Nezvládam materstvo

1. okt 2024

Dobrý večer prajem,

dlho som rozmýšľala, či tu písať, no už som fakt zúfalá. Mame rok a 7 mesačné dievčatko je to naše prvé dieťa a mam pocit, že ju proste nezvládame. Je veľmi živá, všade je, všetko chce robiť výstraja tak, že už nevládzeme. V kuse za ňou musíme behať a strážiť ju, aby si neublížila. Nevie sa sama zahrať ani na pár minút. Najhorší je spánok dokáže byť hore v kuse aj 10 hodín. Je normálne aby dieťa bolo tak dlho hore? Snažíme sa ju čo najviac unaviť, ale aj napriek tomu dokáže byť tak dlho hore. A to cez deň spi raz a to max 2 a pol hod. Samozrejme okolie jej správanie začalo dosť komentovať a nechýbajú ani rôzne diagnózy. Večer zaspávam s tým, že sme zlí rodičia, že nezvládam jej výchovu. Som vyčerpaná proste. Skĺbiť malú s domácnosťou je nonsens. Niekedy premýšľam, že by nám bez nej bolo lepšie a to ju milujem najviac na svete, veľmi sa za tieto myšlienky hanbím. Ani nám veľmi nikto malú nechce strážiť. To je naozaj taká zlá? Zlyhávam ako matka a ani neviem ako to mam riešiť. Ako pracovať s takým dieťaťom? Ako sa jej venovať? Ideme už aj na neurológiu.

Ďakujem

doriiis
1. okt 2024

Mne príde ako normálne dieťa.A čo sa stane,keď za ňou behať nebudete?

ivik4
1. okt 2024

Neboj niesi jedina, vela deti je velmi akcnych . Bude lepsie a lepsie

deti95060810
1. okt 2024

má 19 meiacov a spí aj 2,5 hod?
syn nespával cez deň od 18 mesiacov... vieš aký dlhý bol ten deň?

nika3136
1. okt 2024

Zazila som nieco podobne. Od 3r bolo lepsie. Inak som to len pretrpela s nervami vacsinou. Drz sa!

4stanka4
1. okt 2024

Moja bola taka istá a teraz ma 4 a je to úplne o niečom inom a to som si myslela ze sa toho nikdy nedozijem Držím prsty ale je to naozaj len obdobie 🙂

dzulli1980
1. okt 2024

No moja dcéra v tom veku už cez deň nespávala vôbec ... kus uber zo starostlivosti o domácnosť, zapoj viac muža a Ty si oddýchni ... mne takisto s dieťaťom nikto nepomohol, muž na 12-tkach, tiež som sa občas cítila na guľku do hlavy ... je to obdobie, prejde, bude lepšie ...

denden77
1. okt 2024

normalne dieta 🤷‍♀️😁 tiez mam jedno take 😁

anjelicek26
1. okt 2024

Od 1,5 roka mi deti na obed nespavali (3/4...) takze ano, je to dlhy den...

No ale k teme - 1,5 rocne dieta ti nikto na strazenie nevezme, nie, ze by bolo "zle", ale proste lebo je male a jedine, co chce, je mama (sorry je to tak)

Ano pri tak malom dietati si nesadnes cely den a ano si mu stale za zadkom

Ja neviem, co chces pocut, dieta mas normalne, len bohuzial v manuali vyjasenej tehotnej toto vsetko u gynekologa nepovedia, co nas caka 😂 Moja deviza je ten vek 1-3 roky nejako "prezit" a potom uz bude dobre.

No ale k teme nerozmiem tej domacnosti

- nakladam umyvacku s dietatom
- periem s dietatom (podava mi veci)
- vesiam s dietatom (podava mi stipce)
- skladam s dietatom (podava mi ponozky)
- vysavam s dietatom (zdviha mi veci zo zeme)
- krmim macku (podava mi misku)
- idem na nakup (drzi mi zoznam)
- umyvam dlazku (dostane vlastny maly mop, efektivita nula, ale o to nejde)
- varim - pokrajam zeleninu - ona hodi do misky, , premiesa.

