Ahojte. Veľmi rozmýšľame či ísť do toho. Upresním. S manželom máme spoločnú 3 ročnú dcérku. Ja aj on máme ešte po jednom dieťatku z predch.manželstva a deti už sú staršie. Akosi stále uvažujem, či nemať ešte jedno spoločné dieťatko. Finančne si ho dovoliť môžme, jediné čo nás odrádza je to, že už nie sme najmladší a už by sme tiež chceli mať svoj ,,život,, teda ísť si kam chceš, kedy chceš, porobiť si čo chceš a to sa pri bábätku veľmi nedá a zvlášt dcérka bola veľmi náročné dieťa, nespala jednu celú hádam do 2,5 roka. Nijak sa špeciálne nechránime, využívame preruš.milovanie, vieme, že stať sa môže. Mne to príde ľúto, že ten vekový rozdiel medzi súrodencami je vyše 10 rokov a možno by som chcela dopriať dcérke súrodenca, ktorý jej bude vekovo bližší a obávam sa, že prejdú roky a budem si to vyčítať, že sme do toho nešli. Mali ste niektorá takéto pocity?
Ono je to o nastavení, o tom, či ste ochotní zas pár rokov venovať sa len dieťaťu, piplať ho, vychovávať, proste sa mu obetovať ... ja na rovinu poviem za seba, že nie, nebola by som ochotná ... neviem, prečo mnohí riešia, či dieťa má, či nemá súrodenca ... to, že ho má, mu nezaručí, že v živote neostane samo ... bitky, hádky skrz dedičstvo atď. ... ja mám dvoch bratov, máme normálny vzťah, nič negatívne, no v kontakte sme minimálne ... necítim sa osamelá, bez podpory atď. ... urob tak, ako to cítiš Ty, to je jediná správna cesta.
neni to stvrte? obaja po jednom z predch vztahu jedno spolocne a stvrte uvazujete?
hmm kolko mate rokov ? ako prijali starsie deti surodenca?
@dzulli1980 presne; nechapem preco sa prave toto "chcem dopriat dietatu surodenca" tak casto opakuje. Pritom je dostatok spokojnych jedinacikov aj rozvadenych surodencov
Ako bolo v prvom komente, ked nad tym uvazujes, tak este chces😀 srdce hovori ano, rozum nie.
Tiez stale uvazujem nad tretim ale rozum vyhrava, uz sa mi nechce. Chcem svoj zivot spat
@vler aj kopec stastnych surodencov a smutnych jedinacikov, ze? Ja som tiez vzdy chcela surodenca pre prveho, proste je to ine, ked vyrastaju spolu akoby vyrastal sam. Podla mna lepsie. Ale kazdy to mame inak ;)
Nie je pravidlo, že budú dobré vychádzať... A keby aj teraz sa podarí, minimálne bude ten vekový rozdiel 4 roky, čo už nie je tak málo, aby mali spoločné záujmy a vedeli by sa spolu pohrať. Takže keď chceš dieťatko len preto, aby dcérka mala parťáka, tak už by som do toho nešla.
Tvoje dieta ma dvoch surodencov, ci som to nejak zle pochopila?
Moc nechápem, prečo je problém ten vekový rozdiel. Ja mám mladších súrodencov o 9 a 13r. Nikdy som teda nezažila také to súperenie, naťahovanie sa o niečo, žiarlenie, či bitky. Bola som už v puberte keď vyrastali- Lepšie sme si rozumeli až keď vyrástli, že sme sa vedeli o všetkom porozprávať a teraz aj keď bývame ďaleko od seba, viac krát do roka sa stretneme, prespíme u seba, ideme na výlet a pod. Ako malá som vraj nazerala do kočíkov, chcela som súrodenca. Vždy som chcela, čo mali kamošky, aj bárbiny mali krajšie atď, dieťa väčšinou stále niečo chce . No, môj syn je jedináčik, nedarilo sa a teraz už len dúfam, že sa nepodarí nejakým zázrakom, lebo vo svojich 37 rokoch sa na dieťa necítim a aj mi lezú celkom slušne na nervy, vadia mi amoky, vrieskanie, vyjednávačky a pod. Nevládala by som sa po nociach starať o bábätko, aj bez toho mám nekvalitný spánok. Syn má 13 a nikdy neprosil o súrodenca. Je kamarátky typ, má kamošov, cez leto letné tábory, zážitkov s rovesníkmi neúrekom. Nesmútim, že nemá súrodenca a verím, že sa nikdy nebude cítiť osamelý v živote, kvôli svojej povahe.
kolko mate rokov?
zbytocne riesit vekovy rozdiel. AK chcete dieta, zdravtone a inak to davate, tak ho majte a neriadte sa radami od cudzich ludi.
Za mna lepsie mat niekoho na svete ako nemat.. napr. toho surodenca. Rodina je rodina.
Co je viac rokov?
Kazdy to vnima inak...
Dnes mame aj 20 rocne ale i 40 roce prvorodicky a v oboch pripadoch je to ok.
Vlastny zivot mat Este dlho nebudes pretoze 3 rocna je Este tiez malcka a suhlasim ze vekovo blizky surodenec by je urcite iba prospel.
Pri nej sa babätko zvezie,myslim....lahsie,ako mat dieta po rokoch/Co si si uz asi odskusala.../
A citite tuzbu,treba so toho ist.
