Pomáha vám manžel pri starostlivosti o dieťatko?

salome15
10. aug 2022

Ako to máte vy?
Môj manžel mi pomáha minimálne...pripravuje mi mliečko, sem tam nakrmí a odgrgne...
V noci nechce k malej vstávať, lebo vraj chodi do práce..malu trapia koliky a v noci sa budi...ma mesiac uz som mesiac nevyspata ..nevladzem fingovat na dalsi den...☹
Stale mi vravi ze som na materskej musim sa starat a ze on chodi do prace ☹

anjelicek26
10. aug 2022

Neviem, co ocakavas, je to malicke babatko, ponosit, nakrmit, dat odgrgnut, viac s nim ma robit cio? Chodi do prace, preto to nemoze dospat cez den, tak nevstava v noci - logicke a normalne...na oplatku by mal ALE babo zobrat v sobotu a nedelu rano, aby si sa ty dospala aspon do desiatej...takto je to win-win pre vsetkych, ty si oddychnes a on funguje v praci... pretoze on potrebuje v tej praci a pri cestovani do nej byt koncentrovany, nemoze tam ist ako nevyspata matoha...

Vydiskutujte si to, dohodnite takyto kompromis... lebo ak ti po par neprespatych nociach hodi muz v aute mikrospanok a sposobi dopravnu nehodu, nepomoze to nikomu :( A ty si lahni cez den, ked babo spi, tiez.

stanulienkat
10. aug 2022

Nepomáhal mne. Robil to normálne v rámci svojho svedomia ako dobrý rodič, aby som si mohla aj ja oddýchnuť, aby som sa aj ja mohla vyspať. Robil úplne všetko sam od seba, okrem kojenia, pretože je to aj jeho dieťa. To, že sa potrebuje vyspať do práce, tomu rozumiem, ale cez víkendy k tomu dieťaťu môže vstávať len on.

zuzap33
10. aug 2022

@salome15 a on ma fungovat v praci dalsi den ? Ja som svojho v noci zobudila len vo vaznom pripade, ked mal syn 39 horucky a trebalo robit zabal. Aj tak manzel v noci pocul plac a prebral sa.
@anjelicek26 uplne suhlasim so vsetkym, co si napisala

karhu
10. aug 2022

v piatok a sobotu nech ma nocne on

petamich
10. aug 2022

s manzelom sme si starostlivost o maleho podelili a dodnes sa stara ukazkovo, lebo je to aj jeho dieta ale nie, nechcela som od neho, aby v noci vstaval, prve tri mesiace som s malym bola v noci vylucne ja, manzel spal v inej miestnosti, lebo ano na druhy den siel do prace a nevidela som dovod, aby sme boli hore obaja, po cca. 3M sme sa dohodli, ze cez vikend s nim bude spat on a pride ma zavolat na kojenie

rivini
10. aug 2022

@salome15 moj manzel mi v staroslivosti „nepomaha“, ale stara sa o nase spolocne dieta. Kedze som polroka kojila,v noci som vstavala ja, ano, aj 5-6x za noc, to je proste niekedy realita, ked ma clovek dieta. A teraz si predstav, ze niektore zeny takto koja 1-3 roky a ano, 1-3 vstavaju k dietatu niekolkokrat v noci a su nevyspate…Ty pises, ze si „uz mesiac“ nevyspata, no s dietatom sa proste tak skoro nevyspis, neviem, co si ocakavala. Skus si lahnut cez den, ked ti dcerka zaspi. Moj muz nakupil, casto upratal, ak bolo treba navaril, vzal dieta na prechadzku. A chodil do prace, cize som v ziadnom pripsde nechcela, aby vstaval este aj v noci. Teraz, ked kvoli tazkym alergiam a po tom, ako ani moje diety nezabrali, davame UM pre alergikov a prikrmy, sa s muzom cez vikendy striedame, cez tyzden v noci vstavam vylucne ja.Snazime sa, aby sme mali obaja moznost si oddychnut a mat aspon casna sprchu v klude.

viestta
10. aug 2022

Nepomáhal mi. Staral sa rovnako ako ja, vždy keď to šlo. Keď som bola na dne, zobral dovolenku a nechal ma 3 noci vyspať, on to dospal cez deň. Keď mal na druhý deň voľno vstaval on a ja som spala.

marzuz89
10. aug 2022

@salome15 mozno, keby ste to dietatko vnimali ako vase, a nie tvoje, bude sa angazovat viac.

