Odkedy máme bábätko, tak sa nám rodina vzdiaľuje

3. dec 2023

Ahojte, vlastne ani neviem prečo sem píšem, asi sa chcem len vyrozprávať, som mladá mama mám 21 rokov, žijeme s manželom sami sme sebestačny, máme 9 mesačnú dcéru a tu nastáva môj problém tým že som mladá si asi celá rodina myslí že som sprostá alebo že sa neviem starať o dieťa alebo ja neviem čo. Z každej strany sa na mňa valia nevyžiadane rady a ja to prestávam zvládať. Ide konkrétne o mojich rodičov, babku a svokru jasne chápem myslia to dobre ale mne to už ide na nervy, voči mojim rodičom sa to ešte dá občas poznamenali že oni to robili inak a vždy dodajú že veď ja som rodič a mám vedieť čo robím, potom je tu babka mali sme super vzťah ale odkedy sa dcéra narodila nemám tam vôbec chuť chodiť, stále ju chce dávať sadat, kŕmiť všeličím už mi viac krát povedala že som mladá a čo ja môžem vedieť o výchove detí ona ich vychovala 4 ona vie, chodítko musí byť, prvý prikrm je šalátová polievka, dieťa musí mať cumel lebo to sa patrí keď ho nechce treba ho dať do medu. Svokra je ešte horši prípad pokiaľ nieje po nej sa bude opakovať ako aj minule keď bola u nás a dcéra mala obed samozrejme v stoličke je v ľahu keďže ešte nesedí, hneď bol problém že či som normálna pri obede sa sedí, stále mi tlačí chodítka a hopsadlo lebo bez toho sa dieťa nenaučí chodiť, už by mala jesť kohúti vývar a obliekať ju von do 300 vrstiev je toho moc, už nemám chuť im posielať ani fotky a videá, minule som poslala že sa dcéra začala plazit dlhšie video asi 2 minúty, preplatila celú kuchyňu aj mimo podložky prvá reakcia od svokru bola Ježiš nenechavajte ju na tej zemi a od babky hneď podobná ale mala by sa plazit len na podložke, muž zase posielal fotku ako sme boli vonku mala som dcéru na rukách a svokra hneď reakcia a je dobre oblečená? Mala by byť v kočíku, každý deň vyžadujú fotky alebo videohovor a ja sa bojím čo zas nájdu minule tiež počas hovoru si dala dcéra dole ponožku a hneď svokra ale to jej zákaž ponožky musia byť vždy na nohách, to isté návšteva u babky dcéra sa obliala trochu bola mokrá a babka hneď že a vieš že ju musíš prezliecť nemôžeš ju nechať v mokrom, mokrá bola asi 30 sekúnd a hneď takáto poznámka je toho strašné veľa, proste mám pocit stále že všetko čo spravím je zle dnes to ja mňa doľahlo bola tu svokra prišla v nedeľu o 9:30 dcéra išla akurát spať a hneď prečo má spánok teraz? Nemôžeš ju nechať hore? To musí byť hore keď som prišla šak trochu odolná aby bola, dcéra išla spať a keď sa zobudila musela sa rozkukat tak som ju mala na rukách a svokra hneď jaká je rozmaznana a nemám ju nosiť a to robím zle samozrejme máme zimu v dome (20 stupňov) lebo kde je bábätko musí byť 26-28 stupňov na obed je zle že jej mixujem prikrm je zle ako sa s ňou hrám, ako je oblečená a všetko proste, dnes muž svokru vyhodil nedalo sa to počúvať stále niečo zle prečo ešte nechodi (7 mesiacov) lebo keby bola v chodítku už by chodila. Muž sa má vždy zastane a ohradi sa ale všetci vždy len povedia že nemáme stále čítať internet a veriť im lebo sú skúsení, mňa to mrzí príde mi to že odkedy máme dieťa tak sa vzdialujeme od rodiny ale ja to nedávam stále počúvať tie narážky aki sme mlady a nezodpovedny a hlúpy lebo šak uvidíme ešte ako mali všetci pravdu a tak. Zaživate to niekto? Ignorovať to a povzniesť sa alebo čo? Ja chcem naozaj dcére dobre, ja by som si aj nechala poradiť ale toto sú naozaj veci v ktorých som presvedčená že chcem robiť tak ako robím a to neustále komentovanie všetkého mi tiež nerobí dobre. Vlastne ani neviem čo by som od vás chcela čítať ale som rada že som to dostala zo seba von

