Práca verzus dieťa

7. mar 2022

Ahojte..s priatelom sa snazime o mimi..ale dostala som pred 2 mesiacmi svoju vysnenu prácu, na velmi dobrom poste, praca ma velmi baví, dostala som samostatmu kancelariu a uzasny plat, nidy som na vyplate nevidela 4 cisla, je to pre mna nove. teraz sa mi bude koncit skusobna doba a nasledne sa mi predlzuje zmluva na 2 roky a potom dostanem na dobu neurcitu. Mam v sebe obrovsky konflikt. Otehotniet a stratit tuto pracu alebo pockat kym dostanem na dobu neurcitu. Ak by som otehotnela skor, nepredlzia mi zmluvu, po materskej sa nebudem mat kde vratit, znova mozem zacinat od nuly. Zaroven tuzim aj po dieťatku... mam 32 rokov a este nemam ani jedno dieta. Priatel je na tom tak, ze ked sa podari bude rad ale taktiez ma podporuje aj v praci. S veducou mame kamaratsky vztah, tykáme si a rozpravame sa ked je cas..aj ked zo srandy ale ked pride rec na deti, tak mi hovori aby som este pockala.. Ja neviem co mam robit, ci zas cakat 2 roky alebo sa vzdat práce. co ak to uz nepojde potom? a co ak sa zadari a ja ostanem bez prace, co ak si uz takuto pracu neziskam? racionalne by bolo pockat, kym nedostanem zmluvu na dobu neurcitu ale tuzba po dietatku je tiez velmi silná. co by ste robili vy? boli ste v takejti situacii? ako ste to riesili, pocuvali ste na srdce alebo na rozum?

xiaomi_
7. mar 2022

ja by som pockala

diamond007
7. mar 2022

Hm...32? Počkáš dva roky plus tehotenstvo je 35 ak sa podarí hneď, zadalsie nevieš čo sa za dva roky zmení, Či personál či firma...
Ja by som nečakala. Bábätko nemusí byť hneď, samozrejme aj môže ale môže sa podariť aj o rok a zbytočne naťahovať čas potom v 35tke.
Najhorší scenár môže byt pre teba že ti nepredĺžia zmluvu ale predsa to sa dá dohodnúť. Buď vieš nastúpiť aj skôr a nie po 3rokoch alebo sa vysrať na takú prácu. Práca tá má živiť, ale nemáš byť jej otrokom. Oni ti povedia že počkaj počkaj na deti, ale čo ak budeš čakať toľko že to už nebude možné? Varianty sú všetky
Ja som rodinne založená, pre mňa je robota len robota.
Teraz by si mala skvelú materskú, rodicak a možno vieš robiť na skrátený úväzok alebo sčasti robiť z domu. Variant je viacero

elizabet173
7. mar 2022

určite by som počkala

poopsie
7. mar 2022

Znova by som počúvala svoje srdce. Práca je len práca, vždy nejaká bude... Ale rodina je viac

fiafia
7. mar 2022

Otázka je ako tá finančné ovplyvní,že o túto prácu by si prišla? Ak niesu otázka financie nečakala by som. Situácia vo firme, ľudia, ba i vedúca sa môžu ľahko zmeniť a na druhú stranu dieťa sa môže zadarit na šup ale môže to trvať i roky ☺️

surama
7. mar 2022

Dva roky su dlha doba. Vela sa toho moze zmenit..ved pozri..je kriza, clovek nevie, co bude zajtra. Uzivaj si pracu a popri tom sa snazte o dieta a ked da podari, tak vsetko ostatne sa tomu automaticky prisposobi. Mas 32 o 2 roky 34...cim dalej, tym menej budes okolo babatka vladat. A tak, ked budes na materskej, tak sa mozes doma ucit nove veci...dnes je uz trend pracovat z domu a tento trend bude pokracovat, takze kludne si po roku na materskej mozes najst novu pracu z domu.

mimimoje
7. mar 2022

Nečakala by som, ja som svojou druhou materskou totálne na niekoľko rokov stopla svoju kariéru napriek tomu, že som sa do práce po roku vrátila, ale nevadí mi to. Priority sa ti s dieťaťom výrazne zmenia, otočia a ak je kariéra to, čo budeš naďalej chcieť, tak si ťa to počká. Užívaj si teraz prácu, makaj na sebe, ak ostaneš tehotná, máš ďalších 8 mesiacov na prácu, tehotenským testom sa práca nestopne (aj keď na SK je to dosť obúbené tak urobiť, ísť na PN okamžite pri dvoch //)

dzina007
7. mar 2022

Zlata stredna cesta... ani sa nepokusajte cielene ani neodkladajte. Proste zite. Ak to pride tak prode ak nie nebudes mat vycitky ze si cakala s babom.