Manzel sa dokaze postarat o obidve nase deti, nikdy s nicim nemal problem. Vzdy v noci ale spi. Nevidim dovod, preco by mal vstavat k detom, ked ide rano do prace a je tam cely den. Potrebuje byt odpocinuty a moct sa sustredit. Teraz ked mame deti dve, a potrebuju ma nahodou v noci obidve naraz (starsi chory, podavala som lieky, mladsi sa prave zobudil na mlieko) tak nema problem samozrejme vsetko okolo babatka porobit on. Ale ocakavat, ze bude v noci hore, je za mna sebecke. Ja sa ho snazim dokonca v noci nezobudit a snazim sa vsetko porobit co najtichsie, aby ani nevedel 🙂 Cely den pracuje, ked pride domov, neocakavam ani ziadne domace prace, ma 2h na to byt s detmi, tak nech si ich uzije, alebo ideme spolu na prechadzku. Som doma, takze v noci vstavam ja, je mi to prirodzene. Manzel ale zaroven nema problem cez vikend urobit ranajky, nechat ma cez vikend pospat o hodinu dlhsie, vecer uklada mladsie dietatko, ja vtedy kupem a ukladam starsieho. Starame sa o deti spolu.

Je to len o komunikacii, ale prva a zasadna vec - nie je to tvoje dieta, je vas oboch. Moze sa citit na vedlajsej kolaji.

elizabet173
10. aug 2022

@salome15 ak ráno ide do práce, potrebuje sa vyspať, ale počas víkendu v práci predpokladám nie je, takže by mal z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu prevziať štafetu, aby si sa trochu vyspala aj ty. A z omylu, že sa máš starať iba ty, lebo si na MD, by som ho rýchlo vyviedla. Samozrejme, že keď príde z práce, tak ho je treba nechať trochu oddýchnuť, ale potom ste už rodičia obaja, lebo aj ty máš právo na oddych. Navrhni mu, že sa na MD časom vymeníte a potom tiež budeš očakávať, že prídeš z práce a ničoho sa nechytíš, to sa mu už asi bude páčiť menej. Mne muž nepomáhal, ale od nášho príchodu z nemocnice sa staral rovnako, ako ja. Prebaľoval, kočíkoval, kúpal, uspával, iba nekojil. Keď som stíhala navariť, nakúpiť, upratať, oprať, kým bol v práci, tak sa venoval iba dieťaťu, no boli dni, keď som nestíhala, lebo koliky, lebo zuby, bez problémov urobil to, čo bolo treba. Bolo to predsa zaťažkávajúce obdobie pre obidvoch, prečo by to mal nechávať iba na mňa?

laura164
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rivini
10. aug 2022

@salome15 a este mozno na zamyslenie: ak si ty po celej noci unavena, mozes zostat s dietatom pocas dna doma hoci aj v pyzame a ked zaspi, aspon si vypit kavu na gauci. Z vlastnej skusenosti viem, ze aj tie najnarocnejsie deti proste obcas zaspia😂. No muz musi rano vstat, obliect sa, ist do prace, eventualne odsoferovat tam a spat a minimalne 8 hodin „fungovat“, nieco zvladnut. Starostlivost o dieta je naozaj niekedy na slucku, ale nemas casovy stres, nik nekontroluje tvoj vykon, nemusis napriklad logicky mysliet, sustredit sa. Ja som po neprespatych nociach chodila ako pozuvana a vypluta, a casto ako matoha tlacila kocik pred sebou a kavu v jednej ruke, no ked si predstavim, ze by som mala riesit v takomto stave este aj projekty v praci, co moj muz robi, neviem, ako by toto dal clovek bez burn outu.

marzuz89
10. aug 2022

@laura164 to je smutne ale, nepride mi to k smiechu. Ty si s tym ok?

euka210
10. aug 2022

@salome15 ja som dojcila, takze jeho pomoc bola max.ponosit na rukach, pomoc s kupanim, pokocikovat, jedine ked sa niekedy stalo, ze uz vela plakal a som nevedela preco a nevladala, tak ho zobral on...ci cez den, ci vecer, aj v noci...ale bolo to len vynimocne...on spi ako drevo, na dieta sa v noci ani nezobudil.

louise
10. aug 2022

Starali sme sa obaja pri oboch deťoch. Manžel robí na smeny, tak stále prispôsobujeme fungovanie domácnosti tomu. Čím je starší, tým viac to cíti ako záťaž pre organizmus. Našťastie obe decká spávali výborne, staršia aj cez deň ako hodinky. Ale pre mňa bola pomoc hlavne cez deň keď zobral pokočíkovať, neskôr na ihrisko.

lenkadenisa
10. aug 2022

Mne manžel pomáha tak, že uprace, povysáva, umyje dlážku, navarí polievku. Čo sa týka detí, stará sa najlepšie ako vie a ako sa mu dá, tiež chodí do roboty a robí okolo domu.