noami12
3. dec 2023

Každý s nich mal deti, tak to robili podľa seba, tak to rob podľa seba aj ty, ty si mama 🙂
Ja som už pri prvej dcére hneď na začiatku povedala dotyčnej osobe hneď pri prvej príležitosti že ja som mama a ja si spravím ako uznám za vhodne. A odvtedy už mám celkom kľud.
Boli to také blbé pripomienky ( v lete ) že malá by mala mať čapicu že ona dávala aj 3 🤣
Tak som si o tom tak pomyslela 🤣

autor
3. dec 2023

@noami12 ako ja si stojím za tým že budem robiť ako chcem ale kvôli tomu sa stále urážajú a aj tak majú také poznámky a ako píšem to je nonstop každý deň až niekedy pochybujem o sebe
Áno to som aj ja mala v lete ponožky a čiapku musí mať a dlhé body do troch mesiacov aj keď bolo 38 stupňov 😃

reanda
3. dec 2023

hej, ignorovat a povzniest sa.. hovori sa tomu dospievanie 🙂 .. tie reci sa ta dotykaju preto, lebo chces, aby ta rodina prijimala a uznavala.. lenze to su potreby dietata.. dospely clovek uz nepotrebuje, aby ho rodina 'uznavala' a neberie si osobne, netrapi sa tym, ak to tak nie je.. teraz to vnimas ako vzdalovanie od rodiny, ale je to vlastne prirodzene, to je to, byt dospely - ze sa vzdialis od rodiny so svojimi detskymi potrebami a postavis sa pevne na svoje nohy - ako si pisala na zaciatku, ako sebestacna - ale nie len fyzicky, financne, ale aj psychicky.. ak psychicky dospejes, nebude ta to tak trapit, ze sa clenovia rodiny k tebe nechovaju tak, ako by si chcela.. a vacsinou sa tie vztahy s rodinou potom premenia - bud sa naozaj vzdialite, lebo si uz nebudete mat co povedat, alebo sa to posunie do tej rovnocennejsej roviny, ze ta zacnu vnimat ako dospelu a tym padom nebudu mat potrebu ta poucovat a starat sa do teba

colsami
3. dec 2023

Nauc sa nad to povzniest. Nie je nic z toho take vynimocne, ako to site co zaziva velke percento matiek. Este zazijes aj to, ze Ta niekedy zastavia aj cudzi ludia na ulici aby Ti okomentovali co robis s dietatom zle 😀 bez hanby.

Takze z celeho dlheho prispevku mozem suhlasit ze si velmi mladucka a este si si nezvykla ze v zivote je dobre taketo veci sa naucit nebrat osobne a odignorovat. A vsetko bude lepsie.

kristinka92
3. dec 2023

v podstate všetko čo si napísala ohľadom výchovy robím rovnako a považujem to za najlepšie a to mám cez 30….. “problém” u vás si myslím že je naozaj ten vek. jednoducho majú pocit že ste si sprvaili dieta moc skoro a treba ta “naučiť ako to dieta vychovať lebo si mlada”. úprimne tiež by ma porazilo. ono každá mama počúva nevyžiadané rady od kadekoho, lebo každý si mysli že zjedol múdrosť sveta, ale keď sa ja napríklad ohradim, tak to rešpektujú. predpokladám že keď niečo povieš ty, tak skrz vek ta asi neberú vážne…. neviem čo ti na taku situáciu poradit. asi fakt len tresnut dverami pred nosom, ak ta nemienia rešpektovať. a prosím ta nenechaj sa zneistit 🙏🏽 choditka, nútene posadzanie a podobne somariny sú naozaj metódy spred 30 rokov. nenechaj sa znechutiť ❤️

