Dobrý deň. Mám jednu dcéru z predchádzajúceho vzťahu. Našla som si partnera, ktorý túži mať svoje biologické dieťa. Išiel s tým so mnou do vzťahu, že som otvorená, mať ešte v budúcnosti dieťa. Aj som si to myslela, že veď ešte jedno dieťa zvládnem. Ale začínam si uvedomovať, že po druhom dieťati vlastne ani netúžim, rada by som po rodičovskej dovolenke začala kariéru, venovala sa vlastným koníčkom. S partnerom máme skvelý vzťah, a mrzelo by ma, tento vzťah zahodiť, kvôli tomu, že už nechcem dieťa. Tak som na vážkach, že možno keby to druhé dieťa mám, tak by som to vôbec neľutovala, a bola veľmi šťastná, že konečne mám poriadnu rodinu, zázemie. Viem. Že toto by som si mala vyriešiť sama, ale len chcem poznať vaše názory. Je to s 2 deťmi také náročné? Máte čas na seba ? Zacvičiť si, ísť sa sama prejsť, stíhate okolo domácnosti?
Zavisi aj od partnera. Vidis podla dislusii na Mk, že niektorí muži absolútne nie sú oporou manželke, nenosia peniaze, nestarajú sa o deti, o domácnosť sú len záťaž... Ty musíš vedieť, akeho máš partnera, či ti pomôže, či urobí niečo v domácnosti, či sa môžeš na neho spoľahnúť. A hlavne, ci ste spolu dostatocne dlho, aby ste sa dobre poznali. Mas kde ist s detmi v pripade rozchodu??
Mám štvormesačné bábo a akurát sedím u kaderníčky 😊 všetko je to ako si to zariadis, muž má možnosť home office dva dni do týždňa je doma a ja mám vtedy aj svoje aktivity a on stráži malú, syn je zas v škôlke počas týždňa on už je "veľkáč"
@adalmba mam 3 deti a mam lepsiu logistiku ako pri jednom. Stiham vsetko, vratane fitka a casu pre seba. 🙂 Deti su takisto ine odkedy maju surodencov. Samostatnejsie, viac pomahaju.
záleží aké dieťa. Nie je dieťa ako dieťa....
dieťa sa aj môže narodiť zdravé, ale stačí aby závažnejšie ochorelo , alebo prišiel nejaký postih a si skončila. budeš mať problém dostať sa aj do práce - a na koníčky a svoj volný čas ani len nepomyslíš...
Takže áno, pri zdravom a bezprobl. dieťati si približne po 5 rokoch volná - dieťa je už natoľko samostatné že dokáže vydržať s babkou, susedou, v mš ....
Ak je partner normálny (uistila by som sa o tom 300x), tak určite choď do druhého dieťaťa. Najstrašnejšie je prvé, to je brutal zmena, s druhým je to rušné chvíľu a potom sa to utrasie. A keď sa chceš realizovať pracovne a inak, tak by som sa s druhým poponáhľala, nech si plienky poriešiš teraz a kazdym ďalším rokom to bude len lepsie.
@deti95060810 keby takto kazdy uvazoval tak nikto nema deti. a dieta vydrzi s babkou alebo susedou podstatne skor nez v 5 rokoch.
Ak to mate doma dobre nastavene, tak mas aj cas na seba. Mozno prve mesiace su zahul, ak je dietatko narocnejsie, ale neskor je to coraz lepsie. Naozaj zavisi dost od toho, ako je do toho zapojeny partner, pripadne rodina - babky napr..
Tak ja mam 4, no co Ti budem hovorit, s 2 je to v pohode 😅.
@amelia89 lenže autorka zvažuje či druhé áno alebo nie. Ak by bola rozhodnutá pre druhéna 100% je to iné. Ja jasné že na istý čas ide kariéra a koníčky trochu bokom. A ostatné záleží aj na otcovi dieťaťa akou mierou sa bude podieľať na výchove. Ak rovnakou, tak znova môžu prísť na rad koníčky aj kariera. Ak nie, tak všetko budena autorkiných pleciach.
kedze si este na RD a uz mas ineho partnera ako otca svojho dietata, tak by som na tvojom mieste zabrzdila. to spolu este nie ste dlho, mate este obaja ruzove okuliare. aby si o rok, o dva nebola sama s dvomi detmi od dvoch otcov. ja celkom nezastavam tuto "modu" robit si s kazdym partnerom, s ktorym zena zije, dieta.
