Niekedy mám pocit, že 4,5 ročný syn ma nemá rád

20. mar 2022

Ahojte, som mama dvoch detí. 4 a pol ročného synčeka a 3r dcerky. Môj problém nie je ani tak v synovi, ako v manželovi. Môj manžel je naozaj skvelý chlap, vie navariť, oprať, žehliť, upratať, deti zoberie von, aj k nim v noci vstáva, ak treba, nechodí po krčmach a zábavách, ma prácu, ale ma tiež jednu pre mňa zlú vlastnosť a to, ze deťom všetko povolí a to najmä to, co som ja zakazala. Nemyslím, si ze som dajaky gestapo, ale sú veci, ktoré by som chcela, aby sa dodržiavali. Ze sladkosti budú až po jedle a TV sa bude pozerať v obmedzenom režime.

Prikald 1. Ja poviem deťom, koláč / čokoládu /kidnerko atď. Si môžeš dat až poobede, tak oni idú automaticky za ocinom, spravia slzičky a on im sladkosť okamžite dá.
Príklad 2. Chcem, aby zjedli na obed polievku, tak oni idú za ockom s tým, že oni chcu radšej jogurt / guľky do mlieka a on im to na obed dá, namiesto polievky.
Príklad 3. Ideme neskoro večer z návštevy, deťom poviem, ze uz je veľa hodín TV uz pozerať nebudú, tak idú za ním a on im ju pusti.
Prip. Deťom poviem, rano TV pozerať nebudeme lebo nestíhame do skolky, tak on im ju pusti a nakoniec naozaj nestíhame, lebo ak vypneme rozprávku pred koncom je plač.
Príklad 4. Syn place, ze nechce ísť do skolky, tak on ho do skolky nedá.
Priklad 5. Deti behajú po byte ako besne, jediný kto ich okrikne som ja.
A takto by som mohla pokračovať donekonečna. Manžela som prosila, vyhrážala, kričala som, aby mi takto nepodryval, ale nepomohlo. Každý môj zákaz, ktorý deťom dám poruší. Nie som žiaden diktátor, naozaj nemám problém deťom dat sladkosť alebo s tým, že si pozrú TV, ale chcela by som v tom nastaviť iste hranice. Momentálne je situácia taká, ze syn chce robiť všetko iba s tatinom (ísť von, spať, mojkat sa). Iba tatinovi hovorí, ze ho ma rad. Mne to nehovorí, lebo ja som ta co všetko zakazuje a kričí. Trápi ma to, ze syn ma tak vidí. Mam sa vykašľať na svoje "pravidlá" a nechať nech je u nás doma anarchia a deti vládnu? S manželom naozaj neurobím nič, nevidí, ze ma stavia do pozície zlého policajta. Dnes som sa už na všetko vyprdla (víkendy su najhoršie lebo manžel nie je v práci) lebo som nemala silu odporovať, tak deti celý deň jedli koláče, čokoládové jogurty, kekse a pozerali TV

cukroska
20. mar 2022

Myslím, že toto presne isté je väčšine rodinách. Proste tatko 😍

ckocka
20. mar 2022

Zabila by som ho - teda manžela, pochopitelne.

beata_k
20. mar 2022

No asi ho len upozornovat co sposobil. Ked nestihate do skolky kvoli TV. "Vidis? Kvoli tebe je tu rano stres a rev" Asi len na prikladoch mu ukazat ked nezabera dohovor.

kittykat22
20. mar 2022

ked syn nechce a muz ho neda do skolky s kym je cely den? pises ze muz je doma len cez vikendy. Dufam, ze mi nenapises, ze on syna neda do skolky ale necha ti ho cely den na krku 😵‍💫

lukina20
20. mar 2022

Sadnut si s manzelom a dost vazne sa porozpravat, ze jednoducho takto to dalej nejde… a hlavne nech si vstupi do svedomia a nepodryva tvoju autoritu.

autor
20. mar 2022

@kittykat22 doteraz to tak bolo, lebo som bola na rodicaku s dcérou. Ale ked som povedala, ze uz mam toho naozaj dosť, vzal si ho do prace. Ta skolka ma najmenej trápi, nakolko uz aj ja nastupujem do prace, takže chodiť do nej bude musieť tak, ci onak. Skôr ta TV a sladkosti, nakolko dcéra má aj problémy s kakanim, tiež jej to neprospieva... Dohovarat mu je ako hádzať hrach na stenu...

