Najprv som si mysela, ze mne sa to predsa nikdy nestane. Obaja sme veriaci, chodili spolu par rokov, skusili spolu byvanie, vydiskutovali sme si nejake zakladne veci ohladom buducnosti, pristupov vo vychove teoretickych deti a tak, potom prisla svadba, z lasky, lubili sme sa a myslim ze sa stale ludime.. Jasne nejake drobne hadky boli aj predtym, ale akonahle prislo ocakavane a planovane dieta, akoby udrel hrom... Strasne sa hadame, nemame zhodu v nazoroch na vychovu (dieta ma uz 2,5r), oboch vytacaju hluposti, vieme to dohnat az do takych extremov, ze sa par dni vobec nebavime, a dieta ma doma ticho, raz sa hra somnou, raz s otcom.. Uplne sme ako rozvedeni rodicia, co ziju len vedla seba. Ano vydiskutovali sme si to xy krat, ospravedlnili sme sa jeden druhemu milion krat, potom je to chvilu fajn ale zatym zas, bud on alebo ja vybuchneme a sme spat.
Strasne velmi si to vsimam aj tu, aj v okoli, ze po narodeni dietata idu vztahy rodicov do zahuby, nech ludia klamu ako chcu, ale potom z nich vypadne ze su s tym druhym uz len kvoli dietatu, ze aby nerozbili rodinu, aby dieta/deti mali kompletnu rodinu... Preco to tak je? Preco ked je dieta taky "uzasny dar", prinasa so sebou aj toto? Lebo viem ze je kvoli nemu, kvoli situaciam, ktore keby dieta nebolo, tak by proste neboli. A je to aj kvoli tomu, ze kazdy od rodinneho zivota asi cakal nieco ine, a mal inu predstavu.. Ako keby nebola samotna vychova a zodpovednost a starostlivost o to dieta dost narocna, este aj vztah to pokazi.. Preco?
Podľa mňa dieťa nemôže za to že jeho rodicia nevedia nájsť kompromis vo výchove a namiesto toho aby sa správali dospelo sa urážajú a nebavia sa spolu🤷♀️
Autorka no neviem či všade sa menia vzťahy. My mame synceka ma rok a pol a odkedy ho mame, tak sa nehadame už vôbec lebo vieme, že nám nič a nijaká hádka za to nestojí. Synček sa narodil a ltt sme obidvaja prežili. Čiže sa pokus aj ty keď ťa niekedy niečo naštve, tak buď rada, ako žiješ, že ste zdravi a skús zachovať pokoj.
Nechcem ta urazit..ale to,ze sa pohadate a potom sa spolu nebavite,to nema nic spolocne s dietatom,a ze sa to zmenilo kvoli dietatu..tak isto by to bolo,keby ste dieta nemali a pohadali by ste sa na niecom inom..
Ono,dieta je zaberak,starostlivost on je zaberak,ak mas "narocne" dieta,tak duplom...proste,ak fungujete obaja ako plnohodnotni rodicia,tak ste obaja casto unaveni,obcas frustrovani,casto davate seba nabok a uprednostnite dieta..takisto svoj vztah posuvate nabok,a cas,ktory by ste inak venovali svojmu vztahu,venujete dietatu,domacnosti,sami sebe..co ako,ano,je potrebne..ale je potrebne najst cas aj pre manzela a budovat vztah s manzelom...pises,ze dieta ma 2.5,uz ste niekde niekedy boli bez neho? Na rande alebo tak?
A dalsia vec,naucte sa spolu normalne komunikovat..nie pohadat sa a potom sa spolu nebavit,lebo sa vam to veeeeelmi rychlo vypomsti,a dieta zacne robit to iste..
Miska vah u chlapov -
Co mi dieta vzalo a co mi dalo
Co mu vzalo vie jasne a presne definiovat - prachy, milenku mu vymenilo za maminu, spanok, klud, a odsunulo ho do pozicie straj sa alebo vypadni.
Druha miska vah u chlapov nema nic jasne uchopitelne a konkretne definovane - detsky usmev, uzasna radost - lyricke blaboty ktorym nikto nerozumie
Vahy su v nerovnovhe a prebuvlava to na povrch a kazda hovadina je ventilcek
Citi sa podvedeny situaciou ked mu kazdy non stop cely zivot tlacil do hlavy ze ke to bude uzasne a musi to byt lebo zivot bez decka je sodoma gomora. A zistil ze to az take terno nieje
Však sama si napísala, že sú to hlúposti, na čom sa hádate. Tak načo je to dobré? Podľa môjho názoru je to nepochopenie svojich rodičovských úloh, keď sa hádate na veciach ohľadne dieťaťa. Asi by som si skúsila nájsť literatúru o tom a spoločne si to pre dobro dieťaťa skúsiť s partnerom prebrať.