mam deti dve. Prve bolo narocne dieta, nic som nestihala, nemohla som ho ani odlozit. Spalo len na mne a mohla by som pokracovat... druhe dieta je pohodak. Zahra sa aj same, spinkalo dobre, az na male zdravotne problemy, je to skutocne vysnivane dieta. Pri prvom som nestihala nic, pri dvoch pohoda. Mam kamaratku, ktora to mala presne opacne. Prve pohoda, a druhe narocne dieta. Kolkokrat povedala, ze keby c2 bolo narodene prve, nikdy nema druhe dieta. (keby nahodou niekto chcel rypat v style, ako si si vychovala take mas, moj pristup sa nezmenil). Takze ake budes mat dieta, Ti nikto nepovie. Ja som s prvy kludne zasla aj na nakup, na kavicku s kamoskou a podobne. S prvym este dnes radsej nejdem, ak nemusim.
V kazdom pripade to chce urpimny rozhovor s partnerom, pretoze vies ze on chce. Ak Ty skutocne nechces, tak treba byt uprimny, mozno sa rozhodne zostat a mozno sa radsej vrati z kratsej cesty. A mozno skutocne dietatko chce a napriklad kompromis Ty po MD pojdes do prace a on na RD mu vyhovuje... poznam aj take pary.
Môj muž chcel kedysi 4 deti. Po prvom dieťati si to rozmyslel 😄.
Tá predstava vlastného biologického dieťaťa je krásna aj pochopiteľná, ale ak partner doteraz nemal vlastné dieťa, tak nevie, čo všetko to obnáša, a kľudne sa môže stať, že na starostlivosť o deti ostaneš sama.
My máme 3 deti, ale manžel sa aktívne zapája a venuje. Momentálne je dokonca on na materskej. Takže dá sa, treba sa hlavne úprimne porozprávať. Ty ak nechceš byť ďalšie 3 roky doma, treba mu to povedať. Aby ste obaja vedeli, na čom ste.
@kvetinka75 ok to je v poriadku. autorka sa pytala ci su 2 deti narocne a mnohe argumenty su tu ok a je to na zvazenie ci do toho ist alebo nie - ja som len reagovala na to ze ak by vsetci mysleli na to ze deti budu chore malokto sa odvazi ich mat a zaroven na ten casovy udaj 5 rokov ktory mi prisiel prehnany. Nepisala som nič ine
Záleží na povahe dieťaťa. Prvý bol flegmos a pohodak, jemu som zakyvala, on odkyval a čau mama. S mladšou som narazila na múr. Náročná, kontaktná, závislá odo mňa. Nemôžem sa sama osprchovať, ísť na záchod. Keď som chcela do fitka, musela som ju rýchlo uspať, utekať, odcvicit a ponáhľať sa, dokým sa nezobudi. Mať ju prvú, tak druhé dieťa nehrozí 😅
Tiež by som rozmýšľala, či dokážem dve deti sama uživiť, či mám kam s nimi ísť, ratala s možnosťou chorého dieťaťa, že psrtner na nevlastné s prichodom vlastného zanevrie (tém je tu o tom dosť, ako sa narodí bio dieťa a nevlastné je skoro až šikanovane)...
Len aby to nebolo tak, ako tu v iných diskusiach pise väčšina kona, ze zena zapriahnuta v domácnosti a pri deckách a muz na gauci s telefónom a tak podobne.
U kazdeho je to ine. ;D Mam 4. S dvomi by to bola hracka... ale ako pisu,zavisi od povahy dietata,manzela,vzahov medzi vami,sirsou rodinou,nastavenim...
Mam 2 deti,prve narocne a druhe este viac 😏 od narodenia nic ine neriesim len choroby,nemocnice,fyzio cvicenia,extra varim pre starsiu a aj extra pre mladsiu(alergie).mladsia nonstop namne nalepena,neodlozitelna,problem hadam so vsetkym ci uz jedlo,spanok,kakanie,alergie atd.starsia zase velmi ziarli.manzel ma narocnu pracu,vela x robi aj v noci z domu.babky daleko..
Takze u nas zial toho casu pre mna je velmi velmi malo...