evica17
10. aug 2022

My keď sme mali jedno dieťa, tak zo začiatku vstával so mnou, čiže obaja sme boli hore,lebo ma nechcel nechať samu. Zistil že s nevyspi, naučil sa späť pri hluku, dakedy sa ani nezobudil, ale keď sa zobudil,tak mi urobil mlieko alebo cicikal dieťa kým plakalo a ja som robila mlieko. Dakedy ak som sa ja nezobudil a,čo som bola unavená a on áno, tak sa postaral o dieťa sám v noci a ja som ani nevedela. Cez víkendy v noci sa staral on väčšinou, ja som ho zas nechala vyspať ráno koľko chcel, on mňa cez týždeň, kedy kým raňajkovať a chystal sa do práce , vzal syna k sebe do kuchyne sa hrať a až keď odchádzal ma zobudil. A keď prišiel z práce tak sa väčšinou venoval, chodili sme spolu vonku a tak rôzne, domáce práce som ja robila cez deň. Večer sme sa striedali s uspavanim.
Teraz máme dve s malým vekovým rozdielom, a vždy keď príde sa o nich stará, a v noci sa striedame pri deťoch. Zvládne obe deti obstarať a môžem sa naňho spoľahnúť.
Ale systém ako čo robiť aby ste boli obaja v pohode si musíte nájsť vy sami. Čo tebe pomôže si oddýchnuť ale aj aby si on oddýchol. Ste rodina a musíte držať spolu.

laura164
10. aug 2022

@marzuz89 vieš čo ja už som ok, prežila som to, skoro každý chlap je taky. Dcéra má už 5 rokov a je samostatná väčšinou, aj si spolu oddýchneme, aj sa pohrame, žiadny problém

domak2
10. aug 2022

Ze mesiac 😅 ja uz ťahám druhý rok, a skôr je to teraz horšie ako keď sa narodil lebo mu idu asi všetky zuby naraz. 😳 A to chodím aj 3 dni v týždni do prace. Všetci nech ďakujú, že neoperujem ťažké stroje 😂 neboj bude lepšie. Pri dcere sa to zlepšilo od toho roka a pol, dúfam ze aj teraz tak.

elizabet173
10. aug 2022

@laura164 to sa len ty utešuješ, že skoro každý chlap je taký, ale je to naopak.

silvus138
10. aug 2022

@salome15 od narodenia malého vedel prebaliť, nakŕmiť, obliecť, od 3 týždňov malého kúpal na striedačku. Malý má 15mes chodia vonku, každý druhý deň sa striedame kto kúpe, kto chystá, ak je v službe (lekár) samozrejme robím ja. Sme rovnocenný, v decembri rodim druhé a nemám absolútne žiadny strach ho s malým nechať. Vie aj navarit malému všetko. Keď sa začalo s prikrmami učila som ho ako spraviť kašu, ako sa vari dieťaťu atd

viestta
10. aug 2022

@laura164 nie, nie každý chlap je taky. Áno, takých co považujú deti a domácnosť za ženskú starosť a považujú svoje povinnosti za splnené keď zarobia je veľa. Ale je dosť takých, ktorí chápu, že majú spoločné deti, spoločnú domácnosť a podielaju sa aj na starosivosti a výchove detí aj na chode domácnosti. Niektorí viac, niektorí menej, lebo sa nezabudli v 19. storoci.

lienka.7
10. aug 2022

@salome15 chodi do prace, musi byt vyspany. Ty si môžeš lahnut cez deň s dieťaťom (ano môžeš, nemusis vtedy variť, upratovať, žehliť a pod.).
Pripadne nevidím dôvod ked pride z prace, aby šiel pokocikovat von a ty si si oddýchla.
Teraz to neber v zlom, ale keď z jedného padas na hubu, co by si robila s dvomi napr.?

poopsie
10. aug 2022

Máš to nejako zle nastavené, s bábätkom sa spí, keď spí bábätko... Nič ti neutečie, aj prach ostane na poličke, nedostane nohy... Nikdy som nechcela od muža aby bol v noci hore s dcérou (keď bola mimino) ale cez deň fungoval na 100%

lauriik
10. aug 2022

Uplne standartna situacia u vas doma podla mna. Zase nemozes po tom chlapovi chcet aby bol cely den v robote, ked dojde tak aby pomahal a v noci este vstaval aby si sa mohla vyspat. 🤷🏼‍♀️ Pises, ze zaraba mlieko, da odgrgnut. Obcas ho vysli s kocikom von a ty si polez (nie navar, uprac) ☺️

