Práca/jasle/škôlka

leelu
7. nov 2022

Ahojte. Idem si sem po radu, možno usmernenie.
Vysvetlím situáciu - mám dve deti, aktuálne malý má 3 a pol roka a malá rok a pol, som na RD. Vyskytla sa mi pracovná príležitosť so začiatkom na budúci september. A teraz mám dilemu. V septembri plánujem dať malého do škôlky, chcem ho dať do súkromnej pre nadané deti, je veľmi šikovný, už teraz vie čítať a počítať jednoduché príklady a mnoho iných vecí, ale má slabé stránky ako sociálnu interakciu alebo mäkké zručnosti. Samozrejme závisí od toho, či prejde testami, ale ak aj nie, dám ho do bežnej škôlky, v tom problém nevidím. A teraz moja dilema.
Vyzerá to tak, že všetky udalosti sa udejú naraz v jeden deň - môj nástup po RD do novej práce, malý do škôlky, malá do jaslí.
1. Dať malého do nejakej súkromnej škôlky skôr, aj za cenu, že to bude iná, ako do ktorej nastúpi v septembri, aby sa adaptoval, lebo asi to s ním nebude úplne jednoduché. Ale zas môže prekvapiť.
2. Dať malú do jaslí od septembra alebo nájsť opatrovateľku domov, kým nebude mať tri rôčky a nastúpi do regulárnej škôlky? Malá je na mňa mimoriadne naviazaná, ale za rok to už môže byť úplne inak, toto nejak neriešim.
Mám dojem, že to bude príliš veľa zmien naraz, pokiaľ to budem všetko orientovať na ten september ......
Ďakujem za každú radu a názor, kľudne mi napíšte, ako by ste sa zariadili Vy v mojej situácii. A kľudne mi napíšte, s akou súkromnou škôlkou alebo jasličkami ste boli Vy, resp. Vaše deti spokojné. Podotýkam, že sa jedná o BA (preferujem Karlovku, Dúbravku, Lamač).

zooeynka
7. nov 2022

Mas to jedno...deti pridu do kolektivu a do 2-3 tyzdnov budu doma s chorobami a ty na ocr. V novej praci budu nadseni :/ Ako u kazdej mamicky.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkaseiner
7. nov 2022

Velmi skoro riesis... viem, ja som uplne ale uplne rovnaka...
Deti sa ti mozu uplne zmenit za takmer rok a situacia sa tiez moze uplne zmenit...
Pri starsom ti poviem, ze to pojde ako pojde... ci pojde do skolky pre nadane deti alebo do statnej, rano ho tam predpokladam zoberies. Adaptacia je vzdy trochu dlhsia, manzel vie byt po ruke keby cokolvek? Pripadne mamina, opatrovatelka...
Pri mensom dietati odporucam aj jasle a v pripade ze do jasli neide, tak opatrovatelka... pretoze len tipujem ze jasle su rovnako ako skolka - stret s bacilmi a virusmi bude podobny a dieta ti bude v konecnom dosledku sediet doma a vtedy mozno ta opatrovatelka by bola fajn (ale neberiem to ze sa potrebuje adaptovat na choroby...toto urcite pomaha z dlhodobejsieho hladiska).
Kazdopadne klud, tiez som pri niekolkomesacnom riesila ako si bude odsavat mlieko, ako by co najskor mohla jest normalnu stravu, ako opatrovatelka, no a na poslednu chvilu sa mi to cele zrutilo (padla opatrovatelka, cize som si chcela odlozit pracu na neskor, ale ukecal ma sef a potom som rok pracovala z domu - a to som mala uz oplakanu opatrovatelku a videla som sa hadam aj vyhodena z roboty).
Drzim palce, hlavne si ten takmer rok uzi. Venuj sa vela detom ale skus sa aj odosobnit a napr. ich naucit na opatrovatelku (na kratke etapy idealne nech to nie je nutene). Drzim palce. Pri krpcoch som isla do prace velmi skoro, pri dcere vo veku 6 mesiacov a pri synovi 7 mesiacov, cize ciastocne chapem v com si.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
leelu
autor
7. nov 2022

@zooeynka toto bola taká z tých menej konštruktívnych odpovedí 🙂 s chorobnosťou rátam, práve týmito opatreniami chcem predísť tomu, aby nastúpili do kolektívu naraz a začala tá chorobnosť naraz. Toto sa však ťažko predikuje, môžu a nemusia byť zvýšene chorí, ťažko povedať. Zamestnávateľ je stotožnený s vekom detí a chápe, že prvý rok budú deti náchylnejšie na choroby. Nemám prácu, ktorá by sa dala robiť z domu, ale mám manžela, ktorý je úplne flexi v pracovnej dobe, takže pri chorých deťoch sa vieme striedať - ja do poobedia v práci, on do noci v práci. Žiaľ sme na deti úplne sami, preto sa snažím zorganizovať a optimalizovať veci včas, aj keď mi je jasné, že množstvo vecí sa bude riešiť za pochodu.

leelu
autor
7. nov 2022

@elizabet173 ďakujem za odpoveď, aj mne takéto riešenie pripadá ako najvhodnejšie

bodkolienka81
7. nov 2022

@leelu maleho dat do zariadenia, kde uz zostane, tie zmeny su pre deti narocne, nerobila by som mu "zbytocne" 2x stres, uz aj ten 1 nastup oplace :( a kludne aj skor - jar/leto.
A malu tiez v lete do jasli (deti/kolektiv, vzdy ucitelka k dispozicii, program, navarene..)
Na september by som si nechala len nastup do prace a moj pro-tip - ak je to mozne, zamestnat sa na ciastocny uvazok (na nezaplatenie).

majkaaa318
27. aug 2023

@leelu ahoj, natrafila som na tvoju staršiu diskusiu a veľmi by ma zaujímalo, ako si to nakoniec vyriešila. Ak môžeš aspoň v skratke napísať, budem vďačná. Tiež sa vraciam po RD do práce a rozmýšľam, ako to nastaviť.

leelu
autor
28. aug 2023

@majkaaa318 Ahoj
Zatial sme este na novy system nenabehli, zaciname 4.9 - ja nastupujem do novej prace a obe deti som dala naraz do sukromnej skolky, som s ich pristupom velmi spokojna, verim, ze aj deti budu 🤗

hanaxxx
28. jún 2024

@leelu mozem sa spytat do ktorej skolky si dala deti?

leelu
autor
30. jún 2024

@hanaxxx littleBIG na Dumbierskej a nemohla som urobit lepsie. Deti to tam od prveho momentu zboznuju, praca uciteliek je skutocne profesionalna a ja sa tesim, ze som dobre vybrala. Prvy dojem nesklamal.