Neporiadok a deti

17. mar 2024

Ako to prosim vas robite? Tie co mate poriadok. Ja som uz z toho chora. Vsade je kopec oblecenia, hraciek, vsetko na hornych polickach lebo inak vsetko vyhadzane von. Syn ma 2 roky ale tych veci je tak vela nic nema miesto. Kazdu chvilu mu je nieco male co len balim do krabic a uz ani neviem kde to davat. Sme na 65 metroch bez pivnice a balkona a je to strasne. Stale mam pocit ze sa len nieco nove donesie a nic sa nevyhodi..upratovat so synom je nerealne a tak mam hodinu denne aj to niekedy ani to aby som akurat poriesila mycku, pracku a trochu pozametala, vsetko ostatne stoji.. citim sa v tomto byte strasne zle.

vyrovnanaosoba
17. mar 2024

Podľa mňa zbytočne odkladáš všetko. My (ja) to robím tak...
Raz za sezónu, kedy meníme zimné za jarné atď, hneď triedim, čo je ešte dobre, čo malé, čo viem, že už nezoberú na seba...hneď triedim do vriec. Zničené vyhadzujem pred dom, to si berú hneď cigáni. Potom vrece, ktoré sa dá nosiť na doma, či záhradu, a také, ktoré sú malé ale dajú sa predať, či darovať, posunúť ďalej.
Čo sa týka mojich a manželovych handier, to isté, čo nemal rok na sebe a bolo to niekde mimo, čo sme aj zabudli, rovno vyhadzujem. Ani sa ho nepýtam, či ešte bude nosiť. Hračky vždy niečo za niečo. Niečo predám, kúpim nové, jedine čo odkladám sú knihy. Neznášam zapratané skrine, ani poličky a porozhadzované hračky po celom byte. A už vôbec nie keď je namiesto obývačky herňa. Čo sa vojde do izby, je v izbe, čo nie, toho sa zbavíme.

glorikarebeka
17. mar 2024

Tu jedine triediť a dať preč čo nepotrebuješ....hračky by som neriešila, to nieje neporiadok, samozrejme mať hračky primerane veku dieťaťa a oblečenie hneď poskladané do skriniek, čo je malé dať preč

eva233
17. mar 2024

Plánuješ v najbližších 2-3r dieťa?.... Všetko oblečenie, ktoré nie je univerzálne pre chlapca aj dievča alebo ma fľaky a podobne neskladovat ale posunúť ďalej.
Minimalizovať hračky a určiť kde sa s hračkami hrá - ak má dieťa svoju izbu tak nech je maximum hraciek tam a v obývačke minimum alebo žiadne.
Takisto hračky posúvať ďalej a nechať len tie, v ktorých vidím ďalšie využitie.
Detské poistky na skrinky, kde nechcem, aby sa dieťa dostalo. Naopak mat skrinky z ktorých keď veci vyhadze ich spolu upraceme. Jasne nedá sa s dieťaťom stopercentne upratať, ale 2r dieťa už treba učiť upratovať minimálne po sebe samom.
Prijať to, že mám malé dieťa a nebudem mat všade absolútny poriadok ako bez dieťaťa.

minenkak
17. mar 2024

Všetko čo sa nepoužíva vyhodiť,vysávač robotický kúpiť a púšťať keď sa ide von , práčku na noc a umývačku tak isto,ráno nech muž vyberie umývačku keď ide do práce a prádlo povedať keď je čas

h2
17. mar 2024

A prečo nič nevyhadzuješ? Alebo nedávaš ďalej? Načo sú ti malé veci?

viestta
17. mar 2024

Nabal velku desiatu, plienky a dieta do kocika, posli ho s oteckom na pol dna von a ty za ten cas uprac. Vytried veci, ktore uz neplanujes odkladat zabal a zbav sa ich cim skor. Hracky to iste, pretriedit, co neostava posunut dalej. Zakazdym, ked budes mat volno na upratovanie sprav jednu skrinu, skrinku. Tak isto vase handry, topanky, vytried vsetky zbytocnosti, ktore odkladas, lebo sa raz zidu.

autor
17. mar 2024

Chcela som sa zbavit malych veci ale prisla som na to ze som tehotna. teda som zacala veci nechavat ale este ani neviem co to bude. ja aj veci vyhadzujem ale kedze som niekedy nosila 36/38 a teraz 40/42 a pravdepodobne este priberiem tak sa tych veci kopi.a vobec netusim ci niekedy schudnem na 38 aj ked chvela by som lebo pred tehotenstvom som tolko mala.moj manzel je kapitola sama o sebe. ma viac topanok nez ja aj uz v zlom stave a veci tiez a nic nechce vyhodit. Potom susiaky, zehliaca doska, roboticky vysavac mat nemozme.. lebo mame velmi cleneny byt..

