Ocko a starostlivosť o dieťa

tinadance
23. apr 2016

Ahojte Chcela by som sa úprimne opýtať co vam chyba na vasich partneroch a od nich v oblasti starostlivosti o vase dietatka .. co robia dobre ci zle, co nerobia, co by mali zlepsit naucit sa a vobec aby sa nebali a mali ochotu o starostlivosť, a aby ste mu nemuseli volat kazdych 5 min ak ich nechate samych doma teda ak vobec mate pocit ze to vasa polovicka dokaze. ďakujem pekne za názory a komentare

misel0806
24. apr 2016

Na muza sa mozem spolahnut ak je treba vie ma nahradit vo vsetkom. Nie je nic co by som mu vytkla... Kazdy spravny chlap a vzorny otec vie co ma robit vie sa zo svojou polovickou doplnat a tak by to malo byt😀

limetka69
24. apr 2016

Tak nas maly ma 2 mesiace a muz mi ide na nervy. Je na um, ale muz k nemu nevstane v noci ani raz, ani prebalit ho nechce. Cez den mu da papat, aj sa mu trosku povenuje, dost ho nutim nech ho da aspon odgrgnut, pretoze mna boli chrbat. Ked mu prikazem nema problem, ale sam od seba nula bodov. No ale co by som chcela, ved chlap. 😀

moni244
24. apr 2016

@tinadance problem nie je v chlapoch, ale v zenach, ktore su tak uzkostlive, co sa tyka deti, ze muzovi nic nedovolia, nehovorim, ze su vsetky take, ale volat kazdych 5 minut moze len zena, ktora nedoveruje nikomu inemu len sebe. Kazdy chlap to zvladne s dietatom sam, po svojom, ale zvladne, len mu treba dat sancu.
Moj krasne pomahal, jedina vec, co mi vadila, ze nechodil sam na prechadzky s kocikom, vynahradza mi to teraz, ked je vacsia a su super partaci na von

prasiatko30
24. apr 2016

Presne chlapi to krasne zmaknu ied maju co i len stipku zaujmu, mam sively priklad u nas v susedstve - susedka sa 2m po porode musela vratit do roboty - full time a chlap ostal doma na "materskej" a clovek ked ho stretne tak nie je stastnejsieho chlapa na svete a dieta spokojne ciste najedene 😂😂😂

sorciera24
24. apr 2016

mojmu nemozem vytknut abolutne, ale absolutne nic!...najlespi otec, akeho som si pre svoje deti mohla zelat!...mame deti 2, 6,5r. a 1,5 rocneho...synov...narocnych, aktivnych, uplakanych, ale moj muz by za mna aj odkojil, keby mohol......maly doteraz v noci nespi a velakrat ma prestrieda aspon na apr hodin, aby som si pospala, teraz ich an vikedn vzal k svokre, nech si oddychnem, hned ako pride o 15tej z prace sa im venuje.......ako, ja nemozem vytknut naozaj nic......a nasi synovia ho velmi miluju....to ten vztah medzi nimi hned vidis.....(aj ekd som bola napr. v porodnici, ci an sluzobke, muz nemal problem sa o dieta postarat, navarit, dat mu jest, ist s nim von......)

bubelko
24. apr 2016

@tinadance v zivote som muzovi kazdych 5min nevolala, ze ci to zvlada. sem tam volal chudak on. len sa nedovolal, tak musel zvladnut aj "bez porady". a ku podivu zvladol - vsetko. neskor aj 2.5r a aj uvrieskaneho novorodenca, choroby (aj crevnu virozu) . malo to miestami mensie nedostatky, ale nikto z nas nie je dokonaly 😉
kocikoval dokonca radsej ako ja 🙂 a aj na ihrisko chodil s detmi cez vikendy viac-menej sam.

