Nemôžem vychovávať vlastné dieťa

16. apr 2023

Dámy, potreboval by som radu od vás ako matiek.
S manželkou som sa snažil komunikovať o danej téme, ale ani s ňou nehne.
Ide o to, že nemôžem vychovávať svoje vlastné dieťa.
Malička bola plánovaná, mali sme vydiskutované všetko, k čomu ju budeme smerovať, čo chceme a čo nechceme.
No teraz robím čokoľvek, je to zlé.
Nedrž ju takto lebo ju to bude bolieť, nehovor jej takto lebo sa to naučí zle, neukazuj jej toto, nehraj sa s ňou toto ale hento, nechoď s ňou sem ale hentam.
Keď sa s ňou chcem hrať tak nemám lebo teraz je unavená, teraz je hladná, toto sa jej nepáči nerob to, vytáčaš ju s tým bude plakať atď atď.
Jednoducho mám pocit, že nie som malej otcom len manželke pomáham s ňou. Všetko chce len podľa seba.
Chápem, že ona je s ňou viac, vie veci lepšia ako ja,..no naozaj nemôžem robiť nič podľa seba?
Ako to vnímate vy matky? Mám byť viac ohľaduplný a ústupiť alebo ako ďalej?

h2
16. apr 2023

Povedz jej: "Zlatko, vylož si nohy a oddýchni si, teraz sa o malú postarám ja." Alebo jej povedz: "Prestaň ma neustále buzerovať!" (Prvý spôsob je lepší. Ale ja by som určite použila ten druhý.)

ada12345
16. apr 2023

Nevieme ake stare je dieta. Ak je to novorodenec, bolo by dobre, aby si si aj ty nieco nastudoval o tom ako s babatkom manipulovat. Pripadne si nastuduj aj nejake ine materialy k teme babatko a starostlivost o neho. Partnerka, ak je cerstvo po porode, je na dieta citliva, plna hormonov, mozno ma pocit, ze ona ma o starostlivosti nastudovane viac ako ty a kedze je dieta prvorodene, velmi sa snazi robit vsetko spravne. Ukaz jej, ze aj tebe na tom zalezi, nastuduj si nejake knizky, precitaj nejake clanky. A ked uz nic ine nepomoze, tak ju poziadaj nech ti teda ukaze ako sa to spravne ma robit.

autor
16. apr 2023

Malá má rok. Doteraz som to bral s rezervou, chápal som, že má strach, že vie veci lepšie. Nemá problém mi nechať malú keď si ide spraviť čas pre seba, čo som rád. Ale vždy keď je i ona pri tom tak mi kecá do toho a úprimne začínam strácať trpezlivosť. Keď som tak zlý otec prečo mi ju necháva keď ide von? Zaujímam sa aj o malú aj o manželku, predsa ma vždy zdrbie za to, že robím niečo zle.
Naozaj sa považujem za trpezlivého a ohľaduplného muža ale prestáva ma baviť to, že robím všetko najlepšie ako viem ale jej nestačí ani to.

nwnw
17. apr 2023

Tiez sa snazim dodrzovat vela zasad, muz chape a dodrzuje tiez. Jediny doslova nechapavi ludia su svokrovci. Potom vsetka snaha padla nastupom do skolky od nevhodneho sedenia,hrbenia, pokazenia reci az po nadavky 🤦. Ucitelky nemozu mat oci vsade a chodia tam veru kadejake deti 😂.

