Maminky, prosím ako ste riešili, ak bolo dieťatko silno naviazané len na vás? Myslela som si, že separacnou úzkosťou sme si prešli, keď mala dcera 8 mesiacov, ale očividne nie. Cim je staršia, tým viac a viac je na mňa naviazaná. Chapem, že som s ňou doma, tak je to normálne. Ale ja sa nemôžem pohnúť ani na wc, do vedľajšej miestnosti, nemôžem variť, nemôžem robiť nič. S najhoršie je že dcera začala odmietať uplne všetkých z rodiny, vrátane manžela. Nikoho nechce ani len za ruku chytiť, u každého na rukách plače, akonáhle sa vzdialim, spustí hrozný plač s okamžite záhodi hracky a ide ma hľadať. Ja ozaj neviem čo robiť. Trvá to celé mesiace a nelepší sa to, práve naopak. Naozaj nedokážem cez deň niečo urobiť ani nikam ísť..
Píšeš že u každého na rukách place, predpokladám že je to malé dieťa, tak každému vysvetli že dcéra má teraz take obdobie že je veľmi nalepená na teba a nedávaj ju nikomu na ruky
Nechaj ju aby sa cítila bezpečne a sama mala záujem o kontakt
Áno, som s ňou ešte na rodicaku. Manžel sa jej venuje najviac ako ide. No lenze rodičia a svokrovci nemajú pochopenie pre to, aby bola len u mňa, aj oni si ju chcú užiť, keďže ju vidia raz za 3-4 týždne. A práveže cim menej ma kontaktu s inými, tým sa mi to zdá horšie. Všetci hovorili, že treba len prečkať, že to môže byt obdobie, ale fakt to trvá dlho predlho. A nijako sa to nezlepšuje, skôr zhoršuje 🤷🏻♀️
kolko ma rokov?
Je niekolko separacnych uzkosti, nie len jedna.
Je to uplne normalne. A moze to trvat este rok, dva aj tri...
Separacna uzkost nie je len jedna, ako tu uz zaznelo. A deti si nou neprechadzaju v rovnakom obdobi. Niektore "fazy" separacnej uzkosti mozu vynechat (napr. u mojho syna sa po prvykrat objavila v 1,5 roku). Je to len obdobie a treba to vydrzat. Ma len 8 mesiacov, na koho ineho by mala byt naviazana, ak nie na teba?
Najlepsie asi bude pre vas obe ak budete travit co najviac casu s blizkymi, najskor v tvojej pritomnosti a casom uvidis, ako bude reagovat.
Nie ste nahodou na seba naviazane obe? Nechavas ju aj a niekym inym alebo s nou travis cas len ty?
Ja by som od nej odchadzala - ako pisu vyssie - bude plakat,ale ked zajdes za roh, prejde ju to. Zabavia ju
Koľko má rokov?
Nechas ju niekedy samu s manželom? odídeš na nákup,na kávu s kamoškou?daj im.prilezitostbyt spolu.