Obavy z druhého tehotenstva

20. apr 2021

Dobry den,

zamyslam sa nad druhym dietatom, mala mala rok a pol, ale z viacerych dovodov si nie som ista dalsim dietatom.

Mame maly dom, este nedokonceny a toto je jeden faktor, co ma odradza, ale vedela by som to nejako prezit a poriesit priestorove usporiadanie.

Druha vec, co ma dost odradza je, ze uz v prvom tehotenstve som sa stale zamyslala, ci je mala v poriadku, ci som nepila prilis vela kavy, davala som si jednu denne, ci nahodou nebude mat nejake problemy, otehotnela som ako 32 rocna. Ked si pomyslim, ze by som mala znovu otehotniet a som znovu o nieco starsia, tak ma prepadnu podobne myslienky v spojitosti s vekom a dalsim dietatom.

Co sa tyka malej, sledujem ju, ockom kontrolujem, ci sa nejako extra nevymyka z ramca toho, co by mala vediet, necham ju uspinit sa, zbierat kamienky, pohladkat nasho psa, samozrejme potom umyjem ruky, nedrzim ju v slonovinovej vezi, ale napriklad vcera jej priatel nasiel kliesta, iba jej liezol po lici, zobral, zabil, vybavene a mne hned preblesklo hlavou, mohol sa prisat, mohla dostat boreliozu a mohla by mat nejake nasledky.
Mozno je to aj diagnoza, ale neostavam uzamknuta doma, fungujem normalne, mam co to pocestovane a odjakziva som mala podobne scenare v hlave, ale aj tak som sa zobrala a cestovala po Juznej Amerike.

Mala alebo ma niekto podobne obavy o zdravie dietata a odradzal ju od dalsieho tehotenstva alebo potrebujem to poriesit najprv s psychologom?

asia83
20. apr 2021

Paradoxne práve pre tieto obavy je na čase mať druhé dieťa. Tie obavy razom zmiznú, respektíve sa krásne, priamo úmerne rozdelia medzi dve deti a vy budete v pohode.

martyzpp
20. apr 2021

Ty potrebujes druhe dieta ako sol 😂 prestanes mat takyto strach, ako sa hovori: jedno dieta je na strach. Ja este len cakam druhe a otehotnela som ked mal maly presne rok a pol a uz odkedy som tehotna tak som si na sebe vsimla, ze sa menej bojim o prveho...ja mam skor strach z toho ako obidvoch sama naraz zvladnem pri beznych cinnostiach (varenie, upratovanie a uspavanie)...sle odporucila by som Ti najskor dat do poriadku dom, aby si uz mala potom klud ked pride babo. A v 32 rokoch mysliet, ze si stara na druhe 🙄 ale bez, teraz je kopa prvorodiciek v 40tke. Pohoda, klidek.

autor
20. apr 2021

@martyzpp uz budem mat 34 :D ale necitim sa na moj vek ale predsa len mladucha uz nie som.
Tiez by som chcela, aby dom bol hotovy a nemuseli by sme este do toho investovat cas, ale ide o financie a vlecie sa to viac ako sa cakalo.

Ano obavy z toho ako si zorganizujem varenie, upratovanie, uspavanie a vsetko okolo deti su dalsi faktor na zvazenie, bolo by dobre aby sa manzel viac zapojil pri dvoch, co ale nebude mozne ak by sa venoval este domu.

elementissa
20. apr 2021

Druhe dieta by si mala mat vtedy, ked si stopercentne presvedcena, ze ho chces, ze ho zvladnes a ze si ho mozes dovolit (po financnej, socialnej, psychologickej ) stranke. Deti nie su na vyplnanie miest v zivotoch rodicov. Uz o starsie dieta sa prehnane strachujes, zvolni, nie je z cukrovej vaty, deti musia na vela veci prist same a to z nich robi silne individuality. Predopkladam, ze nechces mat ustraseneho maminho cececka na cely zivot pri nohe, tak starsiemu dietatu davaj iny priklad. Nie byt zostresovana, ale pokojna, problemy riesit, ak sa nejake vyskutnu. Moja svagrina bola jedneho casu taka prepnuta, ze detom hrozi tolko nebezpecenstiev, spadne, narazi si hlavu, dostane otras mozgu, vrazi do nejakeho rohu a vypichne si oko, potom zasa, ze tuhou stravou sa zadusi, nesmie mat pri chodzi nic v ruke, lebo sa zakopne, padne, vyrazi si zuby, prepichne hrdlo atd...jedna vacsia katastrofa ako druha. Vtedy som sa s nou dost skaredo pohadala, ze ona to uvidi, ked bude mat vlastne deti. Ja dieta mam, ona nie a teda maly je "v stalom nebezpecenstve" a doteraz sa mu nic nestalo, za 18 mesiacov nebol ani raz chory, ziadne modriny, urazy. Jasne, padne, buchne sa...minule vyletel z detskeho kolotoca na ihrisku. Tak sa oprasil a isiel dalej. Zivot je nebezpecny a jeho jedinou istotou je, ze umries. Svet je nebezpecne miesto a nijako detom nepomozeme, ked ich budeme drzat na voditku obalenych v bublinkovej folii. Neries dopredu katasfrofy, poriesis, az sa nieco stane. Samozrejme, s rozumom, nepustim decko na cestu, aby ho tam zrazilo auto. Pred smrtelnymi nebezpecenstvami vieme deti ochranit celkom ucinne a pred ostatnymi...meh. Ked si rozbije hlavu pri pade zo smyklavky, tak budes riesit rozbitu hlavu. Nenechat dieta ist bez helmy, ci nepustit ho na smyklavku ho praveze nikdy nenauci obozretnosti. Ak si dieta ublizi, nabuduce si bude davat pozor. Deti sa ucia zo svojich skusenosti.