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
17. apr 2023

Priznam sa ja tiez muza vela usmernujem. Ale fakt je ze sa vela vzdelavam ohladom vychovy a viem toho ovela viac. Tym padom muz robi vvyslovene chyby, ktore nemozem ignorovat. Napriklad muz nedokaze pochopit, ze ako moze uspavanie trvat dlhsie, ked je dieta viac unavene. On nechape tomu ze ak sa presvihne ten spravny cas na spanok, dieta zacne byt preunavene a uspavanie trva dlhsie. Velakrat sme mali koli tomu nezhody, lebo som ho surila aby s malym siel spat, ale on trval na tom ze potrebuje byt viac unaveny. On sa na to pozera zo svojej vlastnej skusenosti. Cim viac je on hore, tym viac je unaveny a tym lahsie zaspi. Nechape ze u deti je to ine a odmieta to uznat. Ja mozem najst muzovi do 5 minut aspon 10 clankov kde sa potvrdzuje moja teoria a tiez to mam odsledovane v praxi. Ak by mi muz ukazal nejake clanky o tom ze jeho teoria je spravna, zmenila by som pristup.
Musis ziskat nejake tromfy aby si mohol manzelku prebit.
Ako radila @ada12345 musis vediet povedat manzelke preco chces robit veci podla seba a preco je to tak lepsie.Vies, kazda mama je levica a nikto nesmie jej dietatku ani vlas sryvit. Ani otec. S tym vela nenarobis.

andreatytler
17. apr 2023

@kukulda1234 Myslim ze ten strach ked ide dieta prec von s otcom je tak trochu aj opravneny. Otcovia su od prirody viac odvazny a riskuju viac a menej ochranuju. Ono je to tak spravne lebo niekto by mal byt na ochranu a opateru a ten druhy na objavovanie sveta a skusanie novych castokrat nebezpecnych veci.

basska_b
17. apr 2023

To je sranda,ja mam muza, ktory sa zas vsetkeho boji a stale deti upozornuje, aby sa im nieco nestalo. Vacaina jeho interakcii s detmi zacina predponou NE- 🤦‍♀️ svagrina mi dala taku radu, ze musim akceptovat, ze otecko vychovava a riesi situacie trochu inak a po svojom. Kedze ma za manzela muzovho brata, casto som si tuto vetu opakovala az som si ju zvnutornila.... uz je to 5 rokov, co sme sa stali rodicmi a nase vychovne styly sa priblizili, muz sa naucil a poucil z mnohych situacii.

Ja by som zene napr. povedala: viem,ze ty ju poznas lepsie. Ja som sa tiez len nedavno stal otcom a snazim sa ucit a robit to co najlepsie. Prosim, nechaj ma na to prist a urobit aj chybu. Nikdy nebudem k nej presne taky ako ty, ale to ani nie je cielom. Dieta nema mat dve mamy, z niektorych nasich rozdielnosti tazi.

Kukni si aj knihu od Mareka Hermana a Jiriho Haldu Jsi tam, bracho? Pripadne Herman Mama neni sluzka, mama je dama. Je to taky chlapsky pohlad na vychovu. Dieta sa v pritomnosti otca viac snazi. Jeho pritomnost ho aktivizuje, mamina pritomnost upokojuje

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinka89
17. apr 2023

To prejde, prečkať obdobie chodenia- To bude tiež masaker .....

koniarova
17. apr 2023

A ja by som ženu rázne do prdele poslala, nech sa uvedomí. Nie si malý chlapec a snažíš sa najviac, ako vieš. Asi ten chlapský "prístup" treba aj na ženu uplatniť.

simca06022011
17. apr 2023

Ja tiež ako @koniarova . Pokým nalej nedavas jest slaninu, čipsy. Nerobíš s nou nmveci neprimerane veku, čo asi nie. Je to rovnako tvoja dcéra ako jej. A tieto reči by ma riadne vytocili.
Zase je otázne, to co snou akože robíš ze by ju to podľa mamy malo bolieť, alebo rozčuľovať?

marca12
17. apr 2023

A povedal si jej,ze ti jej buzeracia vadi?

