Priateľ odmieta zobrať na ruky 10-týždňové dieťa

veve2023
20. okt 2023

Ahojte, máme 10 týždňové dieťa a priateľ ju odmieta ešte stále zobrať na ruky alebo chytiť ju. Aj kočikovať bol sám prvýkrát pred týždňom. Hrať aj rozprávať sa s ňou bude, ale musím byť po ruke. Rozhovor, krik ani tichá domácnosť nepomohli. Jeho odpoveď on sa boji, že jej niečo spraví. Mňa už nebaví otravovať stále rodičov, keď potrebujem ísť niečo vybaviť. Čo s tým?

amelia89
20. okt 2023

👀🥹. Fuha. No dobre tak by som zacala tak ze sedí, tak mu ju polozis do ruk- bez toho aby vstaval. Potom ked stoji, ked ona lezi prebalit atď. Neviem ako ho “donutit” ale musi. Je to jej otec a toto je chore. On ju nedrzal ani ked sa narodila?

viestta
20. okt 2023

Myslis si, ze ked budes na neho kricat, tak ho jeho obavy prejdu? Co tak zvolit iny pristup? Nazorny priklad, poziada aby pomohol pri prebalovani, pri kupani. Ked bude lazat na osouska, tak ho moze kludne poutierat, to mu neublizi

zmrzlinka2021
20. okt 2023

@veve2023
Priatel evidentne ani nema zaujem. Predstav si, ze teraz ty by si dieta nevzala na ruky a nestarala sa, lebo sa "bojis".

Takyto ludia ako keby sa mentalne zasekli v 12-13 roku zivota. Proste je uz dospely clovek, je otcom, musi sa spravat primerane tomu, v akej situacii je.

pralinka25
20. okt 2023

to ze sa boji sa da pochopit. ja ked som dostala do ruky moje tretie dieta ktore bolo o viac ako kilo mensie od tych dvoch predoslych tiez som sa bala a ani som nevedela co s nim 😀
skus pozvolna. dieta rastie kazdym dnom. bude stale pevnejsie. tymto stylom ako na neho ides ho maximalne odradis a znechutis. pokazis si s nim vztah. nie je to sice idealne ale nie je ani jediny. davaj mu babo ked sedi na sedacke nech si ho polozi na hrudnik a nech ju skratka drzi, kludne nech pri tom pozera aj spravy. pouzite satku, nemusi ju hned vediet obliect a prebalit. moj muz je dobry manzel otec a je aj strasne sikovny v monohych veciach. ale ked boli deti male tiez to s nimi nevedel po praktickej stranke. nuz ani mne nejde vrtat do steny s priklepovou vrtackou. on nie je prilis jemny a ja zas prilis silna. nevadi. doplnime sa. podstatne nie je kolkokrat jej oblecie dupacky ale aky si budu budovat vztah. a nejde len o jeho vztah k babatku ale aj o vztah vas dvoch. podla mna tebou lomcuju hormony.
zapajaj ho primerane. kludne ako tu pisali nech babatko len poutiera, alebo nakremuje, očeše vlasky. časom sa to bude zlepšovať.

anjelicek26
20. okt 2023

Rozhovor, krik, ticha domacnost, ta mala ma 10 tyzdnov a vy uz extremujete... boji sa, povedal ti to, na tom sa da pracovat, predpokladam , ze kojis, takze ak odijdes bude revat od hladu...alebo vie pit s flasky? Nechavas mu odsate mlieko? Pri malej staci sediet, mat ju polozenu pod hrazdickou ci na deke, mojkat, robit opicky, chodte na to postupne... on ho ten strach prejde, ale hadky uf... to uplne vynechajte... nech je ten strach pre teba akokolvek iracionalny a nepochopitelny, on ho pocituje. To je ako keby cloveku, co ma strach s vysky povies, ze ma ist po rebriku 100m nad zemou...vies, ze je rebrik stabilny a ze sa nic nedeje, ten ale strachom ide do kolien...snad to porovnanie ma viac zmysel... on to nerobi, aby ta nastval, alebo lebo je lenivy... - je dobry manzel, sikovny, len nevie manipulovat s malymi detmi...ked to potrva este dalsie mesiace, tak psycholog...

