Obavy prvorodičky

13. jún 2023

Ahojte, ležím v pôrodnici, malého mám na novorodeneckom kvôli žltačke, tak si idem vyliať srdiečko. Prepáčte mi za anonym, ale hanbím sa...
Mám veľké obavy. Bábätko sme veľmi veľmi chceli, neskutočne sa z neho tešíme, manžel mi každú chvíľu píše, ako sa ho nevie dočkať. Som po pôrode 24h. Malého som ešte nekojila, prikladala som si ho, ponúkala prsník, ale nevedel sa prisať. Bradavku pooblizoval a to bolo všetko. Tak po pár hodinách mi doniesli prikrm... Potom mi ho vzali kvôli tej žltačke. A ja sa teraz bojím...zajtra cez deň za nami príde laktačná a snáď nám pomôže, ale cítim, že mliečko ešte nemám :( mám to kolostrum, ale ja sama mám problém ho vytlačiť, kde to ešte taký drobec... Ani som ho ešte neprebalila, urobili to sestričky... Mne to príde také, akoby som sa oň ani nestarala a už sa vlastne aj bojím, či sa o neho budem vedieť postarať...v živote som bábätko na rukách nedrzala, dnes to bolo prvý raz, aj to len v zavinovačke... Ako sa všetko naučím? Budem na neho sama s manželom, ani jeden z nás nemá mamu alebo niekoho, kto by prišiel, pomohol,ukázal...mám obavy, ako to zvládnete...prosím neodsudzujte ma. Pôrod bol veľmi ťažký, som pošitá až po zadok, mám bolesti, však to asi poznáte...keď som bola s malým, nemyslela som na to, ale ako som teraz bez neho, tak ma prepadajú také obavy... :(

mikitilik29
13. jún 2023

Hlavu hore, nemaj obavy. Všetko budete vedieť zvládnuť. Je to síce o kúsok lepšie keď ti vie niekto poradiť ale teraz je moderná doba a veľa veci si vieš naštudovať na nete.
Ak sa ti nepodarí kojiť svet sa z toho nezruti, poodsavas co sa dá a ak nie tak sú umelé mlieka. Moje dcéry ani jedna neboli kojene a žijú.
A neboj, niesi sama čo nevie co s babom prvý krát.... Ja som tiež nevedela čo mám robiť keď mi staršiu dcéru doniesli v pôrodnici a nechali ma d nou samu🙄
Všetko bude ok😊

hariet
13. jún 2023

Ahoj, gratulujem k babatku. Skus sa trosku uvolnit a spolahni sa na svoju intuiciu. V prve dni ide naozaj len o kvapky kolostra, len si maleho prikladaj, ver mu, ze vie co ma robit. Skus okolo toho velmi nestresovat ak sa da, mas partnera, zvladnete to, neboj.

bublinka1426
13. jún 2023

nestresuj zazila som podobne, a to ale uz ide mat 6 rokov a ma vsetko spravne.

lilizzachy
13. jún 2023

Neboj sa všetko zvládneš, pôjde to samé 🙂 nemaj obavy

bublinka1426
13. jún 2023

@mikitilik29 preto nechapem aky tlak na kojenie sa vyvija, ked veeeeeeeeeeeeeeeela kojenych deti ma ovela viac ochoreni ako nekojenych....pochybujem ze kazda matka si premeriavaa kolko ml vypije...

dettilv
13. jún 2023

Gratulujem ❤️ hlavu hore,všetko sa naučíš. Tiež som bola tak. Mne keď doniesli malú tak som jej nevedela dať naspäť košeľu v c bola tak som sa nad ňou rozrevala🤭teraz má rok a pol, stále sa učím ale je to najkrajšie obdobie môjho života.

mikitilik29
13. jún 2023

@bublinka1426 ja už to kojenie neriešim... Pri prvej dcére som až traumu z toho mala v pôrodnici... Z každej strany len kojiť, prikladať a decko ti reve jak o dušu a mlieko žiadne... Bradavku až do krvi rozkusane... No horor pre mna... A keď som pýtala nech jej dávajú umelé pozerali na mňa jak na vraha

Akože čistý horor...

nikasmile
13. jún 2023

Tak pri prvom je to tak, naučíš sa to neboj. Nájdeš si systém a budeš robiť ako ti vyhovuje. Náš prvý sa tiež neprisal, museli mu strihnúť hornú aj dolnú uzdičku, ale to už mu až doma laktačná skontrolovala a potom sa to rozbehlo. Mlieko som mala tiež až s jej pomocou. Druhá, dcéra, tak pri nej už šlo všetko ako po masle. Hlavne hlavu hore, všetko dáš, keď nepôjde kojenie dáš UM, nič sa nestane, dôležité je aby si ty bola spokojná a bábo tiež.