som_realistka
17. apr 2023

Viem ze to pociťuje ako nespravodlivosť, chceš sa malej venovať a manželka to stopné, môže mať na to 1000 dôvodov a ani jeden nie je tvoja neschopnosť, zoznam tu už odznel. Okrem toho ze si pozrieš niektoré z odporúčaných kníh, skus zistiť čoho sa bojí tvoja manzelka. Skus hej napríklad navrhnúť, nech cez víkend povie aký program budete mat s malou, napríklad prechádzku, a nech ti povie koľko mala zvládne aby si ju nepretazil a ze pôjdete sami dvaja. Ona bude mať pocit istoty, lebo ty jej ho dáš. Možno to znie banálne, ale podľa toho čo píšeš, je dosť vystresovana, a môže to prenášať aj na vás dvo h. Postupne ju presvedčí ze je všetko ôk a mala je s tebou v pohode. Prídu aj otevkovske hry neboj. Každej mame pripadá jej dieťa ako krehká porcelánová vec, ktorú treba ofukovat. Držím palce.

koniarova
17. apr 2023

@som_realistka on píše,že žena nemá problém mu malú dať,keď ide von cez víkend.

morgane1975
17. apr 2023

Moja svagrina sa sprava rovnako. Su zeny co maju take dementne povahy a neuznaju nikomu inemu pravo cokolvek povedat. U nas to prislo az do takeho bodu ze ta blbana nas zacala obvinovat ze dietatu ublizujeme. Chore…cela dnesna doba kde matere skacu ako deti piskaju a nedajboze aby zaplakalo, lebo svet sa zruti. 🤦‍♀️

zorkahorka
17. apr 2023

@andreatytler oooo, s tym uspavanim to poznam 🙈 furt ho nahanam,aby si svihol a on ma caaaaas

zorkahorka
17. apr 2023

Spytaj sa jej, ako co robit. Dolezite veci si uchovaj, na malichernosti sa vykasli. Napr: Ak pri nej nerozpravas vulgarne, neruesila by som to.
Alebo si neviem predstavit, ako sa moze rocne dieta nespravne drzat 🤔
Alebo jej urob este jedno dieta, aby sa prestala na toto jedno tak upriamovat

kris_tin257
17. apr 2023

U nás to funguje inak, ja muža upozorňujem ale nezakazujem. Obaja sme rodičia a chceme pre deti to najlepšie a ja nemusím mať vždy dobrý názor, napríklad nepoviem mu drž malú takto a takto ale poviem opatrne na hlavičku ešte ju dobre nedrží, alebo nehraj sa s ňou teraz musí spať poviem ok hrajte sa ale bude už asi unavená tak uvidíš keď sa ti bude zdať dáme ju spať a podobne ... Čo sa týka výchovy muža nebuzerujem (máme syna 3.5 a dcéru 2 mesiace)

patka_673
17. apr 2023

mali by ste si zajst niekam na veceru a tam sa o tom porozpravat. takto to fakt dalej nejde. niektore zeny to proste s tou ukostlivostou prehanaju, no treba to dat na pravu mieru, aby boli obaja rodicia v pohode

jana_eyre_2
17. apr 2023

Mne toto pri prvom synovi muž normálne povedal.. "všetko robím zle fakt".. mňa to zamrzelo a uvedomila som si že vážne ho len upozorňujem akoby som bola dokonalá matka čo vie všetko.. prestala som s tým a hoci máme niekedy na veci iný názor, robíme to skôr tak že sa rozprávame o tom prečo si myslíme že je niečo lepšie robiť tak ako robíme.. treba sa naučiť komunikovať medzi sebou a normálne sa dohodnúť, je to veľmi dôležité vo výchove.. a vždy sa podporovať aj pred dieťaťom, lebo to je dôležité v tom ako bude ono vidieť vás.. máme už veľké deti, ale začiatky sme s tiež učili.. pošli mamičku na nákupy nech ťa nechá samého s dieťaťom robiť si program tak ako vám je milé a aby si si vytváral s dieťaťom vlastny vzťah.. žena si musí uvedomiť že muž robí veci inak a preto sú dôležitý pre dieťa obaja rodičia..

