Príchod bábätka do dlhoročného bezdetného vzťahu

27. nov 2023

Ahojte. Sú tu prosím mamičky, ktore mali 1.dieťa po dlhoročnom vzťahu a dlho žili v bezdetnom partnerstve?
S partnerom sme spolu 17 rokov, akt.čakáme bábätko. Na drobca sa veľmi tešíme, veľa vecí ohľadne fungovania po príchode dieťaťa mame naplánované a odkomunikované. Tiež sme si plne vedomý, že minimálne na začiatku to bude náročné a rodičovstvo si neidealizujeme 😁 zároveň zastávame spoločný nazor, že je dôležité, aby sme sa s prichodom bábätka nestali len rodičmi, ale stále je dôležité pracovať aj na tom partnerskom vzťahu ...napriek tomu občas premýšľam nad tým, ako reálne príchod dieťaťa ovplyvní náš vzťah a mám z toho obavy 🙈
Aké su vaše reálne skúsenosti, ako sa u vás zmenil vzťah s prichodom dieťaťa?

dominikamacakova
27. nov 2023

Jj, to som si aj ja hovorila... Veci a pohľady sa menia keď sa napríklad človek rok nevyspí... 🙈

terry658
27. nov 2023

Dieťa vždy otočí všetko hore nohami. Niektoré viac iné menej. Asi je jedno, či ste vo vzťahu dlho alebo krátko. Bude to prosto šok ako pre ženu tak aj pre muža. Základ je komunikácia a pochopenie toho druhého. Držím prsty.

vsicka036
27. nov 2023

Aj dost zalezi od narocnosti dietata, ale myslim, ze mozete mat odkomunikovane, aj tak to bude uplne inak. 🤷 Toto podla mna nikto neodhadne, ako ho ovplyvni zodpovednost a unava. A ta zarucene pride.

zuzanka.zuzu
27. nov 2023

totálne nás to zmenilo, boli sme dlho len my dvaja a bolo to perfektné, teraz je to náročné. pripravení môžete byť na hocičo, aj tak to bude inak. ale všetko závisí od toho aké dieťa vychytas, pri niektorých vystudujes druhu vysokú školu, naučíš sa cudzí jazyk, kváskuješ, no a potom sú tu deti ako môj syn kedy som bola rada že sa stihnem aspoň vytoto 🙈

deti95060810
27. nov 2023

ak bábo bude pekne papať, dobre spinkať - čím skôr prespí celú noc tým lepšie pre teba a samozrejme bude zdravé - MÁTE VYHRATÉ..... a môžte plánovať druhé....😉❤👍

lucia13022023
27. nov 2023

My sme taktiež mali všetko odkomunikovane, všetko zvládnuté do bodky, boli sme pripravení. Ale keď sme sa vrátili s novorodencom vo vajíčku domov, sme sa na seba pozreli a povedali si, a teraz co? 🤣 Prvé týždne boli veľmi ťažké aj keď malý bol úžasný, krásne spal, takmer neplakal... Doteraz je super, nenáročné dieťa v rámci možností.
Ja len ze, keď aj budete mat nenáročné dieťa a všetko odkomunikovane, realita je úplne iná. Nedá sa na to podľa mňa pripraviť 🙂 a zmení to aj vzťah, nám to zmenilo k lepšiemu. Držím palce

xxyyzz
27. nov 2023

My sme boli spolu 18 rokov. Dieťa bol manželov sen, ktorý som mu ja splnila. Všetko sme mali vyjasnené roky predtým - hodnoty,k čomu ho budeme/nebudeme viesť, čo bábätko potrebuje,ako to zmení naše životy, atď. Po narodení dieťaťa manžel z veľkej časti prišiel o svoj komfort, nakoľko som sa už nemohla na 100% venovať iba jemu, riešiť iba jeho život, byť tu neustále pre neho tak,ako bol zvyknutý. Preto to všetko hľadal inde a našiel u kolegyne, ktorá má asi toľko ako dlho sa my dvaja poznáme. Žiadosť o rozvod podal on, dôvod bol nedostatok pozornosti po pôrode dieťaťa. Aktuálne som už rok s trojročným drobcom single mama a každý večer premýšľam,kde sa stala chyba...

stanulienkat
27. nov 2023

@xxyyzz to je blbec...

