Ahojte možno sa potrebujem len vyrozprávať a možno su to hormóny vôbec neviem, ale dúfam, že nájdem u Vás pochopenie a možno nejakú radu. Doma už jedno dieťa máme uz staršie má 8 rokov, veľmi túžila po súrodencovi a samozrejme aj ja som vždy chcela dve deti, ale do teraz akosi nebol správny čas prišiel až teraz. Tehotná už som dokonca sa zachvilku blíži dátum pôrodu a ja začínam mať veľkú obavu, strach a stres z toho, čo bude keď sa ten nový malý človiečik narodení a to som sa popritom na to veľmi tešila. Ale teraz má prepadajú myšlienky, či to bol vôbec dobrý nápad mať ďalšie dieťa. V podstate nám s jedným nič nechýbalo, dieťa je už väčšie samostatné už sú s ním není žiadne starosti a teraz zrazu, zase ten istý kolotoč. Veľa starosti, povinnosti, preplakane noci, všetok čas venovať len dieťatku a hlavne, vychovať z ďalšieho dieťaťa dobrého človeka. Ja doma menej financií áno ja viem, mala som nad tým rozmýšľať pred tým, ale ja som aj rozmýšľala ale videla som viac tých pozitív a zrazu mám pocit, že tie negatíva začínajú prekrývať tie pozitívne veci a ja začínam mať veľkú obavu čo bude a ako bude 😔 ani neviem, či čakám nejakú radu, len možno skúsenosti ak ste to tak mali aj vy čo Vám pomohlo. Ďakujem
uzivaj neries co bude dopredu.
bude super. nebudes mat jedinacika. co by ine za to dali.
samozrejme vsetko bude z casu na cas tazke, ale kto to ma lahke v zivote?
mozno bezdetni ludia, ale ti na stare kolena pocitia ake to je byt sam, a to je snad najhorsi pocit na svete.
uzivaj a tes sa. drzim palce. 🍀
mnohi by druhe chceli mat ale nemozu
Ja mám bábätko po 7 rokoch. Budú aj horšie dni, ale koniec koncov, sme šťastní, že ju máme. Toľko radosti a lásky nám priniesla, že neľutujeme. Zlé dni prídu, ale aj odídu.
Bude to ľahšie. Ja mám už ročnú druhu, rozdiel 6,5 roka a je to ľahšie ako pri prvej
My mame babo po 15 rokoch. Takze sme uz naozaj boli zabehnuti, pohodlni, dieta vychovane a samostatne. Tiez som sa bala, ci vyjdeme s peniazmi. Ale je to super. Ano, som unavena, neda sa ist len tak, kam chceme, musime mysliet na to, ci maly vydrzi a kedy pojde spat. Ale s bratom maju uzastny vztah napriek vekovemu rozdielu. A s tymi peniazmi to tiez nie je az take hrozne.
@andrea_82 s prachami to hrozne naozaj nemoze byt po tom ako vsetko dvihli je teraz radost rodit :D nech nastupit spat do prace.
@bublinka1426 co myslis, ze zdvihli? Prispevok pri narodeni je stale priblizne rovnaky a danovy bonus idu od januara znizovat. Takze az take vynosne to nie je.
@andrea_82 ale noooo.. a rodicak? ;) byvaval okolo 220 euro. zase nezakryvajme oci. doteraz viem kolko co stoji slepa nie som.
pridavok na dieta tiez nebol 60 euro ;) uz ked sme pri tom
@bublinka1426 🤣 🤣 🤣 ak myslis, ze rodicak mi nahradil vyplatu, tak nech sa paci, nic ti nebrani rodit, ked je to take "vynosne". Az taku malu vyplatu som nemala, aby som z toho uzivila vsetko, co dovtedy a este aj dieta naviac. Ja sa nestazujem, vedela som, ze nam prijem klesne a vieme sa uskromnit. Ani necakam, ze stat ma bude zivit. Ale isto by som nenapisala, ze je teraz kvoli peniazom radost rodit.