julie19
10. aug 2022

Tak ti poviem, tehotná žena (najmä prvorodička) vidí skoč účelovú rovinku pôrod (aj ja som to tak mala) ale potom to dieťa tu je a reálne to že mesiac nespia je ešte pohoda 😅 teraz jasne, pre teba katastrofa a únava je svina ja viem tiež som to preplakala veľa krát od únavy, ale zvyknem si … a vezmi si ak tvoj muž robí niečo kde ma zodpovednosť nedajbože aj za druhých alebo niečo nebezpečnejšie kde s akúsi sústrediť ako by to on zvládol v takejto únave? Tebe sa nič nestane ak strávis deň v pyžame a namiesto varenia a upratovania si dáš šlofik 🤷‍♀️… u nás to bolo tak kým bola mala malička … v noci som mala ja služby, cez deň muž vzal do kočíka aj na dve hodiny a ja som spala resp robila čo bolo treba, časom už bola energia aj na cvičenie alebo na to čo ma baví, inak manžel večer vždy pomáhal ako vedel nakŕmil, odgrgol, prebalil…pri takom malom dieťati nemáš moc čo iné 🤷‍♀️Teraz ma 21 mesiacov už vie malu aj okúpať aj poobliekat, aj sa spolu vyhrajú s hračkami, knižkami atd, urobí jej raňajky alebo obed, už vie spraviť viac veci ale zo začiatku je to skôr na tej mame

luccija
10. aug 2022

Ma pravdu....nemozes od neho chciet, aby bol v noci s tebou hore...moj muz denne soferoval daleko do prace potreboval spat.Spala som cez den, ked sa dalo.On kupal a cez vikend chodil von.Odsavala som, kojila nemal ako pomoct.Skor viac upratoval a nakupoval v zaciatkoch.Na koliky kvapky, zmenit mlieko...mozno ho zle znasa...musis si zvyknut, ze gro starostlivosti bude na tebe, kedze si doma.Cez vikend vie pomoct viac.

luccija
10. aug 2022

Skus pouzit rektalnu rurku mala sa vzdy vyprdela a bolo dobre.Masirovat, davat na brusko, my sne mali vzdy po kupani cirkus, pokym zaspala uz bola unavena, nepokojna koliky boli asi iba mesiac a neraz som zaspavala s nou v naruci a modlila sa nech spim aspon 2 hod v kuse.A to som roky robila nocne, ale mne tento prerusovany spanok vadil viac ako byt celu noc hore a pracovat a nikdy na tu unavu nzabudnem.

thoughtfulweirdo
10. aug 2022

Manžel potrebuje byť vyspaný do práce, to je fakt. Vyspaná aspoň trochu ale potrebuješ byť aj ty a naozaj sa pri každom dieťati nedá cez deň spať, hoci to si veľa žien (nastastie) nevie predstaviť. Mám jedného takého doma, čo prvé mesiace ak spal, tak buď len za aktívneho skákania na lopte, alebo chodenia po byte, alebo aktívneho natriasania kočíkom a ani pri jednej z týchto vecí sa spať nedalo. Keď nespal, jačal. Fungovala som 4 mesiace na priemerných 2 hodinách spánku na deň a žiaľ viem, že vážna nevyspanosť matky je pre bábätko ohrozením. Len ty vieš, ako to u vás je, či sa dá cez deň nájsť spôsob ako to dospíš alebo nie. Ak nie, treba si s manželom sadnúť a vážne porozprávať o ďalšom fungovaní. Či je možné, aby on obetoval pár hodín spánku tak, aby bol stále schopný práce a ak nie, či vám má niekto z blízkych možnosť chodiť pomôcť a ak ani to, či si môžete dovoliť pomoc zaplatiť. Držím palce.

hederamonstera
10. aug 2022

Ale ti tu nakladaju, zabudli aky sok to bol takto zacat nespavat ;)
Teraz je to mega tazke, ale neboj sa, na to si zvyknes, a mozno budes mat babo, ktore od druheho mesiaca prespi celu noc. Je to kruta realita, ale zvyknes si na nu.
Vitaj medzi mamami zombikami😃
Ale muza radsej nechaj vyspat a on nech ta necha vyspat cez jeho volno. Aj on chcel dieta, tiez musi troska “trpiet” ;)

zuzuliennka1
10. aug 2022

@salome15 nikdy by som od muza nechcela, aby v noci vstaval k nasmu synovi.
On predsa chodi do prace, zaraba peniaze, ja som doma na materskej/rodicaku, kym bol syn malicky, snazila som sa dospat a oddychnut cez den, ked syn spal. Tvoje dieta ma 1mesiac, ak som dobre vycitala, teda ti spi cez den nie? Tak vtedy oddychuj. Nevar, neupratuj, oddychuj, pospi si. Zvyknes si, najdete si system, aj ta mega neprekonatelna unava teraz, ktoru mas, prejde. Vydrz, vsetky sme to zvladli