hendikep
27. nov 2023

to sa neda povedat ze “ rodicovstvo si neidealizujeme “ ked proste to netusis do coho ides :D a ano otrasie to vztahom od zakladov - ale ak su pevne tak si to zase pekne “ sadne” a bude dobre … a bojis sa zbytocne lebo skor nez to realne pride na toto nedostanes odpoved 🤷🏼‍♀️

liliana8
27. nov 2023

To zalezi aj od okolnosti...ake narocne bude babo, ci vam ma kto pomoct, aby ste niekedy dospali a mali aj cas pre seba. Kazdopadne budte v tom spolu (pomoc, podpora) a zvladnite to, co najlepsie, aby dietatko malo uplnu rodinu❤️ Drzte sa a zamerajte sa na pekne stranky tohto vzacneho, aj ked narocneho obdobia🍀

anne_mary2
27. nov 2023

No… aj ja som si myslela aky sme pripraveni, vyriesene vsetko a neviem co.. mm ja som mala prve dieta v 32 r , v 12 rocnom vztahu, a cesta k nemu vobec nebola lahka…..
Roky som bola zvyknuta na svoj komfort, zivotny styl atd.. zrazu bolo vsetko fuc, a veeeelmi, velmi dlho mi trvalo si nejak zvyknut ( a doteraz mam dni kedy s tym nie som ok, a dcera mala uz 1,5 roka ).
ALE urcite ma na to vplyv aj to ze som s dcerou prakticky od narodenia sama, aktualne v rozvodovom konani.
Manzel svoj zivot nebol ochotny zmenit ani o ťuk, zil si dalej svoj zivot, jedine co vedel je rozdavat “ mudrosti” , a riesit ze si musi robit sam ranajky ( ale ze ja som jedla 1x o 15:30 nikoho nezaujimalo )…. A dookola len ze aka je umrncana, doteraz miesto toho aby sa snazil zistit co chce ( keby s nou bol vedel by ), len dookola keca ze je urevana, zamamkovana a neviem co… on ju nauci spat samu, on sa postara aby nefnukala stale za mnou.. ajajaaj ze taketo mudrosti vyjdu niekedy z cloveka s ktorym som tolko bola, by ma fakt nenapadlo ..
Myslim si, ze vobec deti mat nemal, aj ked ich vraj chcel, ale doteraz si k dcere nevybudoval vztah, je to take.. nemastne neslane.
Dcera je extremne narocne dieta, som na to sama, takze ja zvyknuta zit zivot pre seba, zrazu 1,5 r len s dietatom, sama raz v lidli a tankovat… inak idem 24/7, takze 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️…
Casto rozmyslam nad tym ci by som sa na to pozerala inak mat 23 napr,alebo co.
Samozrejme by som nemenila, ale na druhej strane , pre mna bol ok aj ten bezdetny zivot.
Takze.. nas vxtah dieta nijak neposilnilo, ale zruinovalo.
Tak ale zase nejdeme pausalizovat, urcite to bude ok ;))

svetlonos
27. nov 2023

Vztah pred detmi - vikend: Hej zlato, kam pojdeme? Hmmm, co tak welnes? Zbaleny za 10 minut a o hidinu sme tam boli / cely den.
S detmi - zlato, wellnes 🤪? Ehm... maly chory, ja tehotna, plavanie zakazane...

Pred detmi- pytam sa muza: Co budes robyt, ked budem unavena protivna zla, ak bude maly uplakany, nespavy?
Oo nebooj, pritulim si vas, vyobimam, vypisinkujem a hneed bude lepsie 🥰
Realita s detmi - ja protivna nevyspana, maly upistany (3rocny). Reakcia? Kristušat z toho jeho vydokeho tonu pri pistani mam migrenu, odchadzam vedla do izby! 🤣

Spontannost je velmi vzacna, skor planovanie je dolezite. Chces ist malym dietatom, ktore uz chodi spontanne do restiky? Hmm, záleží od povahy. Nas si raz zamenil cukraren s dedskou izbou. Dieta sponntanne je aj za nas 😁 Neusedi kym dopijem kavu.

Co je vsak vyhoda u nas - deti boli od zaciatku v plane a muz je najstarsi z 5 súrodencov. On vedel do coho ide celkom. A samy sme boli len 4 roky.
Jedno, co bolo pre nas vsak jasne sme dodrzali - do vychovy nam nikto kecat nebude. Nase deti, nasa vychova!
Treba si uvedomit, ze ten cas uz nebude ako pred detmi. Teda bude ale treba plánovať a nechat sa niest prudom toho rodinneho zivota. Tun neupinat sa na to, co bolo. Treba si bychutnat tie pekne momenty a zle prekonat, spolu. Aj pihafat sa je ok - ale aj udobrit. Nehafat sa koli prkotinam, radsej mavnut rukou. A cas vo dvojici bude skor o kvalite ako kvantite - tefa aspombdo urciteho času.
Take 3 mesiace byt v kuse chori- to ti zbúra všetky super predsavzazia docasne.
Vyhodou u vas by mohlo byť ze uz ste cas spolu pekne stravili, precestovali atd.
Drzim palce

majkamasar
27. nov 2023

Na toto sa pripravit neda. Znama to tak mali az po 20tich rokoch a babatko ich vztah velmi utužilo. Tvrdi ze manzel sa obratil este k lepsiemu. Ona stale tvrdi, ze ho mala dostala hned prvym pohaldom. Niekedy pridu rozne situacie ale dolezite je si to stale vydiskutovat.