kittykat22
20. mar 2022

Tvoj muz nevie povedat nie. Na druhej strane si to zober aj tak, ze vzdy - ale fakt vzdy - bude mat tvoj partner zlu vlastnost. Kazdy ma. Ber to aj tak, ze toto je jeho nevyhoda a treba ju nejako korigovat. Nikdy nebude vsetko ruzove. Ja mam s muzom ten isty problem - nie teda v takej miere, ale je podobneho razenia ako tvoj muz a je to na nervy. Ja som zacala robit to, ze mu syna hodim na krk v momente ako pride domov, a nestaram sa. Ono po case ked je muz nonstop v praci, do toho mu nonstop skace dieta po hlave, tak ho to tiez nebavi a zacal po nom hukat. Nechces skusit to iste? 😬😬 Nemozem ti zarucit, ze to bude fungovat. Ale teraz je to uz blbe, moze to byt horsie? Asi moc nemoze ... to co robi manzel je neudrzatelne. Mat nostnop pracu a dieta - urcite vypeni 😀

autor
20. mar 2022

@kittykat22 on mu pravdepodobne zapne TV a budu spolu pozerať TV. Bohužiaľ syn by pozeral čokoľvek, nielen rozpravky. Takže by spolu kukali TV Paprika alebo hokej a ja sa chcem tomuto vyhnúť...

lukina20
20. mar 2022

@kittykat22 presne tak
Je jednoduchsie povolit cokoladu a sladkosti namiesto zeleninovej polievky a handrkovat sa s detmi preco by mali jest poriadne jedlo. Takisto je lahsie im povolit pozerat TV namiesto toho ako ich obliect a ist sa s nimi trebars von bicyklovat… on si asi neuvedomuje, ze teraz stale sa formuju navyky nielen v stravovani ale celkovo v zivotnom style… a pokial by vase deti isli touto cestou tak nic moc
Neviem, tak prestan varit 😂😂😂 nech sa aj manzel stravuje na cokolade, uvidime kedy ho to prestane bavit 😂😅
Ozaj neviem co ine by som ti poradila, ked pises, ze sa s nim neda seriozne o tomto porozpravat

kittykat22
20. mar 2022

chapem. tak sa dohodni, ze aspon musi do tej skolky a vecer to uz nejako zvladnes. Ved ked tam bude do 16:00 tak cesta domov, vecera, to sa uz moc nestihne robit neplecha. A skutocne cez vikend si naplanuj nejake soboty mimo dom s kamaratkami alebo nieco pracovne a nechaj deti muzovi. Takto som nechala syna dlhsie muzovi (citaj 5, 6, 7 hodin)a to si mala vidiet ten vreskot 😀😀 Syn nieco nechcel, nedalo sa s nim pohnut, muz zacal hulakat, syn revaaaaaat. Pridem domov z mesta, doma psycho 😂😂😂 No, len mne sa v tom meste zapacilo a odchadzam pravidelne. Doma sice armagedom 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 ale neva .... aspon mam trochu kludu a muz si tiez naplno moze uzit vychovu dietata 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Ono zase to ber tak, ze sem tam robit hluposti je normalne. Nemozes chciet vsetko na 100%

vler
20. mar 2022

Nerezignuj. Manzelove rozhodnutia maju zly vplyv na zdravie a vyvin deti ktore potrebuju rezim, pohyb a vyzivne jedlo

autor
20. mar 2022

@kittykat22 práveže jemu nevadí sa o deti postarať, bola som týždeň v nemocnici a nahradil ma na 100%. On ich aj oblečie, aj dcére copik spraví, aj operie, vyzehli, o sprchuje.... Proste vie fungovať ako normálna matka... Len s tou TV a sladkosťami to preháňa....

simonkazga
20. mar 2022

Je to o komunikacii. Ja nemam takeho skveleho manzela ako ty, nevari neperie nezehli.... ale v zivote by nesiel vo vychove proti mne. Mame jasne pravidlo, pred detmi tahame vzdy za ten isty koniec a respektujeme rozhodnutie toho druheho aj ked nesuhlasime. Ak on nieco dovoli (aj ked ja by som nedovolila) nepoviem pred detmi, ze tato nemal pravdu a nesmu. A naopak, ked ja zakazem aj on povie nie, aj ked by on bez problemov suhlasil ak by sa pytali jeho ako prveho.

slovakboy
20. mar 2022

Problém je v rozdielnom názore na výchovu. On si mysli že netreba deti tak obmedzovať aby chceš naopak poriadok a pravidla. Nebál by som sa o synovu lásku. Deti chcú voľnosť ale chcú aj poriadok. Vadí mu tvoje kričanie nie to že mu prikazujes čo ma robiť. Vyhni sa hodnoteniu syna. Neobvinuj ho nevyhrážaj sa mu nerob mu zlé emócie. V rodine ma byt mamka tá čo miluje bez podmienok a ocko ktorý určuje pravidla a usmieva sa len keď sú dodržané. Špeciálne u chlapcov je potrebné aby mali laskavu mamku a trosku prísneho ocka. Oboje je pre ich budúcnosť a dospelosť dôležité. Vzťah k ženám a vzťah k povinnostiam. Jedno riešenie by tu bolo. Dohodni sa s manželom že môžu mat niekedyvolne dni kedy si môžu robiť čo chcú ale zvyšok týždňa bude disciplína. Bez kriku a vyhrážok. Na to by mohol pristáť.

