Ahojte, je tu niekto, kto sa rozhodol mať iba jedno dieťa? Nemrzelo vás to časom? Ja som jedináčik a mňa jedného času veľmi mrzelo že nemám súrodenca. Ale aj napriek tomu som sa rozhodla len pre jedno dieťa
ťažko povedať. Neviem čo by bolo keby som mala 2 deti. Všetko má svoje výhody a nevýhody. Teraz si môžeme viac dopriať, dcéra môže študovať, pomôžeme jej s bývaním.
Zo začiatku dcére aj chýbal súrodenec, keď boli kamarátky preč ale ktožvie aký by aj mali vzťah. Nie všetci súrodenci sa zahrajú a zabavia. TEraz hovorí, že si zvykla a aj jej to tak vyhovuje.
Ešte doplním, ja sa nestotožňujem s názorom, že dieťa potrebuje súrodenca. Skvelé detstvo robí dieťaťu v prvom rade rodič.
Mam len jedno nad druhým vôbec neuvažujem. A je mi tak dobre 🙂 a nemusím nikomu vysvetľovať prečo druhé dieťa nemám, každý sa vypisuje a už mi to ide na nervy
Ako keby niekde bolo napísané koľko detí máš mať.
ja som mala dvoch súrodencov ale vzťahy boli také o ničom a aj teraz. Žijem v podstate ako jedináčik. Takže súrodenec nezabezpečí, že tu človek nezostane sám. A veľa je takých ľudí.
@kvetinka75 napodobne. Mam brata a ani poriadne nikto nevie ze ho mam, vzťahy žiadne 🤔
vlastne stále mám 2 súrodencov. Až teraz mi napadlo, že som to napísala v minulom čase
Aj my máme jedináčika. A sme spokojní. Nad druhým ani neuvažujem :D Som rada že s jedným beháme kde chceme, konečne sa teším na dovolenku. 🙂 nemenila by som 🙂
ja som sa rozhodla mat len 1 dieta a sice ma len 5 rokov, ale doteraz som ani raz nemala pocit ze tuzim mat dalsie dieta. skor naopak ma obchadza mraz po chrbte ked o tom premyslam. dcera sa zatial nestazuje, aj ked uz reci boli ze by chcela sestricku.
ja si tiez nemyslim a skor az vyslovene nesuhlasim s tvrdenim, ze najlepsie co moze rodic dat dietatu je surodenec...
Ved si sa objektivne rozhodla, ze jedno dieta je pre vas fajn. S casoveho, financneho, priestoroveho a zdravotneho hladiska. Tak je to spravne rozhodnutie, velmi nad tym nespekuluj. Suhlasim s kockou, co pisala, ze "aby malo dieta surodenca" je strasne blby dovod, to, ci si budu rozumiet zavisi od povahy a ta sa naplanovat neda, proste je to o stasti alebo smole, ci si deti sadnu-nesadnu... mozes mat doma non-stop cirkus a vrtanie jeden do druheho a v dospelosti sa ani nepozdravia a ako rodic mas na to podla mna minimalny vplyv...
@ariannazara no toto inak možno bude aj dôvod, prečo mi ako dieťaťu chýbal súrodenec. Asi to bude mať niečo s tým, že do našich všetci vyrývali a aj cezomna, že pýtaj si bračeka aby ti nebolo smutno a podobne.
Máme jedno dieťa, neplánujeme druhé. Podľa mňa najväčšia blbosť je plánovať druhé dieťa len preto, aby nebolo to prvé "samé", lebo už ako bolo povedané, nezaisti to vzťahy do budúcna medzi nimi. Kazdy rodič by si mal byť vedomý svojich možností a schopností postarať sa a podľa toho sa zariadiť.
@anjelicek26 ďakujem, za objektivne zhrnutie. Ja ťa popravde obdivujem, mať toľko detí čo ty, asi som už na liekoch. Ono mne to príde strašne krásne mať viac detí, preto mám niekedy pocit, že to budem ľutovať, pretože časť mňa to chce (nie 4, max dve) Ale na druhú stranu priznám si, že som sebecká, chcem mať istý komfort a istý životný štandard a to isté chcem aj pre moje dieťa. Nechcem, aby sme sa museli všetci uskromnovat. Ono sa to v tom malom veku nezdá a vidím aj tu na koníků, že nie každá mamička si uvedomuje, že dieťa nie je len plienky a sušené mlieko (nemyslím tým teba), ale platiť napríklad dve vysoké školy súčasne už nie je len tak. A zabezpečiť dieťaťu štart do budúcnosti bude náročné aj pri jednom.
Vravim rozhodnutie je na tebe, ono do teba budu rypat aj ked mate styri ako napriklad my, ze na co vam to je, nestacili vam dve, ved ste mali parik... proste ludom nevyhovies... ani sa nesnaz... jediny negativny pripad s okolia mam, ze sa mame zabil 21 rocny syn pri autonehode a vzhladom na vek uz ziadne dalsie dieta mat nebude, zrutil sa jej svet. Doslova.