nemozem na tuto temu na mojho muza povedat mäkke F. 😉

alby2014
24. apr 2016

@limetka69 neexistuje argument, ved chlap..to je hlupost. Tvoj chlap je proste taky a musis to vyriest..nie vsetci su taky, moj muz v noci kym maly vstaval casto, vstaval so mnou, on prebalil, ja ohriala mlieko (odstriekavala som skoro 7 mesiacov), maleho strazil na noc prvykrat, ked mal asi dva mesiace a ja som sa sla bavit na stuzkovu ziakov, aj mu reval a aj si poradil, bezne chodim, kam potrebujem a moj muz to zvlada uplne, ze super. Cez vikendy rano vstava s malym on a maju svoje chlapske tri hodky, kym ja spim do 9tej. Moj muz mi velmi pomaha a o kupani, prebalovani a etc ani nehovorim, to je bezna vec. Myslim, ze je to dane tym, ze sme prve dieta chceli, planovali a mali ho po 30tke, ked uz sme bujare roky mali za sebou, plus on ma uzasny priklad starostliveho otca v rodine...je to nase dieta, robime veci na polku...ved, ked pridu dalsie by som sa zblaznila mat vsetko na hlave..plati vsak,ze som sa doslova od prichodu z porodnice riadila radou mojej zlatej svokry, ktora znela: Eva, ako prides, Peter musi robit vsetko, co ty, vsetko, okrem kojenia, vsetko a musis mu to dovolit.
Najlepsia rada, aku mi kto, kedy dal.

limetka69
24. apr 2016

@alby2014 ja mam dobreho muza, ktory na nas zaraba, taha dvanastky a nadcasy, takze mu velmi nemozem vytykat, ze chce v noci, alebo po nocnej spat. 🙂 akurat, ze ho neprebali ked je pokakany, ale zas on ma taky zaludok, ze by som upratovala asi aj po nom. To len ja mam velke naroky. Cez den a ked ma volno sa snazi, aj ho okupe, aj na prechadzku vezme. A si myslim, ze xi bude maly starsi, tym viac sa mu bude venovat. S babatkom sa velmi hrat neda. Este len teraz sa zacina usmievat.

alby2014
24. apr 2016

@limetka69 nemas velke naroky, to si vyhod z hlavy...mna tiez napina, ked prebalujem...a pokcja, ed maly bude papat prikrmy, to bud len vona... 😀 😀 😀 😀, aj mojho muza napina a robime to. Tvoj mz taha 12ok, a ty taha kolko cez den? Ty tiez pracujes, len doma a mas nevyhodu, ze dokonca nemas ani nikoho kolo, kto ti odpovie suvetim..a chronicke nevyspatie je smrt...ved nech ceztyzdne spi, aj v sobotu, ale zo soboty na nedelu by ti mohol pomoct.

Kazdy si pozname svojho muza, vieme, ako a kolko robi...vieme, ake ohlady potrebuje, ale zvlast u Sloveniek existuje extremna snaha muzov lutovat a nezatazovat...a ja sa vzdy pytam teba kto polutuje, odbremeni? Netreba ch lutovat a brat ohlady ( samozrejem podla situacie), nas tiez nikto nelutuje.

sissy27
24. apr 2016

@tinadance prečo by si mala mužovi každých 5minút volať, či to zvláda?? Vychodil snáď len 4triedy pomocnej a má aj fyzický hendikep?? Ty si tiež s pôrodom automaticky nezískala patent na výchovu a starostlivosť o dieťa, tiež si sa to musela naučiť a verím, že ťa nikto nebuzeroval každých 5 minút, či to zvládaš... Nechaj muža dýchať a starať sa o dieťa, možno mu dá plienku naopak a miesto zeleného svetríka modrý, ale je schopný to zvládnuť bez vážnejších problémov. Netreba sa zbytočne stavať do pozície nenahraditeľnej.

limetka69
24. apr 2016

@alby2014 tak ja ho nelutujem, to nie tiez ked mam plne zuby vsetkeho tak sa spratam hoc poriadne dospat do obyvacky a musi robit co ma. Len som chcela povedat, ze to nerobi sam od seba, co by som si priala, ale ked ho donutim urobi to. 🙂 u mna he velka pomoc uz to, ze ho vezme von a ja mam cas na seba, aby som nevyzerala ako simpanz 😀 alebo ked varim, pratam tak sa mu venuje, alebo vari a upratuje on. Mam super muza, po tych idiotoch co som mala, mam doma poklad. 🙂

