Ahojte... mám 35 rokov a som prvorodicka. mám krásneho zdravého synčeka,ktorý má 2 mesiace. obcas ma ale prepadajú zlé myslienky a nieraz ma aj rozplačú. mám občas pocit, ze som zlá mama. Máme doma zvieratá ale aj napriek tomu ze denne 2x vysavam, umyvam podlahy a rolkujem plachty aj jeho postielku, mu najdem naprv pri ustach chlp alebo na cumliku, vtedy mam pocit aka som otrasna, ze by si zasluzil prostredie bez chlpov , alebo obcas ked som strasne unavená nadránom, tak mu strčim dudlik namiesto toho aby som ihned vstala
pre mlieko. obcas este pospí 20-30 min a ked znova zacne plakat skusim zas dudlik a ked nic tak idem spravit mlieko. alebo mam pocit, ze s nim zle manipulujem, velakrat mu padla hlavinka ked som uz nevedela ako s nim mam vstat z postele kedze moja a jeho postel su pri sebe kedze mame malu izbu musim vstavat z druhej strany.. alebo ze zanedbavam nejaku vec, o ktorej ani neviem ze by sa mala
robit a stale mam pocit,ze toto isto moja mama somnou takto nerobila a urcite sa neciti v takom bezpeci ako som sa ja citilia so svojou mamou ked som bola malá..zvyknem mu citat, spievat, rozpravky rozpravat, hracky ukazovat, na brusko davat ale nie vzdy a aj z toho mam obcas stavy, ze sa mu malo venujem a ze sa bude citit zanedbany. obcas sa mi stiahne zaludok pri predstave ze sa mu nieco stane, a ja sa zblaznim ked sa mu stane nieco napr aj mojou vinou. nikdy neviem ci je v izbe teplo alebo zima, niekedy zaspi aj na posteli vedla mna , oblozeny je ale obrovskym vankusom na kojenie dokola v strede obrovskej postele ale niekedy vybehnem z izby ,nie je pod dozorom, velakrat spi aj na mne co mi tiez spätne nie je bezpecne, hlavne to ze bohuzial zaspim obcas od únavy. ze v noci ked mu vypadne dudlik do hniezdocka tak nevstanem a neumyjem, ale on máva take svoje, ked vypluva dudel a potom place kazdych 5 sekund a to by ma kleplo asi . polku tychto blbosti robim vzdy ked ma budi a ja som strasne ospala a nevyspata, nieraz chodim pre mlieko do kuchyne tak ze vrazam do stien v polospanku a nerozmyslam. su to taketo veci co ma trapia a ja neviem ci robim veci spravne. inak sa mu snazim dat vsetko, krasne oblecenie , drahy kocik, hracky, knizky, hygienu, mliecko, vitaminy , lieky, vela sa s nim mazlím ale tiez neviem ci ej to ok, vela ho bozkavam na licka a na nos, aj z toho mam obcas myslienky ci som normalna,
moze dostat nejaky bacil odomna... ma niekto podobne pocity alebo som narusená 🤗😁
ak nekojíš a robíš mliečko pre bábo aj v noci prečo ti nepomôže ocinko.
ak nie každú noc tak aspoň každú druhú ,alebo cez víkend...
potrebuješ oddych
Ako hovoris. "Polku tychto blbosti...".
To ze mu das cumlik este na 30minut, ze nieje nonstop pod dozorom aj ked spi a odbiehas, ze zaspi vedla teba na posteli, ze chces oplachovat 50x cumlik len ked jemu v hniezdocku vypadne, riesit co vsetko sa mu moze stat.... Za mna su to, prepac, blbosti co riesis. Trosku si zrealni obraz o tom, co je dolezite a co uz je prehanacka. Aj ked je to prve dieta.
Tvoje dieta ma zjavne vsetko, je nakrmene, prebalene, vyspinkane, v teple, a hlavne s matkou ktora sa mu venuje a dava mu lasku. Si dobra matka tak neries fakt blbosti. Zbytocne.
K tomu cumlu este, ja mam pri posteli dva cumle a ani by mi nenapadlo ho ist v noci umyvat 😅 dieta nemoze zit vecne v sterilnom prostredi
@snazilka_bio_mamka Si Úžasná A Najlepšia Mama Na Svete a ostatné veci okolo( spadnutý cumlík oplachnes,umyjes, smeti vysajes,zameties....) nie si stroj ale milujúca Najlepšia Mama Na Svete.
Všetky sme zlé matky potom asi 😅
Tieto úzkosti sú do určitej miery normálne a prirodzené, ale prosím ťa, aktívne sa začni venovať psychohygiene. Takýmto spôsobom nervozitu len prenášaš na dieťa a to bude čo nevidieť mať fóbie od výmyslu sveta a bude spochybňovať každý svoj krok.