sasesoe
20. okt 2023

@veve2023 prva otazka - priatel je otec dietata? Ak nie, tak by som to neriesila. Ak ano, tak riesit, coho sa boji/ ako sa to nauci. Nevie manipulovat s babatkom? Ok, staci oslovit "hociktoru" zdravotnu sestru napr u vasho pediatra al co pracuje na novorodeneckom/robi predporodne pripravy pre tehotne a dohodnut s nou nejake individualne hodiny, nech mu vysvetli, ukaze co ako. Niektore maju i "babiky" na trenovanie, kt maju vahu cca dietata. Ak je to psychologicky blog, nech ide k psychologicke na trrapiu. Ak sa zacne vyhovarat, ze je to drahe/zbytocne, tak to noze byt znamenim, ze problem nie je, ze sa boji, ale ze kto nevie, tak nemusi... ako i v tomto je mozne najst kompromis, ze sa proste bude starat o ine veci - domacnost, nakupy, jedlo,... je to uz viac na vas ako sa dohodntene. Ale je potrebne si to odkomunikovat. O svoje mladata sa dokazu postarat i zvierata. Je to vec instiktov a pudov. Akurat jedna vec, kt mozno riskujes, ze ak budes prilis tlacit, zistis, ze zrazu zdupkal, ak uz "nema zbalene" a len necaka na vhodnu prilezitost... neviem, nepoznam, moznosti je vela, len uz to, ze je to "len priatel" o niecom vypoveda...

veve2023
autor
20. okt 2023

@amelia89 aj keď mu položim keď leží, tak sa boji a hneď ju musím brať. Nie, nedržal, mala som akútny cisár

veve2023
autor
20. okt 2023

@viestta kúpeme spolu už mesiac, už začal utierať ale viac nechce. Radšej ide žehliť a variť 🙈

sofiaella
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veve2023
autor
20. okt 2023

@pralinka25 boji sa aj na hrudníku, keď ju položím. Max ju účeše keď ju kúpeme

vikes
20. okt 2023

@veve2023 Dajte ju do perinky a tak do ruky. Nepíšte miery dieťaťa, ale tak malé dieťa je ešte dosť krehké a jeho obavy sú možno na mieste. Krikom sa nič nevyrieši, ani u dospelých, ani u detí. Dajte mu čas, dieťa bude časom pevnejšie.

veve2023
autor
20. okt 2023

@anjelicek26 kojim, ale keď potrebujem ísť niekam odsavam, volám bratovi a ten to zvláda sám v pohode.

gabikaa96
20. okt 2023

@veve2023 môj manžel si síce chytil synčeka keď sme prišli domov,ale len v zavinovačke,bez nej vôbec,lebo sa bál že mu ublíži,to isté aj moja mamina a svokra ktoré vychovali 2,3deti. Do troch mesiacov ho držali len v zavinovačke. Potom sa manžel odhodlal už bez nej ale mal na začiatku strach. Kľud daj malé do zavinovačky

veve2023
autor
20. okt 2023

@vikes 59 cm 5 500g, hlavu drží sama už mesiac. Pevná je dosť. V perinke ju chytí, ale tiež iba na chvíľku a ojedinele. Radšej ide umyť okná, žehliť, variť... Ja by som tiež robila niečo iné ako mať malú na očiach. Celú noc nám spí a potom cez deň je hore, max 2 hodky pospi aj to na etapy.

veve2023
autor
20. okt 2023

@gabikaa96 ani to veľmi nechce, lebo cíti kostičky. Podotýkam, že nebola žiadne drobatko. Momentálne máme 5 500g a 59 cm.

mima1608
20. okt 2023

Aj môj muž sa bál 😂 malú bral na ruky len v zavinovačke, keď sa narodila. Prebalovať ju neprebaluje doteraz, lebo sa bojí, že jej ublíži. Ale zato na ruky ju už začal brať (mala asi 3.5 mesiaca, keď sa odhodlal bez perinky). Napríklad môj otec malú na rukách nikdy nemal (ani v perinke), mama mi vravela, že aj nás so sestrou vzal prvýkrát na ruky, keď sme mali cez pol roka. Je to asi nejaká chlapská vec. Ale teda ja by som kvôli tomu cirkus určite doma nerobila a tichú domácnosť tiež nie. Je tu X príspevkov, že chlap príde z práce, vezme sa a odide na X hodín preč, nezáujem. Tvoj sa očividne snaží, tak prečo to hrotíš? Tým, že mu budeš nadávať ho ten strach neprejde.

anjelicek26
20. okt 2023

@veve2023 brat sa neboji, preto nema problem ;) Vravim strach je uplne iracionalna vec a vsetku logiku bohuzial davas stranou... 5,5 kg babatecko je este fakt malicke... pracujte na tom, pomaly, ale skutocne hnevom a zbytocnou hadkou tomu nepomozes... chapem, ze to pocitujes, ze si (a aj si) na vacsinu veci sama, vyuzi ho inde, v domacnosti, vareni, nakupoch, proste nech obeha teda on... je to taky kompromis, kym mini chlp podrastie.

babovka2321
20. okt 2023

@veve2023 pride mi to trochu smiesne,moj muz mal na rukach spokojne obe nase deti prvy, hned ako sa narodili, aj bez zavinovacky. Na druhej strane ja mam taku neskutocnu hrozu zo soferovania, co tiez 99% populacie nepochopi. A keby na mna muz takymto sposobom tlacil, ze mam soferovat, ze to nic nie je, tak ho niekam poslem. A tiez ho moje nesoferovanie ovplyvnovalo, lebo mi v podstate roky robi "sofera" (dobrovolne).