Demografia klesa,rodi sa stale menej deti.
Pocuvaj svoju intuiciu a nedaj sa ovplyvnit okolim.
No hlavna otazka je, kolko mate rokov.
je rozdiel, či máte 35 alebo 45...
@hederamonstera určite je lepšie keď má niekto súrodenca.
@bolarazjedna medzi mnou a bratom máme 8 rokov a máme veľmi Dobrý vzťah. Aj v detstve sme sa veľa hrali spolu aj mňa strážil, chodili sme spolu do školy keď som bola prvacka. Takže na veku nezáleží
@tiezjedna ja mam tesne po 40tke
@osky dakujem. Ja by som do toho sla. Manzelove dieta z prveho manzelstva k nam chodi velmi sporadicky, takze dcerka ma k nemu zial povedala by som ,,ziadny vztah,,
Moja starsia dcerka z prveho manzelstva ma taky surodenecky vztah s malou ale rozdiel veku je 10 rokov, takze aj ona ma uz ine zaujmy, co chapem. A preto by som mozno bola rada, aby mladsia dcerka mala niekoho pri sebe, niekoho vekovo blizsieho. Nielen teraz ale aj neskor do zivota. A celkovo aj ja by som sa potesila dalsiemu spolocnemu dietatku. Nie som najmladsia, mam tesne po 40tke a nechcem to velmi odkladat, resp.po tom si vycitat neskor, ze sme to prepasli, nesli do toho skor, alebo vobec.
Ja mám 40 rokov,13 ročného syna a 10 ročnú dcéru. Dlho som túžila po treťom dieťatku ale manžel nechcel. Až teraz sa nechal presvedčiť a som v druhom mesiaci tehotenstva. Prvé dve deti sú už veľké a dcéra sa na súrodenca veľmi tešì syn puberťák je taký zatajený ale v podstate s tým zmierený😀 Skôr ten zdravotný stav už býva po 40 všelijaký a obnáša to rôzne vyšetrenia navyše. Stále Ti niečo zistia,prìpadne Ťa strašia že budeš mať postihnuté dieťa. Ale ak veľmi po bábätku túžiš treba dosť zo seba obetovať a všetky problémy ktoré budú tehotenstvo a materstvo sprevádzať treba ustáť. Samozrejme záleží aj od partnera akú máš v ňom oporu.
Po 40 uz nie a treba mysliet na to, ze 2 deti su dost a dost casto vidim ked si zena priputa dalsieho muza dietatom, ostane nakoniec s 3 detmi sam
Ja mam prvé a druhé dieťa po 40.tke, zvládnuť sa to dalo, ty už máš tréning, my sme boli začiatočníci🙂.
Prvé som rodila tesne pred 41 a druhe v 43.
Takže ak túžiš ešte po jednom a partner tiež, dala by som sa na to. Ci sa už podari, alebo nie, uvidíte. Držím palce.
Zrejme bude treba usporiadať si priority.a to nik za vás neurobí. Najprv treba vedieť,čo chcem. Či mať svoje pohodlie a chodiť si kam chcem alebo mať bábo. Aj keď, mať trojročné sa mne moc nespája s možnosťou robiť si čo chcem. To už popri tom môžete mať aj druhé, ak mu chcete dať súrodenca. Tiež netuším, čo znamená nie sme najmladší.... Tridsať, štyridsať, päťdesiat?
Manžel ti pomáha s najmladšou? Ch on ďalšie spoločné dieťa? Mala som 41 pri tretom. Teraz má 12. Možeš mi napísať do správy. 😉
Medzi mnou a sestrou je 12 rokov rozdiel. Ja som starsia. Sestra sa narodila rodicom po 40 a mame perfektny vztah, akoby ani den rozdielu nebol medzi nami.
My sme mali tretiu dcerku tesne pred mojou 30tkou.Dve starsie dcery mame uz plnolete,koncia skoly,teraz mam 41r a asi by som to uz nedala🤭 trapime sa hlavne so skolou,tazsie sa uci a ja nemam trpezlivost na rozdavanie🙈 ale ak chcete,jasne,ze sa nenechaj nicim odradit❤
@walentina7 Ja som s tým úplne v pohode,že moje dieťa surodenca nebude mať aj keď ja sama mám svoju sestru a brata veĺmi rada. Proste to tak osud zariadil a sme spokojní s tým,ako sa veci majú.Mňa skôr prekvapil autorkin postoj,že jej chce dopriať súrodenca,akoby tí existujúci neboli plnohodnotní len kvôli vekovému rozdielu.
Neda sa v tomto poradit ti. Kazda sme ina. Na mna je dieta v 40tke neskoro, lebo nemam ani 40 a chyba mi uz trpezlivist ako som mala davnejsie pri prvom. Aj tolko nevladzem. Nejako sa zacinaju ozyvat choroby. Ina zena to zas ma uplne opacne. Nevieme aka si ty. Rozhodnutie je na tebe a manzelovi 🙂 Spravne sa rozhodnite a vela stastia prajem
Ak nad tým rozmýšľaš, tak to znamená, že ho chceš.😊 Ak by si ďalšie deti nechcela, mala by si v tom jasno. Ak na to máte financie a chuť, tak nevidím problém. Ďalšie dieťatko môže byť pravý opak. 😊