Normálne existujete, prežívate, dieťa je najedené, oblečené, bez otvorených zlomenín a krvácania... Za mňa super.
Prestaň riešiť blbosti, lebo keď začne behať tak ti exploduje hlava a dieťa bude z teba na nervy.
Neboj nic, vsetky sme mali tieto pocity
Spomenula som si ako som v porodnici nedokazala rozbehnut kojenie, sestricky ma skor deptali ako pomahali a ja som sedela na posteli, pozerala na syna a revala, ze preco musi mat tento uzasny chlapcek taku neschopnu mater. Hormony 😅
Zle matky sa nikdy nezamyslaju nad tym, ci su dobre alebo zle. Len tolko k tomu.
Ja mam tiez dvojmesacne babatko... je to moje druhe a pri prvom som mala podobne pocity ako ty. Vzdy som rozmyslala, ci to, co robim je dost dobre. Ci mu nie je teplo, zima, ci nedostane nejakeho bacila, ci nevadi, ze som nieco zle umyla, ze s nim zle manipulujem.. proste som riesila kazdu prkotinu a potom som z toho bola v depke. Potom som pochopila, ze kvoli tymto debilinam som si ani neuzila babatko. Takze pri druhom neriesim.. nehovorim, ze ma obcas neprepadne pocit, ze som zla matka, ale teraz je to uz skor v suvislosti s tym, ze mam vycitky, ze sa menej venujem starsiemu a nie to, ci sa ma babatko dobre. Tak male babatko toho az tak moc nepotrebuje.
A uz len to, ze pre to dieta chces to najlepsie a robis vsetko pre to, aby sa malo dobre, znamena, ze si dobra mama.
@snazilka_bio_mamka ja som pri prvom bola aj do 12h este v pyzame, kym bol maly, ved casu kopec a venovala som sa viac jemu. Skoda dojcenia, to by si v noci nemusela tolko vstavat...ale s tym by mohol pomoct zase manzel...skus ho poprosit o pomoc. Vela sa bojis a prehanas, co nie je nutne...hrajte sa a mojkajte, vsetko je v poriadku, si dobra mama, o tom nemusis pochybovat. Keby si nebola, tak by si nemala ziadne vycitky a vsetko by Ti bolo jedno...ale Ty chces pre dieta len to najlepsie...a dieta potrebuje hlavne spokojnu maminu. Vsetko je ok...pri prvom dietati su take pocity dost caste a moze prist baby blues z toho vsetkeho. Ja som to mala podobne prve mesiace, druhe a tretie dieta je v tomto uz uplne o nicom inom...ani uz nestihas riesit taketo detaily 😁
Vies ako moj strazil take male babatko?...ze po pol hodke som ich oboch nasla spat 😁😁😁...maly krasne prituleny k nemu...takze kludne aj Ty tak s malym spi a odpocivaj.
@snazilka_bio_mamka neboj normálne pocity mala som to tiež a mám to doteraz ešte občas, ale tak je zdravá a spokojná väčšinou, tak to asi tak zlé nerobím 😀
Ojooj, pri prvom som sa aj vsetkeho bala, ale fakt vsetkeho, porad som vazila UM aby bolo uplne presne nadavkovane, ruky uz som mala zodrate, co som si ich neustale drhla mydlom a dezinfekciou🫠….chudak druhy….ten je uz trosku tak povedat “zabudnuty”😅😅 ale vyzera byt aj sikovnejsi🤣
Neboj sa, si super mama, za chvilu bude babo v takej velkosti a vnimavosti, ze uz nebudes mat tieto strachy.
@snazilka_bio_mamka Mne osobne velmi pomohlo prestat bojovat s unavou. 1000x denne som si povzdychla ako by som spala, aka som unavena, ako uz nevladzem. Az ked som to prestala stale v hlave riesit a prijala som to ako momentalny fakt, tak sa mi doslova ulavilo. Unavena som sice bola, ale uz to nebola doslova moja jedina myslienka. Hormony a unava robia svoje. Nic sa neboj, robis to dobre.
