Nevládzem

17. nov 2022

Tým že je vonku už chladnejšie tak moje vonokmilovné deti mi dávajú riadne zabrať. Mladšia má obdobie vzdoru, staršia na ňu stále žaluje, potom sa pobijú a zas vreštia, stále dookola. Vysvetľujem, zapájam ich, venujem sa im, niečo spolu vyrobíme ale aj ich nechám samé sa hrať, ideme na prechádzku alebo sa pohrajú na dvore ale stmieva sa príliš skoro a do večera ich vydržať je o nervy 🙈 hlava ma bolí ako psa. Aby som predišla komentárom že sú nevychovane a podobne, to nie sú. Len sa asi cítia ako vtáčatá v klietke a sú frustrované, ako prežijeme zimu kým nie je sneh neviem 🙈 ako sa bavia vaše deti? Tiež to máte takto?? Majú 2 a 5r...už to psychicky s nimi nedávam, chcela som ísť naspäť do práce ale keďže potrebujem pomoc mamy a svokry kvôli vykrytiu najhoršieho obdobia, môžem na návrat zabudnúť, kým sa správajú takto 😔

miadi
17. nov 2022

To 5r nechodi do skolky? Nejake detske centrum v okoli nie je? Kruzky plavanie? Do parku sa chodit neda ? Aby ste neboli stale doma ci na dvore mate Uz Asi ponorku.

dadis
17. nov 2022

Chodte von kamsi..doma to je vzdy najhorsie (ja mam 13r a 15r a obcas chcem tiez utiect z domu 🤣)...neboj to vydrzis..

ivangeline
17. nov 2022

Veelka fantazia. Kocky a stavebnice a pod. Plus krativne vyzitie. Momentlane zboznuju strihat,vsetky casopisy vystrihane a kreslit a plastelina. Jasne,ze aj pol hodinu behaju z izby do izby ale tiez ich chapem. :D Ja mam mimo si klb,takze vela sa nenahybem,ak chcem do vecera prezit bez placu a vreskotu. :DD

marca12
17. nov 2022

Chodte aj po zotmeni von. Daj im baterky do ruky alebo celovky a mozte robit skoro vsetko,co za vidna.

kabinka11
17. nov 2022

@dadis prečo? Ja mam tiež 13 a 15 a je to najlepšie obdobie za celé tie roky.

autor
17. nov 2022

@miadi chodí ale teraz je doma. Našťastie, keby je doma stále tak to je na mašľu, vyznie to asi kruto ako nech ma nikto zle nepochopí. Svoje deti milujem nadovšetko ale občas by som ich nakopala do zadku.
Strihať vydržia tak 10 minút aj to je výkon. Plastelínu majú aj v ušiach, bordel, ale nech. Ale toho kvičania pritom 🙈 potom som nasratá aj ja na celý svet, chlapovi pokazím náladu keď príde z roboty do 5 minút ale ja si už nemôžem pomôcť 🥴 tu v našom zapadakove môžeme zabudnúť na nejaké aktivity, bolo by super mať tú aspoň nejaký detský kútik kde vypijem kávu a s niekym pokecám. Dnes asi pôjdeme do hory alebo prevrátiť dom svokrovcom alebo mojej sestre 😂