marca12
7. mar 2022

Necakala by som. Ak by boli s tebou spokojni, nie je mozne,ze sa najde pre teba miesto? A ak nie,rosina je najviac. Praca vzdy nejaka bude. Mas najvyssi cas riesit dieta

luccija
7. mar 2022

Nečakala by som, keď je všetko tak super miesto Ti nájdu.Po 2 m je všetko vždy ružové🙂

spadnutaslivka
7. mar 2022

ja by som sa snažila o dieťa. 1. nemáš záruku, že otehotnieš hneď, 2. práca vždy nejaká bude, 3. ak tam budú s tebou veeeľmi spokojní, v pohode si ťa tam nechajú. Hlavne sama musíš vedieť, čo ti je prednejšie.

andrejka1974
7. mar 2022

V tvojom veku určite by som nečakala,ak by si čakala ďalšie dva možno tri roky už by sa ti podariť nemuselo vždy sa nájde práca aj potom

autor
7. mar 2022

ďakujem kočky za vaše nazory.. bola otazka ci by ma to financne ovplyvnilo a to musim uznat ze hej..a dost. prerabame, kupili sme novy byt prave kvoli bábätku, uz rozmyslame kde bude mat postielku a kde sa bude hrat a vsetky tie scenare az ma to boli.. najviac sa mi paci myslienka nechat to na osud a uzivat si zivot. ale ked viete, ze to nie je take lahke..akonahle je nejaka sanca , ze by to mohlo vyjst, srdce sa zastavi ocakavanim na tie 2 ciarky. dnes som si vypocula story o mojej predchodkyni, ktoru zhodou okolnosti poznam. Pracovala tam, boli s nou spokojni, otehotnela. vratila sa po 9 mesiacoch a po pol roku znova neocakane otehotnela. ked som bola na pohovore bola tam aj ona a vid.. vzali mna a nie ju, ktora tam uz pracovala. Nie je to firma ale verejna sprava. presla zo statnej na verejnu a do statnej by som sa nevratila uz nikdy. platy su na smiech.po 4 rokoch v statnej som mala plat 609 eur. Tuto pracu som ani neviem ako dostala, nemam nikde znamosti, konexie, proste to bol zazrak ze ma vzali z tolkych uchadzacov. citim ze hazardujem so zivotom v jednom aj druhom smere. Ze hazardujem s dobrou pracou a financnym zazemim a hazardujem so skutocnostou ze starnem a dietatko mat bude velmi tazka zalezitost. musim si to asi nechat ulezat v hlave ale srdce pisti po rodine.

namornicka
7. mar 2022

Predchodkyna bola s tebou na pohovore? Ved jej mali drzat miesto.

spadnutaslivka
7. mar 2022

no veď uvidíš. Koľkí sa tu roky snažia a nič.

zuzanockamt
7. mar 2022

Autorka: Určite počkať. Vek je len číslo. Získaj dobu neurčitú, to sú len dva roky. V 34-35ke vôbec nie si na dieťa stará. Šetri, koľko sa dá, buduj si nové bývanie.

ailiba
7. mar 2022

No je to na tebe a tvojich prioritach. Ako velmi chces tuto pracu a velmi teraz tuzis po bábätku, evidentne az tak velmi nie, len nechces "zmeskat vlak". Ak he to tak, tak by som este asi pockala. 2 roky nie je tak vela a zacat sa snazit mozete uz po roku a pol.

h2
7. mar 2022

@zuzanockamt Vek NIE JE len číslo! Vek je pri snahe o dieťa veľmi významný faktor.
Autorka, vzhľadom k Tvojmu veku by som nečakala. Aj tak sa nemusí podariť hneď. Práca bola, aj bude. A aj lepšia, než tá, čo máš teraz. S nikto Ti nesľúbi, že Ti miesto podrží, keby si mala druhé, či tretie dieťa a bola na materskej roky.

zuzanockamt
7. mar 2022

@h2 áno,hovorí sa to, no neplatí automaticky, že po 35-ke neotehotnieš. Je veľa žien, čo problém nemajú. Ja na jej mieste by som čakala.

janetinka27
7. mar 2022

sefka urcite vie kolko mas rokov a ze v najblizsich rokoch je tu pravdepodobnost, ze si budes chciet zalozit rodinu.nikde nemas istotu,ze si ta potom nechaju.

bodkolienka81
7. mar 2022

Ked si sikovna, tu pracu si najdes aj po materskej. Ak je byt spolocny, mas nasetrene a vhodneho partnera, idealne manzela, nie je na co cakat..