Ja mam doma rok a pol starého syna a občas si s nim lahnem spať poobede. V noci keď sa mi nechce kopne do polovičky nech mu spraví mlieko on a to už odkedy sme z nemocnice prišli. Ja dokonca odkedy mal 2 mesiace utekám k mojej mame aspoň raz mesačne na víkend sama aby som sa vyspala a si oddýchla. Malý bol na umelom. A priateľ sa postaral. Tiež potrebuješ oddych. U nás napríklad uspava a kúpe len polovička. Ak teda nie som sama s malým preč, vtedy aj ja ale inak nie. Ver tomu zr si skvela mama. A čo ja som môjmu z cumla vlasov mojich povyberala. A kde všade spal... na linke, strčila som ho do hniezda a tam dala, pripadne on v kociari na balkóne a ja v obývačke na gauči... A keď sa mi nechcelo ani som neupratala. A pyžamovy večierok mame celkom pravidelne. A to ani nehovorím o tom ze mi spadol z postele, udrela som ho o rám dvery a iné srandy. A je tu živý a zdravý a chytrý až veľmi
@snazilka_bio_mamka si možno len úzkostlivo a vystrašená,predsa len je to prvé dieťatko.Alw nech si o mne myslí kto chce čo chce,tie chlpy,fuj hnus🤮Strávila som štyri noci v byte kde boli chlpy aj v káve,chvalabohu malé dieťa tam neboli a odvtedy sa mi žalúdok prevencia.Nepochopim a ani nechcem chápať.
@snazilka_bio_mamka Toto vsetko co pises, je bezne, si uplne normalna mama. Tie prve mesiace po prvom porode daju fakt zabrat a velmi vela zien si mysli, ze su neschopne matky. Neboj, onedlho si uz bude vsetko strkat do ust, to ti ten chlp pride aj smiesny 🙂 Moj napriklad mal zalubu vo vlasoch. Ked uz 4nozkoval, tak si dal do ust kazdy vlas, ktory nasiel 🙂 Aj smeti si daval do ust. Samozrejme denne som vysavala, aj viackrat, ale aj tak vzdy niekde nieco nasiel. Raz aj videl, ze idem vysavat, tak rychlo bezal zachranovat smeti, aby si stihol dat do ust 🙈 Absolutne nic mu nebolo.
Autorka vitaj v mojom svete, vsetko toto robim detto.. netreba byť dokonalý rodič.. častokrát ak niečo robim len vykrikujem “už ideeem” aj keď malý mrnči.. niekedy som na wc a malý hučí akokeby ho z kože drali lebo nedostal do 30sekúnd mlieko 😂🙈 ver tomu, že robíš všetko super!.. ps: náš malý dudel nechce a ja vo viacerých slabých chvílkach som sa mu ho snažila nanútiť tak, že sa chudák raz alebo dvakrát dovracal.. neboj sa, vyrastí z nich silní, dobrí chlapi 😁 aj keď sa im nevenujeme 24/7 veď to sa ani nedá
@snazilka_bio_mamka zlatko lepšiu matku ako si ty mat nebude... trocha sa ukludni ešte ta čaká veľa rokov s ním
dakujem Vam zienky, velmi dobre mi to padlo🥰
@snazilka_bio_mamka myslim, že aj druhi ľudia môžu mat podobne pocity ako ty, aj keď o nich nepíšu.
Robíš všetko najlepšie ako vieš a dokážeš. Ak by si to vedela inak, urobila by si to. Neviem, či ti to tak uniká alebo sa na to nedokážeš pozrieť z odstupu, že svoju spokojnosť ako človeka, ženy a mamy nepovazujes za dôležitú.
Ona však dôležitá je, dokonca velmi dôležitá, ak nie najdôležitejšia na vašom spoločnom vzťahu. Ako by si chcela dieťatku niečo odovzdávať, z coho dávať, odkiaľ máš čerpať, keď ty sama to nemáš, keď sa nepostaras o svoje potreby?
Takze ja by som začala týmto. Obratila svoju pozornosť aj na seba, na to, aby som bola ja spokojnejšia, citila sa dobre, urobila veci tak aby vyhovovalo obom, nielen dieťatku. Toto by som brala ako svoju povinnosť voci sebe i malickemu - postarať sa o to, aby malo v prvom rade vedľa spokojnu mamu, ktorá sa následne potom o neho s ochotou postará. Opačne to asi nie veľmi funguje.
Ale prosim ta, prve dva odstavce akoby si o mne pisala. Tiez mame vsade chlpy, tiez dam najprv cumel, kym konecne vstanem pre mlieko...dalej sa mi citat nechcelo 😅 rozdiel je v tom, ze to neriesim a netrapim sa tym, pretoze aj ja som len clovek a nie perfetna a dokonala matka. A dieta prezilo s nami uz par mesiacov a chlpy mam v hube aj ja, nielen dieta 🤭 neboj, chces byt pre dieta najlepsou mamou a tvoje pochybnosti su uplne normalne. Tiez som prvorodicka. Uvolni sa a uzivaj si spolocny cas s babatkom. Neries tolko. To obdobie tak rychlo ujde ze potom ti bude luto, ze si si to neuzila.