h2
17. mar 2024

Tým skôr sa zbav nepotrebných vecí, že si tehotná. S ďalším dieťaťom ti pribudne ďalšia kopa vecí a priestor sa ešte zmenší, lebo vás bude o 1 viac. Staré oblečenie, do ktorého plánuješ schudnúť, rovno vyhoď! Aj keď schudneš, už tie veci nosiť nebudeš (vlastná skúsenosť). Keď tak si potom kúpiš nové. Ale nezabudni potom vyhodiť tie veľké. Nie, že si ich necháš pre prípad, že by si znovu pribrala.

autor
17. mar 2024

@h2 toto je dobre.. tazko s tym mnozstvom veci.. ale ano mam v palne kupit aj susicku aby sme nesusili na susiakoch a mozno nebedem ani zehlit..

h2
17. mar 2024

Sušičku určite áno!!! 👍🏻

monnci2226
17. mar 2024

ked mala moja mala 2 roky tiez som hromzila aky mam vsade bordel.... teraz mam 2 male deti a to je realny bordel!!! nechcem ta sklamat ale priprav sa na horsie kedze cakas druhe 🫣 moji naj kamosi - susicka, umyvacka, roboticy vysavac, pracka a kávovar 🥰

anjelicek26
17. mar 2024

Susicku urcite treba pri 4 ludocj a malom byte.. sestra ju ma na presklenom Balkone a kamoška v skrini,všetko ide😅🤣Vytried co sa da, ta rada - coho sa rok nechytim,neobleciem,ide het je nad zlato + ak máš možnosť odvez veci k príbuzným sezónne, tým,čo tu povalu/pivnicu majú, vybavené.. ja mam tak u svokrovcov veci vo vakuovych vreciach, tam to pri tých m2 ako kvapka vody a ja mam doma priestor vďaka tomu, hlavne pri toľkých deťoch už len oblečenie na lyžovačku a helmy a podobne chobotiny,by ma asi zavalilo to skladovať a to mame prakticky veľký dom,ale rovnaký problém žiadna pivnica,mini povala..

nops
17. mar 2024

Úložné priestory,rolldory po strop od steny po stenu?Malé oblecko pre druhé ti stačí pár kusov.Ostatne bez milosti vyhod.Chlapovi a sebe tiež.Nechaj si pár najkrajších veci az schudnes po pôrode.Su to len handry,vždy sa dá kúpiť.A sušičku hneď,keď nie je balkón.Sušenie vnútri je fajne nezdravé.65m nie je zas úplne malinký byt

minenkak
17. mar 2024

A nezehli ,veď to je taká zbytočnosť ak samozrejme nepotrebuješ blúzky ,košele

vyrovnanaosoba
17. mar 2024

Akože prepáč, ale pred tehotenstvom kedysi si mala 38, teda už cca 3 roky máš 40 veľkosť. Aj keď schudneš, myslím, že ti urobí dobre kúpiť si niečo nové, nie "100rokov staré" zo skrine. To isté dieťa, nechať pár vecí, takých lepších univerzálnych, zvyšok dokúpiš keď bude rásť. A už nie toľko, hlavne trieď postupne. A manželovi urob tiež ty poriadky. Ani nemusí vedieť, čo si vyhodila.

autor
17. mar 2024

Ako luto mi je vyhodit nejake veci ktore su fakt pekne saty zachovale a teda nemyslim si by som ich predala...

ivangeline
17. mar 2024

Nemám poriadok. ;D Čakám až deti vyrastú.

8853
17. mar 2024

@ivangeline tiez cakam, ze vyrastu, odstahuju sa a nech beru rovno aj macku 😄

A k tym veciam po detoch. Mam brata, vraj mu mam odlozit... Dieta este ani necakaju a moje maju 10 a 6 rokov. Mam tony veci za tie roky 😩

autor
17. mar 2024

@8853 ved mu daj nech si odlozi sam 🙂 mozno hned spravia lebo sa toho bude chciet zbavit

aliaray1
17. mar 2024

Oblecenie davame do vakuovych vriec (susedia co nemaju pivnicu a miesto v bute si prenajali na to priestor) - cakame totiz dalsie.

Byt mame rozdeleny na zony: na spanie, na pracu, na hry a zabavu, na varenie a jedenie.
Hracky mame v tej najvacsej - obyvacka a kuchyna, je tam komplet od hraciek, stavebnic, stolika so stolickou a vybavy na kreslenie atd - nezatvarame jej izby, zdrziavame sa hlavne v dennej a tak sa hrava tam ale ano, vseeeetko vsade hlava nehlava.

Pocas dna co rozhadze upratujeme a ucime to aj dcerku (este len bude mat 2 r a uz sa obcas chyta a uprace so mnou).
Tuto jej hernu upratujeme len 2x denne: pred obednym oddychom a pred vecernym spanim. Vacsina ma svoje miesto a ostatne hracky do velkej ikea krabice.

Dcerka ma 2 policky nabite handrami - len tolko kolko aj realne vynosi, ma vyse 93cm, rastie velmi rychlo a preto jej kupujem aj o cislo vacsie (nemam potom take mnozstvo handier). Topanocky ma 2 ale kvalitne barefoot + 1x gumaky. Na leto tiez bude mat max 2 pary a dovi.