Toto je o vás dvoch. Niečo si prehliadla. Nikto sa tak brutálne nemení. Všade sa to nestáva kvôli deťom.
sex ako? veľmi podstatná info keď sú muži "podráždení"
@zuzanka.zuzu uz pred dietaton max raz do mesiaca, resp isro menej ako priemer. Po dietati horsie, raz za 2-3 mesiace..
Ja som sa po porodoch 2 deti dost zmenila, stala som sa asertivnejsou, viac si sama seba vazim a teda uz si nenecham srat na hlavu ani od manzela, ktory doteraz velmi rad vyuzival, ze som na vsetko povedala ano. A zaroven sa citim ako keby len mne sa zivot radikalne zmenil a citim sa ako vo vazeni, kde on si stale moze robit co chce. A kedze je on rypavy typ a ja sa uz nedam, tak dost casto vybuchnem. On to da vzdy za vinu mne, ja jemu, ze zacal rypat. Toto je gro vsetkych nasich hadok.
Plus unava, stereotyp, prestimulovanost…
Ale lubime sa, musime to vydrzat dokym deti nebudu samostatnejsie. O to ide. Prebojovat sa tymto
lebo clovek v kritickych, narocnych a dlhodobo vycerpavajucich obdobiach, akym je napr rodicovstvo, ide na autopiloa, t.j. vzorce prevzate z rodiny, casto nevedome...to, ze ste veriaci, nema s nicim nic...
Tak ono obdobie po narodení dieťaťa je väčšinou náročné pre ženu aj pre muža. Hlavne veľa ľudí má nereálne očakávania, myslia si, že dieťa sa celý deň usmieva a väčšinu dňa prespí. Potom príde realita a sú v keli. Žena unavená po pôrode, ubolena, muž nervózny. Potom sa pohádajú pre nejakú úplnú blbosť a už to ide. Ako u nás tiež bola taká náročná fáza, no našťastie to netrvalo až tak dlho ako u vás. Treba si urobiť čas na seba, dieťa máte už dosť veľké, dať ho starým rodičom alebo opatrovateľke a šup na rande.
A máte čas byt aj sami bez dieťaťa aspoň chvíľu si sadnúť porozprávať sa alebo ísť na chvíľku sa prejsť aké naozaj sami vermi pomôže to alebo keď je toho veľa ísť na predĺžený víkend len vy dvaja vermi pomáha to vlastná skúsenosť a to mám päť deti tri sú už z domu ale mám doma dve z toho najmladšia je autistka takže musíme aj my rodičia občas vypnúť
Tak nemusi to vztah len pokazit, moze ho to aj prehlbit. Je to proste nova situacia v zivote a ludia mozu mat ine reakcie, alebo sa im uplne zmeni pohlad na niektore veci. Je to navyse aj situacia zatazova, v strese alebo vycerpani su ludia ini, maju nizsiu toleranciu.
A rozpravate sa niekedy aj tak normalne, ked je klud, ze co kto citi? Postazujete sa na unavu, frustraciu, nedostatok casu pre seba? Snazite sa jeden druhemu vyjst v ustrety? Ono prave tak sa moze ten vztah prehlbit podla mna, ze sa partneri v tej zatazi o seba zaujimaju, snazia sa nejako zohladnit potreby toho druheho, zdielaju pocity, vidia, ze ten druhy ich v tom nenechava samych, ze su v tom spolu.
Nie dieta je problem,ale vy. Neuraz sa,ale dieta za nic nemoze. Ste dospeli ludi,ktori ako hovoris,zijete uz dlho spolu,poznate svoje pozitivne aj negativne stranky,co koho vytaca,co koho bavi,co sa komu nechce robit...tak skuste na tom zapracovat. Urc si co je pre teba podstatne vo vychove,v starostlivosti o domacnost,vo vztahu to iste nech urobi tvoj manzel a skuste najst nejaky kompromis. Napriklad ked niekto trva na tom aby dieta nejedlo sladkosti tak nech mu ich ten druhy nedava. A zas nabuduce nech druhy ustupi atd. Neda sa takisto denne hadat o kazdu pohodenu ponozku pri posteli,o kazde zle minute euro,proste urcite nepodstatnosti treba prehliadat vo vztahu. Mne sa osvedcila aj jedna mudra rada - necakat,ze ten druhy bude vediet za co som urazena,povedat mu hneva ma ked xyz, ale nedavat pri tom partnerovi privlastky ze je taky alebo onaky. Proste hovorit mna hneva, ja by som chcela, bolo by dobre keby si urobil... Lebo teda ked povies partnerovi,ze je trebarz egoisticky tak sa hned urazi. Ale ked mu povies ze chces aby sa ti viac venovat,to je hned ina rec. Toto vsetko nepisem v zlom,skor moje postrehy,ktore nam pomahaju
Neviem, nam sa vztah nezmenil nejak extremne a tiez sme veriaci, pred svadbou sme spolu ani nebyvali. Isli sme do toho nejak nadivoko. Mame 4 deti. A kricime, dost a vela. Ja viac. Deti vrestia. A tak. Ale my dvaja sa nehadame. Akoze vymena nazorov je. Aj sa zdujem obcas, obcas on. Ale to je skor take, ze nechce sa nam hadat o prkotinach, tak ostaneme ticho a potom sa bavime o neutralnych veciach.
