ja s mojou povahou som tá čo sa zbalí a ide po svojom, nie že by som sa nechcela baviť, ale ja sa neviem prihovoriť cudzím ľuďom. Nebojím sa ani nič také, ale jednoducho neviem sa prihovoriť, neviem co povedať :D keď sa niekto prihovorí mne, tak sa chytím a pokecám. Teda, keď sa osoba prihovorí normálne.. ale ak niekto povie, že zase prší, alebo že je zima, tak čo okrem "Mhm, hej..." mám povedať? Ja nie som na small talky a neviem ich rozvíjať ďalej, haha.. ale napr. minule sa mi nejaká mamička prihovorila, zjavne mala chuť sa vyrozprávať a to bolo super, normálne sme pokecali.

majlo1234
2. jan 2023

Rovnako to vnimam, byvame v lokalite, kde je kopec mladych rodin a do prcic nikde nikto. V lete chodili mamicky na ihrisko, ale teraz, ked uz syn konecne chodi a mohli by sa niekomu votriet, nikde nikto😃

sialenaveronika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_mary
2. jan 2023

Nie si sama. Ja cakam druhe dieta a uz teraz sa desim toho prveho polroka/roka. Prvych 2 mesiacov najviac.

Pri prvom som v 2 rokoch utekala do prace, teraz pojdem mozno skor.

Mna to doma proste nebavi, nebavi ma robit zenu domacu, mna ani nebavi bavit sa s inymi matkami o plienkach a o soploch, prikrmoch.

duppka13
2. jan 2023

@kisskiss aj ja som introvert, aj som rada sama, aj ked vecer mam uz klud som hore aj do noci lebo sa tesim ze som sama. Ale rok v kuse mat kazdy den doma to iste to je moc aj na introverta ☺️ A muz robi na tyzdnovky takze to nemam ako inak riesit, dat mu dieta a ist do sveta. A tiez nie som ten typ matky co sa v materstve vyziva.

ariannazara
2. jan 2023

@majlo1234 presne bývam na dedine kde majú kamošky malé deti ale vonku nestretnem nikoho široko ďaleko. Stále rozmýšľam co ti ľudia s tými deťmi sakra doma stále robia 😭🙈

autor
2. jan 2023

@modraslamka som z Ba :/

autor
2. jan 2023

@elizabet173 ake konicky mam mat na materskej? 😀 ano, mala som konicky, rada som chodila s manzelom a partiou do kina, do sauny/wellnes, cvicit, cestovat, na vinko..to sa uplne s malym babom neda a nemyslim, ze je to otazka nastavenia, kedze navyse stale kojim. Ale kludne daj tipy nech sa inspirujem

kisskiss
2. jan 2023

@duppka13 presne, tiež som do noci hore. Potom si nadávam, že prečo radšej nespím, keď môžem. 😆
Tak ja som asi extrém, lebo ja som s tým v pohode aj po roku a pol. 😄 ale zas ja sa stretávam s kamoškami, čo majú deti a mam ešte aj bezdetnú kamošku, s ktorou sa, našťastie, stále máme o čom baviť. Tak asi aj preto to zvládam. Podľa toho čo písala autorka, tak toto asi nemá, lebo o stretavani s kamošmi pise v minulom čase.. možno ešte nemajú deti a to potom človek vypadne z kolektívu..

duppka13
2. jan 2023

@kisskiss ja sa moc nestretavam s kamaratkami, je to zlozite, bud uz nemaju male deti a pracuju alebo su slobodne a nemame uz spoloc e temy alebo byvaju daleko, alebo maju male deti a su stale chore

autor
2. jan 2023

@kisskiss ja mam kamosky aj s detmi aj bez. Paradoxne sa stretavam viac s tymi bez. Kamosky s detmi sa akosi odlucili uz davnejsie, tesila som sa na matersku, ze sa budeme konecne viacej stretavat ako ony tvrdili, ale v podstate sa nezmenilo nic. A pracujuce kamosky samozrejme robia, cize to nieje na nejake caste stretavanie. Navyse ja by som si aj rada pokecala o tych beznych detskych temach co vsetci hejtuju, lebo sak s kym inym sa mam o tom bavit

ivangeline
2. jan 2023

Neskoru jesen a zimu velmi tazko! Inac si vyhladavam spolocnost. 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. jan 2023

@elizabet173 nepoznam nikoho kto by sa venoval uvedenym aktivitam, teda okrem cvicenia co som menovala. Mne ale nechybaju konicky, chyba mi socialny kontakt, spolocnost, rozhovory. Chcela som si najst nove aktivity spojene s novou ulohou, lenze to zda sa nieje take jednoduche. Chodim na babybalance, babyplavanie ale tam sa hlavne cvici a nieje priestor na spoznavanie. Pytala som sa na ine moznosti, lektorky, volala som do materskych centier...nikdo mi nevedel povedat kam s 6-8 mesacnym dietatom. Vsetko pre starsie deti. Manzel do 7. v praci, neviem proste kam ist

gabika128
2. jan 2023

Skús napísať do skupiny BA, možno sa nejaká mamička nájde. Mám kamošku v BA a tiež je stále sama.😏

