Prečo ste také háklivé na slovo "decko"? 😀 Aj ja mám jedno decko a vôbec sa nevzrušujem nad tým slovom. Sama svoje decko nazývam "deckom". A milujem moje decko viac ako seba samú.
Ja to na svoje tiez poviem kludne “toto moje decko zase …” ale na cudzie by som to nepovedala pred mamou/mame, ani len kamaratke, to zasa chapem, ze to moze vadit a nepride mi to az take precitlivene 🙂
načo si dala anonymnú tému, keď vieme, že si @maciatkolulu. Písali sme si v inej téme a tam som ti to napísala, sranda, aká si priehľadná.
Slovo decko má rovnaké zafarbenie ako slovo mater. Iste, ak vlastné dieťa nazveš takto s istou dávkou sarkazmu, pričom stále je medzi vami dobrý vzťah, tak sa nič nedeje, je to váš štýl humoru. Ak tak nazveš cudzie dieťa, má to veľmi nepríjemný podtón, ktorý vyjadruje tvoj negatívny postoj. Ľudia prestali čítať a zjavne im preto uniká hlbšie pochopenie jazyka.
Ja má mám 2 decká, niekedy aj detiská. Ja slovo decko vnímam ako normalne oslovenie
@martul máš tam bodku pre ktorú si to označená neprečíta 😁 nemyslím, že zrovna ona by bola taká precitlivená podľa jej komentarov v diskusiách
@annm81 ja som sa s týmto "zafarbením" nestretla čo sa týka detí
Slovník súčasného slovenského jazyka A – G, H – L, M – N, O – Pn z r. 2006, 2011, 2015, 2021.
decko1 -ka deciek s. 1. hovor. ▶ nedospelý človek od narodenia po pubertu; človek nachádzajúci sa v období detstva, dieťa: neposedné, nerozumné, rozmaznané, živé d.;
iné to je v spojitosti s dospelými:
ten istý slovník
◘ fraz. ako [malé] decko [plakať, tešiť sa] veľmi; to vie aj malé decko to dokáže, vie každý; už nie je [sopľavé] decko je dospelý; veľké decko o dospelom človeku s detinským správaním; vyzerá ako decko mlado
Ja osobne nie som ani náhodou háklivá ak tak niekto nazve moje dieťa. Podľa mňa je úplne normálne zakričať na deti napríklad "decká, poďte sa najesť" a bežne počujem ľudí používať to.
Decko používam úplne bežne a nevidím na tom nič hrozné.
Podľa mňa "decko" a "decká" môže mať úplne iné citové zafarbenie. "Decko" niekto môže vnímať negatívne, ale slovo "decká" hádam nikto negatívne nevníma.
Dievčatá, nemá zmysel sa tu hádať a dávať citáty zo slovníka. Každý vie, čo znamená slovo "decko". Tu nejde o to, čo to znamená, ale ako to kto vníma. Spomínam si na diskusiu o slove "mamka". V jednej časti Slovenska priam najkrajšie pomenovanie matky, inde najväčšia urážka.
Mne osobne sa slovo "decko" nepáči, tak isto ani slovo "mater", či "matka". Zato "mamka" úplne v pohode.
@biba_18 Samozrejme, že kontext je dôležitý. Preto, keď sa s kamoškou budete smiať a ty povieš "to tvoje decko je riadny výmyselník" tak to asi nebude brať nijako v zlom, lebo to vyjadruje skôr nejaké šibalstvo. Ibaže slovám dávajú význam ľudia a slovo decko drvivá väčšina ľudí používa v negatívnom význame. Asi nepovieš dieťaťu v horúčkach v nemocnici "decko moje, neboj všetko bude v poriadku". Ani na úrade nepoužiješ "mám jedno 5ročné decko" . Keď hovoríš o cudzích deťoch, tak použiješ neutrálne slovo dieťa, pokiaľ nechceš vyjadriť nejakú silnejšiu emóciu. Decko je silno citovo podfarbené. Áno, dá sa použiť aj v neurážlivom význame, ale znova v tom bude nejaká emócia, hoci pozitívne ladená. Podobne ako napr. s väčšinou pozitívne zafarbeným slovom dieťatko- môžeš povedať "máš krásne dieťatko" alebo "to tvoje dieťatko by si malo dať pozor na to, čo vypustí z huby".
Aj z toho slovníka mi vychádza negatívne zafarbenie. Na svoje deti ako uznáš za vhodné, ale nečakaj, že ostatní to slovo budú vnímať rovnako ako ty.
Samozrejme, ak ťa poznám a viem, že to je u teba neutrálne slovo, tak sa nad tým nebudem posastavovať.
@martul prosím? 🤣🤣🤣Toto snáď nie🤣🤣🤣 ale som sa bohovsky zasmiala,vážne . Asi Ivanka píšem decko ,ale dobre no. Ale ja to tiež používam normálne,decko moje a aj známe,neberiem to hanlivo. Ale teraz si spravila pekný deň a seba strápnila🤣🤣🤣💪
@miskakyska prečítala a dobre sa zabavila🤣🤣🤣🤣. Ja inak nezakladam témy vôbec,ale vooobec nevadí, asi potrebujem riešiť ,či je decko hanlivé,či sú matere precitlivele🤣🤣🤣,ja fakt nemôžem 🤣🤣🤣🤣a že ženy sú slepice,noooo,urážajú tie úbohé zveri...zveri sa môže používať???? Či len zvieratka?
@martul
Iste, ak natrafím na maminu, ktorej výraz decko prekáža, môžem ňou pohrdnúť a nazvať ju precitlivelou. Veď je to úplne normálny výraz, nemá čo vyšilovať, hádam mám slobodu vyjadrovať sa ako chcem, nič zlé tým nerobím, nikomu nechcem ublížiť.
Alebo ju môžem rešpektovať a v jej prítomnosti to slovo nepoužívať. Neubudne zo mňa a tá mamina bude mať so mnou príjemnejšiu komunikáciu.
Každý má právo vybrať si to, čo je jeho srdcu bližšie. Nikto však nemá právo vnucovať druhému, ako má jeho slová chápať a ako sa má pri nich cítiť. Verím, že na to je každý dostatočne kompetentný aj sám.
@martul keď už vieme, že
@maciatkolulu to nie je,chcelo by to nejaké ospravedlnenie.. to už taká sranda nebude, však?
Decko je úplné normálne slovo. Horšie by bolo napríklad parchant. Náš farár asi ešte ani nepoužil slovo dieťa, vždy hovorí decko. Napríklad Ježiš bol Mariine jedine decko. :D No znie to tak šťavnato, tak fajne... jak keď po 60 rokoch manželstva nazveš manželku "moja stará" :D
Na slovo dieťa nie je alergický nik. Prečo asi? No lebo nemá nikdy hanlivý podtón.
Môžeme sa tu vysmievať citlivým mamám, ale niekto je jemnocitný a niekto má hrubšiu kožu.
Keď niekto napíše "ja si ti o decko starať nebudem" znie inak ako "ja sa ti o dieťa starať nebudem". Kto necíti rozdiel v tom ako to vyznieva, ten nikdy nepochopí rozdiel. Potom je ale táto diskusia zas len na rozprídenie debaty.
Tiez to pouzivam 🤷♀️🤣🙈 aj ucitelky v skolke sa smiali, ked som na starsieho zakricala:”decko pusu si mi nedal” 🤣🤣🤣🤣
Nikdy som to nemyslela hanlivo