marzuz89
17. nov 2022

Je to iba o tvojom nastaveni a pristupe. Vzdy som deti viedla a vediem tak, aby sme sa zabavili aj doma. A nerozumiem, preco doma ludia chytaju depku 🤔 doma vela citame, tvorime. Ved je jesen, milion aktivit s listami, lepit, malovat, obtlacat, zapojit sa da tak 2r ako 5r. Nazberat vonku rozne "plody jesene", doma sa o nich rozpravat. Naozaj vela tvoriveho sa da na jesen, to je snad top obdobie z roka. Alebo tvorive pripravy na Vianice rozbehnite. My sa so starsim 3,5r hrame vela spolocenske hry, lahsie zvladal ako 2r, takze zapojis deti obe. Plus vyhraju sa deti aj same - u nas plastelina, lego, vlaciky. Mozete robit pracovne zosity, naozaj je toho velmi vela.
Obe deti mozes zapojit do chodu domacnosti, my sme dnes varili so starsim, poobede zbehneme von a uz sme dohodnuti, ze mu spravim cesto na susienky a bude vykrajovat sam. Mladsi vykladal pracku 😅
Doma je milion moznosti. Len ked sama mas nervy, negativne nastavenie, je to o to horsie. Inak comu vadi, ze je skoro tma? Ved na prechadzke sa da byt aj "po tme", je to carovne, boli sme tak vcera, o 18 doma na veceru a spat, ale do 18 uzasna "nocna" atmosfera.
Ale vidim casto, ze ludia nedokazu byt doma. Lebo doma znamena viac sa cielene venovat detom. Viac sa vlozit do vychovy. Je lahsie ist na ihrisko, do herne atd a "neriesit".. Je narocnejsie byt doma, ale je to krasne, deti ked su k tomu vedene, bavi ich "vsetko". Nasi miluju byt vonku, ale ked sme vyse tyzdna doma kvoli chorobe, je to rovnako ok ako ked sme "doma zavreti" jeden den.

paulinkad
17. nov 2022

V obývačke mame piklerovej triangel, občas aj šmyklavku im zložíme. Máme malý byt, je to o držku. Robím im opičie dráhy - lozia pri tom po gauči, kresle, piklerovej triangel, odtiaľ po doske na jedálenský stôl, z neho rebrík zo šmykľavky ide ako most na kuchynskú linku, z nej skočia dole na žinenku. Tancujeme, chodíme von aj v škaredom počasí sa vybehat a vyskakat do kaluží, vybehnúť na kadejaké vyvýšené plošiny na okoli, do materského centra, ktoré ma pomerne veľkú herňu s trampolínu a gulickovy bazenik a vstup 2€ na rodinu na cele doobedie. Chodíme von aj po tme, niekedy vezmeme lampas, inokedy ideme zapáliť kahanec do tekvice čo sme si vyrezali a mame ju pred bytovkou vedľa chodniku. Deti majú 1 a pól roka a dvojicky 4 roky, nechodia do škôlky, tiež ma ide poraziť, ale čo som chcela to mám 😁 želám pevné nervy 😁.

marianarem
17. nov 2022

My chodime aj potme, vsak svietia lampy, pripadne berieme baterku. Mame aj taku s premienacimi farbami svetla, ta je oblubena.

autor
17. nov 2022

Minulý rok sme chodili von aj potme, mladšia v kočíku, staršia dostala čelovku a išli sme. Chodili sme dovtedy kým nás na chodníku pod lesom neprekvapil medveď 🙄 veľa určite spraví aj to že ma tak vytočia, že sa nedokážem vrátiť do normálu a už som prednasratá na celý deň. Toto je chyba, viem o nej ale ako to ovládnuť zatiaľ neviem. Inak ďakujem za tipy, to otláčanie listov by ich mohlo baviť 🙂

juliet86
17. nov 2022

pocuj a co keby si si spravila online kurz filialnej terapie hrou? to by ti vam mohlo pomoct

marzuz89
17. nov 2022

A k tym nervom. Nemaj nervy, nastavte si pravidla, hranice. Pises, ze plastelina v usoch, vsade bordel, ale ze NECH. Preco nech? Preco nemaju zakladne pravidla deticky? Potom sa necudujem, ze si frustrovana. Vychova nie je len o tom byt vonku alebon v detskom centre a haha hihi. Nas si plastelinu vzdy po hre uprace, da do kelimku, pracuje s nou na jednom mieste. Postrihane papiere uprace, inak co strihaju? Kumon ma skvele pracovne zosity, mozno by ich zaujali na dlhsie. Starsej treba vytvorit miesto "bez pristupu" mladsej, aby jej nebrala, nenicila, neburala. Je to makacka, my mame mladsieho skoro rocneho, ten este rozumie malo, ale aj tak vysvetlujeme. 2r dieta uz musi respektovat zakladne veci, to mas jednoduchsie, ze uz rozumie aj pravidlam. Len nemaj "nech" pristup, zaber 💪 a uvidis, ze to bude lahsie. Hlavne zmen ten negativny pohlad na cas doma. Co je krajsie ako spolocny cas pri stole, spolocne hranie hry ci citanie hniziek? Je to take o blizkosti, alebo ako by som to. Vonku sa rozbehnu a idu si svoje. Doma je ten pravy cas blizkosti ❤️