Mas uplnu pravdu, ze mat viac deti je financne narocne, ked vezmem, ze len na strave momentalne prejeme 1400e mesacne a tam to len zacina, maju vela kruzkov, vsetko to vozenie, ucenie sa, je to makacka, casovo hlavne... ked si vezmem, kolko posledne dni s deckami sprtam na testy, slovicka, matiku, tak ma ide porazit hlavne po celom dni v praci... nastastie mame obaja vyssie pozicie vo firmach a dobry plat, inak by to neslo. Nieco ako ze pracuje len jeden by proste neslo. Ale tak chceli sme, mame, starame sa. Skutocne si nerob vycitky a nedovol to ani inym, robis to, ako je to pre vasu rodinu spravne. Vidim dost pripadov nepremysleneho poctu deti, kde to tie deti citia na kazdom kroku, ze neni cas, ze neni su peniaze, ze sa toto a hento neda (a to nemyslim rozmaznavanie, ale normalny standart).
Rozhodnutie je na tebe. Teda na oboch partneroch.
Kazdopadne ja ked som sa dala dokopy s muzom(on je jedinacik) a prve co mi povedal ze chce vela deti.
Takze ono bud to cloveku vyhovuje alebo proste nie.
Chapem ale ze niekto chce viac deti. Niekto jedno. Niekto ziadne.
Každý si musí sám rozhodnúť, koľko detí chce, nikto ti nemôže prikazovať alebo zakazovať, či budeš mať jedno alebo päť, áno, s vyšším poctom detí stúpajú náklady,...my máme dvoch pubertakov, dva dobre príjmy, ale mám pocit, že už musím premýšľať pri nakupovaní (nie potravín), či to skutočne potrebujú...už nekúpim len tak z rozmaru niečo a je to nevyužité...a najviac peňazí ide tiež na stravu
Ja ma dvoch súrodencov zatiaľ spolu vychádzame bez konfliktov,, jedináčika sme chceli aj my no po 7 rokoch sa podarilo ďalšie 🤩 no mame aspoň veselo
ja ti dám obraz z druhej strany 🙂 ja mám brata, mali sme krásne detstvo a aj keď sme dospelí, je to po manželovi môj druhý najbližší človek, stále máme pekný vzťah tešíme sa jeden na druhého kedy príde a tak, tiež mám dve deti a od malička som sa snažila, aby mali medzi sebou to čo my, či to tak bude neviem, zatiaľ sa mi darí a to majú 18 a 13 🙂 manžel je zo 4 detí, všetko ok, ale oni medzi sebou nemajú až také puto, preto si myslím, že je to aj výchovou rodičov a samozrejme povahami detí 🙂 švagrovci majú jedináčka, už im to neraz vytkla a prekvapivo nie keď bola malá, ale teraz a to má 16, švagriná už tiež dumá, že predsa mohla mať ešte jedno....len už sa kvôli veku bojí...a napríklad kolegyňa mala druhú ako 42 ročná a povedala, že najlepšie rozhodnutie jej života, každý to máme inak, ak si teraz presvedčená o tom, že bude len jedno, tak bude len jedno, je to tvoje rozhodnutie a uvidíš čo prinesie čas....
Mám dve deti, lebo to tak osud zariadil. Ale v mojej predstave este pred tym bolo jedno dieta a nemyslim si, ze byt jedinacik je nejaky problem. Ja mam sestru a vidime sa par krat do roka len u nasich a to byvame od seba relativne kusok. Nevolame si, nezdielame spolu nic.
My mame jedného synčeka a viac detí nechceme. My sme spokojní. Venujeme sa mu, doprajeme si všetko co chceme. Áno, možno mu bude raz chýbať súrodenec, možno ani nie. Ktovie. My robíme všetko pre to, aby bol šťastný a venujeme sa mu. Veď na to máme dieťa. A nie, že urobíme mu druhé, aby sme mali pokoj, aby sa vyhrali, aby..... To je o com???? Manžel je jedináčik a je spokojný. Povedal, že mal také obdobie, že túžil po súrodencovi, ale teraz by nemenil. Nebudem tvrdiť, že mi to nikdy nenapadlo, či nebude potom sám (aj keď to by mohol byť napríklad aj keby mal 5 súrodencov, ak by nemali dobre vzťahy), ale robiť si dieťa len preto, a ak to vnútorne necítim nie je dobré rozhodnutie. 😉
My mame detičky dve, som úplne spokojná, rozumejú si aj sa krasne vedia zahrat. Samozrejme ze si vedia aj robit zle.Ked sme mali len dcérku, bola som zmierena s tym ze bude sama lebo mi diagnostikovali endometriozu, podaril sa syn. Za mna najlepsie rozhodnutie. Ked je dieťatko same, tak všetka pozornosť rodičov smeruje k nemu, vidím to doma. Ked bola dcérka sama, vyžadovala si vela pozornosti. Synček je iny, opakuje po nej, je jeho vzor. Ale opakujem, mat aj jedno dieťatko je každého rozhodnutie. Každému ako vyhovuje🙂
Rozhodnutie je len na vás. Mňa zamrzelo, že som jedináčik teraz, v posledných rokoch, nakoľko napriek snaženiu sa nám nepodarilo bábätko, tým pádom som ja osobne ťažšie niesla to, že moji rodičia nikdy nebudú babka a dedko. Nikdy mi to nevyčítali ani nič, nakoľko oni druhé už nemohli mať a videli, že sa snažíme, ale mne to bolo veľmi ľúto, lebo predpokladám, že tak ako väčšina manželov, partnerov chce byť rodičmi, tak aj ich rodičia chcú byť starí rodičia.