alby2014
24. apr 2016

@limetka69 inak mate fakt este malo babo...ono sa to zlepsi o par tyzdnov a mesiacov...ked uz bude s nim vacsia sranda...ja vidim tiez, ze aj mo muz sa s tou rolou zzival postupne a stale viac a viac robiveci, co ani nechcem a sam od seba..u vas to vidim na rovnaky trend..drzim prsty. 😉

arielka79
24. apr 2016

Ja sa ani necudujem po tychto prispevkoch, ze je tolko tragedii na cestach a na pracoviskach, ved ten chlap nemoze na 100% fungovat aj doma- robit domace prace, starat sa o dieta, vstavat v noci k dietatu a este hlusit v dnesnej dobe v praci, ked su vsade hrozne vysoke naroky. Je to na kazdom uvazeni, ci chce riskovat kvoli svojej pohodlnosti nedajboh zivot toho druheho- staci mikrospanok za volantom atd

alby2014
24. apr 2016

to nie je pohodlnost, to je zdravy rozum...ak uz zeny pracuje a teda je rovnocena s muzom, lebo aj ona pracuje..to ma este ako aj sama zvladat gro starostlivosti o dieta a domacnost? A muzovi staci, ze pracuje? To, kde sme? V 19 storoci??? AKo zvladat vsetko sa da v len pripade, ked zena je na materskej s jednym dietatom...potom bez pomoci partnera je to o hubu... A ak muz nie je zapajany od zaciatku, je plne obskakovanym asi sa mu pri viac detoch, alebo nastupe do rpace po rokoch , tazko vysvetli, ze zena nestiha... vacsinou nasleduje argument o tom, ako predtym stihala.

Chciet od muza, aby cez vikend jeden den vstaval, alebo normalne sa zapajal plne ako otec, to mi nepride nic zvlastne ani narocne, nehovoriac, ze t muzi robia bezne a mnohy uplne automaticky.
Dnes vacsina muzov nerobi na roli, v bani...ak robia za pasom, 12ky a podobne,ved zena vie, kedy, co moze chciet. Ale, dieta/deti su nase a teda starostlivost o ne je nasa...moje ego ako zeny nestoji na tom ako hrdinsky trpim, lebo mam na hlave deti, domacnost, muza. Vydavala som sa preto, aby zivot v dvojici bol lahsi, lebo sa da povinnost podelit, nie aby som otrocila.

bubelko
24. apr 2016

@arielka79 a nevyspata matka za volantom je v poriadku? este ak ma aj deti v aute? ona mikrospanok dostat nemoze?
tu nejde o to, ze ten chlap ma robit vsetko. nikto necaka, ze pride z prace po 12tke a davaj tahat doma dalej - metla do ruky ci vysavac...
ale deti maju obaja. rodicia su obaja. nie je len mama a spolubyvajuci, ktory nosi peniaze. je mama a otec.
zena je doma, porobi domace prace. muz je v praci, zaraba. deti su spolocne - oboch. cize je len normalne, ze sa staraju obaja. ako si to podelia, je uz na nich. aj muz, ktory robi 12tky si moze najst cas, aby sa povenoval detom a postaral sa o ne, aby zena mohla vypnut. lebo aj zena ma urcite limity - fyzicke, aj psychicke 😉
napr. u nas muz v noci zacal vstavat, az ked som prestala kojit. ja sa ani nezobudim, skratka zaevidujem, ze sa pohol a spim dalej, lebo viem, ze o deti je postarane. ked je odcestovany - vstanem.
ked su chori - vie dat lieky rovnako ako ja, nemusim kvoli tomu ostavat doma, ak mam nejake plany. rovnako ako vyssie viem, ze o deti je dobre postarane.
ked boli mensie a cez tyzden chodil neskor, ked uz spali, tak ich cez vikend vzal obe von - na cely den. bezo mna. nabalil si kocik, plienky, stravu a isli. na ihrisko, na prechadzku, do zoo... alebo ak bolo zle pocasie, ostail doma - ja som si mohla oddychnut.
aj dnes - maju kinodopoludnie - pustili si rozpravku a pozeraju - oni 3 spolu. ja mozem robit, co chcem - ist von, hrat sa na pc, zaliezt do postele...