Podla mna je mozno pre teba skoro hodnotit, kedze vo vztahu mozno nie si tak dlho a kedze si stale na rodicaku. Ono asi vela zien sa citi na rodicovskom rozne a chce sa skor realizovat pracovne. Casto to potom v praci na zeny dolahne a zistia, ze vlastne ano este jedno dietatko chcu (moze to by aj opacne - praca ich utvrdi, ze dalsie nechcu). Hlavne bud k muzovi fer a otvorena. Nerob nieco len kvoli nemu a jeho nenechaj v domnienke, ze to dietatko raz bude. Proste v pritomnosti si naplanuj prichod do zamestnania a uvidis. Len bud uprimna 🤗
@matkahelka akurat citam, ze pises nieco podobne ako som teraz ja ♥️ a suhlasim
Vylož mu karty na stôl, ze ty 2 dieťa v žiadnom prípade. Nech si uvedomí, ze pri tebe vymrie po meči. Aj keď, chlap môže mať decko aj po 50.tke.👶
Mame dve spolocne, jedno dalsie na ceste a partnerove dve z predchadzajuceho manzelstva, kt su s nami kazde prazdniny a kazdy 3. vikend minimalne.
Jasne, ze mam cas. Na vsetko. A na karieru dokonca tiez. Po 3 mesiacoch po porode, sme sa zacali striedat na rodicovskej. Teraz to takisto tak planujeme. Kluc k tomu je zapajat sa 50/50, niekedy 90/10 (ak jeden nevladze alebo nestiha).
Mimochodom, partner vie ostat s dietatom doma tiez.
Koľko ste spolu? Je to dilema. Na jednej strane oprávnená požiadavka partnera bezdetneho mať vlastné, na druhej čo ak ťa opustí a tebe ostanú na krku 2 deti z toho 1 malé? Ja by som tomu dala čas napríklad 2 roky vzťahu, ak to bude klapať tak riskni.
Ja som mala podobnu situaciu, dieta s ex, noveho bezdetneho partnera. Nedarilo sa nam kedze som mala rizikove uz prve tehotenstvo hrozilo rizikove aj druhe kvoli mojim zdr.komplilaciam. Sama som zvazovala ci chcem druhe dieta, ale po par rokoch snazenia a liecbe sa nam narodila zdrava dcera, moj manzel je ten najlepsi otec na svete, mame krasnu sikovnu dceru a ja som to zvladla, tiez som si myslela ze "nechcem ked sa nedarilo a uz mam chlapca velkeho, zas do plienok pojdem,.." ale dobre sme sa rozhodli, lebo nevlastne dieta nikdy nebude ako vlastne, resp.keby sme sa nerozhodli mat dieta spolu tak moj manzel bude "akoby bezdetny" to bol nas pripad...
Moj syn nikdy nezobral mojho manzela ako tatka, ale niekoho kto zije s jeho mamou..( ono je to na dlhsie pisanie)
Niektora stiha aj 6 deti. A niekomu je aj jedno vela.
Je to o tebe. O vás.
Mne s jednym bolo ozaj najtazsie. Robit mu vkuse “animatorku”. Byt mu za zadkom. Byt mu neustale po ruke.
Vidim v susedstve deti co su sami a sa vkuse “nudia”. Resp kazdy dookola im musi pripravovat probram.
Mame 3. Cakame 4 babatko a povinnosti mame podelene. Deti sa medzi sebou pohraju. Ucia sa od seba navzajom.
Na tvojom mieste “pockam”. Na taketo rozhodnutie treba cas. Mozno o rok dva si povies ano chcem este dieta alebo naopak nie nechcem.
A fakt popremýšľaj v sebe, ako to bolo s prvým? Ak ťa "nebavila" tá starostlivosť o malú dcérku, hoci si ju milovala, spôsobovalo ti to problémy, odpočítavala si dni, kedy pôjdeš do práce, tak najlepšie by bolo hrať s čistými kartami a povedať partnerovi, že nevieš, či niekedy budeš túžiť po druhom. Ak ťa to naplňalo, tak ak sa tie 2 roky napríklad budeš venovať kariére, dcérka bude tiež rozumnejšia a samostatnejšia, doma Vám to s partnerom bude klapať, je veľmi pravdepodobné, že tá túžba po druhom príde aj u teba.
Ahoj, mám 4 deti za 4 roky. Stíham všetko. Veď ste na to dvaja. Mužovi nechám deti a idem, fitko, kozmetika, nechty, práca. Každý deň, hodina dve pre seba. Muž chce ešte jedno, mne momentálne stačí.