Práca a koníčky popri deťoch

6. jan 2023

Zaujíma ma ako to máte vyriešené popri deťoch keď chcete aj niečo porobiť doma alebo venovať sa koníčkom? Máme dve malé deti(škôlkar a školák),ja pracujem na jednu smenu od 7 do 15,manžel na tri smeny.V praxi to vyzerá takto,ráno zanesiem deti do škôlky školy,idem do práce.Poobede pre ne,keď je manžel doma tak sa im venuje on.Zatial navarim upracem čo treba.Rozmyslam že cez týždeň asi prestanem variť,aby som si ušetrila cas.Deti majú obed v škôlke škole.Ja s manželom nemáme nosíme z domu chleba salám a pod.Ucim sa hrám sa s deťmi,väčšinou som ja s nimi.Ked je manžel doma tak aj on sa im venuje.No pomaly ide jar,rada by som sa venovala koníčkom čo je pre mňa záhrada.Sadit pestovať atď.Dva roky bývame v novom,no pri deťoch nestíham robiť v záhrade, koľkokrát ani predzáhradku nestíham spraviť,nič.O oddychu nehovorím,oddýchnem si večer keď deti zaspia.No rada by som sa venovala aj iným činnostiam koníčkom,nie nonstop len deťom.Ako to máte vy?Či toto je len obdobie a treba vydržať pokiaľ deti vyrastú a zabavia sa aj sami?

autor
6. jan 2023

Rady že treba zapájať deti do všetkého to robím odmalička.No ony sa chcú hrať,darmo ich zoberiem do záhrady nech sadime spolu alebo na dvore nech robíme niečo spolu.Ich to baví pár minút chvíľu a potom sa chcú hrať a ja musím byť samozrejme pri nich.A už nič nespravím čo by som chcela.

viestta
6. jan 2023

Však keď ma manžel poobednajsiu alebo nočnú nech navarí, uprace nakúpi, dá oprat, nemusíš to robiť ty po návrate z prace a máš čas na deti

amelie2017
6. jan 2023

Ako pise viesta, ked ma muz poobednu, doobeda nech poprace, uvari a ty mas volne poobedie. Naucis sa s detmi, chvilu sa s nimi pohras a venujes sa sebe. Skolkar a skolak su uz dost velke deti, aby sa zahralk spolu bez mami. Na zahrade to iste, vsak nech sa hraju, kym ty robis.

tomika
6. jan 2023

Keď moje deti boli menšie,robila som 12ky,denné nočné,voľné dni.Mala som viac času na všetko,hlavne keď boli v škole,škôlke,a ja som mala voľný deň.Vtedy som mala čas aj na seba.Ale zas robiť cez víkendy,sviatky,to bolo zas horšie.Všetko má pre a proti.Teraz robím ako ty,od 7 do15,00,a je málo času na všetko...

autor
6. jan 2023

@viestta Cez nočnú spí cca do 14tej manžel,jedine cez poobednú že by upratal čo treba zapol práčku a také ľahké veci.Varit nevie.
@amelie2017 Majú 3 a 6 rokov,no nezahrajú sa spolu.Mensi staršiemu všetko ničí berie a potom sa len hádajú.
@tomika Ako to riešia teraz mať čas aj na svoje veci keď robíš len na jednu smenu?

luccija
6. jan 2023

Deti môžu byť na dvore a hrať sa a ty si sad.Varila by som na viac dní určite nejedzte chlieb a salám.Aj deti potrebujú okrem stravy v škôlke, škôlke kde pomaly nič nezjedia stravu.V piatok navar viac, aby si v sobotu nemusela a máš celý deň čas.Pracovnu dobu máš výbornú čas máš len Tí asi uniká niekde

viestta
6. jan 2023

A keď sa vyspi po nočnej co robí? Tak nech sa venuje deťom, tak isto po rannej ma pol dna na to aby sa venoval výchove vlastných detí a chodu vlastnej domácnosti.
A to, že nevie variť je výhovorka. Tak sa naučí. Aspoň jednoduché jedla, nemusí variť stvorchodove menu, stačí niečo jednoduché. Ani môj nevedel, naučil sa.

