Ahojte neprišla som sa sťažovať ale nájsť trocha pochopenia a prijať nejaké rady…ako stíhate všetko pri malom bábätku? Ma 9 mesiacov a ja mám pocit že nič nestíham…doma nonstop bordel, nestíham pomaly variť, jedine čo stíham je prať lebo však mám sušičku…večer zaspavam totálne KO kým dám všetko dokopy a sme chvíľu spolu aj s manželom…manžel chodí na cely deň do roboty…bábätku mi spi ani nie dokopy 2 hodiny cez deň - kedy sa snažím niečo zjesť, poskladať prádlo alebo spraviť papať jemu…ráno vstáva skoro a zaspáva neskoro..prvýkrát zažívam tento pocit doslova už vyhorenia ako nevladzem…nikto mi s babom nepomáha lebo však každý si zije svoj život a nebývame ani blízko rodiny
Zapriahnúť otca a neospravedlňovať ho, že chodí do roboty.
Vitaj v klube a to mam narozdiel od teba este druhacku s NKS a poruchami ucenia nedajboh ked ostane doma chora ucime sa rano co robia v skole a poobede este domace ulohy Elkonin Logopedia.potom sa chce so mnou hrat babo je vsade. Nastastie muz to rychlo pochopil takze po robote ide na plne pecky aj on bud pri starsej alebo pri mladsej ja sa neviem naklonovat bud budu obriadene deti alebo chalupa.jasne ze najnutnejsie porobim pradlo riesim vecer na odlozeny start hodim rano prehodim do susicky ked babo spi hadzem do hrncov a skladam ususene pradlo.prach zem kupelna zachod zasadne cez vikend.alebo beha roboticky a ja s kocarom na nakupe.bude to lepsie treba vydrzat..
A manzel pracuje celych 7 dni? Ved sa dohodnite, ze cez tyzden upraces len to najnutnejsie a cez vikend nech dieta postrazi muz na par hodin a vtedy uprac co cez tyzden nestihnes. Babo zapajaj do domacich prac. alebo ak este nschodi tak ho maj pri sebe nech ta pozoruje napr. pri utierani prachu atd. A aj moj muz ma aj 3 12stky po sebe a na dalsi den funguje, pomaha, poprace aj navari. Zase nemusi byt zena ako stroj.
Treba vyuzit kazdu chvilu ked sa da. Nechaj ho nech si lezi,hra sa samo,ked je v klude treba ho nechat. Ja som napr deti davala do kresielka a popri tom som varila. Obcas som im nieco porozpravala pohrala sa s nimi. Vymyslala som jedla dopredu a vela takych co sa dali urobit ze v rure,parnom hrnci atd. Aby som nemusela stat pri hrncoch. Zaobstarala som si napr vysavac ten som pustila cize bolo ako tak povysavane a umyte. Pracku som napchala vecer aby sa rano spustila a potom som to len prehodila do susicky. Ked bol doma muz robila som len najnutnejsie veci,lebo bolo treba este zahradu riesit v lete atd
Ah no 🙂 každá mamka sme si tým prešli, pohoda, vydržať. Ja som prvý rok spala z 24 hodín len 4 hodiny. A nejako ani neviem ako som to dala. Čiže posielam energiu, radiť ti nebudem, lebo ty sama dobre vieš, že robíš maximum 😇💙 ešte raz budeme na tie časy spomínať 🙏😊
Už chodí? Lebo ak ešte nechodí, tak teraz by to malo byť ešte super. Keď sa rozchodi, už si nesadnes.
K veci, rieš úplne nevyhnutné veci, snaž sa myslieť viac na tie pekné veci a nie na prach, prádlo a varenie.
Dieťa je malé krátko, užívaj si tie momenty. Napíš si každý deň, čo pekné ste spolu zažili. Pestuj si vďačnosť. Raduj sa z malých úspechov. Raz ti tieto dni budú chýbať.
U nás bol prvý rok najľahší, lebo nechodil, len štvornožkoval a staval sa pri nábytku... Ak som potrebovala navariť, dala som mu varechy, hrnce a hral sa.
Ťažko takto radiť, každé dieťa je iné a co čítam tu, moje bolo dosť pohodove čiže som veľa stíhala..