No a to, ze nevies, ako by si zvladala staroatlivost- ak sa na to necitis, nechod do toho. Naco? Aby si sa zavdacila ludom, ze mas dve deti? Nemusis. Kazdy zije svoj zivot pre teba. Nikto z MK sa ti domov nepride o tie deti starat. Takze si to rozmysli, ci to naozaj chces. Ak je to pre teba take, ze velmi chcem, ale bojim sa, tak pockaj este chvilu, velka tuzba nakoniec zvitazi nad strachom. Ak chces mat druhe dieta len preto, ze by sa "patrilo", tak do toho nechod. Budes zbytocne zostresovana a nervozna. Vsetko ma svoj cas. Deti budu vychovavat pravdepodobne ich rodicia, teda oni by sa mali rozhodnut, ci su na to pripraveni a naozaj po tom tuzia. Ale ak si presvedcena, ze dieta velmi chces, no mas len mierne obavy, ako to bude, tak co sa moze najhorsie stat? Kym otehotnies, moze sa zmenit aj vasa situacia a kym porodis, aj dva krat. Riad sa tym, po com tuzis, nie tym, coho sa bojis

silviaeli
20. apr 2021

@martyzpp ja mat jej vek tak nevaham mam 42 a veľmi by som chcela, ale rozum nedovolí..

tristanka
20. apr 2021

Každá matka sa bojí o deti, či má jedno či tri... Si dobrá mama. Obavy či zvládneš 2 deti naraz sú tiež bežné ale ak zvládaš jedno, zvládneš aj 2, bude to dynamickejšie, veselšie, občas chaos ale keď sa zosúladíte bude to super a keď sa začnú spolu hrať, budeš rada že si do toho išla.

littlebubble
20. apr 2021

34 😂 moje známe ešte len teraz začali rodiť, niektoré.Veď dnes je to bežný vek prvorodičiek.

@elementissa zvyčajne vždy napíše to čo si myslím aj ja takže súhlasím, že najlepšie ty vieš čo cítiš.

autor
20. apr 2021

@elementissa velmi suprovo a pekne si to napisala!

Myslim, ze nie som taka ako tvoja svagrina :D ked zacinala mala chodit brala som jej vsetko z ruk, aby ju nenapadlo utekat a nahodou si zarazit lyzicku do hlavy, ale uz ma stabilitu inde a dozorujem, aby nevymyslala az cez ciaru. Ja ju necham zaspinit si ruky, vozit sa na kavicke dopredu dozadu, trhat burinu mi pomoze 😂 chodime kade tade, vie ze ked vesiam musi mi podavat stipce a neutekat, lebo mame co to po dvore, ale nezakazujem jej trahat burinu alebo kvety, aby nedajboze tam nebol zas nejaky kliest, len proste niekedy ma napadne, ze ake dosledky by nieco mohlo mat, samozrejme si ich znasobim, ale to ja som bola vzdy taka, ze z komara obcas urobim somara.

Mam strach aj na poporodne obdobie, pri malej sa mi hormony a psychika upravili 8-9 mesiacov od porodu. Neviem, ci niektore to mali podobne. Take zabehnutie a zlepsenie vyrazne bolo fakt rok po porode. Nechcela by som znovu sklznut do dalsej depresie a stiesnene domove podmienky by to mohli umocnit. Zaroven aj manzel sa nemoze tolko venovat detom, ak robi na dome a na druhej strane, on mi povie, ze este jedno, aby nebola mala sama, ale ked ma volno, tak cita clanky v telefone a mala zas len za mnou beha.

Racionalne to vidim tak, ze lepsie by bolo pockat este rok dva, ale to uz budem mat 36 a tam su zas tie rizika nejake. Samozrejme viem, ze vela zien ma v tom veku svoje prve dieta, ale proste mam to niekde vzadu v hlave takto ulozene 🤦‍♀️

marrydreamkas
20. apr 2021

sme rovnaky rocnik :D a este mame aj presne rovnako stare deti :D len nam sa chvalabohu zadarili dvojicky, za co som neskutocne vdacna a vyriesilo to podobnu dilemu aku riesis 🙂 deti su super, ale kebyze mam len 1 neviem,ci by som sa odhodlala na druhe,takto mame vybavene, to len tak na odlahcenie ;)

elementissa
20. apr 2021

Chapem ta, no asi by som to v tvojej situacii este radila ten rok/dva pockat. Ono, 34 ci 36... To uz je skoro jedno. Drzim palce 🙂

bluka2
20. apr 2021

Ja som rovnako stará, teda ja by som povedala, že mladá, ale je to vec gusta 😂 prvé dieťa som mala v 28, vtedy som takéto myslienky nemala a druhé v 32 a vtedy už hej. Čo ak mu niečo bude a tak. Cítim, že to mám pod kontrolou, ale prvý krát toto bolo omnoho lepšie, proste ten pocit, že je všetko ok a iné neriesit na teoretickej rovine. Ak zistíš, čím to je, daj vedieť.

autor
21. apr 2021

@marrydreamkas to mas super v zmysle, ze uz mas “vybavene” dve deti 🙂 Ked som bola pubertiacka planovala som si dvojicky 😂

marrydreamkas
21. apr 2021

no pre mna len predstavit si to kebyze mam dakedy dvojicky bola doslova nocna mora 🙂 a Zivot to zariadil takto a teraz s manzelom vravime,ze nic lepsie sa nam nemohlo stat ;)