dadis
17. nov 2022

@kabinka11 Ked sa zacnu hadat a bit iba..inak su v pohode, len sa dotahuju, provokuju a nadavaju si 😀😀 (zvelicujem, vacsinou je to ok ale obcas fakt na maslu 🤷‍♀️)

denda007
17. nov 2022

Ja mam 3 rocaka ktori tiez neobsedi pri nicom. Iba vonku sa prestrciame najradsej. No a ja som momentalne 4 mes. tehotenstva kade chodim tade zvraciam nevladzem a tiez mam pocit ze o chvilu ma doma picne. Ja len tolko ze nieste sama😀

veronka523
17. nov 2022

Ja som si vždy vravela, že moje dve (6 a takmer 5) si tak rozumejú, až doteraz... Furt sa len hašteria alebo vystrájaju... A k tomu ročne torpédo, ktoré sa zastaví len keď spí a bonus navyše. + Som v 31. týždni tehotenstva. Tak si namna spomeňte, keď vám bude najhoršie :D ja si vtedy pozerám na instagrame mamu ročných štvorciat a je mi o čosi ľahšie :D

marzuz89
17. nov 2022

@veronka523 gratulujem, toto musi byt skutocne narocne, nie jedno ci 2 (my mame 2). Maminu rocnych 4ciat sledujem aj ja, deti su uzasne. No uprimne, je okolo nich v dome neustale xy ludi, ktori sa o deti staraju. Nie su na nich sami s muzom a ich mamina sama tiez vlastne "nikdy". To by bolo nezvladnutelne. Tiez by sme chceli viac deti, ale.. Mozno postupne 😅 otestuj tento postupny model a dal vediet prosim o rok 😍😅❤️

veronka523
17. nov 2022

@marzuz89 Medzi prvou a druhou je rok a 8 mesiacov, aj napriek tomu že sa teraz dosť "žerú" za mňa úplne najideálnejši rozdiel, keďže tá prvá už nemala v Tom čase plienky a bola šikovná. Potom rozdiel takmer 4 roky, to bol boj. Veľká žiarlivosť od druhej dcéry, dosť ma to psychicky deptalo. Teraz už neviem, čo mám čakať... Bude rozdiel rok a 4 mesiace. Budeme mať akoby 2x dvojičky :D ale teda pomoc mám z každej strany, manžel každý deň doma. Dúfam, že to dáme a ak to prežijem o rok spravím recenziu, ale zdá sa, že toto len na vlastné riziko :D a teda plán boli 3 deti ale Pán Boh mal zjavne iný...

eva1990
17. nov 2022

Uplne ta chapem, mam to iste doma, nase sa vedia natahovat aj o kamienok alebo o vrchnak z fixky 😂 ja uz som zvolila strategiu ze hlavne sa nevytocit, su to deti, je to len obdobie, vyrastu z toho...ja pocitam do 10, ale len tak pre seba na ukludnenie😁 alebo si nieco spievam namiesto toho aby som na nich zase navrieskala..

minenkas
17. nov 2022

My sme boli za každého počasia von,nie je zlé počasie,len zle oblečení ľudia a teda chodili sme aj po tme , zime,v dažďoch,fakt len v búrke nie

detskytovar
17. nov 2022

Na západnom Sibíri vychádza slnko o 9 hod. a o 14 hod. je už tma. A ľudia tam fungujú normálne - iba po tme. A navyše je tam zima.
To len na povzbudenie, že netreba sa báť ísť von aj do nečasu 😀

lenka2232
18. nov 2022

Autorka,vyrabam pracovne zosity pre deti od 2-6r,na taketo dlhe zimne vecery su super🙂 ak chces,napis mi..