Asi si treba uvedomiť ze nemusíš mať všetko tip top. Var jednoduché jedla, upratuj špinu, bordel (hračky) nemusíš za každým upratovať, zjednoduš si co sa dá.. Zvládneš to.
Neostava nic ine, len polavit.. podla mna bol tiez najtazsi prvy rok, lebo deti nic nespali, teda ak neratam 30min spankove cykly a v noci dost podobne ako cez den... Cize clovek sam melie z posledneho a len caka, preziva..
Jedno co je iste je, ze vsetko to (ta) pocka 🙈🙂 a ze je to obdobie, ktore sa onedlho zmeni
Kazdy tyzden ma aj vikend, takze cez vikendy nech sa stara o dieta otec a ty si bud odpocin, alebo dobiehaj zameskane. Odporucam prvu oznost.
@lenkahvh "milujem" tieto strašenia, že teraz je zo ešte pohoda, uvidíš, čo bude keď začne robiť to a to.... U nás práve bolo naopak, z mesiaca na mesiac bolo stále ľahšie a ľahšie o kúsok.
Autorka, neviem ako vyplňate deň, skus ho zapájať do činností, môžeš ho posadiť občas do jedálenské stolicky a môže kukať, ako umyvas riad napr, variť len rýchle jedlá.... Istý čas aj ha som robila veci kým malý spal, keď mal 1rok, tak som ostala tehotná s druhým a boka dom veľmi unavená, nejako sa mi podarilo pre ladiť deň a všetko som robila, kým bol hore a keď spinkal, tak aj ja som spala alebo oddychovala, čítala, pozerala filmy..... To bolo veľmi dôležité, aby som nevyhorela, mat čas pre seba.
Mas len jedno dieta. Treba si prosto naplanovat, co kedy robit a varit aj na dva dni, pripadne do mrazaku a vytiahnut, ked sa nestiha.. mne sice v noci maly spal, ale cez den dal tak max.hodinku alebo 2-3 20minutovky. V tom case este nebol bordel, nemal byt , coho, tak male dieta este tolko toho nerozhadze.
Ja som si urcila, co v ktore dni upratujem. A podlahy som zmyvala, ked vecer spinkal, varila som zvacsa tiez po veceroch, okolo 21 zaspinkal, tak vtedy som varievala.
Tak čo robíš celý deň? Behaš za deckom?
1. Zlavit z nárokov
2. Zapojiť ocka
3. Variť rychlovky a najlepšie na 2 dní
4. Nezehlit
5. Hlavne sa z toho neposrat😆
A to som teda typ co poobede spí vtedy keď aj deti, a odmietam dobiehať domácnosť a variť keď idú spať večer 😆
Malý mi spával 30 minútovky cez deň, asi až po roku prespal dlhšie sám viac ako hodinu, takže ťa chápem. Nerieš poznámky, že prečo nestíhaš, keď máš jedno dieťa a podobne, každé je iné a nie každé sa prehrá samotné polovicu dňa, kým si vyložíš nohy a sleduješ ho 😀 mne pomohlo variť na 2 dni, muž keď je v práci, nech sa naobeduje tam, večere stačia suché alebo niečo rýchle, kľudne aj príkrmy môžeš na 2 dni, nič sa bábätku nestane. Máš susičku, tak nežehli vôbec, čo netreba, upratovanie tiež urobiť cez víkend, keď je manžel doma, cez týždeň len udržiavanie ako riad a prevádzkový poriadok. Nič sa nestane, keď nebudeš vysávať a stierať každý deň. Mne sa napríklad život uľahčil s tým, že sa dieťa naučilo chodiť, a každým mesiacom to bolo ľahšie. Skladanie prádla s ním, vytriedila som mu “jeho kôpku”, kým ju 4x prehadzoval hore dolu, vliezol do koša na prádlo a podobne som urobila zvyšok napríklad, prach mi potom, keď už stál pomáhal chvíľu utierať s jeho prachovkou, keď mal 1,5 roka, pomáhal mi odkladať riad. Variť som s ním nevarila, maximálne dokončovala, neosvedčilo sa mi to a pár jedál mi prihorwlo, avšak varila som buď skoro ráno alebo večer, kým bol manžel doma, nech si viem v čase jeho druhého 30 minútového spánku vypiť kávu a zjesť obed :D teraz má 22 mesiacov a je to oveľa lepšie, robíme skoro všetko spolu, 18x dlhšie to trvá, ale urobíme to cez deň, a večer si viem konečne prečítať aj knihu alebo pozrieť film a neodpadávam pri uspávaní. Takže bude to lepšie 🙂
@lonsdaleka88 máš tam chybu, asi si chcela napísať že cez víkend nemá autorka "doupratovať" čo nestihla cez týždeň, ale že sa má ísť zabaviť, zacvičiť si, ku kozmetičke, do divadla, do kina, alebo sa proste len tak ísť prejsť do prírody alebo do nákupného centra 🙈😜 dpče jak mi vyletel tlak takto navečer 😂😂
Otec isto nechodí do prace 24/7, tak nech sa pekne podieľa na výchove.
