Dobry deň
Narodilo sa mi dieťa a mám strašný strach, keď place. Vracia aj ho boli bruško a stačí keď zaplace alebo sa ozve a mám kŕče v bruchu je mi na vracanie. Bojim sa že jej nieco je a neviem čo. Že place že ju niečo boli že bude chorá. Mám z toho až paniku že place.
Babatka veľa plačú lebo mam nevedia nijako inak dat najavo, že nie je niečo v poriadku. Ak je napapane skontroluj plienku, skus pomasirovat bruško alebo len vezmi pomojkaj, pohojdaj na rukách a to prejde. Hlavne nestresuj lebo nie je prečo 🙂
neboj, bude horšie keď bude naozaj chorá (taky covid bábätka nie je sranda, celú noc som preplakala a nespala), toto predpokladám sú bežné novorodenecké kolíky alebo reflux... vieš čo pomôže? TY SA DAJ DO KLUDU!!! 😎 ak sa dá tak sa vyspi. dieťa na 2h niekomu do kočíka a oddýchni si, žiadne upratovanie, to zvládneš aj s dieťaťom.
PS: takmer všetky to máme za sebou 😉 je to len obdobie
ahojko plac novorodenca neber ako zly plac. je to len informacia zo strany dietata ze nieco potrebuje. je to podmieneny reflex. zaplace ty pribehnes 👍 treba to brat ako komunikaciu medzi tebou a dietatom . skus sa naladiť tymto smerom. rok budete takto komunikovat. kym sa nenauci rozpravat. drzim palceky
Aj ja. A to mam uz 4te... Proste v matkach to je. Aspon podla mna..Aby sa starala. Bola pritomna. Zalezalo jej.
@ivangeline to mam aj ja. Uz cakam 4.babo ale ano ono ma zaludok rozboli ked pocujem kasel. Ked sme mali virozu a jeden po druhom zvracali a hnackovali. Dokopy 11dni. Proste strasne. Ale zase clovek niektore veci berie uz s nadhladom.
Pri prvom som stresovala zo vsetkeho. Takze ja uplne chapem.
My dospeli ludia sa pozerame na plac ocami dospeleho cloveka. My ak placeme, tak je to vacsinou extremna situacia. Nieco hrozne, obrovska bolest, extremy smutok. Ale detsky plac je uplne iny. Oni placu aj doslova koli uplnym prkotinam, jednoducho preto lebo to je jedinny sposob ako kominikovat. Najhorsie je ze oni velakrat nemaju nejake stupne placu a okamzite spustia najvacsi srdcervuci plac ze sa zda ze hrozne trpia, ale to vobec nemusi byt pravda. Ked bol syn neskor vacsi, dokazal v sekunde spustit srdcervuci plac ked mal nieco zakazane a a potom v sekunde prestat ked to dosiahol. Vtedy mi doslo ze plac si skutocne netreba pripustat.
Druha vec je preco reagujes tak precitlivene na plac?
Je to koli tomu ze tvoje telo je stale nadopvane tehotenskymi hormonami? Vela ludi ma problemy pocuvat detsky plac ak oni sami mali zakazane plakat ked boli deti. Tito ludia maju potom obrovsku potrebu ten plac zastavit za kazdu cenu. Skus si o tom nieco pozriet, aby si sa naucila ten plac znasat. Je mozne, ze ho budes pocuvat este velmi dlho.
Bojim sa z toho že jej nerozumiem. Place krčí nôžky bojim sa že som niečo zle zjedla a preto jej je zle. Už sa bojim jesť hocičo, aby som jej nepohorsila. A kakala každý deň stále pri prebalení teraz už 2 dni nekakala ale je plne kojená vraj je to ok
Na internete som čítala že nemôžem mlieko, kávu, čaje, čokoládu, zeleninu vlákninu strukoviny že deťom môže byt z hocičoho zle ja už neviem
Ja tiež plne kojim
A jem všetko za radom
A mala je v poriadku.brusko neboli.
Nestresuj sa lebo ti odijde
mlieko
ja som jedla okrem kyslej kapusty všetko aj kávu som pila, tiež som dojčila. Neviem ako staré máš bábo, ale chce to čas naladíte sa na seba. Krčí nožičky - boli bruško kukni si nejaké cviky, aby sa jej uľavilo. Existuje taký krémik na bruško na masírovanie + spýtaj sa pediatra (ja som dávala espumisan), maj bábo čo najviac pri sebe, aby cítilo tvoju prítomnosť. Snaž sa dostať do kľudu - pohody, dieťa tvoje rozpoloženie, neistotu veľmi cíti.
@rozovykon 2 týždňové
Pozri sa na to takto, ak pije mlieko, pribera cika a kaka (ano je normalne ze nekaka niekolko dni), nema nafuknute brusko, nema teplotu, netecie jej soplik, kasel, nema vyrazky, spi okolo 14 hodin denne, je cula a zaujima sa aspon trochu o okolie tak je v poriadku. Vela deti ma problemy s travenim rozneho druhu, lebo ta traviaca sustava nie je poriadne vyvynuta. Citala som ze detom moze vadit ak mama pije tusim feniklovy caj alebo nejaky taky. O tych dalsich veciach neviem. Je mozne ze jej vadi nieco co si zjedla, ale aj nemusi a moze to byt jednoducho tym ze nema tu traviacu sustavu este vyvynutu. Skus obmadzit jednu z veci na par dni, ci je tam nejaka zmena a ak nie, skus dalsiu zase na par dni. Takto mozes zistit, ci jej nieco vadi co si jedla. Ak ziadne zmeny nie su, jedz vsetko na co mas chut okrem alkoholu a hlavne pi vela vody.
@andreatytler Dakujem
Mne sa osvedčilo vynechať všetko mliečne, z toho majú deti často koliky … ( mlieko, jogurty, syry…).. nahradila som rastlinným mliekom 🙂 Inak ma ešte napadlo, či nedávaš Dčko aj keď to asi začína až po 2 týždňoch však? U mojej každé Dčko robí zle, tak ho dávam len občas :/ Inak bábätka fakt plačú často aj kvôli blbosti, moja napr. aj keď sa zľakne keď kýchnem, dokáže spustiť taký plač akoby ju rezali :/
Vela moznosti u novorodenca nemas. Bud je hladny, neodgrgol si, neprdol si alebo je unaveny. Zacarovany kruh je ked je hladny a unaveny naraz, nerobi poriadne ani jedno 😅 ale aj to po par pokusoch prejde.
Ak by bol chory, tak predsa mate potrebne vysetrenia u lekara urobene, vsak? A ak by mal teplotu alebo nejaku beznu chorobu, vsimla by si si to. Ak su vsetky tieto moznost vylucene a nekontrolovatelne place, vtedy je tam nieco skryte, tato moznost je ale nepravdepodobna.
Babatko je este k tomu s tebou citovo spojene, cize to, co vnimas ty, vnima on. Si nervozna? Je aj on.