Ale sex raz za 2-3 mesiace? Zena! Ty nepoznas paky na chlapa? 🤪. Ja uz viem, ked steka ako pes, kolka bije. Na seba si musite najst proste cas. Mate jedno pomerne velke dieta, co je na tom zlozite? O lasku sa treba starat a teda o to emocionalne, ako aj fyzicke. To samo nebude fungovat. Zameriavate sa na dieta, ale v prvom rade, Vy dvaja musite byt team, a dieta sa prida k peknemu zitiu. A nepoznas take, nech slnko nezapada nad Vasim hnevom. Teda kazdy vecer sa udobrit. Neist spat rozvadeni. Toto si stale pripominam.
U nás sa vzťah nejako nezmenil a ak ano, tak jedine k lepšiemu. Podla mňa vy ste ti mali na dve veci už pred dieťaťom.
Vzťahy sa menia kazdou novou a narocnou situaciou-vazna choroba jedneho partnera, manzelstvo, narodenie dietata, choroba dietata, smrť, zmena zamestnania, vypoved....kazda tato situácia dokaze zamavat so vztahom...ale pri detoch je to o to narocnejsie, ze sa to stale vyvíja, unava a pod...u nas zamavalo so vztahom druhe dieta, ale tiez to chcelo len cas, kym sme si vznikli obaja na novu situáciu. A samozrejme, za sa obcas pochytime, on si povie co chce, ja si poviem...ale nerozpravat sa navzajom mne osobne vydrzalo max od večera do rána alebo kym neprišiel z roboty...lebo sama viem, ze to co sme sa pochytili alebo jeho poznamky si nesmiem pripúšťať k srdcu, su blbosti a potom sa zbytocne hnevat mi za to nestoji...
Mame 3 deti a áno po každom sa vztah menil. Po 3. to bolo veľmi zle, pomaly na rozvod. Ale tak neviem časom sme to nejako opravili, deti trošku vyrastli, my mame na seba viac času a samozrejme aj sex sme spravidelnili (človek by neveril akú má sex v tomto moc). A dnes je to zas už pohoda, samozrejme občas sa pohadame, ale tak neberieme hádky osobne a žiadne uražanie sa. Možno aj toto je váš problém, že sa dokážete hnevať dlho, to sa potom ťažko udržuje laskyplny vzťah.
Možno máte zlé rozdelené úlohy, u nás to bolo tak, že manžel zarábal a ja som bola na materskej, ja som sa nestarala do jeho práce a on do mojej, to znamená, že neriešil nikdy čo majú deti oblečené, bola a je to moja starosť doteraz aj učenie, varenie atď. Teraz, keď sú chalani starší 16 a 13 rokov sa skôr chytíme na tom, že ja som taká benevolentnejšia, viac dovolím, manžel by radšej bol prísnejší. A čo sa týka tichej domácnosti, tak sme sa nebavili max. 2 hodiny, ale to je asi o povahe. A to nám aj naše deti nedovolia, aby sme sa hnevali. A mimochodom sme spolu 24/7 už asi 10rokov.
@hederamonstera tak pod toto by som sa mohla podpisat. Do bodky, presne
Tento tvoj príspevok by si mali prečítať všetky dievčatá ktoré pri krachujucom vzťahu si povedia : "ved dieta to zachrani"
Co sa týka tvojho príspevku tak po narodení dieťaťa vzťah prejde turbulentnou zmenou. To je holý fakt. A my s manželom, ktorý sa po narodení nášho dieťaťa zmenil na laktacnu poradkyňu a dokonca aj pediatra sme to mali rovnaké 😂 aj teraz sa občas pohadame hlavne co sa týka oblečenia. Minule sa ma pýtal ci je nutne dávať mu aj mikinu tak som si vzala syna do izby, vyzliekla ho do plienky a poslala ho za otcom ci je toto adekvátne oblečenie do aktuálneho pocasia😂