Hrat sa v tom veku neznamena, ze musis len knizky citat a pri nej sediet s legom... chodte co najviac von a nech robi absolutne vsetko s tebou. S toho sa aj najviac nauci...

A nie, tvoje dieta diagnozy nema... ludia, co im tie diagnozy davaju davno pozabudali, co to vlastne znamena mat dieta v tom veku, alebo mali "stastie" na knedlicku, co polozim najdem...

Hlavu hore fakt... ta unava casom prejde, mala porastie, budes na nu hrda.

jaass
1. okt 2024

Ja mám 21 mesačného synceka. Takisto cez deň nespinka, niekedy aj 13 hodín fungujem. Mne nevadí, že nespinka, som veľmi vďačná, že mi ho lekári v nemocnici zachránili a že žije 💙 si vyčerpaná, potrebuješ si oddýchnuť 🙂 buď rada, že je živý a že je v poriadku. A reči typu, že sa zle staráte alebo čo pises? Diagnózy? Tie neber vážne🫠 to len človek môže povedať, ktorý nie je celkom ok 🤦‍♀️ a začni mať druhých na haku, je to tvoje dieťa, robíš čo môžeš, staráš sa a ostatní nech sa takisto starajú o seba. Nebuď smutná ani nemaj výčitky. Nemáš mať prečo 🙂

michaela789
1. okt 2024

2 a pol hodiny spí?? Moje decko v tom veku spávalo trištvrte hodiny a aj to výnimočne. 😅 Štandard bolo 20 minút. Bol "zlý" iným spôsobom, ako vaša. On jednoducho len reval. Vkuse a pre všetko. Ohučaní sme boli, hlavy ako tekvice.
Nie, nie ste zlí rodičia. A komentáre majú len ľudia, čo chcú naštvať, ublížiť alebo pohoniť si ego. A hlavne, prd ich do toho, ak sa ich nik nepýta. Tieto nevyžiadané komentáre a rady... Všetci múdri jak rádio 🤦🏻‍♀️

To že za ňou treba behať, no však to za každým dieťaťom by si musela. To nie je o tom, že by ste boli zlí vy alebo ona. Podľa mňa si celkovo unavená.
Neviem, možno si prirodzene pokojnejší a tichší typ človeka a ona ti tú rovnováhu, na ktorú si bola doteraz zvyknutá vyhodila do vzduchu a to ťa tak vyčerpáva... To prispôsobenie sa novému rytmu.
Na domácnosť sa vykašli. Ak má prísť návšteva, nahádž niekam do kumbalu a je. Hlavne nech máte čo a z čoho jesť, dať si čo na seba... Bez ostatného prežijete.
Hlavne nezúfaj a neobviňuj sa. Všetky sme sa raz ocitli rezignované s očami obratenymi k nebu modliac sa, nech už nás radšej prejde autobus ako ďalej žiť takto 😅 všetko bude v poriadku. Dcéra ti pomôže 🙂

janage
1. okt 2024

@anjelicek26 sú deti, ktoré ti podajú 1stipec a letia preč....
Nebudú ti asistovať pri ničom dlhšie ako 30 sec. 😉len to treba zažiť, aby človek pochopil a vedel si predstaviť. Len konštatujem, nijako nevyryvam.

janage
1. okt 2024

Skus detské masaze. Nastupujem, kľudne kurz a skúšaj. Väčšina detí to ľúbi a skludni ich to.

