Pracujúce ženy

1. sep 2024

Ahojte mamicky.
Mame s muzom dneska taku debatu tak som sa chcela popytat ako to robia ine rodiny.
Manzel zmenil pracu a momentalne 2-3 dni v tyzdni je odcestovany. Ja mam tym padom na starost 2 deti - skolkar, skolak. Rano rozvoz deti o 6:00, 6:20 cca vyrazam od nas z mesta do druheho mesta do prace. Tam som o 7:00 najskor, cize odchadzam o 15:30 z prace, 16:00 berem deti z institucii a ideme domov alebo na kruzky. Deti su prve v skole/skolke a medzi poslednymi odchadzaju, to ma mrzi najviac 😔 A muz sa ma pytal ako to robia ine rodiny. A ja vlastne neviem, lebo nikoho v rovnakej situacii v okoli nemam.
Mate to niekto podobne?

anjelicek26
1. sep 2024

Ja som kým boli deti v skolke nerobila full tíme.. 20h kým boli v jasliach, potom 30h keď boli v skolke, potom 32,35.. ako to vychadzalo.. našťastie to môj zamestnavatel umoznoval. A to ich muž ráno vozil často keď sa mu dalo.. ale vyberanie a kruzky by inak boli nezlucitelne s full tíme pracou.. odkedy chodia do školy a normane funguju ak treba autobusom,prestal byť problém s full tíme pracou...nemáme tu babky tety nikoho...

nika23t
1. sep 2024

Kým 2-3 dní v týždni je preč, to sa ešte dá, aj keď verím, ze je to tazke. Mam dve kamošky, ktoré maju mensie deti (škôlka a 1.stupen)a mužov preč a tie nepracujú. Vraj by to nezvládali, celá domácnosť aj deti. A my sme doma obaja, myslím ze pracujeme tu a aj tak mam pocit, ze to ledva dávame niekedy.

nikha2809
1. sep 2024

Ja robím na skrátený 6h.Muz má flex.prac.dobu, je len pár dní v mesiaci, kedy príde o cca 17, plus máme svokru pár domov od nás, ktorá je ochotná a keď sa nám nedá, zoberie ich z ms a zs

h2
1. sep 2024

A keď manžel nie je odcestovaný, berie deti aspoň vtedy on?
U nás je to tak (alebo skôr bolo, lebo syn už je veľký), že ráno mal na starosti muž, popoludnie ja. Vlastne aj teraz, keď už syn chodí dávno do školy sám, tak raňajky a desiatu mu robí na 90% môj muž.

michaela329
1. sep 2024

Úplne rovnako... normálny režim priemernej rodiny 🤷

martinka13
1. sep 2024

Toto musí byť veľmi náročné. Našťastie len 2-3 dni v týždni. Ale teda máte to zložité.

timilv
1. sep 2024

@autorka my sme si s mužom presne pre toto nastavili pracovnú dobu tak aby tam neboli deti skoro a neskončili posledné. keď som bola full time v kancelárii, tak ja som nosila deti ráno. Z domu sme chodili okolo siedmej, ja to mám do práce autom asi 7 minút a deti majú školu, škôlku hneď vedľa mojej práce. 7:30 som bola v kancelárii a o 16:00 som končila. Poobede zasa muž končí okolo druhej(chodí do práce ráno na šiestu), tak ich zo školy/ škôlky vyzdvihne on.
Ale poznám veľa prípadov, kedy sa nedá dohodnúť/ upraviť pracovná doba a deti sú buď tak v škole/ škôlke ako vaše, alebo majú maminy skrátený úväzok na 6 hodín

tiezjedna
1. sep 2024

keď nastupoval prostredný na ZŠ zostala som doma👍 Ale finančne sme to mali dostatočne pokryté. Bolo to predovšetkým moje rozhodnutie, ktoré ale vo finále ocenil hlavne manžel🙂

