Často tu čítam aké sú matky nešťastné, akoé sú sklamané z materstva a podobne. Vo filme kavej tiež matka opisuje ako im skončil život a ako prežívajú zo dňa na deň. Ja tomu nerozumiem ako sa môže niekto cítiť s deťmi stereotypne? Čo sa musí pos...ť aby mala žena/matka také negatívne pocity po narodení podotýkam zdravého dieťaťa? Čím to je? My máme každý jeden deň pestrý. Samozrejme že aj nám sa zmenili životy po narodení deti ale tie dni sú plné smiechu a radosti. Toľko lásky šťastia a radosti až cítim zlosť keď počujem ako sa niekto sťažuje že sa nevyspi a nemôže chodiť žúrovať? To vážne?
Miešas dve veci.Stazovat sa na nemožnosť chodiť na párty a nevyspat sa svedčí skôr o infantilnej povahe a pohodlnosti.
Ale sťažovať sa na stereotyp je niečo iné.Ja neznášam stereotyp a pocit toho,že nie som výkonná a nič nerobím.A mňa teda každodenná rutina okolo detí nudila a frustrovala.Pokroky deti sa nedejú z hodiny na hodinu a dajú sa sledovať,aj keď nie si na dieťa prilepená 24/7
Ešte som tu nečítala,že by sa niekto sťažoval na to, že nemôže chodiť na párty.
Ale k veci.
Môj brat má syna, ktorý do 3 rokov poriadne nespal. Moja statočná švagriná to nejakým spôsobom zvládla, ale teda nebolo to jednoduché. Ako bábätko spal 3x denne po 20 minút, na nočný spánok ho uspavali aj 2 hodiny (to trvalo asi až do 3 rokov). V kočíku byť nechcel, v nosiči tiež nie, autosedačku neznášal.
Takže z predstavy o tom ako si žena kráča po parku s bábätkom v kočíku, dá si niekde kávu a užíva si celý tento čas sa stalo peklo uspávania, domácej izolácie, jej každodenných migrén. Za mňa veľký obdiv ako to zvládla...chcem tým povedať len to, že deti sú rôzne a materstvo vie byť náročné.
Ano ja sa tiez stazujem ze sa nevyspim. Fungujem ako zombie uz skoro 5 rokov lebo mam nespave obe deti ani cez den ani v noci poriadne nespia. Tazko je mi potom byt nonstop v dobrej nalade 😉
Ak máš spokojné dieťa si vyhrala autorka. Ja si dodnes spomínam aké to bolo,po pravde jedna veľká katastrofa. Nespavala,stále plakala nemohla som bez pomoci sa ísť ani osprchovať základné ľudské potreby boli potláčané, lekáry len s poznámkou ,, neviem čo by jej mohlo byť ,, ,keď sa do tejto situácie v žiješ tak pochopíš... Tak asi preto niekto môže povedať že to nieje také očarujúce.
@autorka Tebe asi dobre dieta spi? A mas len jedno, vsak?
Ja mam 4 a vsetky boli nespavce, s kolikami. Kazde jedno mi dalo zabrat. Ked napriklad starsie sedelo v stolicke na krmenie (a to som mohla byt rada, ze tam chcelo sediet, lebo dalsie deti to neznasali), druhe na prse konecne zaspalo, jednou volnou rukou krmim to starsie a snazim sa, aby nezobudilo to mladsie. No to starsie kym som uspala, tak sa mi zobudilo to mladsie a vresk. Vrieskanie v 1 kuse. Po prvom porode som mala poporodnu depresiu, po druhom asi mesiac fajn a potom mi skolabovala stitna zlaza, hyperfunkcia, si precitaj, co to obnasa. Ano, milujem ich, ale dodnes mam zly spanok, najmladsie sa mi stale budi. A ano, stazujem sa, ze som unavena. Party mi teda nechybaju a ked mozem, radsej spim. Bordel pocka, napriklad. Tolko skryteho sudenia v 1 akoze dobre myslenom prispevku...🤪
Ty mas male dieta co?