Mám len jedno dieťa z viacerých dôvodov. Ale aj keby tie dôvody neexistovali a bolo by to len na mojom rozhodnutí, či chcem, asi by som aj tak nechcela.
Urobte ako Vám vyhovuje, je to len-a-len Vaše rozhodnutie. A nikomu netreba nič vysvetľovať alebo obhajovať svoju pravdu 🙂
V princípe súhlasím so všetkým vyššie spomenutým. My máme medzi deťmi 6-ročný rozdiel, takže len ten argument, že platiť dve vysoké školy naraz, u nás neplatí, pekne sa vystriedajú 😀
Som jedinacik. Nikdy som belutovala, ze nemam surodenca. Surodenec nic nezarucuje. Dieta som planovala 1 a mam 1. Nelutujem.
Tiež máme len jedno, aj keď sme chceli dve, ale to sme chceli predtým, ako sme mali to jedno 😅😁 Nikdy som sa na druhé necitila, najprv zdravotné komplikácie, potom extrémne náročné to prvé dieťa, ak by som do toho mala druhé, skončím na psychiatrii. A naše dieťa nikdy surodenca nechcelo. A neskôr už ani ja som nemala tú túžbu po dieťati, ako pri prvom. Takže si myslím, že všetko je ako má byť. Podľa mňa jedináčik nejak extra netúži mať súrodencov, netuší, aké to je, možno ako menší si to idealizuje a preto to obcas spomenie. Ja neľutujem toto rozhodnutie, všetci sme spokojní.
Ahoj. Mám syna, bude mať 7rokov. My sme chceli súrodenca, ale po 2 rokoch snaženia sme to vzdali. Teraz keď už je syn väčší asi by som už druhé nechcela. Teraz sa už môžem sústrediť na seba. On už je samostnejší a ja som už pohodlná. Nechcelo by sa mi zas robiť celý ten bábätkovský kolobeh. Teraz sa viem sústrediť už aj na vlastné koníčky, prácu a pod. Zaobstrarali sme si náročnejšieho psíka, ona je moje druhé dieťa.
hm... a ja som zas chcela pre syna súrodenca aby nebol sám... taký bol plán.
lenže plán zlyhal a z jedného súrodenca boli traja....
s manželom neľutujeme, však prečo by aj...
Ja mam sice deti 2, ale poviem ti to z pohladu "dietata". Mala som sestru o 11 rokov mladsiu, cize 11 rokov som bola jedinacik. Ovela lepsie mi bolo potom ako nejedinacikovi. Ked mala 15 rokov, zomrela😪boli sme len 2, teraz surodencov nemam a casto si predstavujem, ake by bolo, keby nasi mali este 3.dieta, ze by som teraz mala este nejakeho surodenca, to by som velmi chcela
mám 3 kamošky jedináčky, sú spokojné, nikdy im súrodenec nechýbal. 1. nemá deti, ani mať nebude, 2. má jedináčika, 3. má jedináčika. Keď si všímajú zlé vzťahy okolo, manželove, partnerove rodiny, hovoria že nechápu... ja tvrdím, že veľmi rýchlo by ste pochopili😒 Potom uznajú že fakt, a vyhovuje im to, že nemusia tie otrasné súrodenecké vzťahy riešiť. Vidíme to tu aj na MK. Samozrejme, že sú aj dobré vzťahy, ja to vnímam ako vzácnosť a rodinné striebro.
Mám iba jedno dieťa, dcéra tým nijak netrpela, doma sme stále malú nejaké kamarátky a iné deti, stále sme niekam chodili, stále sme mali nejaký program a veľa sa jej venovali. Dnes má 25 a tvrdí, že možno aj ona chce iba jedno dieťa, pretože jej bolo dobre a keď si spomenie na kamarátov, ktorí síce mali súrodencov, ale rodičia sa im venovali menej ako my jej samotnej, že jej ten súrodenec nechýbal.