@andrea_82 este raz, viem o kolko to slo hore. a take male dieta nepreje gate.
satit vies roznymi sposobmi a dostat o pomaly 100 % viac ako pred 4 rokmi je dost. ;) nehadaj sa lebo nemusis. ;)
proste druhe dieta nie je skrt ale jasne ze nenahradi plny prijem/
ale az take minus druhe dieta neznamena, to som chcela napisat
@bublinka1426 v mojom prvom prispevku som napisala, ze s nasimi peniazmi to na rodicaku nie je az take hrozne, ako som si myslela. Obavala som sa, ze budeme musiet viac setrit, pretoze moja vyplata bola ovela vacsia, ako dostavam teraz. A ty si z toho urobila hadku o tom, ci mi to ma stacit alebo nie. Tak ak mas prijem nejaky a potom ti klesne, je jedno, ci na 300, 400 alebo 600 eur, tak asi je to stale menej, nie? Naco tu diskutujes o tom, o kolko zdvihli prispevky?
@andrea_82 napriklad pre tie co tolko nezarobili ako ty, to nie je az taka velka FI strata ;)
@bublinka1426 tak diskutuj s nimi.
@andrea_82 vseobecne mozem? das mi povolenie?
@andrea_82 este ak mozem toto si napisala ;
''A s tymi peniazmi to tiez nie je az take hrozne.''
pred par rokmi bol DB max 40 euro a pridavok 20 euro. takze ...
rodicak 220 euro cca
to ze mnohe zeny si prilepsili nemusis popierat. nepisem o tych co zarabali nenormalne peniaze, pisem o BEZNYCH ZENACH ktorych je na SR vacsyna ( ten Y sa mi paci)
My mame aktualne takmer 2 mesacne babatko po takmer 8 rokoch. Syn si hrozne prial surodenca uz dlhsiu dobu. Chcela som povodne rozdiel medzi detmi cca 5 rokov, ale nedarilo sa nam, tak mame ten vekovy rozdiel vyssi.
Malicka je uzasne babatko, usmievava, krasne papa, spinka... oproti synovi, ktory bol dost narocny nespavec, je to neporovnatelne. Ja uz tiez mam skusenosti s dietatom, tak neriesim kazdu kravinu ako pri prvom (+ na to ani nemam cas). Problemom je u nas trochu to, ze starsie dieta ziarli. Uz sa to sice zmiernuje, ale tie prve tyzdne to bol u nas masaker. A to sme ho cele tehotenstvo pripravovali na to, ze tie prve tyzdne sa budem musiet venovat babatku, ale ze ho lubim a tak, ale ta realita ho asi trochu prefackala. Aj ked sa snazim neodstrkovat ho na druhu kolaj, no nie vzdy to ide - najma ak kojim. Zo zaciatku robil aj sceny, ze ho uz nemame radi a tak, ale na druhej strane vzdy hovori, ze babatko lubi, mojka sa s nou a tak.
Co sa tyka financneho hladiska, nezijeme na Slovensku a aktualne dostavam matersku viac ako 1000 Eur, ale coskoro pojdem na rodicak a ten bude nizsi, nez rodicak na Slovensku. Nedostavam ani ziadne pridavky, nedostala som ani kocikovne a nedostavala som ani tehotensky prispevok. Podla mna je socialny system na Slovensku stedry az az.
@bublinka1426 ty si strašne nepríjemná:(a ty vieš o koľko im išla hore hypotéka, strava atď?
Keď bol rodicak 220 eur človek nakúpil za 50 eur plne tašky.
Autorka bude to dobre pri druhom už asi vieš čo očakávať.Vekovy rozdiel máš výborný je to už hotový samostatný človiečik čo sa oblečie, naje, pomôže, zabaví sa.
Bude to lepšie ako pri prvom, uvidíš. Už vieš do čoho ideš, budeš sa o to malé menej báť. Tiež mám teraz druhé, syn má 5 rokov a je to super. Pekné, živšie, veselšie. A tvoja dcéra má 8, to bude úplne pohode. Uvidiš.