arielka79
24. apr 2016

@bubelko ja som nenapisala, ze otec nemusi nic robit, ale ze je cez, aby vstaval v noci k dietatu a potom bol cely den v praci sustredeny, nieco ine je ked je mamicka na md, cez obed si moze s dietetkom pospat aj ona.

sorciera24
24. apr 2016

@arielka79 ja som napr. za, ze ak ma muz narovnu rpacu (ako vodic, ci taha 12tky na kaminone) a celkovo, ked potrebuje byt sustredeny v praci, nech si pospi, pri 1. synovi ma ho ani ennapadlo budit a vlastne pri malych detoch mame prve obodobie aj oddelene spalne kvoli tomu (aby ho dieta permanentne nebudilo), nas druhy syn preplakal 11mesiacov skuse...doslovne, plakal 20h z 24.....spalne su stale oddelene,a le prepac, moj muz by bol v tomto priapde hrozny necitlivec, ak by mi s takymto dietatom nepomohol...ano som na MD, ale ked palce 20h....tak cez ten obed si moc nepospis 😉 nastastie moj muz si to uveodmoval/uvedomuje a da mi obcas vydychnut....a ked porovname jeho pracu z mojou terajsou MD.....cha, okamzitie by som menila......a vravim, ze radsej by som sla do bane robit..... som stastna za muza, kt. je vnimavy a citlivy a uz ked vidi, ze som fakt vycerpana, tak mi pomoze (aj na chvilu v noci)......myslim, ze ak to nie je pravidelne, ale zena tu pomoc ozaj nutne potrebuje, tak tomu chlapovi z nicoho neodpadne 😉

sense
24. apr 2016

@arielka79 no to si moze v pripade ak dieta aj spi , moj muz vstaval hoci pracoval i ked nie dvanastky prve tri mesiace sme si spanku neuzili hadam nikto dieta kt. malo kolliky a reflux o siedmej rao spustilo krik a plakalo nonstop do 23.OO vynimka ked uz nevladalo plakat cize cca 3x po patnast minut....takze nic cez na tom nevidim...

nie kazdy ma dieta kt. od narodenia prespi 20hod. denne alebo prespi celu noc...

siska53
24. apr 2016

@arielka79 ze pospat s dietatkom poobede..nuz.. Mnohe nemaju kedy,ak maju takeho denneho spaca ako som mala ja.
@tinadance ked chce,zvladne,ale vyuzivala som.to malokedy, ja som to brala tak,ze ja som doma,takze som zvladla deti a domacnost. On robieval aj z domu,aj po vikendoch a aj robi. Ked bol doma,tak ak mohol,s detmi pomohol. Sameho ho trapi,ze nema na ne viac casu a rychlo rastu.
U nas sa to podelilo tak,ze kym boli mensi,tak on obliekal - neskor pomahal doobliekat starsieho a ja zas vzdy mladsiu a pripravit nahradne oblecko,ak sme dakde sli.

Ale vie sa o ne postarat,ak treba.

Akurat ze z dovodu jeho zaneprazdnenosti nepoznam take ze on ich vezme von a ja varim ci upratujem,take situacie spocitam na prstoch jednej ruky. Skor tak,ze som chora a on ich vtedy vezme prec alebo tak,aby som sa mohla liecit.

Moj zaver je taky,ze chlapi sa vedia postarat o deti,len im treba dat priestor (a musia mat aj oni cas) a prilis nekritizovat.

siska53
24. apr 2016

@tinadance ale este odpoved na tvoju otazku,co mi chyba - aby mal viac casu. Nic ine.