autor
6. jan 2023

@viestta Keď je sám doma tak niečo si porobi okolo domu alebo si oddýchne.Ja s deťmi chodím domov o 16tej potom sa venuje on deťom.Ja rýchlo navarim niečo spracem kuchyňu.Idem sa učiť so starsim a už je večer.
@luccija Neviem fakt kde nájsť čas na seba.Sobotu varím a upratujem vo velkom,keďže cez týždeň všetko len narýchlo a není na nič čas.Nedelu chodíme na výlety do prírody alebo k rodine.

luccija
6. jan 2023

Vždy varím v piatok poobede niečo väčšie a niekedy mame aj na nedeľu guláš, mäso na šťave, aby som v sobotu mala kľud a v piatok aj pospracem, dať prat..Nenic si sobotu upratovaním a varením.Upratujes cez týždeň nedá sa mať všetko spravené aj mať čas.Niekde musíš upustiť.Detom von loptu, hračky, bublifuk majú taký vek, že určite sú stále v sebe, ale tak to bude aj o pár rokov.Cas len tak zbehne cez týždeň to ide rýchlo jesť, úlohy, možno krúžok..ale víkendy si nedaj zobrať upratovanim

luccija
6. jan 2023

A niečo treba hodiť na muža buď učenie, alebo spraviť ľahkú večeru, pohrať sa.Bud je v práci, oddychuje, alebo robí okolo domu určite sa nepretrhne a má toho menej ako ty.Viem, že robiť na 3 smeny je taký rozbitý každý deň, ale po nočných má určite dosť voľna môže nakúpiť, povysavat.Moj muž nevarí, ale nakraja mäso, zemiaky, osupe zeleninu.Detom kúp muslu na piesok a nech sa hrajú, alebo naháňajú sú na dvore musia si nájsť zábavu aj same.

viestta
6. jan 2023

A ty si kedy oddýchneš? Však aj ty máš nárok. Keď nestíhaš, zjavne toho máš viac, teda najvyšší čas prerozdeliť robotu.

autor
6. jan 2023

@viestta Ja si oddychujem večer keď deti zaspia si prečítam knihu alebo padnem do postele a spim

viestta
6. jan 2023

No tak potom je asi všetko v poriadku, keď oddychujes keď deti spia. Ci co si vlastne chcela riešiť?

babulkomale
6. jan 2023

Evidentne radia tie, co nemaju zahradu a nevedia co je to potrebovat par hodin sadit a robit okolo domu 🤦
Ja ti neporadim, u nas to bolo narocne, tiez som musela stale robit sudcu, ked som si dala rukavice a zacala robit, bolo treba ist kakat ( utriet kym boli malicki) alebo zrazu hladni, alebo sa bili ci dotahovali 🤦 vyzliekali sa na trampoline, furt ich okrikovat... kym sme nemali branu utekal mladsi na ulicu, zas nic urobene...
Zlepsilo sa to vekom deti a idealne bolo mat vacsi casovy blok na pracu vonku, cize ked zobral deti prec muz alebo boli na prazdninach u svokrovcov a my sme makali v zahrade.
Taka ta idealisticka predstava ze deticky sa romanticky hrajuskaju a ja si sadim kvietky, to bohuzial u nas nebolo 😃 mozno tri minuty 🤔😂

katulienkax
6. jan 2023

@babulkomale chvalabohu nemam zahradu, zahrada nie je nutnost staci travnik

tatisna
6. jan 2023

Ja riešim niečo podobné,deti 3 a 6 r. a seriózne viem niečo porobiť len keď sú deti u babky, obidve, a to je málo,lebo babka nevládze. Dúfam že keď podrastu, zlepší sa to ... Som rada keď máme s mužom čas na tutu mutu.

autor
6. jan 2023

@babulkomale U nás to isté čo si opísala.Pri tom záhrada je môj koníček no zatiaľ len burina tam rastie už druhý rok.