bublinka1426
13. jún 2023

@mikitilik29 hej napodobne.
zbytocny stres

moje dieta z UM zije a prospieva.

cucoriedka133
13. jún 2023

V prvom rade gratulujem 🥰 a neboj všetko zvládneš, sme silné a veľa veci sa dá nájsť na internete 🤗 mne napr veľa pomohli prednášky na mamaclass.. Moja mala bola 2 dní na jis po pôrode v 02/23 a až po 2 dňoch som ju dostala na priloženie, prisala sa ale teda mlieko som nemala, zo začiatku len kolostrum a potom nič, postupne sa rozbehlo ale od začiatku musela byt dokrmovana um, doma som sa snažila to rozbehnúť ale bohužiaľ neslo to podľa predstáv a ja som nechcela malú trápiť a ani seba deptat, a tak sme ostali na um, ved nebude ani prvá ani posledná co na tom vyrástla 🙂 doma mi tiež nemá kto pomôcť, mama býva ďalej takže prišla len párkrát a inak len ja a muž, nájdete si svoj rytmus v tom a zvládnete 🥰 ja len ze mala rastie ako z vody, strašne to s nou letí a už to zďaleka nie je to maličké babo v perinke, tak držím palce, prajem veľa siiil a užívajte si každú chvíľku ❤️

zuzanka.zuzu
13. jún 2023

"ja sama mám problém ho vytlačiť, kde to ešte taký drobec." 😂😂😂 ja som si tuším nikdy nevytlačila ani kvapku, drobec bol kojený 6 mesiacov a ver, že ti vytiahne mlieko aj z palcov na nohách, ktoré sa ti budú prvé dni od bolesti skrúcať 🙊

svetlonos
13. jún 2023

Ahoj 🙂
blahozelam k bábätku ❤️
Laktacnejvzajtra povedz, ze chces odsavacku. Ukaze ti techniku ako vytlacit kolostrum. Ked to nepojde tak ozaj ta odsavacka - elektricka, je zazrak.
Nas maly mal nejaku virozu, dali mu druhycden kanilu a 4x denne vnutrozilovo atb 6 dni. Žltačku mal tiez ale nie tak silnu ze by mi ho casto brali a mohla som byt vzdy pri nom.
Kojenie katastrofa, zac2 hodiny kojenua vypil 2 ml, cize 0, prd.
Potom mi jedna na izbe poradila tu odsavacku. Doniesli mi ju a mlieko tieklo jedna basen, teda najskor kolostrum. Ked bolo treba, dokrmila som um. Sice som prikladala ale tou chorobou bol slaby, nedokazal vytiahnut tolko, skoro nic. Odsavala som takto takmer 3 mesiace. Potom zacalo byt teplo aj v noci ( mala som uz 5 flias rovno na nocnom stoliku i s mliekom odsatym nachystane. Akonahke sa orivelmi oteplilo, kazilo by sa. Tak som ho skusila prikladat aspom vecer. Cez den to vacsinou bola bieda. Niejedy sombkojila lenvraz za tyzden.
A on sa zrazu v noci rozospany prisal a pil. Lezal vedla mna a vzdy som sa nejak zobudila pred nim , prisal sa znova ani sa riadne nezobudil. Potom som zacala kojit aj cez den a vybavene.
Pokial fakt to nepojde, z um su detivtiez zive zdrave, tiez ok. Pre mna bolo kojenie pohodlne = nocne nevstavanie 🙂
Co sa ryka starostluvisti - pozeraj youtube kedcsi sama 🙂
A ked sa da, pytaj si ho co najcastejsie. Vyzlec ho a dajcsi na holu kožu. Ak budes odsavat, myslivna babo a pojde to lepsie ;)
Neboj nic, budes sa vediet postarat. Popripade pozri vo vasom okoli doma tiez laktacnu alebo dulu a oni ti rady so vsetkym poradia 🙂 Hlavu hore, bude lepsie.
Tak neboj, da sa to vseliako

denithestrange1993
14. jún 2023

Napis mi kludne spravu.