lenocka8894
1. okt 2024

@janage presne ked som to citala som sa zacala usmievat ze moje dieta toto absolutne so mnou neabsolvuje 🙈 ked aj tak stipce mi zo susiaka dava dolu, do mycky mi hocico vhodi..jednoducho kazdu pracu mi s usmevom na tvari predlzi 😁 mat take dieta co takto pekne asistuje tak skacem po strop od radosti 💁‍♂️

lenocka8894
1. okt 2024

@autorka. Mam tiez take dieta a zazivam presne to iste...ale ako chodi do skolky tak sa to celkom zlepsuje 💁‍♂️ rada od detskej psycjologicky bola chodit na filialne terapie (to su terapie kde sa rodic uci pochopit dieta a vediet ovladat svoje emocie) len ja uz nastupujem do prace tak na to uz nebude cas v mojom pripade..skoda lebo keby o takomto niecom viem skor, urcite to vyuzijem 🙃

janage
1. okt 2024

@lenocka8894 ja som nikdy v živote ani minútu pri prvom dieťati nevedela urobiť súvislú činnosť. Zlepšilo sa to v 2 rokoch pomaličky. Som vtedy taaaaak závidela tým mamám, čo si sadnú do pieskovisku a pečú babovky, robia tunely...moje bleskovo liezla hore dole po oplotení ihriska😁 jedno tričko som nevedela ozehlit...A nespala teda cez deň vôbec, nočný spánok otrasný tiež....ťažko bolo

anjelicek26
1. okt 2024

@janage ale ja mam take hypermobilne sidlo, vdaka bohu uz 11 rocne... presli sme si kadecim, ale toto zaberalo aj na neho, je mi jasne, ze kratko, ale zaberalo... ze mi bude podavat zas stipce 20 minut nehrozilo 😅 Podal 3-4 a uz isiel inam, tak som sa robila, ze mi padla ponozka, jej podaj a pozri zem je mokra, utekaj po papier, utrieme... a tak, proste nejako ho zabavit stale niecim... aby som mohla dokoncit, co som potrebovala...

To oplotenie ihriska pobavilo, mne mlady par krat zdrhol zo skolky cez strom/po plote/skocil dole ako trojrocny a chodil obzerat zaby do jazera, skoro mi ho zo skolky vylucili, co sa bali, ze na neho sa dozriet neda 😂

lenocka8894
1. okt 2024

@janage ano poznam toto 🙈 ja som uz suca na antidepresiva ale kazdy mi vravi ze sa to zlepsi a mam vydrzat..tak drzim len neviem dokedy 😆 stale nechapem zeny co maju viac deti ze si toto dobrovolne urobili (myslene v dobrom a klobuk dolu) bo ja mat dalsie taketo dieta tak neviem 🙈 sa tesim ked pride den, kedy si v klude vypijem kavu a budem spat nerusene celu noc 🙏

janage
1. okt 2024

@anjelicek26 hovoríme o dieťati čo ti pôda jeden stĺpec, ten prvý...A nie, nebude sa k tebe vracať lebo 1000 iných veci bude inde.

lenocka8894
1. okt 2024

@janage kto nezazil nikdy nepochopi 🙃

anjelicek26
1. okt 2024

@janage ako myslis, podla mna je to aj vec zvyku, pristupu, komunikacie... a syn je par levelov zlozitejsi, lebo auti, lebo hypermobilita, lebo lebo... tu sa bavime o zdravom dietati... ale to je jedno, hlavne nech vydrzia, od tych troch rokov bude podstatne lepsie...

janage
1. okt 2024

@lenocka8894 príde v puberte😁
Ja hovorím, že to celé detstvo sa dospavalo.
My sme mali druhé o 5 rokov a to bolo za odmenu..A už aj to prvé bolo super. Len tie noci, jedenie atď...

sundew
1. okt 2024

Ja da pridavam tiez do kolektívu ktorým dieta nespalo v takom velu,resp.daval tak 45min.a tie ho bolo vsade,sam sa nehral ani knižky ho nezaujímali,podla na malo deti sa vie samo zabaviť v tomto veku;ja som to brala pozitívne ze pri takom aktívnom dieťati som mohla jest co som chcela a som nepribrala 😂 akonuh pisali vysie,zapajaj ho do vsetkeho, jedzte spolu, chystajte spolu,uprarujete atd. Ked ide cez den spat,zaľahnú aj ty na 30-40min aj ty!
A minimalne raz do tyzdna si nájdi sama cas pre seba.

