Ahojte maminky idem sa sem “inšpirovať”. V piatok som prisla domov s pôrodnice s bábätkom doma mame 22 mesačnú dcéru od pondelka priateľ začal chodit do roboty a ostala som na 2 deti v podstate sama. Kedze mladšia ma len tyzden tak v podstate stale spinká takze mam cas sa venovať staršiej. Lenže je tam jedno veľké ALE, od pondelka ako sme ostali samé dcéra ostala neskutočne zlá, protivná, vsetko hádže, neposlúcha, proste jedna veľká katastrofa. 😭 ak tu je nejaká mamička s touto skúsenosťou dajte do komentára ako ste si s tym poradili?
Každé dieťa si je v novej situácii neisté a každé dáva svoju neistotu najavo inak. Niektoré detičky regresom, niektoré plačlivosťou a visením na mamine, niektoré jedovitosťou a vzdorom. Ona len potrebuje prísť na to, že zmena, ktorá sa udiala ju neohrozuje, že je stále tvoje milované dieťa.
@zuzitko74 Noo jedna pani mi poradila vzdy mat nieco pri sebe dat to k babetku a akoze ze to je od nej len a len pre nu. Budem skúšať uvidime dufam ze to dlho nebude trvať. A babo stale spinka takze všetok cas co mozem venujem jej lebo po novom zacala prostestovat s obedným spánkom.
@baska1930 prosím, ak je to možné, venuj staršej dcérke maximum času, čo môžeš. Môže sa cítiť odstrčená, lebo doteraz sa všetko točilo okolo nej a zrazu prišiel malý "votrelec" a obrátil jej život naruby. A tým, že zlostí, to asi ventiluje. Ono sa to poddá, neboj sa. Ale musí cítiť, že ju stále rovnako ľúbite. Prípadne, nech jej starí rodičia trošku spravia program, aby mala radosť. Byť úžasnou sestričkou, to sa treba naučiť, nejde to zo dňa na deň. Kopou prejavenej lásky jej v tom pomôžete. 🙂
@baska1930 keby si mi vždy, keď robím zle, niečo od bábätka dávala, tak vymýšľam aspoň do desať rokov. Tá rada nie je dobrá. Mohla si priniesť nejakú hračku z pôrodnice zároveň s bábätkom, ale to už nezmeníš. Teraz si ju nekupuj, ona si časom zvykne. Keď sa jej venuješ, občas ju vezmeš niekde samú, iba ju, bábätko nech kočíkuje manžel, choďte na zmrzlinu, na ihrisko a pod. Pravidlá ale doma nemeň, poobede by bolo fajn, keby si aspoň oddýchla, ľahni si k nej a oddýchni si tiež. Môže sa stať, že sa začne znova pocikávať, aj keď už je odplienkovaná, bude chcieť fľašu, aj keď z nej už nepije, ak ju uvidí u bábätka, to všetko je preto, lebo musí v tej maličkej hlavičke spracovať, že ten malý "votrelec" ju síce zrazil z trónu, ale život bude oveľa krajší a zaujímavejší, keď podrastie.
@baska1930 tak ono venovať sa je síce dôležité, ale dieťa aj tak vnima že už nie je jedine, myslím že tomu sa nedá vyhnúť, veď predsa len bábo aspoň občas dvihnes na ruky, kŕmis... Nová situácia, ale určite si zvykne, to že nechce spať nemusí mať úplne súvis, vela deti v tomto veku vymýšľa aj keď nemá mladšieho súrodenca.
@baska1930 https://www.nevychova.cz/blog/byt-ten-druhy/ precitaj alebo vypocuj si
@baska1930 skús to aspoň dva tri týždne ignorovať, ak niečo hodí, zodvihni to a nijako to nekomentuj
Povedz jej, ze z baba za chvilu vyrastie kamarat/ka na hry. Ze je vela deti, ktore su jedinacikovia, su smutne, lebo sa nemaju s kym doma hrat.
Ono takto malému dieťaťu sa podľa mňa proste nedá vysvetliť. A každé to znáša inak. Ale ja sa teda neviem stotožniť s radami ako treba prve dieťa uprednostňovať keď neznáša surodenca a babatko dáva darčeky a pod. (Nehovorím o obcasnom trávení spoločného času len spolu, ale to by malo platiť aj pre druhé dieta)
Ok, doteraz bolo len ono,ale teraz sa treba podelit a prispôsobiť.
@liljana obávam sa, že 22 mesačné to ešte nepochopí
@baska1930 je to obyčajná žiarlivosť..... Je potrebné dcérku, keď ma výbuch objať a pomojkat a povedať, že ju veľmi ľúbiš ♥️ a to, že nechce spinkať.... No môj synček ma od 2 rokov obdobie, keď nespinka cez obed a obdobia, keď spi aj 3 hodiny, ale tých dní je menej 😁 možno už nepotrebuje spánok 😉
@baska1930 nasa dcerka mala 2roky4 mes ked sa maly narodil. Tiez ziarlivost, ani nakojit ani uspat maleho som nemohla. Odmietala mi poobedny spanok🤯 Citali sme jej knizku: Dracik ma sestricku (Robert Starling). Toto jej trosku pomahalo pochopit tuto novu situaciu. Vela objatia, utesovania, uistovania. Pozerali sme fotky/ videa ked ona bola babatko. Pritom ho hladkala, pomahala mi, podavala veci, kupali sme spolu. Ale trvalo to zhruba rok kym sa ukludnila. Drzim palce😘
Medzi prvými dvoma deťmi mám 1,5r rozdiel, medzi druhou a tretim mám rozdiel takmer 3roky.. pri všetkých sa mi osvedčilo to, že som všetko robila s nimi spoločne a stále som im opakovala že oni boli takí isti ako to bábätko.. aj keby to nebola pravda, proste každu vec čo bábo málo alebo urobilo som okomentovala slovami, že presne toto robili aj oni, atď..