Ty budes nejake slnieckarka nie? No chyba nam zivot popri detoch, sloboda, robit si co chcem kedy chcem. Nie tam viest boj so vzdorujucim vrestiacim klbkom nervov, s ktorym aj ist do obchodu je zahul. 🥴😅
Myslim ze ziadna matka neskuviňa na materskej ze nemoze ist zurovat.skor sa jedna o deficit spanku,maximalnu unavu,psychicku frustraciu,izolaciu atd.samozrejme ze je kazda stastna ak dieta napreduje,ale ak mas deti s kolikami,nonstop chodis po doktoroch,deti nespavci,urevane,nejedaci,neznasanlivci kocika,satky,nosica,autosedacky,deti s refluxom,ci deti s alergiami,deti co su nonstop na matke,cize ani 5 min na wc osamote nehrozi- a najlepsia je kombinacia vsetkych tychto aspektov pri 3 detoch-vtedy to je este len nálož emocii👌ked sa este do toho pridaju rodinny prislusnici s mudrymi radami,rypavicnymi poznamkami,vtedy ma ta matka chut niekomu struhnut a nie ist na party 🤦♀️
Ja nie som nestastna/sklamana z materstva, som len neskutocne unavena....unavena z toho, ze uz 2 roky som nespala viac ako hodinu a pol vkuse, ze aj ked moje dieta ma 2 roky, stale sa budi 4-8x za noc, ze moj odchod z miestnosti (varit, ist na wc...) sprevadza srdcervuci krik a jak, co drasa nervy, ze aj tak nakoniec to varenie musim absolvovat s dietatom na rukach a pri vykonavani potreby na mna hladia vyplestene oci, ze moje dieta uz v roku a pol vedelo, kam si ma strcit tampon, ked mi ho ukradla...som vycerpana z toho, ze nemozem len tak skocit do obchodu po rozky, ale musim vystrojit dieta, ktoremu sa to absolutne nepaci a ze ked tie rozky kupim, nemozem ich ist domov zjest, ale aspon hodinu bojujem na dvore, aby moje dieta slo dnu najest sa....a takto by sa dalo pokracovat... mozno keby obcas niekto to dieta vzal na chvilku do kocika, alebo "na prazdniny" na pol dna, nebola by som taka vyflusnuta, ale kedze nema kto, tak vyflusnuta proste som... to ale neznamena, ze svoje dieta nelubim a ze nechcem byt matkou...ja len proste niekedy nevladzem, to je cele. A teda party mi nechybaju, tam by som nesla, ani keby mi zaplatili, keby som mala volnu noc, zvalim sa do postele a nevyjdem z nej do obeda minimalne...
Ja teda neverim, ze mas deti
Nestíham všetko čítať ani hneď odpovedať. Kým sa dostanem ku každému komentáru tak len doplním že celú noc som prespala asi po štyroch rokoch. Aj to je ešte stále výnimočné keď prespím celú noc bez toho aby nebol zlý sen alebo smäd alebo horúco alebo skrátka chce pri sebe mamu alebo otca. Tiež do toho choroby na striedačke raz jeden raz druhý. Takže nie nemáme dokonalé deti ani nie sú takí že kde ich posadime tam sedia. Práve naopak zvyknutí na pozornosť a animačný program.
Tak prosim ber do uvahy ze niekto to ma inak ako ty. Urcite ti dobre padlo ze si sa teraz vyzdvihla a pohladkala si ego aka si dokonala a uzasna. Ostatne matky co sa stazujeme si ani nezasluzime mat deti 😉
A nebuď sklamaná. Ber to prosím ťa tak,že robíš čo môžeš a že je proste dieťa.
Pamätaj jednu vec "nik doma nie je prorokom "😉 Takže hlavne kašli na deti druhých ze sú také a také a teš sa,že Vám je zdraví a veselý 🙏😊
@sss777 Veru Veru takého staršieho syna som mala aj ja.A veru aj v noci sa budil po troch rokoch aj 20x za noc a ráno do práce a on do škôlky. Spať ani cez deň ani v noci a zaspával aj posediačky čo nechcel ani za svet ľahnúť. Poznám veľmi dobre. A napriek tomu som bola najšťastnejšia,že ho mám lebo bol naše slniečko.