13riska13
14. jún 2023

Gratulujem k babätku hlavu hore a hlavne nestresovat nerobi to dobre ani tebe a ani babätku neboj vsetko sa casom naucis a najdes si svoje tempo a sposoby ako sa o neho starar ja mam deri dve a dodnes si moja mama robi srandu ako som pri prvom sedela na posteli a stale sa pytala samej seba co ja budem s tebou robit a aha ma skoro 5 rokov a nemenila by som kojenie nam tiez neslo takze prva prezila na um a nic jej nie je 😀 takze hlavu hore a naladit sa pozitivne a pojde to

autor
14. jún 2023

Baby, tak dobre mi padlo prečítať tieto vaše komentáre❤ cítim sa omnoho lepšie...verím, že to zvládneme, aj keď začiatky sú asi všade ťažké... Teraz čakám, kedy mi bábo donesú...veľmi pekne vám ďakujem ❤❤

226lenka
14. jún 2023

Ahoj, ak chces môžeš mi napísať správu

ropucha6
14. jún 2023

Gratulujem 🙂 a neboj sa, vsetko zvladnete casom a postupne. Mlieko bud sa ti rozbehne alebo aj nie ako mne, no v dnesnej dobe mas tolko UM, mozes si vyberat.

juliet86
14. jún 2023

ahojkim v prvom rade gratulujem k babatku! k zdravemu babatku! tvoje pocity su uplne normalne prirodzene a zdrave! ocakavania a tuzby si mala isto ine nie tazky porod separaciu po porode zltacku a velks poporodne zranenie a sitie. jedine co je teraz dolezote je aby ste boli s malym co najviac spolu. ak mas obavy ako vsstko zvladnes existuju popordne dulystranka 600nedelie.sk normalne si k sebe domov zavolas proficku.laktacne poradkyne napr z mamila taktiez ti porsdia nielen kojenie ale aj nosenie ci umyvanie. je normalne ze sa citis ako sa citis. nie si zlyhanim za to ze ti nestrieka mlieko na meter na teraz... ak by maleho este museli brat mimo teba tak maj pri sebe bodynko co mal na sebe a cuchaj ho fotky a pozeraj ich mlieko sa rozbehne. mozno ked vas pustia z porodnice. uvidis. a prebalenie tioujem dnes ta caka prve asi ta sestricky setrili p onarocnom proode aby si sa dala skor dokopy.myslime na teba
posli fotku fesaka. a iba zopakujem je normalne citit sa 24hod po porode ubolena bez babataka zle.

jane1987
14. jún 2023

Ahoj, vsetko pojde vdaka instinktom, naucis sa, neboj sa opytat sestriciek alebo mamiciek, co s tebou lezia. Mliecko pride a ked nepride, bude um, takze z tohto naozaj nestresuj, dieta hladne neostane, tento kult dojcenia nech ta netrapi, o nic horsia matka nebudes. Prebalovat sa naucis, najhorsie, co sa stane, je par nehod 🤷 uvolni sa a uzivaj si babatko ♥️

andreatytler
14. jún 2023

Babatko vie vysat lepsie ako ty vytlacit, ale zase musi vediet sa prisat. To ti ukaze ta laktacna. Mne prislo mlieko na 4 den. Dovtedy mal syn len kolostrum a ziadnu flasu. Ale zase nemal zltacku a bol zdravy a silny. Sestricky mu ziadnu flasu nechceli dat a ja som im verila ze netreba. Az pediater mu dal flasu na prvej kontrole na ten 4 den.
S tym ze nic nevies, to je veeelmi bezne. Skoro kazda zena sa tak citi. Ja som mala stres, lebo som nevedela ako dat plienku - pampersku😀. Ci tie lepky idu dopredu, alebo dozadu a nechapala som co som to citala o tom pasiku. Nakazovala som muzovi nech si to poriadne odkuka od sestricky. O kupani uz ani nehovoriac. To som mala nervy a asi pol roka sme ho kupali obaja tak ze muz drzal a ja som umyvala a bola to vzdy udalost ze sa nam to podarilo.😀
To ze nemate mamy, zober z tej dobrej stranky. Nebude sa vam nikto kafrat do vychovy. Kolko som tu uz citala prispevkov a nestastnych mamach, ktorych privadzaju svokry a aj vlastne mamy vsevedky do zufalstva.
Bude vsetko dobre. Neboj sa povedat sestrickam co potrebujes. Ak chces aby ti ho nosili castejsie a nedavali mu flasu, povedz im to. Treba sa ozvat. Si mama a tak musis byt teraz levica ked ide o tvoje dieta a nevahaj sa ozvat. Ale ak bude na umelom, nevadi. Umele mlieko ma jednu obrovsku vyhodu. Tvoj muz bude vediet nakrmit svoje dieta. Velmi to pomaha pri vytvoreni puta medzi otcom a dietatom. Proste vo vsetkom zlom sa da najst aj dobra vec.