fairyy
1. sep 2024

kedze som bola slobodna matka ...resp v rozvodovom.konani, tak som sa striedala s mamickami v skolke, kamoskami, babkami, susedkami... neskor ked som.mala uz druheho manzela sa striedal so mnou on jeden dva dni v tyzdni ked mohol a zvysne dni ostali ako popisujem vyssie ...vzdy som.nasla niekoho kto chodil skor vybral mi dceru a zobral na ihrisko ci niekam dovnutra kym som prisla z prace, aby nesedela v skolke ci v druzine posledna a ja som najcastejsie naspat vypomohla autom... vela zien nesoferuje co mne hralo do karat lebo ja som im urobila sofera na nakupy ci lekar a tak podobne, pripadne som postrazila dieta cez vikend, ked mali nieco

autor
1. sep 2024

@h2 ked je manzel doma tak on vodi rano (chodia az na 8) a ja chodim na 6 do prace takze uz okolo 15:00 sme vsetci doma. Takto to bolo perfektne.

autor
1. sep 2024

@anjelicek26 skrateny uvazok by bolo riesenie. Chcem to teraz nadhodit sefke. Ale myslim, ze bude proti, lebo mame moc prace. Ale tak asi to bude o jej volbe bud mi skrati uvazok alebo odidem. Mne sa takto fungovat dlhodobo neda.

petamich
1. sep 2024

Ja som 1-2 dni sluzobne prec, nestiham zaniest ani vyzdvihnut, nastastie mame obaja flexibilnu pracovnu dobu, takze muz tie dva dni bud nadpracuje dalsie dva dni v tyzdni, ked vyzdvihujem ja (on rano zanasa) alebo este hodku dorobime vecer, ked dieta zaspi. Kazdopadne v praxi vlastne dva dni pracuje dlhsie jeden a dva dni druhy, aby nam sedeli hodiny a zaroven maly bol v skolke povedzme 7:45-16:15 max.

U nas robit od 6:00 uplne nema zmysel, lebo ludia s ktorymi spolupracujeme a meetingy, ktore sa planuju su skor v case 9-16-17

h2
1. sep 2024

Skús šéfke navrhnúť, keď by ti neschválila skrátený úväzok, že budeš v tie dni, keď je manžel preč, chodiť z práce skôr a v tie dni, keď je doma, si to potom vynahradíš.

autor
1. sep 2024

@nika23t akoze ano, mohla by som byt doma. Ale ja zase nechcem zahodit svoju karieru kvoli muzovi.

viestta
1. sep 2024

mas(te) to este celkom dobre oproti nohym inym rodinam, kde matka nema takuto relativne velmi vyhodnu pracovnu dobu a muz chodi povedzme na smeny

autor
1. sep 2024

@michaela329 asi zijem na marse lebo u nas fakt takmer nikto tak skoro ani neskoro tam deti nema.

anavianavi
1. sep 2024

my to mame podobne, len ja pracujem 3-4 dni z domu. zato nerobim do 15.30 ale od vidim do nevidim, akurat to mam viac flexibilne, ale nadcasov mam plno. vsetko ma vyhody aj nevyhody. nase deti su v instituciach od 7.30 do 16.30 a idu medzi prvymi.

michaela329
1. sep 2024

Ja robím v tej inštitúcii a naozaj sa neboj, nie ste divní. Robíte najlepšie ako viete.

quaxi
1. sep 2024

Môj manžel robil 10-12h denne, ráno vozil deti on lebo chodil do práce až na 8:30-9:00, takže chodili až medzi poslednými. Len potom večer ho vlastne ani nevideli. Ja som išla skoro ráno do práce a brala deti cestou domov, niekedy pomohli aj babičky a jeden rok som platila raz týždenne mladú 16r babu (kamoskina rodina) aby mi brala dcéru na krúžok lebo bolo treba ísť už o 13:00 a to sa nijako ináč nedalo stihnúť. Veľmi skoro som naučila deti chodiť samé, našťastie v Bratislave je dobrá MHD tak sa to dá bez problémov. V práci mám niekoľko kolegýň čo majú chlapov dlho v práci a musia teda rozvážať deti samé - všetky si dali 70-80% úväzok aby to stíhali a dosť veľa to kombinujú s homeofficom.