sundew
1. okt 2024

@lenocka8894 moj tak isto nevydržal pri nicom, ale stale som ho zapájala,a čuduj sa svetu ze teraz ma 5 a od 4rokov sam nachysta cely stvol na veceru, odnesie taniere do kuchyne,poutiera rozliatie atd.
Nas syn bol taky aktivny ze ludia s troma detmi nam vraveli ze A to my sme sj mysleli ze mame vela roboty s detmi 🤷‍♀️

janage
1. okt 2024

@anjelicek26 to dieťa je príliš malé na diagnostiku a dnes už vieme ze auto spektrum je naozaj široké. Nespavosť, nepokoj, špecifické jedenie či skôr nejedenie atď. A každé iné a inde.
V mojej dobe mi bolo útechou len to, že takto náročné deti sú často vysoko inteligentné. U nás potvrdené.😉

anjelicek26
1. okt 2024

@janage to ano, syn je tiez v tom hornom 1% hlavne matematika a logicke myslenie je vysoko nad... aj ked obcas o tom silno pochybujem, lebo co sa tyka inych oblasti je to cista katastrofa 🙄

kleopatra114
1. okt 2024

Pridávam sa do klubu nespacov, aj nočných (prvá prespata noc v troch ) . Proste materstvo je niekedy náročné , ma svoje fázy, treba to len prežiť a tešiť sa z nicha z to, že máš zdravé dieťa .

natuliatko777
1. okt 2024

Vies preco je materska dovolenka tri roky ?? Nato aby si sa o male starala a hlavne ratala s tym ze niektore male deticky spanok nepotrebuju ..

natuliatko777
1. okt 2024

Inak pripominas mi moju kamosku ta ma takuto malu dceru a da ju svokre cez den aj na sest hodin a len nato aby si udrzala svojho chlapa tak chce s nim aj druhe a to len kvoli nemu .. inak mala ju zaujima len z casti

culienka
1. okt 2024

Autorka ma jedno dieta nemá to s čím porovnat . Ked spí jej dieta max raz za den spi 2 a pol hodiny a porovná to s dieťaťom čo spí max hodinu raz za deň a tiež treba za ním behať tak to ma vlastne super . A sú deti čo nespolupracujú s domácimi prácami a nespia dobre pomaly do 10 rokov a nemajú diagnozu 😂. Treba sa na to len pozrieť zo správneho uhla a hlavne sa neporovnavat 😉. A vyhýbať sa komentujucemu okoliu to sa človeku hneď polepší …

janage
1. okt 2024

@anjelicek26 tak napr.ohladom jedla. Co som sa ja nepočúvala čo všetko robím zle a ako to treba. Potom mal "radca" možnosť aplikovať svoje teórie v praxi. Najväčšie zadosťučinenie vtedy bola sklamaná veta: mala si pravdu. Ani nevysvetliš, ani neoblafnes to dieťa 😁
V škôlke si ma zavolá učiteľka, že ako doma stolujeme, že stále dieťa sustavne odbieha od jedla.
No my normálne, ono beha od stola. Mam ho priviazať, keď nič nepomáha? Keď 1000 milión veci je iných zaujímavých a podstatných, nie jedlo....to otravná nutnosť...
Ako som písala, nemalo čas jesť, spať...pre mňa vykúpenie keď som išla oddýchnuť na pol úväzku do práce a dieťa do škôlky na pol dňa. Bola to alternatívna škôlka a jeden z top zážitkov, keď prišlo cca po 2 mesiacoch a sameeeeee sa 5 slovom päť min.pohralo. To bolo niečo, že wau. To som nezažila ešte.