Mne pomaha minimalizovat, debordelizovat systematicky, ucit ju upratovat, ze chodime von na 4-6 hod denne na 2 krat (doma ostava poriadok) a hlavne mat byt rozdeleny na zony podla vyuzitia a ze po praci pomoze aj manzel.

marcellka32
17. mar 2024

vezmi vrece a bez ľútosti hadz do vreca čo nenosia...
Nemaj k šatám vzťah (boli drahé, darček od muža, suvenír šaty z dovolenky...), lebo takto nič nevytriedis...ja som dnes za rodinu topánky/tenisky potriedila, 2 tašky 4 ľudia...
Proste zničené/škaredé ide preč bez ľútosti či je značkové, už dosluzilo

cherrystone
17. mar 2024

odporucam precitat si knizku o upratovani od marie kondo.

nevenka
17. mar 2024

My mame 62 m2 a zijeme v nom siesti, mane 4 deti. Poznam to. Nervy mi tecu. Tento rok sa uz stahujeme do vacsieho.
Poviem Ti tak, po prvom dietati som schudla ba dievcensku velkost, chvilku, potom som otehotnela 2.x, a to som yz ostala na 60 kg plus minus. Velkost 37 uz nosit asi nebudem...🤔. Chystam sa to triedit pred stahovanim. Ja som ale dost veci pre babatka veru vyuzila, aj take 8 rocne. Ale odkladaj len co je v dobrom stave.
Ja mam este plne skrine latok, z ktorych planujem sit, pomocky, galanteriu. Po krabiciach 🙈😅. Este dake zasoby aj od mamy, co nestihla zuzitkovat 😅🤣.
Ja Ti rozumiem.

8853
18. mar 2024

Su v prahe a na sk chodia len na vlaku. 🤣 To by bola ina zabava, keby to vliekol v skatuliach od plienok 😆
Ale ano, mam pocit, ze len bordel z jednej kopy prehadzujem na druhu

lasona
18. mar 2024

Jedine vyhodiť, vytriedit. Mame dom, ale neviem si predstaviť po malom všetko skladovať. Posúvam ďalej. Rozumiem ze čakať babatko, ale proste bud jedno alebo druhé. Alebo potom kúpiť veľký dom a skladovať to tam.

autor
18. mar 2024

@lasona dom urcite nechcem ale viete ako to je vsetko je drahe a len tak vyhadzovat veci ktore su este pouzitelne je aj dost neekologicke.. a aj neekonomicke.. mame aj kopec veci na cvicenie , ja mam este sro teda uctovnictvo a nejake veci z prevadzky ako stol stolicka a mala tlaciaren.. musim sa toho nejak fakt zbavit..

vyrovnanaosoba
18. mar 2024

Ekologické je tiež predať a kúpiť z druhej ruky.

h2
18. mar 2024

Zbaviť sa vecí nemusí znamenať, že ich vyhodíš do kontajnera. Môžeš darovať, lepšie veci predať...

lenkakravcova
18. mar 2024

Môžeš to urobiť takto:
1.) daj si na kôpky veci, ktoré aktuálne nepoužívaš
2.) z tychto vecí potom vytrieď tie, ktoré nepoužiješ najbližší rok
3.) z detských vecí, ktoré chceš nechať pre ďalšie bábo daj kôpku do vákuového sáčka. Nechávaj len pekné zachovalé veci. Tie horšie aj tak nebudeš používať (z vlastných skúseností - lebo zase niečo aj podostávaš)
4.) Z vecí pre teba čo nebudeš nosiť najbližší rok vyber preč tie, ktoré si nenosila ani rok späť (tie už nosiť asi ani nebudeš, aj keď sú pekné)
5.) predaj všetko čo si vytriedila z 4.) a daruj všetko z 3.) čo je v tom stave, že to už nepoužiješ

Hračky:
1.) zober krabicu a daj tam polovicu hračiek
2.) tie ostatné používajte možno mesiac -dva.
3.) všetko čo sa z nich z 2.) nepoužíva a vidíš že to dieťa len prekladá, tak daj preč (predaj, daruj).
4.) potom vezmi tú druhú polovicu v krabici a urob presne to isté

Všetko čo chceš predať si daj zvlášť do krabíc a do týždňa nafoť a hoď na bazarik 🙂
Mne to takto celkom funguje 🙂

sun_shine_2020
18. mar 2024

Ahoj, ked som cakala 2.babo tak tiez sme to tak mali - odkladala som veci, bolo to na zblaznenie. Ale hned ako som porodila som vsetky tehu veci dala na predaj/darovanie, a teraz idem ako drak v triedeni - hned ako prestala nosit vel 50 a 56 sup s tym na net predat. Ak sa to do tyzdna nepredalo, tak darovat. Teraz som v stadiu, ze mam 1 box, ktory ked sa naplni tak nafotim a predam (ked sa nepreda, tak darujem).
Kazdy den vyhod 1 vec, na konci roka budes mat o 365 veci menej 😁