Rodičovské radosti a starosti

tawa
27. okt 2023

Ahoj píšem to lebo to musím dať von ...

Mám veľmi ťažký deň. Som mama 2,5 ročného syna. Užívam si každú chvíľu ktorú môžem a uvedomujem si, že je to dar.
Ale dnes už mám dosť. Máme to krásne obdobie...
... Obdobie vzdoru...
Ach. Dnes plakal asi 50x a ja sa snažím ostať v kľude. Čo aj veľkom ide. No vnútorné akosi strácam smer.
Mám pocit akoby som bola zrazu na všetko sama (nemyslím pomoc rodiny) mám pocit akoby som hovorila iným jazykom ako moje dieťa. Mám pocit, že každému to ide lepšie...
Potom príde od maleho ďalšia asi 5000 otázka prečo a mne už pomaly para ide z uší, ale pekne vysvetľujem čo a ako. :D no nakoniec sa tento malý momentálne skoro stále nahnevaný človiečik večer príde pritulit a ja sa znova nápojím na jeho vlnu 🙂.

Je neskoro večer a ja tu práve píšem príspevok, ktorý si možno nikto neprečíta ale musím to niekomu povedať :D

Ps. Nesťažujem sa na dieťa ;) ale k tomuto perfektnému obdobiu by mohli vidieť myslieť nejaký návod. Čo to dieťa nahnevá a čo nie :D

Ak sa našiel niekto kto môj mini roman dočítal do konca veľmi pekne mu ďakujem ;) L by tu bol niekto kto sa sem tam chce podeliť o podobné starostí/radosti budem rada 🙂

bolarazjedna
27. okt 2023

Ahoj ☺️ v prvom rade, tvoje pocity sú úplne ôk, obdobie vzdoru je náročné pre každú matku, všetci máme občas horšie, občas lepšie dní, aj so svojím správaním ako matky sme niekedy viac, niekedy menej spokojné. Dôležité je si uvedomiť, že nemusíš byť dokonalá matka, ktorá všetky situácie zvládne ukážkovo a s nadhľadom. A že všetko je len obdobie. Tak ako pominuli koliky, či spankova regresia, pominie aj obdobie vzdoru.
Podľa mňa pri 5000.otazke "prečo" kľudne môžeš synovi povedať neviem... Alebo mu úprimne povedať, že si unavená, že čo keby si nemusela odpovedať....
Inak ja som teraz začala čítať knihu Ako hovoriť s malými deťmi aby počúvali (je taká podobná známa kniha, autorky sú mama a dcéra s kamarátkou), je to zamerané na komunikáciu s deťmi od 2-7 rokov, ja som len na prvej kapitole ale určite si tam aj užitočné rady (a hlavne veeela príkladov zo života ako to robiť, ako to nerobiť) j pre obdobie vzdoru.

dzulli1980
27. okt 2023

Musíš vydržať , je to "len" obdobie ... aj Ty si taká bola ... Tvoja mama to zrejme cítila rovnako ... silné nervy prajem 🍀

0silvia0
27. okt 2023

@tawa ber to ako pripravu na pubertu, to bude tiez ina forma vzdoru a ani sa uz pubertacik nepride ani pritulit, alebo mozno aj pride, uvidis.

andreatytler
28. okt 2023

@tawa Ono existuje vela navodov. Ja som sa vela naucila od mamiciek tu na fore.
Vrelo odorucam internetovy kurz Nevychova.
Tiez kniha Respektovat a byt respektovan sa tu velmi casto sklonuje

mamamasama
28. okt 2023

Deti jsou taki lidi. My sme zvladli obdobie vzdoru bez vzdoru 🙂

amelia89
28. okt 2023

Ja mam dve male deti - jednomu obdobie vzdoru este trva a druhemu uz zacina. Velmi sa snazim pretoze aj u prveho velmi vela veci casom naozaj zacalo fungovat, vie povedat som nahnevany, potrebujem pomoc mami, bez hysterie - ale nie vzdy,ma len 3. Ale napriek tej snahe niekedy mam pocit ze tie neustale podnety,vysvetlovania,krik plac, + hadky so surodencom su nad moju hlavu a mam chut plakat. Je to velmi bezne, to ale neznamena ze nie menej narocne. Drzim tebe aj mne palce nech je tych lepsich dni co najviac 🙃

tawa
autor
28. okt 2023

Ďakujem za odpovede a za doporučené knihy 🙂 kuknem na to.
Teraz sa chystám na teóriu tipov. A nevychovu a Deti jsou taky lidi sledujem pravidelne 🙂. Vo veľkej miere to viem aplikovať, ale sú dni kedy som na pokraji síl a mám pocit, že som v tom sama...
Hold údel mamky na materskej :D.
Keď ťa nehnevá kolega v práci tak proste s ním dáš debatu alebo ak to nejde tak si držia odstup. No ak tvoj mini šéf má 2,5 je to ťažké :D
Verím, že puberta bude ťažká ale poberťak aspoň pri vysvetľovaní chápe čo hovorím :D
Mamky mám otázku, aké aktivity s takýmto starým dieťaťom podnikáte (do škôlky ešte nechodí).
A aké aktivity podnikáte vy, myslím niečo čo zaujíma Vás nie dieťa 🙂. Rada sa nechám inšpirovať.
Pekný deň 🙂

zuzinka888
28. okt 2023

Otazky preco su veeelmi vycerpavajuce. Skus nevysvetlovat,ale pouzit protiotazku- A ty co myslis, preco je to tak? Ako to funguje. Preco sa to deje. Deti casto dobre poznaju odpovede na otazky preco- len si overuju ci nasa odpoved bude rovnaka. Ved mu skus odpovedat " nezmysel" hned ta opravy.

rebrambora
28. okt 2023

Jasne, ze je to v poriadku. Presne pre toto boli uz davno v jasliach. Aby radsej miesto neefektivneho travenia vsetkeho mojho casu a nervozity dostali odo mna iba kvalitny cas a 100%-nu pozornost. Za mna radsej 3-4 hodiny uplnej starostlivosti, ako cele dni a noci a poriadne nebyt pri nich.

andreatytler
28. okt 2023

@tawa Tiez skvela je Irena Kubantova

https://www.youtube.com/watch?v=ezpQ_fOCveY