lenkacalikova
24. apr 2016

No ja si v podstate tiez nestazujem,manzel pomaha. V noci sice namiesto mna nevstava,lebo za mna neodkoji 😂,ani neprebaluje,ani neoblieka,ani nekrmi 😂ale! kupeme vzdy spolu,von tiez v pohodicke a co ma najviac tesi,z vlastnej iniciativy prebral vsetky domace prace a varenie..tym mi pomohol asi najviac 😂

maxiva
24. apr 2016

@tinadance urcite sa kazdy normalny muz dokaze postarat plnohodnotne o dieta.ale inak ako my matky.moj muz napr.vobec nevie odhadnut pocasie,on si mysli,ze ked vonku svieti slnko,tak automaticky je teplo 😉 ale tak ked to neodhadne tak sa vrati a oblecie syna lepsie.ale väcsinou su to take prkotinky.viem,ze sa vie o deti dobre postarat a nemusim mu vyvolavat,ani ho kontrolovat 😉

limetka69
24. apr 2016

@lenkacalikova u nas to je podobne a radsej sa budem hrat s "babikou" ako umyvat podlahy. Hahahahah, ja ho tak milujem

emilia25
24. apr 2016

Takže máme 4 deti.moj muzik je mega super muz a aj otec.vcera sme mali krstiny.no vecer u nás prepuklo nocne vracanie druhorodeneho celu noc sa o neho staral ja som vrsmci možnosti spala ale vždy som bola hore.treto rodeny spal ten zas ksksl v piatok horúčky išli sme na pohotovst.no a dnes som uz aj ja ko horúčky vracanie takže sa muzik stars o nás všetkých ale aspoň máme veľkú výhodu ze máme pri nás babku takze s vsrenim ms pokoj.ja viem ze môj muzik má zástupy dokonale.

sardinka335
24. apr 2016

Mne sa tiež zdá, ze chlap, ktorý sa vie aj postarat o vlastné dieta je vnímaný ako nejaký superman. Stretávam sa s tým dost často, ze na mojho muza pozeraju ako na nejakeho superhrdinu z filmu lebo on svoje dieťa vie nakrmiť, prebalit, nosil ich a stara sa o ne či má doma batola alebo školakov, alebo všetkých. To má byt normálna a samozrejmá vec! Ved to dieta je aj jeho, nie len moje. Samozrejme ja osobne som typ, ze ho nejako nezaťažujem domacimi pracami - jednak som na RD takze času mam dost a pride mi maximalne odveci cely den sa premotať a potom večer chcieť od chlapa aby upratoval a varil. Ale čo sa detí týka, ako tam nevidim dovod ,,lutovat,, a odbremenit. Mna kto odbremeni? Chlap - otec ma robit okolo detí všetko. Priznávam, ze moj mužíček nie je velmi na prebalovanie pokadených zadkov - to riešim skor ja, ale take krmenie, ,,venčenie,, uspavanie to kludne v pohode spravi on. Aj v noci vstane nakolko mala sa budi naozaj dost. Podvečer bezne robi s deťmi ulohy lebo on ma na to nervy. A ked idem niekde von s kamoškou na kavu a pokec tak spravi všetko, vola maximálne ak nevie niečo najst 😀. Zial poznám take kočky, čo im chlap vola kazdu chvilu kde uz su a podobne kydy..by som ho nakopala do zadnice. Našťastie klop klop nas sa toto netyka.

mima4
24. apr 2016

@sardinka335
ja mam pocit, ze mnohe zeny aj nechcu aby chlap sa staral a venoval dietatu, ako keby z ich pocinania bola citit urcita sutazivost a to, ze nedaj Boze aby dieta tahalo rucky skor za ockom ako mamickou... proste ja "matka" som ta jedina a dokonala pre dietatko.... musim byt pren ako ako taky maly "boh"... iba ja a ja...a ako keby mali strach zeny davat starostlivost aj na toho drueho rodica, lebo sa boja, ze "nahodou" dieta prejavi vacsiu priazen ockovi.... mozno sa mylim, ale takto to vnimam.