Do starostlivosti som ich zapájala podľa veku.. doniesť plienku, vyhodiť plienku.. dovolila som im dotýkať sa bábätka..
A rada s darčekmi za každý hnev, to asi nie je moc najlepší nápad, dieťa si zvykne potom čosi dostávať stále.. bábätko u nás vždy čosi donieslo, ale LEN raz keď sa narodilo, prinieslo darček pre súrodenca..
@baska1930 preeesne toto som doma mala pred rokom, ked sa narodila 2.dcerka. vtedy starsia mala 18 mesiacov. Uz ked som bola v porodnici, zmenila sa. Aj ked som prisla z porodnice a venovala jej vsetok volny cas, videla som, ze je ina. Lebo dovtedy sme boli len my dve a teraz videla, ze mam na rukach ine babo, sice som ju na to pripravovala, chapala, ze bude mat doma babatko, ze bude spinkat v postielke a ze bude pit mliecko z didusky a podobne, no v jej vnutri ju to zlomilo. Trvalo to cca mesiac, kym sa s novou situaciou uplne vyrovnala. Uz tusim po 2 tyzdnoch to zacalo byt lepsie. Ale trhalo mi to srdce vidiet, ako sa zmenila na nespoznanie. Ale ako pisem, dalo sa to do normalu. Ja som ju chapala, preto som sa na nu nehnevala za jej emocie, len stale ked robila nieco zle, bud dostala odomna razne nie alebo hned som presmerovala jej pozornost na nieco ine, aby sme predchadzali zlym situaciam. Este podotknem, ze od mala milovala babatka. Cudzie. Na to nase si musela zvyknut. Vela trpezlivosti a radosti z deticiek prajem 💙
@baska1930 ja som raz kdesi čítala/počula také prirovnanie, že predstav si, že tvoj muž jedného dňa dovedie domov ďalšiu ženu, povie, že toto je napr Aneta, že ju ľúbi a bude s nami bývať a budete kamarátky. A od teba sa očakáva, že s tým budeš v pohode a že to, že sa ti úplne rozpadol pôvodný svet a musí sa nanovo poskladať, nikto nerieši.
Samozrejme, je to len obrazne prirovnanie, ale to dieťa to má ako vnímať. Je naučené na nejaký život a zrazu prišlo tornádo a ono musí začať odznova. Niekto to dá ľahšie, niekto ťažšie. U nás to bola na začiatku pohoda a až časom sa to prejavilo. Ale traumy a ich zvládanie patria k životu. 🙂
Ja som mala podobné niečo, syn sa na braceka tešil, ale ked sme prisli domov zacalo presne to co popisujes. Vrieskal ako keby sme ho z koze drali a len tak pre nic za nic, venovala som sa mu, ale nestacilo, lenze nase babatko teda az tak dobre nespavalo. A pohnut sa odo mňa tak to nehrozilo, ani s otcom, ani starými rodicmi. A ja som spanok na obed zrusila, sice mal vtedy uz 2r 9mesiacov, ale pol roka som sa aj tak trapila s uspavanim. No ... len treba vydrzat par tyzdnov, malo by sa to upravit. Teraz su z nich parťáci 😊
@baska1930 u nás toto obdobie trvalo 5mesiacov. Začala zdržiavať stolicu, hádať sa, zurit, robila nám zle (malému našťastie nikdy nič). Pomohlo veľa sa jej venovať, do všetkého ju zapájať a neustále presviedčať ze sa nič nezmenilo. (rozdiel 2r3t)
Stale je to s nimi o hubu, ale už sa aj pohraju. Hlavu hore, pevne nervy 🍀
@baska1930 ahoj, ja cakam len prve, ale pracovala som v škôlke a v rodine mame xy krpcov 😃 jedine co by som chcela napisat ze taketo bábätka fungujú na emóciách. Neskusaj nic vysvetľovať, nic logické, dieťatko teraz potrebuje vela lásky, hladkania, pusiniek, aby nabralo sebavedomie. Ked mozem tak všeobecne poradit, lebo každé dieťa je fakt ine. Susedina reve pre vsetko len aby zaujala pozornosť, tam cicikat netreba podla mna. Moj bratranec bol zas agresívny aj ked bol taky krpec aj teraz, tam len prísne trebalo, a mohla by som ist takto dalej. 😉 good luck!
@baska1930 u nás bolo toto iste, avšak nie hneď ale časom, je to reakcia na príchod súrodenca. Prejde to, u nás sa to zlepšilo tak za 4 mesiace od príchodu, hlavne veľa času tráviť so staršou. Musí si zvyknúť na bábätko, prejde to 🙂 ale inak tiež som bola na prášky z toho.. Už to bola katastrofa, myslela som, že sa to neskončí, no môžem povedať, že je to lepšie.
Venuje sa jej, ako sa ti dá, chce to len čas. Aj u nás to bolo zo začiatku ťažké, fakt možno aj niekoľko mesiacov, než si starší zvykol. On bol napríklad aj ku mne veľmi odmeraný, akoby sa na mňa hneval.... Časom sa to dalo do normálu.
@baska1930 obyčajna žiarlivosť, pravdepodobne odíde samo, daj tomu aspoň mesiac a inak som to riešila podľa situácie, niekedy dohovorom, niekedy ignoráciou, niekedy jednou po zadku.