zmrzlinka2021
7. mar 2022

Na tvojom mieste by som pockala.
Pises o priatelovi, tak mate aspon priestor prichystat svadbu a potom po dvoch rokoch ked budes na neurcito, mozete mat spolu babatko.
Fakt sa nemas kam ponahlat, dnes je standardom mat prve dieta v 35 a mnohe stihnu este aj dalsie dve

sasa1310
7. mar 2022

ja by som v tomto období dieťa neriešila. Počkala by som, ako sa toto obdobie (putin) nakoniec vyvinie.

andreatytler
7. mar 2022

Po vlastnych skusenostiach, by som poradila necakat a zacat sa pokusat o dieta... ani to uz nenechavaj na osud, kedze sa zda ze chces viac ako 1 dieta. Ta bolest a stres co som mala z marneho snazenia sa o dieta bola horsia ako akekolvek ine stradanie.
Predstav si 2 varianty svojej buducnosti:
1. Mas tuto skvelu pracu ale nemas dieta
2. Mas dieta ale nemas tuto skvelu pracu
Ktora by ta viac mrzela?

mimi3008
7. mar 2022

Urcite by som necakala. Tiez som to tak trochu riesila, ale za inych okolnosti, v porovnani s tebou o 8 rokov mebej som mala. Ked som skoncila VS, nastupila som do prace, mala som necelych 25 (6 rocna VS). Vedela som, ze po prvej zmluve na dobu urcitu, ktora bola len na rok, bude na 90% pokracovat zmluva na dobu neurcitu. Takze sme si povedali s manzelom, ze pockame, ze ved ked sa zacneme snazit, budem mat len 25-26 a ze keby som hned po skole otehotnela, ani by som narok na matersku nemala, lebo som nemala nic odpracovane. A hlavne som nechcela skoncit vysku a ani nezacat robit, lebo by som bola bez praxe a teoreticke vedomosti by uplne zapadli prachom. Lenze prisli zivotne okolnosti v blizkej rodine, ze sme sa nezacali snazit hned, ako sme planovali a potom sa nam nedarilo rok a stvrt...Porodila som ako takmer 29 rocna, teda od toho nastupu do prace presli este 4 roky miesto 2. Tym chcem povedat, ze aj ked si to clovek naplanuje, ze vtedy a vtedy...nemusi to ist vobec podla planu. O 2 roky budes mat 34, zalezi aj od toho, kolko deti chces stihnut. Praca vzdy bola a nejaka aj bude. Nemusi to byt v tvojom pripade, ze bud - alebo, ale aj moze a tak sa musis sama seba opytat, ak by si si mala vybrat, ci budes radsej bez deti a mat perfektnu pracu (aj to ti nikto v dnesnej dobe nezaruci, na ako dlho) alebo budes mat svoje krasne deticky a budes chodit do nejakej priemernej prace...ale to je len moj nazor, ako to vidim ja

takajedna
8. mar 2022

Nečakala by som. Tiež som mala skvelú prácu, až som sa hanbila, ak sa niekto sťažoval na svoju robotu, že ja sa mám tak fajn... Všetci na mňa čumeli, prečo dieťa, a to som mala "len" 26... Tehotenstvo všelijaké, pôrod dlhý a ťažký, šestonedelie pomlčím... 😁. Ale vieš čo? Ani na okamih by som nemenila, žiaden pracovný úsmev sa nevyrovná tomu, keď sa na mňa to malé usmeje, pritúli, povie mi mama... Žiaden. Peniaze boli, sú a budú, robiť bude naša generácia možno aj do 70-ky, ale zdravé deti máš šancu porodiť len krátky čas.

lienka.7
8. mar 2022

Nečakala by som, ale ani by som cielene netlačíla na pílu. Ono baby sa najviac podarí, keď tomu necháš volny priebeh 😉
Ani praca nie je všetko. Je len otazka ci je na tvojom hodnotovom rebríčku vyššie ako rodina.

tulipanicek
8. mar 2022

Ak by som pockala, tak ten prvy rok. Aby si mala lepsiu MD. Ale potom uz v tvojom veku nie. Lebo moze sa to podarit hned, ale moze sa vam nedarit a trvat to zopar rokov. Velmi dobre viem o com hovorim, som trosku z odboru co sa plodnosti tyka. Takze drzim prsty pri rozhodovani 🙂

sense
8. mar 2022

Počkala by som kým skončí skúšobná doba a potom to nechala na prírodu...

autor
9. mar 2022

Kočky ja chcem bábätko... zdravé, malé ružové bábo ktoré aa bude na nás podobať. život mám len jeden a práca bude vzdy. Ked som dokazala v zivote ziskat pracovne miesta, ktore ine podplacaju, z vlastnych sil a vedomosti, ziskam ich znova. musia si byt vedomí ze dieta chcem, museli ma tak.prijat ze si toho boli vedomí.