@llucy_m prečo ma dieťa niekto kto nechce jest s dieťaťom pod pazuchou? Je to otravné? Obťažujúce? Prečo ma dieťa niekto kto chce jest v kľude a nechce byť otravovaný nejakým deckom a chce mať čas pre seba?
Šak to je sebectvo a nezrelosť. Naozaj je tak ťažké obetovať sa 4-5 rokov kým z toho bábätka absolútne závisleho od svojej matky vyrastie ako tak samotný jedinec?
Naozaj sú niektoré ženy také labilné že musia zakladať témy ako nezvládajú svoje dieťa a sú v depresiach lebo od materstva očakávali cool foto na instagrame a cool fotky z kočíkovania v cool kočíku?
Nezáleží až tak na tých vyplakavacich témach ako na fakte, že je matka nešťastná preto, že musí byť doma s deckom a starať sa o neho. Toto je to čo mi rozum zastavuje.
Že žena psychicky nezvláda byť dva či tri roky doma a starať sa o svoje vlastné zdravé dieťa. Podotýkam zdravé len ten druhy prípad určite chápem.
A presne take zeny ako si ty autorka, prispievaju k vzniku depresii a pocitom frustracie u matiek. Nie preto, ze ty tomu nerozumies. Ale preto, ze sa tak navazas do zien co to maju inak, ktore sa v materstve nenasli a materstvo im prinasa aj pocity vyhorenia a frustracie. Ja tiez nechapem zeny co nevedia soferovat a zaparkovat pozdlzne v strmom kopci, ci vyjst z uzkej garaze. Ved preboha maju vodicak ako to nemozu vediet. (ironia, lebo toto sa v autoskole neuci) Ale nenavazam sa do nich za to ze ja to viem. Kazda sme inak sikovna, inak tolerantna a mame inu mieru psychickej odolnosti. Na to ta nik nepripravi pred detmi. Ale asi ti to zbytocne bude clovek vysvetlovat. Dufam, ze nemas ziadnu kamaratku s potlacanou depresiou co sa ti len hanbi priznat. Je to totiz ten isty pocit ako neplodnej zene tuziacej po dietati nakladat ze preco nema este deti. Rovnako to zranuje. Lebo si si to ty nezazila. Tak to necitaj ked ti to ublizuje. Si uzasna etericka bytost ako s prehladom to zvladas. Klaniam sa a v tichosti zavidim tvoj nadlhad. Peace.
Vieš, možno nie každému príde dostatočne stimulujúce a uspokojujúce stráviť 3 roky len v spoločnosti dieťaťa a "obetovať" sa ako si napísala. Niekto sa proste nenarodí ako žienka domáca a tak je to predsa tiež v poriadku.
Myslím, že celkom nerozumiem tomuto príspevku. To si sa chcela pochváliť, ako si sa obetovala alebo si kopnúť do žien, ktoré nevidia stredobod vesmíru v plnej plienke? Ja som tiež nebola s deťmi 3 roky doma, ale necítim sa ani trochu ako zlá matka.
Sú aj ženy, ktoré si materstvo idealizovali, a keď zistili, že to vôbec nie je jednoduché, tak sa proste posťažujú, je na tom niečo zlé? Či musíme byť silné a usmiate za každých okolností?
Alebo je to správne len tak ako to máš ty?
Autorka a preco to podla teba zena nezvlada? Preto,ze sa postazuje? Ja som si bezne posomrala aj na pracu a napriek tomu som ju zvladala velmi dobre, tak ako aj starostlivost o deti a rodinu. Mam upratane,navarene, deti ciste, spokojne, vyzabavane a hlavne lubene. Zvladam to velmi dobre. Napriek tomu si ale posomrem, ze som unavena a konecne sa chcem vyspat a najest v klude🤣 neviem, preco by vrcholom mojho blaha malo byt vstavanie 8x v noci a co by ma na tom malo bavit a naplnat... nie som masochista.
Keď dieťa robí pokroky každý jeden deň vyvíja sa a každý deň sa rodič pozerá na ten malý zázrak ktorý je mix dvoch milujúcich ľudí a je v ňom kúsok z nich ako môže byť toto pre niekoho stereotyp a ubíjať ho to?