Rozmýšľam o treťom dieťatku

bessdonna
11. máj 2023

Ahojte maminky. Mam 37 rokov. 3mesacne babo. A rozmyslam, ze by som este chcela tretie. Tiez mate obcas tuzbu? Ale mala som komplikaciu, ze pocas porodu a po porode cele 2 tyzdne som mala vysoky tlak a opuchnute nohy. Prenasala som(2 dni podla ms ale podla ovu 6 dni) a ono sa to vsetko moze zopakovat, ze? Mali ste nieco podobne a pri dalsom babu to bolo rovnake, ci este horsie? Rozmyslam aj kvoli veku. Riziko na down je vyssi a tak. Aj ked trisomy sa da urobit skoro na zaciatku. Napr mala by mala 2 r a vtedy by som rodila, ani by som sa riadne nevedela o 2 deti starat. Velka by mala 9r,to uz je ok.... Ako rozmyslate vy? Mozno by to uz ani nevyslo, brutalne sa mi skracoval cyklus posledne roky. Uz mam len 25dnovy.

luccija
11. máj 2023

@bessdonna tak už veľký rozdiel rodiť ako 37 a 39 r nie je🙂mala si preemklapsiu?
Riziko je vždy...teraz je bábo pokojne kľudne podľa mňa zahul ešte len príde zuby, noci neprespate vzdor ja by som počkala a potom sa rozhodla.Teraz si ešte možno na tej vlne euforie

divokykonik
11. máj 2023

My s mužom máme len jedno a pracovali sme na druhom, však prečo nie, malý bol zlatý. Avšak po roku prišli revy v noci kvôli zubom, teraz hnevy za všetko, trucovanie, hrozné noci. Sme radi, že sa nám nezadarilo, o druhom chceme počuť až o pár rokov. Tým chcem povedať, že nikdy nevieš, aké bude dieťa a ako to budeš zvládať a ešte k tomu ďalšie maličké dieťa. Ja by som si to veru rozmyslela. 😁

ivangeline
11. máj 2023

Mam 4 deti. ;D Pri prvom akutny cisarsky,preeklampsia. Dalsie 3 prirodzene. Ziadne vazne komplikacie. Trocha bolest si klbov, presli,a krcove zily,kt hned miznu po porode.

nevenka
11. máj 2023

@bessdonna ja som mala aj po prvom porode vysoky tlak, ale skor zo stresu, preslo mi to asi 2 tyzdne po porode. Same. Vysadila som lieky a ok. Po druhom, ked mala mala 6 mesiacov, mi diagnostikovali hypertyreozu. Znormalnilo sa mi to do cca 9 mesiacov od zistenia. A pocas tretieho tehotenstva som dokonca mala hypotyreozu. No koncom tehotenstva mi vyskocil tlak, brala som asi tyzden Dopegyt a v 39 tt., uz mi vyvolavali porod. Nemala som ani opuchy, ani bielkoviny v moci. Po 2 mesiacoch od porodu brutalna hypertyreoza, tlak vysoky, ale stacilo si dat magnezium. Ked mal maly rok, tak som mala znova epizodu s vysokym tlakom, musela som nabehnut na lieky, plus Thyrozol na spomalenie cinnosti stitnej. Tohto tretieho som rodila ako 37 rocna. No a mal to byt koniec. No covid mi rozhodil cyklus a ovu prisla uplne inokedy, hned som vysadila lieky, asi 2 tyzdne trvalo, kym sa mi tlak ustalil a hlavne pulz. No endokrinolog mi mohol aj Thyrozol vysadit a cele tehotenstvo bolo dobre, bez liekov, tlak na poradni vysoky, ale doma bol ok. Az v 37 tyzdni mi vyskocil, hned som si nasadila Dopegyt, najprv 3 denne, potom 6, no na poradni v nemocnici nemala mala dobry CTG zaznam, ja tlak aj na liekoch vyse 150/100. Tak ma uz nepustili domov. Spravili oxytocinovy test, ci zvladneme porod alebo idem na sekciu. Nastastie som mohla rodit prirodzene. Tlak mi po porode klesol, vysadili mi uplne Dopegyt a o 3 dni uz som mala znova cez 170/115. Tyzden po porode na 6 Dopegytoch denne, som mala 185/125, manzel mi volal zachranku a zmenili mi lieky. Beriem Amlopin. Dojcim. Toto stvrte dieta som rodila ako 39 rocna, ked mala dcerka 3 mesiace, mala som 40. Lieky beriem stale a tlak kolise aj tak, teraz mi vyskocil znova pulz cez 107 v pokoji. Idem sa objednat zase na endokrinologiu. Asi stitna zlaza.
No, takze u nas to dopadlo viac nez dobre, malinka je zdrava a narodila sa v podstate donosena na konci 38tt., ale keby som ten tlak mala vysoky skor, tak neviem neviem...toto je velky risk.
Vraj sa dava ako prevencia Anopyrin, ak mas riziko preeklampsie, mne na to dodatocne gynekolog povedal, ze podla studii to nema velky vyznam...Tak neviem.

nevenka
11. máj 2023

@bessdonna a geneticke testy som si robit nedavala. Pri tretom dietati mi gynekolog povedal, ze prosim Vas, akyze je to vek. Ze to je uplne normalny vek. A pri stvrtom to nekomentoval vobec...🤭. V porodnici som rodila so zenami, co by mi mohli dcerami byt 🙃😅.

bessdonna
autor
11. máj 2023

@luccija ano, uplne taku euforiu som citila pri porode a silne nutkanie mam znovu to zazit. Velmi cudny pocit. Bolo by mi luto to uz nezazit. Pri prvom porode som to nemala. Treba si to asi nechat odlezat.

bessdonna
autor
11. máj 2023

@nevenka super, ze to dopadlo dobre, normalne som mala strach ako som to citala🙂ved to ze je to risk a nechcem byt nezodpovedna. Hlavne ako vidime moze to prist aj pri dalsom tehu, asi na to uz mam nabeh ako aj na prenasanie.

luccija
11. máj 2023

@bessdonna chápem ja som tak bola prvé mesiace v takej eufórii