noami12
3. dec 2023

To by som asi nedala keby mi takto niekto každý deň niečo hovoril. To musíš mat pevne nervy. Ja keď by som si nebola istá opýtam sa, alebo čo ale aby každý deň má niekto takto dirigoval tak to by som veru nedala.
A čo sa týka spánku neustupuj ani o milimeter. Mne dcéra skoro 2,5r. pekne spinkavala aj cez deň, raz manžel ju zobral k svokre ( ktorá nerešpektovala že už musia ísť domov lebo už je čas na spánok poobedný) a od toho dňa mi dcéra nechce cez deň vôbec spávať ale že vôbec. Zistila že sa dá cez obed aj hrať a nie spať... a už bolo... dovtedy ešte sama sa vybrala do postele svojej že ide haji, bez plaču. Teraz keď ju tam dám, hneď utečie a protestuje lebo sa chce hrať alebo začne vymýšľať v posteli.

autor
3. dec 2023

@reanda nechcem aby ma uznávali a prijali a ani nechcem aby sa ku mne správali tak ako by som ja chcela. Skôr mi ide o rešpekt k tomu čo ja poviem, keď raz poviem že dieťa nepôjde do chodítka tak proste nepôjde a nie že mi ho niekto donesie domov a bude ho skladať a neviem čo všetko, doteraz problém nebol nastal len v čase keď sa líšia naše názory na výchovu ja niesom ochotná ustúpiť a oni zase majú svoju pravdu takže nejde o žiadne uznanie

petamich
3. dec 2023

jednym uchom dnu a druhym von 🙂 boli sme na rodinnej oslave, kde boli aj nasi aj svokrovci a svokra, ze malemu je isto zima, nech mu dame sveter, vravim jej, nech sa paci, o pat minut pride moja mama, ze mu je urcite teplo, tak vravim, ze vies co dohodnite sa, idem si dat kolac 😂 a to som stara pani oproti tebe, proste sa tomu neda vyhnut, obcas, ked je to neunosne zareagujem s usmevnym podtonom a svokra si hned uvedomi

na somariny a nevyziadane rady nereagujem a ked je to nieco, na com trvame, tak to poviem raznejsie a ze o tom nebudeme diskutovat, ze s muzom to chceme takto

choditko nam tiez priniesol moj otec, no tak som ho darovala, neinvestujem energiu, kde to nema zmysel

bolarazjedna
3. dec 2023

Hlavne sa s nimi nehadaj neustále... Vypočuj ich a vypusti to z uší.... Pripadne povedz, ďakujem babka za radu, budem to robiť, ako to uznam ja za vhodné. Ak ju chcú kŕmiť nevhodným jedlom na vek, dávať do pasívneho sedu, atď, tak rázne treba povedať, že toto robiť nebudete, neželám si... Nemusíš dookola vysvetľovať dôvody... A povedať, že ak to budú robiť, tak žiaľ, dieťa s nimi nebudeš nechávať bez dozoru a budeš obmedzovať návštevy. Neboj sa, oni sa potom ukludnia, svoje vnúča budú chcieť mojkat.

Ale skutočne to robí veľa babiek/mamiek/svokier, bez ohľadu na vek mamičky. Je to únavné.

majlo1234
3. dec 2023

To je tak, ci mas dvadsat alebo tridsatpat, vsetci ostatni vedia lepsie(niekde aj naozaj, ale vacsinou nie😀) netreba sa rozculovat, jednym uchom dnu a druhym von, a postavene choditko im nabal do auta naspat, pripdne hod do kosa

autor
3. dec 2023

@colsami ďakujem za názor

@kristinka92 ďakujem je dobre to takto si prečítať, nerešpektuju ani manžela, ja som nechcela ísť do nejakých vyhadzovaciek ale keď ju dnes vyhodil bolo to lepšie
@noami12 ďakujem

kristinka92
3. dec 2023

trochu na povzbudenie- nikdy som choditko nepouzila pri malej a čuduj sa svete, že predsa vie normálne chodiť! 😂 takze kašli na tie rady, a nabuduce im ty vyčistí žalúdok, ze sa zabudli v minulom storočí a odvtedy aj výchovne metódy pokročili, tak nech si niečo najprv nastuduju a potom radia

autor
3. dec 2023

@bolarazjedna už dávno nevysvetľujem to ma už prestalo baviť
Viem že to robia aj starším mamičkám ale pri mne majú ten jeden skvelý argument vek

alex49
3. dec 2023

Asi by som stále opakovala,:ďakujem za radu, ja z manzelom to robím takto. Nič nevysvetluj.