t1nusa
14. jún 2023

úplne chápem tvoje obavy, bola som na tom podobne s tým, že som sa bála či sa budem vedieť o našu malú starať… tiež som nemala mlieko v pôrodnici, resp. bolo ho veľmi malo, sestričky ma deptali a strašili, že malá chudne a schudla hraničnú váhu na to koľko dní je na svete… čo som ale nevedela v tom momente bolo, že mlieko môže prísť až na 3-5 deň (čo bol aj môj prípad, prišlo až keď sme boli doma z pôrodnice), navštívila som aj laktačnú poradkyňu aby som sa uistila, že malá papá ako má a správne sa prisáva… tiež sme mali nábeh na žltačku v pôrodnici, nemohla som malú zobudiť čo bola taká spavá, domov nás pustili keď bola ešte žltá a ja som sa bála aby sa to nezhoršilo… všetko ale dobre dopadlo a ja sa každým dňom stále učím čo a ako, ale musím povedať, že je to už oveľa lepšie ako prvé dni keď sme prišli domov, to som bola extrémne vyčerpaná zo všetkého a ubolená keďže tiež som bola zašitá až po zadok a nemohla som si ani sadnúť ani poriadne chodiť… daj tomu čas, oslov niekoho hlavne na prvé dni aby ti prišiel pomôcť, hoci aj kamarátku ktorej dôveruješ, s manipuláciou bábätka nemaj obavy, je to maličké stvorenie, ale je tvoje a chce to len prax, odporúčam ti určite skúšať postupne držať drobčeka aj bez zavinovačky (lepšie sa bez nej prisáva na prsník pri dojčení keďže mu nič nestojí v ceste a má lepší prístup) a čo najviac kontaktu koža na kožu

anavixy
14. jún 2023

Kolostrum je mlieko, teda adekvatna pred-tekutina, neexistuje take ze “nemam mlieko, mam LEN kolostrum” 🤷🏻‍♀️ ak sa dieta poriadne prisaje, vytiahne tolko, kolko potrebuje. Na zaciatku to mozno nebude idelne aj skrz zltacku a spavost, ale upravi sa to, len treba vytrvat. Uz si mala davno odsavat mlieko (kolostrum), aby sa laktacia podporila, inak, nez odberom mlieka sa jeho produkcia nezvysi. Vsetko bude ok, vsetko zvladnes, hoci teraz je to mozno pre teba nepredstavitelene, ale zvladnes!
Namiesto sebalutosti si uz davno mala hladat informacie co a ako, hlavne ohladom dojcenia, kedze to asi nebude idealny start. Ak mas instagram, najdi si lipirea_blog a vasa_laktacna_konzultantka, ak nemas, posluzia ak videa a navody z mamily, hlavne necakaj, ze ti vsetko povedia sestricky ci laktacna za tych par chvil, vsetko su to veci, co si vies a mozes nastudovat aj sama a laktacna ti uz len dopomoze prakticky. Sup sup studovat a ulahcit si zivot 🍀

euka210
14. jún 2023

To su take prvorodicske obavy...ja som tiez mala prve vnuca v rodine, ani mladsieho surodenca som nemala...sestricka by Ti mala ukazat ako sa prebaluje, drzi babato...ked nie, tak si to pytaj...na to tam su. A laktacna pomoze s dojcenim...aj dieta sa musi naucit prichytit a papat, hoci saci reflex ma...to som mala pri druhom aj tretom este doma, aby sa spravne prisali. Chce to cas a hlavne odhodlanie. Ak sa nevzdas, pojde to. Mliecko sa spusti, mne sa pustilo aj po sekciach ked 24h som dieta nevidela ani nemala pri sebe.
A doma sa naucis ako ti bude vyhovovat...mne napr.dojcenie v perinke vadilo a kupal ho 1.krat manzel, ja som sa bala 🤣 ...vsetko zvladnete

lenka2232
14. jún 2023

Ale cosiii neboj,to vsetko pride samo 🙂tiez som nevedela nic o babatkach a zvladla som to sama,myslim si ze super..my zeny to tak mame v sebe…a ze nebudes mat mlieko? Noaco,svet sa nezruti..ja som mala trosicka a ako na mna vsetci tlacili ze kojit a kojit,tak z tych stresov som stratila mlieko uplne..malemu som davala umele a nic mu nechyba🙂

ella1234
Autor odpoveď zmazal
Zobraz