kittykat22
20. mar 2022

a si si ista, ze nie je chyba v tvojich narokoch? Ak robi muz vsetko a dokaze sa naplno postarat o deti, tak ked ide len o tie sladkosti a TV ... si si ista, ze nechces na to hodit trosku bobek? Si presvedcena, ze tieto dve veci budu mat negativny dopad na vychovu deti? Stoji ti za to drat si nervy?

miadi
20. mar 2022

Zas taky uzasny nie je ked ich necha cely pozerat tv to sa az tak nevenuje nech ich vezme na pol dna von, a kludne nech im teda da sladkosti ale nech da pozor aby zjedli aj zdrave . On im vsetko dovoli lebo chce byt chrumkavy pekny dobry. Skus jeho taktiku tyzden vsetko dovol nech je maly tyzden aj doma ci unho v robote nech su deti hyper z cukru na vsetko im prikivni a uvidis ze zachvilku za tebou muz dojde co sa ti stalo ? Ved on vie velmi dobre ze ta potrebuje v ulohe zleho policajta. A ty mu len povedz ze robis to co on aby sa naucil aj on povedat detom nie . Aby aj on zacal vychovavat. Lebo to ze navari operie oblecie okupe je sice fajn , ale nastavit urcite pravidla a vychovu je este dolezitejsie.

janetinka27
21. mar 2022

pises, ze si kricala, vyhrazala sa atd. cize to ovplyvnuje vase manzelstvo az tak,ze kricis. skusila by som manzelsku poradnu, aby manzelovi povedal niekto nestranny, ze pravidla su dolezite.detom pravidla neublizia, prave naopak, daju im zaklad, ze svet sa netoci iba okolo nich a ze zivot nie je len ruzovy a sladky. jedneho dna mozu zostat rozcarovane, ked zistia, ze su pravidla, z ktorych ich ocko nebude moct ospravedlnit

20erika07
21. mar 2022

Nepiect kolace alebo len zdravsie varianty, nekupovat sladkosti, ak kupis, skryt tam kde ich ani muz nenajde ,normalne ako pred dietatom, bohuzial si zabudla kupit, vylozit len ked sa najedia ,za tv sa s muzom dohodnut, ze ho vypnes zo zasuvky alebo vyber baterky z ovladaca,aby o tom vedel kedze nevie povedat nie detom, tak to zahra na to ze nejde, bude stukat do ovladaca ,nebude zlý pred detmi, ked mu o to ide, proste nejde tv . Moj chlap ani zdaleka nie je taky, detom dovoli dost vela, ja som doma policajt, ja sa citim ako aj hlava aj krk v rodine 🙈

autor
21. mar 2022

@20erika07 sladkosti práveže kupuje on 🤣🤣🤣

makakova
21. mar 2022

To je debil.

andreatytler
21. mar 2022

Myslim si ze manzelovo spravanie je velmi nespravne. Nie je to len neskodny rozdiel nazorov na vychovu. On svojim spravanim uci tvoje deti, ze tvoj nazor nema cenu, ze ho netreba respektovat a dokonca ani brat na vedomie. On uci tvoje deti, aby ta mali na haku. Zatial to nie je v extreme, lebo su male a zda sa ze si urcity respekt vydobijes krikom, ale dlhodobo to pojde dolu vodou.
Urcite nekric. Ten krik sposoby ze sa ti deti budu vzdalovat. Deti ty vobec nemusis riesit.

Ty musis riesit iba manzela. Musis ho donutit aby ta respektoval. Ak by som zakazala TV a muz by im to pustil, tak by som TV zase vypla a vypla by som ho aj 50x za sebou ak by bolo treba. S kludom a bez kriku, urob co ty chces aby bolo urobene. Alebo si to uz skusila? A potom osamote by som to muzovi pekne vytmavila ze takto sa ku mne spravat nebude. A robila by som to aj kazdy den ak by bolo treba. Nevzdavaj to. Ten boj stoji za to.

andreatytler
21. mar 2022

@janetinka27 Presne tak. Deti otcovym spravanim ziskaju pocit nadradennosti. Ze oni maju ine prava, lebo ved mamu (ako zatial najvacsiu autoritu) mozu kludne ignorovat.