autor
1. sep 2024

@h2 skor ako o 6? To tam nebude ani vratnicka. 😂 mne to, ze budem vynahradzat pracu nic neriesi. Dostanem sa do bodu, ze bud budem sama s detmi a ked bude muz doma budem trcat do noci v praci.

anjelicek26
1. sep 2024

Normálne to zo šéfkou preber,osobná pohoda je dôležitá. Ze budeš chodiť vypluta unavená a stále pozerať na hodinky,že už musíš ísť nikomu nepomôže. Je to docasne riesenie,kym deti chlp podrastu.

ninusa221
1. sep 2024

Niektoré ženy majú mužov aj 3 týždne v zahraničí a nerobia od 7:00 do 15:30 ale od 6:00 do 18:00 a aj nočné. Takze toto mi nepríde vôbec ako daka veľká tragédia.

zafir01
1. sep 2024

Myslím ,že nás bude asi väčšina. Ja mám dva čiastočné úväzky + jedna práca z domu ktorá mi zaberie max 5 hod pri Pc mesačne , tri deti vo veku 13, 7 a 2,5 roka a muž 4 dní v týždni preč .
Syn bude teraz prvak . Tiež bude v družine do 16.00 .tak ako býval v škôlke
Najmladšia s opatrovateľkou ,alebo občas u môjho tata , prípadne s manželom v čase ,keď bude doma z práce ..
Najstarší máva dva razy do týždňa tréningy a zo školu v tie dva dni príde až o pol 8 večer .
Proste latame to operatívne , a cez víkendy a prázdniny sa snažíme byť spolu čo najviac a mať s deťmi čo najrozmanitejšie zážitky

catherinah
1. sep 2024

@ninusa221 a ako to robia s deťmi? Lebo bez pomoci niekoho ďalšieho je to nemožné

catherinah
1. sep 2024

Ja som tiež prvá, našu otvárajú až 6.30, čakám pred dverami kým otvoria. Pre dieťa idem 15.30

sella38
1. sep 2024

Pokial by to bolo co i len trochu mozne, skratila by som si uvazok alebo hladala inu, vyhodnejsiu pracu. Ano, prijem je dolezity, ale deti rastu rychlo, zivot uteka a mne by svedomie nedalo, ze su vacsinu dna s cudzimi ludmi.

suzie.h
1. sep 2024

U nas je to vlastne velmi podobne, len v opacnom garde - muz robi 7-15:30 po-pia, ja 8-20 tak 3-4 dni v tyzdni - v dni, ked sme v praci obaja, su nasi chalani v skolke a skole pred 7 a odchadzaju po 16, lebo skor to manzel nestiha, ked mam volno, chodim s nimi na 8 a okolo 15 pridem po nich. Hold, nic s tym nenarobime, menit pracu kvoli tomu nemienime, je tam par deti, ktore su tam tak skoro a neskoro odchadzaju, nastastie nam to skolka aj druzina takto umoznuje a deti su s tym relativne ok, chapu, ze pracovat musime.

araavdva
1. sep 2024

Úplne normálne to stíham. Kým bola v škôlke tak áno bola tam prvá už o 6.00 otvárala s učiteľkou škôlku. Odchádzala medzi poslednými. Potom samozrejme krúžky a podobne. Teraz je v škole je tam medzi prvými niekedy prvá, odchádza tiež medzi poslednými a keď náhodou prídem skôr ešte je urazená, že tam chcela ostať lebo majú niečo rozohrané. Zo školy ideme na krúžky a potom domov úlohy. Domácnosť riešim večer a v noci keď spí.
Nepríde mi, že by jej to ublížilo.

autor
1. sep 2024

@ninusa221 tak tieto zeny maju asi casovrat, inak neviem ako by niekto pracujuci od 6 do 18 mohol stihnut vodit decko na 6:05 a brat 16:30 (tak je u nas otvorena skolka)

ninusa221
1. sep 2024

@catherinah starý rodičia napr.