Rozmýšľame nad druhým dieťaťom

25. dec 2024

Ahojte. Zaciname rozmyslat nad druhym babom. Prve ma 14 mesiacov. Vsade naokolo mame male babatka a tehu testy a ja by som uz aj chcela druhe, ale nedavno som sa vratila do prace (na 1/2), materska by mi nevysla naj. Takze z financneho hladiska by nam to asi nevychadzalo najlepsie, kedze do prace som sa musela vratit aj kvoli financiam. Ale po druhom babatku velmi tuzime aj ked mi este cyklus po tehu nenabehol (dojcim). Mozno je to len taky po-Vianocny blues... Navyse s novorodencom to bude opat tazke a bude to o to tazsie, ze uz jedno dietatko mame. Isli by ste do toho na nasom mieste teraz alebo neskor?

ibatanecnica
25. dec 2024

Mozno to bude zniet trosku tvrdo ale do prace sa vracias kvoli financiam a.chcete druhe dieta? Ako to potom zvladnete? Tu nejde iba o tehotenstvo porod a.prve.roky
Deti rastu a tym aj financne naroky. Ano mnohe rodiny to utiahli maju aj viac deti. Otazne je ako chcete zit a co chcete detom dopriat
Nie nemusia mat vsetko ale aj kruzky skola jazykovky oblecenie nieco stoja. Takze nie nesla by som do toho. Clovek tuzi po vselicom ale treba aj triezvo uvazovat a nie sa rutit do ''katastrofy'' prestav si ze by to boli dvojicky. V.pohode?

gribka1
25. dec 2024

Vieš, že je to rozhodnutie len vaše? Ak ti napíšu ženy že nemaj, vzdáš sa ho? Môžte mať naraz dva a mať pokoj, alebo dáte pauzu, a už nemusí byť. Na druhú stranu, keď viete, že zatiaľ nie, nechranite sa?

mamutka
25. dec 2024

Kam sa ponáhľajte? Sama píšeš, že vám to už teraz nevychádza finančne. Keby vychádzalo, mohla si si doma užívať rodičovskú a možno by si ešte netúžila po bábätku. Neviem koľko máš rokov, ale na tvojom mieste by som veru počkala

kat_
25. dec 2024

do prace si sa mala vratit na dohodu, nie skratit povodny uvazok... tak si mohla mat matersku este vyssiu.
A tiez sa priklanam k nazoru, ze ked to financne nie je ok teraz, s dvomi to lepsie nebude

siska53
25. dec 2024

To si musite zvazit vy. Ja som chcela druhe, nech to mam retazovo a neprerusene navratom do prace. Aj tak mi to vyslo. Ked mal maly 16 mesiacov, tak som otehotnela. Lenze my sme vtedy na to neboli tak zle a vvzdy mi vychadzala najvyssia materska.. mna skor tlacil vek, preto som s druhym nechcela cakat. Mala som 37, ked sa narodilo druhe babo.

autor
25. dec 2024

@ibatanecnica neznie to tvrdo, znie to ako realita a to co som potrebovala pocut! Dakujem haha

autor
25. dec 2024

@kat_ to asi nepojde, pracujem v korporate...

autor
25. dec 2024

@mamutka chceli sme relativne mensi vekovy rozdiel medzi detmi

autor
25. dec 2024

@gribka1 chranime, viem ze je to nase rozhodnutie, ale pytam si radu, skusenosti...

gribka1
25. dec 2024

Veď vravím, je super mať dva za sebou a mať pokoj. Nie je cesta zarobiť viac financií u manžela? Ak nie, tak ak to máte už teraz ťažké, tak počkať, ale dokedy, hm?

hipuska
25. dec 2024

Sadni si na papier a si spis finančný plán na najbližšie 4 roky. Realne, výdaje. A potom, aby ste sa vedeli tie 4 roky uskromniť (žiadna dovonka, deťom stačia aj výlety do prírody napr.). Za 4 roky sa vrátis do práce.

majlo1234
25. dec 2024

Ja mam rozdiel cca 2,5 roka medzi detmi a mladsie dost narocne, mna financie az tak netrapia, duplom ked nerobis nejaku nekvalifikovanu nizko platenu pracu. Sla by som do toho, ak sa na to fyzicky a psychicky citite
U mas starsi je uz samostatnejsi, odplienkovany, sam zaspi…bez toho by to bolo o dost horsie

jaskolka
25. dec 2024

Reálne chces úprimnú odpoveď? Nikdy v živote by som nešla do malého vekoveho rozdielu,keby nás netlačil môj vek a ani ho nikdy nikomu neodporucim.
Ono to znie pekne,že malý vekový rozdiel medzi deťmi,ale je to riadna drina a náročne,hlavne psychicky

Keď vás netlačí vek,tak ja by som na tvojom mieste normálne počkala pár rokov, jednak z finančných dôvodov ,keď píšeš,že si šla do práce už teraz a hlavne z dôvodu,že podľa mňa je veľmi náročne mať dve malé deti naraz.

lenkakravcova
25. dec 2024

Podľa mňa je minimum odstup medzi deťmi 2,5r. Takto máme medzi dvoma. Medzi jedným máme 3r odstup.
Teda 14mes mi príde ešte málo na plánovanie ďalšieho v každom prípade. Keď bude mať 19-20mes, tak potom najskôr.