trinityf
17. apr 2023

Ked ti blikaju cervene kontrolky, tak daj na svoju intuiciu. Podla mna, to je bud protektivna matka, alebo je vystresovana z materstva. Ja ked su deti s otcom idem sa co najhlbsie zasit, nech mam aspon chvilku pokoj...ale to uz mame deti dve a trochu inak sme zohratí ako ked bolo len jedno. Robi to aj pri inych clenoch rodiny?

wiwi28
17. apr 2023

U mňa sa táto vec zlomila po malého prvých narodeninách. Proste som si uvedomila, že manžel je jeho otec a on s ním bude riešiť život inak. Ale že aj tento otcov svet je treba aby sa dieťa vyvíjalo zdravo a vo všetkých smeroch. Tiež som bola ako Tvoja a myslela si, že viem všetko najlepšie. Skús sa manželky opýtať či si o Tebe myslím, že si neschopný postarať sa o ročné dievčatko? Veď keď je unavená ona to dá najavo a trocha detského plaču nikomu neublížilo. Ale naozaj si myslím, že ona si to v Tej chvíli neuvedomí lebo ak by Ti nedôverovali ohľadom dcéry tak by Ta s ňou nenechávala samého. Je super, že sa takto zapájaš do každodenného života svojej dcéry. Pokračuj v tom a budeš prekvapený aký pekný vzťah k Tebe dcérka bude mať. Predsa dcéry sú zväčša ocinkove princezné.

tosomja
17. apr 2023

Tak nabudúce keď pôjde von s kamoškou, tak jej povedz, nechoď, lebo sa neviem postarať, alebo jej tam príhod tašku s malej vecami a povedz jej "ideš s mamkou ja kávu?" Ja na tvojom mieste jej poviem, aby ma nebuzerovala, alebo nabudúce sa nesťažovala, že je na všetko sama a chce si niekde vyraziť.

roja01
17. apr 2023

Aj ja som si kedysi pri malych detoch myslela, ze viem vsetko lepsie (aj to bola pravda). No az do doby dokial som nepochopila, ze spravny vyvoj dietata nespociva v tom, aby sa stretavalo len s dobrym a pozitivnym, ale aj s nepohodou, prisposobovanim sa, s odriekanim si a pod. Otec urcite chce pre dieta len dobre, jeho iny pristup je pre dieta prinosom. Ved v skolke to zacne. Bude sa muset prisposobit kolektivu a tak to bude i v zivote. Je to potrebne to mamickam pekne vysvetlit.

som_realistka
17. apr 2023

@koniarova písala som po prvom pridpevku😀, tak potom to bude skôr o komunikácii, keď nemá problém s víkendovými aktivitami, možno ide ozaj o niečo také ako píše kittykat22,

samasima
17. apr 2023

Hmm...môj partner má ex,čo sa k nemu presne takto správala.Neustale komandovanie, usmernovanie, no katastrofa. On ju počúval na slovo,pre dobro rodiny a veril,že ona to vie lepšie...ich 5-rocne dieťa sa nevedelo samo utrieť po wc,príborom sa učilo jesť v 6-tich rokoch, správanim na úrovni 4.rocneho ,muselo mal odklad a absolvovalo 0.rocnik ZŠ,lebo nevie rozprávať a je nesamostatne. No veľmi smutné celé. Pričom muž je úspešný, veľmi šikovný a inteligentný chlap. Ex ho dodnes bombarduje cca 20 správami denne,či sú deti správne oblečené,či a čo jedli,aké vitamíny im ma dať a totalne blbosti rieši dookola. Teraz sa nám narodilo naše dieťa, ktoré sme obaja veľmi chceli a vieš čo sa stalo? Úplne sa vypol. Všetko necháva na mne.Nijako ho neviem zapojiť do starostlivosti o bábo. A veľmi negatívne to zasiahlo do nášho vzťahu. Takže si so ženou urob poriadok,prip.ju pošli za dobrým psychológom,ale určite to rieš,lebo problém sa nestratí ani o 10 rokov,dokonca ani keď budete od seba.Drzim vám palce