noami12
3. dec 2023

@kristinka92 presne ako píšeš <3
Inak aj ten cumel je pekná blbosť. Dieťa ho ma iba aby bolo kľudnejšie, moja mala cumel chcela, tak ho mala, zo dňa na deň ostala bez cumlíka a ani za ním neplakala.
Môj 6 mesačný cumlík vôbec nechcel tak ho do dnes vôbec nemá a ani mu nechýba. Nerobím žiadny rozdiel medzi deťmi, že by som porovnávala ten skôr to ten skôr hento, lebo každé dieťa ma svoje tempo, ale malý keďže nemá cumlík tak blaboce a aj niekedy dosť dlho 🙂 dcéra moc nie keď mala cumlik, ta ešte teraz sa len rozrozpravala 🙂 takže cumlík ani mu ho nasilu nebudem dávať a ešte k tomu do medu. Ten med vraj ničí zúbky ešte keď ani dieťa zúbky nemá som čítala.

lneviemmeno
3. dec 2023

ja mam 20, tiez som vydata a cakame babatko, este ani nie je na svete a uz cela rodina mi dava nevyziadane rady 😀 a samozrejme, ze som mlada a nic neviem. A moja mama dava niektore rady, ktore su starodavne a stale si mysli, ze ona vie vsetko najlepsie a ked mam napriklad iny nazor tak uz som neni normalna podla nej. Ale uz teraz som sa rozhodla, ze to budem uplne ignorovat a ked neprestanu tak k nim ani nepridem 🙂

selest
3. dec 2023

Nedocitala som ale napisem ti, ja som "stara" mamicka nad 40 a aj tak sa po narodeni deti presne tie vztahy s mamou a rodinou pokazili kedze kazdy mal pre mna naruc plnu mudrosti a mali potrebu ma bombardovat nimi den noc. A to doslova ak som nesuhlasila s ich nazorom, pocuvala a citala som prednasky ako mne aj dietatu chcu dobre a mam posluchat lebo ja mu asi nechcem dobre ked sa nespravam tak a onak.. Ono sa to casom vratilo do normalu, oni si uvedomia ze niesi nesvojpravna ani blba a ako vacsina matiek sa nakoniec vies uspokojivo postarat o dieta aj bez ich rad podla svojho vedomia a svedomia.. A tiez som musela parkrat vratit darceky o kt som sa jasne x raz vyjadrila ze nechceme neprosime. Necit sa pre to zle, casom to vsetci budu akceptovat ze si dospela zena a mama a bude zas vsetko ok👍🍀

reanda
3. dec 2023

ale chces 🙂 aj ked si to nepriznas.. keby si nechcela, tak to totiz vobec neriesis .. a nad ich recami a cinmi sa len pousmejes.. ale teba to trapi.. a mas pocit, ze si musis ten respekt nejako vynutit.. ale respekt sa vynutit neda.. on pride sam, prave, az ta to prestane trapit..
no nic, neboj, za par desiatok rokov ti to dojde 😀

bolarazjedna
3. dec 2023

Tak sa ich normálne spýtaj, či si myslia, že za to, že si mladá, si sprostá? Alebo že svojmu dieťaťu chceš ublížiť? Alebo že sa nevieš postarať? Mimochodom, rodičia a starí rodičia su generácie, kedy v tvojom veku už väčšina žien mala dieťa, niektoré už aj 2, tak sa ich môžeš opýtať, či oni tiež nechávali neustále po dat iných do výchovy... Povedz, že to máš nastudované od odborníkov, od lekárov, fyzioterapeut ov.. A že pre svoje dieťa chceš to najlepšie, nech ti dôverujú. Ak nie, tak nemusia chodiť.
Alebo úprimne im povedz, že ťa neskutočne unavuje počúvať ich nechcené rady, ďakuješ, poradíš sa sama... Možno sa zarazia/urazia, ale s väčšou pravdepodobnosťou sa stiahnu