@zuzanka.zuzu úplný súhlas !!! 😅 ale bohužiaľ je to môj sen. No cítim ako to už potrebujem 😭
všetko zaleži od babetka ja som mala a mám doma pohodu
nežijeme v špine ale zas nemam všetko tip top vypucované , veci dávam na svoje miesto , neprekladám ich z miesta na miesto
hračky občas zrniem na jednu kopu ( to bolo kym si syn neupratoval sam)
varenie tiež dala som ho na zem podala hrnce a nech si robi pri mne čo chce , tak isto ostatne domace prace
niektore dni su že neurobim doma nič lebo mame kurz a ptm sa mi už nechce
hlavne čo znamena bordel doma ?
@bolarazjedna uplne s tebou suhlasim, dcera ma rok aj 3 mesiace a najväčšie peklo boli prve mesiace, teraz prave ako chodi a beha je to jedna vesela kopa a vie sa zabavit aj sama, kdezto ako babatko to bola kopka nestastia s kolikami nonstop na rukach. Tiez mi vsetci stale hovorili ako budem banovat ze uz len tak nelezi, no ani nahodou, cim viac toho vie, tym je lepšie.
@zuzanka.zuzu jasne, ze aj to. Psychohygiena je najdolezitejsia. Len autorka tam spomina upratovanie tak som sa zamerala na to 😅
Pri druhom dieťati som si predpripravila jedlo na varenie večer, keď deti už spali alebo náhodou bol manžel už v tom čase doma, že ich ukladal on. Ráno ako išiel do práce alebo deti raňajkovali som to dala variť.Tak isto práčku som si pripravila večer a ráno pustila. Keď bolo navarené išla som s nimi von, psychohygiena pre mňa a neurobia neporiadok doma a aj sa unavia. Keď napoludnie zaspali, rýchlo som popratala, dala veci do sušičky, no ako mladšia začala chodiť, tak som ich poobedňajší oddych využila pre seba, dala kávu, pozrela tv a urobila make up.
Poobede znova von a podvečer rozprávka a ja som rýchlo povysavala a vybrala sušičku. Starší sa išiel kúpať prvý, mladšiu som mala v kresielku v kúpeľni, starší po kúpaní pozrieť večerníček alebo hrať sa v izbe kým som okúpala mladšiu a pripravila na večerný spánok. O 20 už boli v posteliach, starší buď sám v detskej ma čakal alebo bol so mnou s mladšou v spálni.
A takýto kolotoč 3 roky. Je to už lepšie, starší sa sprchuje sám, aj sa pred spaním rieši sám, aj s malou ubúdajú starosti ako servis okolo nej. No je to dieťa, čo sa nevie zahrať s hračkami, neposedí, veci ju bavia tak 10 min.
Rozdiel medzi deťmi 6 rokov. No pri prvom bol covid (bol doma) a do toho malý novorodenec. Ale naozaj je to o pravidelnom režime.
Veľmi mi pomohlo, keď som si kúpila listonový hrniec a všetko, aj mäso na šťave som dala piecť. Nemusela som sledovať sporák. Varila som na dva až tri dni tak, že prílohu sme mali každý deň inú.
Vydržať, isté je, že to bude lepšie a lepšie.