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanka2828
2. jan 2023

Nevravim, ze je to tak normalne, ale bohuzial vela zien to tak ma. Tiez som bola prekvapena. Teraz som po niekolkych rokoch znovu na materskej a citim sa ako totalny outsider.

mon29
2. jan 2023

Napis mi odkial si blizsie,tiez to tak mam, mam 21m chlapceka. Mozme si dat kavu

epelino
2. jan 2023

@queen_mary nápodobne,mám dve deti a pri každom som po 2 rokoch už odrátavala dni kedy pôjdem do práce. .

eskop
2. jan 2023

Inak tiež mam tento pocit. Ja sa moc ani s nikým nestretávam. Aj mi to je ľúto koli malej, ze sa nemá moc s kým zahrať. Mamičky z dediny keď sú vonku max sa pozdravím a to je cele. Moje kamošky bud bývajú ďaleko, alebo raz sú chore potom my, potom robia kadečo v záhrade. Ťažko sa zo synchronizovať.. Mne to tak chyba, niekto blízky v okolí aj pre mňa aj pre dcérku.

misiaknunu
2. jan 2023

No keď som mala jedno dieťa, tiež som sa "nudila" a premýšľala, čo robia ostatní,keď ich ani nevidno ani kocikovat a aj niektoré kurzy veľakrát zrušili pre nedostatok záujemcov. Pri dvoch deťoch som naozaj rada za občasnú samotu a keď som s deťmi, mám čo robiť, aby som si ich ustrážila a keď si ich sledujem na ihrisku, tak ja počúvam v ušiach podcasty a audioknihy. Nemám rada,keď sa mi niekto prihovára, keď mám svoju chvíľu, že sa deti v kľude hrajú 😂

domccca68
2. jan 2023

Ja som mala to isté. So staršou teraz má 4 som chodila každý deň von a stále v dedine nikde nikoho málokedy sme niekoho stretli a to sme sa len pozdravili. My sme sa do dediny pristahovali takže sme nikoho ani nepoznali. Postupne sme sa začali zoznamovať ale stále to neboli kamarátky s ktorými by sme sa dohadovali a chodili von. Až po dvoch rokoch sme si s niektorými vybudovali kamarátsky vzťah teraz mám už aj mladšiu 2 ročnú dcérku a veľa kamarátok v dedine s deťmi v jej veku. Každý deň si voláme píšeme stretávame sa vymýslame program. Deti sa zahrajú budú aj spolužiaci v škole a v škole a nám matkám prejde čas a pokecáme. Avšak teraz v zime sa skôr stretávame u niektotej doma nedá sa byť tri hodiny von sedieť na lavičke deti na ihrisku. Som rada že sme si vybudovali vzťahy lebo presne dva roky sme boli samé aj keď sme chodili na nejake babyplavanie a podobne. najlepšie nadviazať vzťah s nejakou matkou ktorú stretávas a vieš že býva v okolí

jana_eyre_2
2. jan 2023

Píšeš ze si z BA, určite su v tvojom.okoli denné centrá kde sa stretávajú mamičky, je tu toho veľmi veľa lebo veľa žien v tom období vyhľadáva konktat.. skús prebrazdit FB, tam.najdes určite plno komunít v okolí.. ja bývam za BA kúsok, vo veku malých detí som bola často až presytena kontaktom.. ja som totiž introvert, bola som vždy však veľmi veľa vonku, vždy som tam stretávala rovnaké mamy a časom sme sa dali do reči.. tak som si našla kamarátky.. dnes sa smejeme že už nové maminy v okolí ani nepoznáme, lebo generácia mamičiek na ihrisku kde sme kedysi chodili sa obmenila a my už máme deti veľké.. hlavne ten kontakt bude iný keď začne jar, na zimu je každý tak viac uzavretý, vonku sú ľudia kratšie, skoro je tma takže tie kontakty sú obmedzenejsie.. ale príde teplé počasie, vonku slnko, ty s malou stále na rovnakom ihrisku, rovnaké deti okolo, budú si brať lopatky, deväť smiať sa, lebo už to nebude úplne babatko ako to bolo minulú sezonu a tak sa dáš do reči s nejakou maminou a časom budete kamošky.. to je taký prirodzený kolobeh.. keď sa vrátite do práce to bude preverenie či kamoškami ostanete😅

evaluki
2. jan 2023

Ahoj,akoby som čítala o sebe.Som na materskej po osemnástich rokoch a som s toho niekedy tiež pekne na nervy,tiež presne preto,že som stále sama.Keď som bola na materskej prvýkrát,mali sme deti štyri kamarátky a bolo to super🙂Teraz?Presťahovala som sa,nikoho tu nepoznám a tiež sa mi zdá akoby tu ani žiadne deti neboli.Keď som ešte chodila na poradne k lekárke,mala som ešte aký,taký kontakt zo svetom a inými maminami,teraz ma teší aspoň koník😉