leniel
27. nov 2023

u nas pruser... este prve sme ako tak ustali, ale po druhom, a to je dobrucky, to proste ako par nedavame. je super otec, ja super mama, ale ako partneri sme skoncili ... otazka je ci navzdy, alebo sa este dako pozbierame...

yoxinka
27. nov 2023

Super, že máte všetko naplánované a odkomunikované, ale rátaj s tým, že realita bude iná, ako tvoje pekné predstavy 😉. My sme mali 27 a 28 keď sme mali prvé dieťa a bol to teda masaker. Vôbec sme nechápali, čo sa akože deje. Dieťa nám nakomplet obrátilo svet hore nohami. Dnes máme 39 a 40, deti máme tri a krásny vzťah.

h2
27. nov 2023

Poznám jeden pár, aktuálne sú už zopár rokov rozvedení. Začali spolu chodiť na VŠ, po nej sa zobrali a ešte minimálne ďalších 10 rokov nemali deti. Potom sa im jedno narodilo a, bohužiaľ, neustáli to, teda, konkrétne ten muž. Bol už veľmi zvyknutý na svoju slobodu a komfort, dieťa mu prevrátilo život hore nohami.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliaray1
28. nov 2023

Neanalyzovala by som to tolko. Pripravili ste veci aj seba na maximum a realita ukaze.

Pre mna najpodstatnejsie bolo, ze sme mali s manzelom team.
Dalej, ze sme mali info co kedy robit, nerobit pri urazoch, kolikach, bolestiach bruska, ze zuby mozu zacat ist od 2 mesiacov, ako kojit. Ze sme sa dohodli ako budeme spavat, manzel pretlacil spolocne spanie a na mamz.posteli mame bezpecnostne zabrany, som mu za to nesmierne vdacna. Vybrali sme spolocne od kocika, az po druh pracieho prasku.
Ked sa narodila, 2-3 tyzdne klud a ticho, potom nastalo 5 mesiacov nespania a testu odolnosti a tam sa ukazalo, ze je super byt si oporou aj ked sme boli ako matohy. Zivot sa nam otocil o 180 a odvtedy furt daco a stale to tu zije a sme stastni, veseli.
Nevies sa pripravit na vsetko. Je fajn nechat priestor na prekvapenia a byt pripravena, ze budes veci riesit za jazdy.

rorino
28. nov 2023

@dominikamacakova joj,keby len rok😂

dominikamacakova
28. nov 2023

@rorino ja som sa zatiaľ nevyspala 4 a príbeh nekončí 😀

rorino
28. nov 2023

@dominikamacakova raz to príde,výdrž💪✊ 😉

cali2016
28. nov 2023

Toho casu jeden pre druheho bude menej.Mozno ziaden, na zaciatku. Boli sme bezdetni 11 rokov. Dcerka ma 22mesiacov a niekedy sa pri nej nevieme ani porozpravat. Momentalne vyzaduje vela pozornosti 😀. Je to skoro vsetko len o nej.Ale je to krasne obdobie a nemenili by sme.

zoja1234
1. dec 2023

Úprimne? Ani len netušíte, do čoho idete a co vás čaká. Môžete mať naštudovane lajstra knih, absolvovať kadejaké kurzy ci pozorovať deti v susedstve, ale toto je nula/zero oproti tomu, co pre vás skutočne nastane. Plus ak už máte svoj vek co už asi mate (dobre nad 30), cize mate zzity komfort a silné zvyky/ritualy/maniere v rámci spoločného fungovania, tak vedzte ze dieťa bude sok. Veľmi velky. Totálne opustite svoj komfort, siahnete na všetky svoje dná, a nebudete veriť ze to vie byť ešte horšie. Stojí to za to a potomok je to najvzácnejšie, co vám život môže dať, ale bude to veľmi bolestivé. Veľmi.