Píšem len z časového hľadiska. Financie neriešim.
Lebo teda mať dve malinké deti naraz je riadny zahul

colsami
25. dec 2024

Ahoj, ak by som na Tvojom mieste vyslovene nemala vek napr 35+, tak by som asi pockala. Ak ides do prace lebo bolo treba kvoli financiam, je trosku hlupost ze zas ostanes rok-dva doma (lebo male deti), ak su financie problem. Ak by financie problem neboli, kludne by som isla do druheho.
A to som clovek, ktory si nemysli teraz, ze decko musi mat vsetko najdrahsie najlepsie a my nehnutelnosti auta zabezpecenia a desattisice na ucte, aby sme si "dovolili" dieta. Naopak, tuto definiciu ja velmi rada nemam, kedze mnoho rodin zije dobry a pekny zivot a deti maju vsetko potrebne, aj ked ich je viac a rodicia su uplne obycajne plateni, nez jedinacikovia z bohatych rodin a pod. Ale to uz je o inom. Tym chcem len povedat, ze napriek tomu co si myslim, tak vo vasom pripade, ak si sa kvoli peniazom musela vratit do prace od rocneho dietata na toho pol uvazku, asi bude rozumnejsie pockat, ked vam vek dovoluje.

A neriad sa tym co vidis na okoli. K druhym vidime len cez klucovu dierku. Oni za vas nebudu ucty platit, ani po veceroch riesit odkial vziat peniaze, ked sa nieco necakane pokazi...

Inak, ja zas si nemyslim ze musi byt odstup 2-3 roky medzi detmi, mame v najblizsej rodine plno deti narodenych aj s rocnym rozostupom, alebo dvojrocnym... A ma to aj velmi vela vyhod. Ano, je to zahul. Ja som otehotnela druhy krat ked mal prvy 5 mesiacov (a to bol plne dojceny), a vyhovovala mi ovela viac predstava deti "viac naraz", ved i tak sa nevyspim, i tak nejdem na nejaku "poriadnu" dovcu, i tak nemozem na vecerne akcie, lebo proste som obmedzovana malinkym dietatom... A takto "odchovane" dve naraz,... Ja sa zbavit plienok a konecne si vyfuknut ked by moje dieta malo 3-5 rokov a potom zas zacat tento kolotoc s novorodencom, tj takto prezit doma sediac napr pri 2 detoch 6-7 rokov miesto 3-4, pre mna predstava na porazenie.
To len na margo toho, ze sto ludi sto chuti, co sa tyka vekoveho rozdielu.

milanemila
25. dec 2024

Nie nesla by som do druheho dietata ak by som mala problem s financiami uz pri tom prvom

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cimage
25. dec 2024

Zalezi aj od vasho veku. Pokial mate 35+, tak by som do toho isla. Aj tak este musis pockat na cyklus a nevies kedy sa zadari, nemusi to byt ani v priebehu roka. Pokial by som mala okolo 30rokov, tak by som pockala. Urobila si financnu rezervu a potom otehotnela

ronie338
26. dec 2024

My sme chceli druhé. Aj som 2x otehotnela a potratila. Po tom druhom som povedala ze nejdeme skúšať už. Ale my sme finančne na tom tak ze by nebol problém. Ja aj keby som sa rozhodla ze už do prace nejdem a bolo by to v pohode. Ak by som musela ísť do práce kvôli financiám tak by som ani nerozmyslala

summer138
26. dec 2024

Ja som otehotnela neplánovane 11 mes po prvej sekcii, vekový rozdiel 20 mes 2 chlapci neľutujem. Prvý rok bol náročný.

cafelatte
26. dec 2024

Deti mať čím skôr.

katulienkax
26. dec 2024

Tým polovičným úväzkom sisi pokazila ďalšiu materskú , zial

janickacrazy
29. dec 2024

Ja by som počkala, nechcela by som malý vekový rozdiel, je to náročné a ešte keď ste na tom neni finančne najlepšie, bolo by to ťažké. Je tu dosť veľa tém, kde má žena 2 malé deti a sťažuje sa, že nič nestíha a je úplne vyflusnuta. Za mňa ideálny rozdiel je minimálne 3 roky alebo kľudne aj 4,5. Ale každá sme iná.