Podla toho, co pises, nerobi to preto, aby sa "ulieval", robi miesto toho ine veci. Dala by som mu cas, nie hadky a krik. Tym si nepomozes.

doriiis
20. okt 2023

Ak si za 10 týždňov kvôli tomuto dokázala urobiť toľko cirkusu tak s tebou niečo nie je ok.

januska12323
20. okt 2023

Myslíš, že keď naňho nakričíš zrazu sa nebude báť? Zapájaj ho toľko koľko zvládne. Nevyzerá, že by nechcel a na dieťa úplne kašľal. Dnes zvládne nakremovat o týždeň možno aj oblečie.

ukulela
20. okt 2023

@veve2023 tak zase takto - on si uvedomuje svoj handicap - to nie je o lenivosti, ale ozaj o strachu. Keby bol lenivy, nevari, neumyva okna, nevari .... a ty mu nadavas a robis tichu domacnost. Tam treba realne pracovat na strachu. Nie na ponizovani partnera a kicani po nom. Dieta ucese, pomaha pri kupani atd - ma zaujem, nie je to "otec" co sedi za PC a gembli hry .... ukaz mu vdaku za tie veci, co robi (vari, riadi) a snaz sa ho pozitivne motivovat a viac ho zapajat. Su chlapi, co nevedia s detmi nic robit, kym nezacnu chodit a hovorit - su skratka traki. Tvoj ma snahu pomoct, ale velky strach. Ked na tom spolu popracujete, polavi to a pojde to.

nikpa
20. okt 2023

@veve2023 chápem, že muži sa boja malých detí keď predtým so žiadnymi neprišli do styku. Keď som prišla s prvým z pôrodnice a chcela som sa osprchovať, že nechám malého s mužom v obývačke, tak mu nabehli kropaje na čelo a začal sa potiť. Musela som sa sprchovať s otvorenými dverami 🙈😄 No 10 týždňov je už dosť. Nechala by som mu dieťa, buchla s dverami a odišla aj na 3 hodiny. Proste tak aby ju musel plnohodnotne obriadit. Len tak zistí, že jej nič nespraví.

kandelabra
20. okt 2023

@veve2023 akoze chapem, ze sa boji, ale kto sa nebal? Ja som sa tiez bala, hold ale niekto sa o to dieta postarat musi, a suseda to asi nebude. Za 10 tyzdnov uz mohol skusat a ucit sa ako s dietatom spravne manipulovat, a ked to nikdy neskusi tak co? Bude sa vyhovarat do 10 rokov, ze sa boji? Povysvetluj mu co a ako, a ked si budes ista, ze vie co ma robit, nechaj mu malu. Ked bude musiet a nebude mat moznost cakat na niekoho ineho, ze to spravi zanho, tak sa postara aj on.

babydesire
22. okt 2023

@veve2023 nech sa snou hra,mazna poleziacky na posteli, velkom gauci, na zemi na deke...teda ona lezi on lezi pri nej..a maznanie, opatrne pritom podkladat ruky pod jej telicko, hlavicku atd,,,aby sa to prenho stalo prirodzene..je jej rodic tiez,ak by si ostala chora v posteli tiez by sa onu nepostaral ? ja som dva mesiace po dcerkinom narodeni bola na gyn.operacii,,manzel sam 3dni zvladol aj 2mes.babo aj 2,5 rocneho syna... musi prekonat strach, nemoze sa bat ,lebo to dietatko je na rodicoch 100perc.zavisle,,skus ist nanho jemne, nenapadne vytvarat situacie kedy mu ju podas,a nekompromisne trvat natom ze musi prekonat strach...moj muz sa naucil syna prebalovat tak, ze ked som varila veceru a on mi krical z obyvacky ze je maly pokakany, neustupila som,varila som a jemu neostavalo ine len ho prebalit,,najskor bol nastvany namna,neskor si zvykol a uz ma nevolal a prebaloval sam

3petka
22. okt 2023

@veve2023 podľa mna preháňaš. Dôvod ti povedal. Moj muž sa tiež bál a čo prešlo. Dokonca teraz keď má 7 mesiacov ho prvý krát krmil príkrmom ( mliecko dával možno tak keď mal 4 mesiace) Aj svokrovci sa bali teraz už je to ok. Mohla som sa spoľahnúť len na seba a malého brat všade so sebou alebo na moju mamu ale ta je ešte pracujúca a mohla len cez víkend na pár hodín.

sirka9
23. okt 2023

Napíšem z pohľadu ženy. Ja som sa malých detí neskutočne bála. Prvý krát som malé dieťa držala na rukách vo svojich 39 rokoch. Svoje. A iné proste do rúk nevezmem. Mam z toho hrôzu. Dodnes. Daj mu čas. Aspoň ti pomôže s domacnostou. Ono ho to chytí. Aj keď chápem, že to niekedy nie je ideál, ale hadkami to nevyriešia. Strach sa len tak nestrati