buducamama
13. dec 2023

@zoja1234 az mi slzy vyhrkli. Na totalku suhlasim.
Myslim, ze baby tu uz povedali vsetko. Tiez sme jeden z tych parov, cez 15 rokov spolu. Dieta sme chceli, ale vzdy bolo nieco co bolo potrebne riesit a nebolo idealne. Som rada, ze prislo v case, kedy je vela veci vysporiadanych, ale zas vek citime obaja. Prvy rok/dva zivota drobca, je nenormalne burlivy a unavny a ano, par sa hada aj pre blbosti. Muz take nieco ani vo sne necakal, vlastne ani zena nie😵‍💫 No a potom staci uz len blba pripomienka a hadka je na svete. Clovek vzblkne ako fakla. Ja som sa davala pol roka do poriadku z porodu, co som sa necitila este ok a do toho brutal unava z neprespatych noci a hormony. Polovicka by chhcela len cestovat po svete, co s malym dietatom si netrufam, tak obcas dava vylety sam😂 No nenakop chlapov do guli😂 Feministkou som nikdy nebola, ale pri dietatku zena prehodnoti😂Vztah partnerov dieta na tisic percent preveri. Nedavno som citala, ze 80% rozchodov sa udeje pocas prvych dvoch rokov zivota dietata.

ibatanecnica
13. dec 2023

@xxyyzz nepovedala by som že chyba, jednoducho to je nezrelý jedinec, ktorý sa nedokáže vzdať svojho komfortu v prospech dieťaťa.

yoxinka
13. dec 2023

@buducamama
Kamoši cestujú s deťmi vkuse. Cestovali keď mali jedno, aj dve, teraz cestujú s troma. Chodili s 2 - 3 mesačnými bábatkami. Každý mesiac sú niekde. Tento týždeň letia na Kanáre. Takže dá sa aj s deťmi cestovať 😉.

buducamama
13. dec 2023

no ale odhliadnuc od vsetkeho toho tazkeho a narocneho, je to naozaj to najkrajsie na svete☺️ Tolko emocii co zazijes, to si za cely zivot nezazila☺️ Uz sa na svet nebudes pozerat starymi ocami. Objavis caro vsetkeho zabudnuteho.. ci v prirode, pri citani rozpravok, pri hrach.. Mozes opat pozerat rozpravky, co by ta mozno uz ani nenapadlo😜 Polovicka si oblubila animak Jursky park, to vlastne pusta pre seba a ked to krpec pozera sam, tak je vydeseny, ze to bezo mna pozeras?😂😂

kikushaa
13. dec 2023

Nepises kolko mate rokov, tipujem tesne pred 40tkou alebo uz po, bude to krute, najma kvoli tomu ze vam uplne nabura doterajsi zivotny komfort. Cim je clovek starsi tym menej je adaptabilny na nove zivotne situacie a toto je taky zasah ze dovidenia. Kazdopadne su to tie najkrajsie chvile, tebe to asi prepne automaticky - materinske puto a mood nepusti, drzim palce aby to preplo aj manzelovi 🤞❤️

buducamama
14. dec 2023

@yoxinka jasne, ze sa da😊 Hlavne ale je, ze rodicia, hlavne mama🫣 musia byt s tym v pohode. Lebo teda nie kazdy je nadsenec do balenia, presuvania s mini dietatom😳 Keby bolo uz trosku samoobsluznejsie tak to je uz ina vec, ale takto.. Na toto som nemala🤣

matkahelka
14. dec 2023

prepac, dobre som sa pobavila, ako mate veci vykomunikovane a ako ste dohodnuti. realita vas prefacka! ak sa vam narodi nervny nespavec s kolikami a ty budes ako mumia chodit a fungovat len silou vole, vtedy sa ukaze, kde budu vase dohody a vase komunikacie. o to viac, ze ste takto dlho boli bez dietata a zrazu sa nebude tvoj svet tocit okolo tvojho muza, ale logicky sa presunie na babatko. az to bude skuskou vztahu. precitaj si tu par diskusii, ako stabilne vztahy isli dokelu po narodeni dietata, pretoze dieta je obrovskou skuskou vztahu. my mame 15 rocnu a 2 rocnu. starsia bola spave, pokojne, nenarocne dieta, velmi skoro samostatne. a po tolkych rokoch sme obaja s muzom mali riadnu sokovu terapiu, pretoze sa vlastne vsetko v nasej rodine muselo prisposobit malej, ktora je pravym opakom svojej sestry. a doteraz je s nou miestami zahul, lebo je extremne tvrdohlava upistana nervacka. trochu slabsi jedinec ako moj muz a trochu menej stabilne manzelstvo a uz su rozvodove papiere na sude.