zuzanka.zuzu
3. dec 2023

1.robíš to správne 👍
2.nauč sa "toto nám poradil lekár" alebo "toto sme konzultovali s pediatrom" 😉

autor
3. dec 2023

@reanda toto je to o čom píšem, prepáč ale hádam ja viem čo chcem či ty to vieš lepšie? Stačí že ma budú rešpektovať ako rodiča keď poviem nie tak nie takže asi sme sa moc nepochopili

autor
3. dec 2023

@bolarazjedna urazene sú stále stačí že oponujem ale vyskúšam ďakujem

autor
3. dec 2023

@zuzanka.zuzu ďakujem
To niekedy zaberie a niekedy nie napríklad pri chodítku keď som spomenula že lekári to neodporúčajú tak prišlo že alee prosím ťa všetci v tom boli a nikomu nič není

reanda
3. dec 2023

ok 🙂 tak sa rozculuj dalej, ked myslis, ze ti to pomoze k tomu, aby ta respektovali

autor
3. dec 2023

@reanda ja sa rozčuľujem?

hendikep
3. dec 2023

jasne ze sme si to zazili …skoro vsetky ver mi 🙂 treba to predychat, jednym uchom dnu druhym von a vysvetlit im / kľudne aj ráznejšie / ze to je Vase dieta a oni uz svoje vychovali…

angeli121212
3. dec 2023

ahoj ja ťa chcem len podporiť a posielam aspon virtuálne objatie a áno to čo robíš robíš dobre, to len tvoji rodičia a babka si myslia, že kedže si mladá tak majú právo a do teba a do tvojej výchovy starať. Nie nemajú a kludne im to aj povedz si dupni poriadne. Inak mimo toho ja som sa tiež napočúvala ale vieš prvé dieťa mám teraz v 31 rokoch tak to sa kus inak k tomu ludia stavajú už si tak nedovolia plus mám tvrdohlavú povahu. Bože mrzí ma to že to musíš zažívať, žial ich neprerobíš ale nenechaj sa tymi hlúposťami zdeptať a znechutiť ja by som dokonca ani neposielala každý den fotky ked sú takýto

mili2016
3. dec 2023

U nás je to podobné pritom som už druhorodička ale stále sa niečo nájde. Jedným uchom dnu druhým von inak by som sa s tých nevyžiadanych reči zbláznila 😂. S jednou známou som kôli tomuto prerušila aj kontakt a poviem ti mám svätý pokoj

deedol
3. dec 2023

ja ta len pochvalim, ze si dobra, ze to davas. ja by som uz davno vybuchla a na vsetkych navrieskala (a to pritom som racionalna a snazim sa veci riesit pokojne, ale co je vela, to je vela). stoj si za svojim, robis to dobre. bud si zvyknu, alebo smola. viem, ze je to tazke.

angel993
3. dec 2023

Ja som to isté zažívala pri prvom synovi, svokrovci, hlavne svokor hocikedy prišiel k nám a potom "žaloval" ostatnej rodine ako sa má syn pri mne zle, že mu dávam kašu a mala by som mu dať mäso, švagriná dala hlášku, že keď nebudem dávať syna sedieť tak sa sám nenaučí. Proste všetko bolo zle čo som robila. Ale vždy som ich nejako odpinkala, niekedy som odišla s malým do spálne, že idem dojčiť, tu som si od začiatku nastavila hranicu že nikto ma nebude očumovať, manžel im to povedal dosť rázne, takže pochopili na prvý krát. Veľa krát sa aj urazili, odhovárali ma kade tade. Ale keď sa narodilo druhé dieťa, svokra ku nám prišla až po 2 mesiacoch. Na ruky ho prvý krát zobrala až keď mal asi 1,5 roka, až som nechápala, že mi ho netrha z rúk ako staršieho. A celkovo sa už tak nestarali, samozrejme nevyžiadane rady boli a predpokladanám že aj budú, ale máme oveľa pokojnejší život. Aj druhé dieťa je kludnejšie, lebo ja nie som uzlík nervov ako pri prvom synovi.