A inak, este veeeelmi vela zien v dnesnej dobe prisudzuje starostlivost dietatka iba zene - matke.... a dokonca muzi, co prebaluju atd. su zosmiesnovani ako "pod papucou"

sardinka335
24. apr 2016

@mima4 ano ano....takých stretávam požehnane ,,ja som matka, kto je viac???,,

bubelko
24. apr 2016

@arielka79 toto mozes praktizovat max. pri jednom dietati... uz ako nahle mas 2 alebo viac tak uz to nejde. alebo nie tak lahko 😉 zalezi od deti.
myslim, ze normalne uvazujuca zena vidi, kedy moze chlap prilozit ruku k dielu a nebude od neho chciet aby vstaval v noci, ked rano ide na 5:00 na smenu do prace. ale zas normalne uvazujuci chlap ju prilozi aj bez toho, aby ta zena musela na neho ziapat ako nepricetna... a nebude to komentovat. alebo jej volat kazdu chvilu kedy pride, ze dieta place, ale pokusi sa to zvladnut sam.
vsetko je zalozene na komunikacii, spolupraci a vzajomnej tolerancii. zas tu nerobme z chlapov neschopnych a utlacanych, lebo sa musia zapojit a z nas zien zas amazonky, ktore vsetko zvladnu same...

matulinuska
24. apr 2016

Ženy ti tu väčšinou predstavili mužov ako super oteckov. Náš otecko nie je super. Náš otecko vie len materiálne zabezpečiť rodinu a tým to končí. Celá starostlivosť či výchova detí je na mne. Prvú dceru sme mali keď ja som mala 20 a on 23 rokov. Nie,dcerka nebola nehoda. Obaja sme ju chceli a dokonca s!e si ju naplánovali a veľmi sa na ňu tešili. Ani ja ani on sme nevedeli do čoho ideme. Samozrejme,kto pred prvým dietatom vie do čoho ide. Kazdopadne keď sa mala narodila a my sme boli v porodnici tak to bolo super. Akonáhle sme prišli domov tak sa trebalo starať o dcerku. Mala silné kolíky,veľa plakavala. Prvé tri mesiace on býval ešte u svojich rodicov, ja u svojich cize za nami chodil len v stredy a cez víkendy. A aj to mu bolo s nami dlho. Keďže ja som malu kojila tak bolo vystarano. Prebaloval ju asi prvý týždeň. Keď som malu prestala kojit tak mi nezabudol vytknut, že čo som to za matku keď si neviem ani vlastne dieťa nakŕmiť. Ja depky a on tomu ešte pridával. Dcerku bol za celý čas kocikovat asi len 1x a aj to lebo mi kamoška farbila doma vlasy. Prvý krát som odišla vecer od malej keď mala asi 6 mesiacov a aj to ju strážila moja sestra a nie on. Nevenoval sa jej,všetko iné mu bolo presnejšie. Skusala som mu dohovoriť. Po dobrom či po zlom. Po viac ako roku prisla kríza ktorú sme nejak ustáli a zostala som tehotná s druhou dcérou. Vtedy sme si začali riešiť vlastne bývanie a veci okolo toho. Mladsiu dcerku ani nechcel,dokonca navrhol potrat. Poradne či ultrazvuku odignoroval takisto aj pohybu malej. Za ten čas čo "kopala" má ani raz za brucho nechytil. Narodila sa druhá dcérka,všetko bolo zas chvilku ideálne. Samozrejme že starsia bola u mojich rodičov. Ani s mladsou nepomohol. Kazdopadne má teraz mladsia 1,5 roka. My ako partnery fungujeme super no ako otec je to 0-bodov. Včera keď som uspavala mladsiu starsej povedal,že nejde kakat lebo jej nemá kto utrieť zadok. Velakrat som rozmýšľala nad odchodom,ale naco? Otec im zle nerobí,všetko čo poviem tak absolvuje s nami (výlety,návštevy) a inak má svoj svet. Dohovarania o tom aký má byť otec má už nebavia,musí to ist od srdca a u neho to nejde. Deti nemal mať v takom skorom veku,nebol na ne pripravený. Deti už neodlozime kym on dospeje no verím,že raz veľmi olutuje, že si svoje dcerky neuzil kým boli malé.
Prosim mamičky,ktoré by chceli nejako zasahovať do toho prečo som stále s nim atd nech si svoj komentár radšej nechajú pre seba. Ja som len reagovala na prispevok a otazku ktorú položila zakladateľka. Nie všetci oteckovia sú TOP!

mima4
24. apr 2016

@matulinuska mozem sa ta spytat, predtym ako si si ho vzala za manzela, vsimala si si jeho pristup k inym detom, napr. v rodine, ci ich pohladi, zabavi, pomoze s niecim?